No niin, ennakointi toteutui eli Kaisaniemen syyskuun keskilämpötila oli peräti 15,8 astetta. Entinen ennätys v. 1934 jäi historiaan 0,9 asteella. Eipä tarvitse olla suuri sääprofeetta todetakseen, että koko Etelä-Suomi saa eri asemillaan uudet ennätyslukemat. Ja todetaan sekin, että mahdollisuus kokea uudelleen 50 vuoden säteellä jotakin tällaista on hyvin pieni. Olemme olleet historiallisen lämpimän syyskuun todistajina.
Kuukausiennätykset vaativat aina hyvin poikkeuksellisia olosuhteita. Koska syyskuut eivät muutenkaan ole lämmenneet samaan tahtiin kuin talvikuukaudet, tällöin ilmaston lämpeneminenkään ei tuo uutta ennätystä pitkään aikaan. Elleivät nyt sitten pahimmat skenaariot toteudu. Syyskuussa tuuli koko ajan etelästä, meri oli hyvin lämmin ja Euroopassa oli muutenkin ollut hyvin lämmin kesä. Tällöin Euroopan lämmöt siirtyivät suoraan meille, toki matkalla hiukan viilentyen.
Vielä yksi huomio, vuonna 1996 koettiin yksi kylmimmistä heinäkuista aikoihin, keskilämpötila Kaisaniemessä vain 15 astetta. Sitä ennen v. 1987 oli myös kylmä heinäkuu. Tämänvuotinen syyskuu oli lämpimämpi kuin nuo heinäkuut! Suomen ilmasto on todella vaihteleva ja joskus käy näin.
Kun katsotaan vielä ennätysten kirjaa, niin huomio kiintyy siihen, että lokakuunkin ennätys 10,1 astetta, on vuodelta 1909. Kaikkiaan on 2000-luvulle siirtynyt kahdeksan lämpöennätystä. Ja helmikuunkin ennätys on vuodelta 1990. Vanhin taas on tuo 1846 elokuun lämpöennätys, 20,5 astetta. Kertoo jotakin siitä, miten olosuhteet vaikuttavat vahvasti ennätysten syntyyn. Kuitenkin, kun Kaisaniemessä on mitattu systemaattisesti ilman lämpötilaa jo miltei 200 vuoden ajan, niin kummallisesti viimeiseen 23 vuoteen sisältyy nyt 2/3 lämpöennätyksistä. Kylmyysennätyksiä sataan vuoteen (v.2002) on tasan yksi, ja jos nyt tarkkoja ollaan, 1800-luvulta löytyy vielä kylmempi lokakuu.
Suomi 24 -palvelussa on edelleenkin sää- ja ilmastopalstat. Ja siellä päivystänee edelleenkin tiivis denialistikuoro. Miten he taas tämänkin selittävät, siis että kun 200 vuoden ajalta ennätysten pitäisi jakautua varsin satunnaisesti ympäri aineistoa, niin nämä ennätykset pakkautuvat kummasti aivan lähimenneisyyteen? Itse pidän kuukausiennätyksiä parempana mittarina vuosien keskilämpötilaa ja jo nyt 10 lämpimämmän vuoden joukossa on yhdeksän 2000-luvun vuotta. Jopa 1990-luku, joka aikoinaan tuntui lämpimältä, ei ole saanut yhtään vuotta top 10.
Suomen ilmasto lämpenee vääjäämättä ja luultavammin kaikki ennätykset siirtyvät 2000-luvulle parin-kolmen vuosikymmenen sisällä. Ehkäpä tuo elokuun ennätys on kaikkein haasteellisin. Elokuussa kun pitäisi öidenkin lämpötilojen olla jatkuvasti 15 asteessa, jotta ennätys voitaisiin rikkoa. Päivien pitäisi olla helteisiä, jok`ikinen. Toisaalta, en uskonut tällaista syyskuutakaan näkeväni, joten varmaan vielä joskus tuo elokuukin on erittäin kuuma.