Tätähän se ilmasto on. Harmittaa aina yhtä paljon nämä huutelijat jotka jokaisen kylmän ja lumisen talven jälkeen huutaa "missä se ilmastonmuutos nyt on, häh" ja vastaavasti jokaisen hellejakson, myrskyn tai rankkasateiden jälkeen "tässä se ilmastonmuutos nyt on, tätä se on tästä eteenpäin". Ei ole, ne ovat säätä. Ilmaston tilan näkee sitten tilastoista, todennäköisyyksistä ja pidemmän ajan aikasarjoista, ei siitä ikkunasta tai uutisista.
Suomessa asuva, joka ei usko ilmaston lämpenemiseen, on idiootti, ilman sarvia ja hampaita. Suomessa asuva ja ulkona käyvä ei voi välttyä havaitsemasta muutoksia ilmastossa vuoden 1989 jälkeen. Näitä muutoksia voi havaita jokien ja lumien sulamisissa, kevään tuloissa, talven lauhtumisissa, lintujen muutoissa, kasvukausissa ja tietenkin säätilastoissa. Jokainen voi ihan ite tehdä tarkkoja säähavaintoja systemaattisesti tietenkin.
Säätilastoissa on dramaattinen ero suhteessa kausiin 1961-90 ja 1991-20. Helsingin Kaisaniemessä tuo ero on 1,2 astetta. Ja myös tämä vuosikymmen noudattaa ihan samaa kaavaa, lämpenee suhteessa edellisiin vuosikymmeniin. Lämpimimmät vuodet tilastoissa on 9 tältä vuosisadalta ja yksi vuodelta 1934. Kun puhutaan ilmaston lämpenemisestä, kannattaa tietenkin katsoa vuositilastoja, joissa satunnainen vaihtelu on pienin suhteessa esim. vuodenaikaistilastoihin.
Kuitenkin maailmassa on seutuja, joissa ilmaston lämpenemisen vaikutusta ei ole helppoa havaita, jos sääasiat eivät kiinnosta. Texasissa tuo lämpeneminen ei ole lainkaan niin suurta kuin meillä, napa-alueista puhumattakaan. Eivätkä etelässä lumien sulamiset oikein käy sääseurannasta. Vain ne, jotka tuntevat tilastoja, voivat osoittaa ilmaston lämmenneen. Aina voi nimittäin väittää, että niitä pyörremyrskyjäkin on ollut aiemmin jne.