Aika köykäistä kamaa ja pieniä murheita nämä meidän lumimyrskyt silti on. Kohtalaisen hullu meininki uutisten perusteella jenkkilässä.
On kyllä hurjia lukemia. Amerikka, varsinkin keskilänsi on muutoinkin mielenkiintoista seutua. Yhtenä päivänä voi olla se -30°c ja muutamaa päivää myöhemmin melkeinpä +20°c. Ihan riippuen tuulen suunnasta.Nuo USAn lumikertymät on kyllä mielipuolisia, mutta niin on kyllä lämpötilatkin, miten ihmeessä tuo -48 astetta celsiusta on edes mahdollista lumimyrskyssä, etäisyys merestä vaikuttaa noin paljon?
Nuo USAn lumikertymät on kyllä mielipuolisia, mutta niin on kyllä lämpötilatkin, miten ihmeessä tuo -48 astetta celsiusta on edes mahdollista lumimyrskyssä, etäisyys merestä vaikuttaa noin paljon?
Lämmitin eilen pannun lisäksi takan, kun kylmä yö piti olla ja pakkasen lähteä muistini mukaan laskemaan vasta aamupäivällä. No, laski näköjään jo aiemmin, eikä tainnut ihan luvatulla tavalla pakkanenkaan puraista, joten nyt on suhteellisen lämmin tuvassa. Parempi toki näin päin kuin kylmä tupa.
En kyllä tässä vaiheessa ainakaan etelän rannikkoseudun osalta antaisi kauhean vahvaa tuomiota talven säistä. Mitä tässä ilmatieteenlaitoksen ennusteita katsellut viimeisen viikon aikana, niin ennusteet tuntuu olevan "tikkaa heittävän apinan" -metodeilla tehtyjä, eli yhtenä päivänä povataan 3 päivän päähän kovaa pakkasjaksoa, kunnes yht'äkkiä ollaankin pari astetta plussalla ja vettä sataa. Ja tämä ei siis ole sinänsä kritiikkiä meteorologeja kohtaan, vaan realiteetti tämän hetken suursäätilan suhteen lienee se, että ennustaminen on vähän "taivas varjele, mitä sieltä tulee" -osastoa.Kyllähän näin henkisesti keskieurooppalaisena pk-seutulaisena olisi toivonut "ilmastonmuutostalvea" selkeine plussakeleineen, mutta niin vain tästäkin näyttää muodostuvan etelärannikkoa myöten kolmas "kunnon talvi" putkeen. No. Talviurheilun harrastajilta en jaksa pilata iloa, mutta kyllähän tämä melkoista kärvistelyä tässä tuiskussa taas kerran.
Vuodenvaihde vietetään selkeissä plussakeleissä, mutta sitten näyttää taas pakastuvan...
En kyllä tässä vaiheessa ainakaan etelän rannikkoseudun osalta antaisi kauhean vahvaa tuomiota talven säistä. Mitä tässä ilmatieteenlaitoksen ennusteita katsellut viimeisen viikon aikana, niin ennusteet tuntuu olevan "tikkaa heittävän apinan" -metodeilla tehtyjä, eli yhtenä päivänä povataan 3 päivän päähän kovaa pakkasjaksoa, kunnes yht'äkkiä ollaankin pari astetta plussalla ja vettä sataa. Ja tämä ei siis ole sinänsä kritiikkiä meteorologeja kohtaan, vaan realiteetti tämän hetken suursäätilan suhteen lienee se, että ennustaminen on vähän "taivas varjele, mitä sieltä tulee" -osastoa.
Tämä on hauska kuinka ihmiset asiat kokee. Itse pohjoisesta Pirkanmaalle muuttaneena tämä on ollut kohtalainen talvi, koska rinteet ovat suht koht auki ja ulkojäillä on päässyt käymään jo joulukuussa. Mutta se, että päivä kaks ennen tammikuuta sataa vettä ja on plussaa, on erittäin kaukana "kunnon talvesta". Rannikkoseudun tilannetta kuvaisin loka/marraskuun taitteeksi.Kyllähän näin henkisesti keskieurooppalaisena pk-seutulaisena olisi toivonut "ilmastonmuutostalvea" selkeine plussakeleineen, mutta niin vain tästäkin näyttää muodostuvan etelärannikkoa myöten kolmas "kunnon talvi" putkeen.
Keskiarvoa selkeästikin lämpimämpi talvi ja hyväkin osa sateista voi vielä tulla lumena alas.
Se 19-20 oli puolestaan monella tavalla niin poikkeuksellinen, että tuskin ihan heti toistuu.
Ja jos ei tykkää lumesta ja sohjosta, kannattaa toivoa sitä kylmää pakkasilmaa.
Ei ole sellaista asiaa kuin lämmin talvi Suomessa, joka olisi samanaikaisesti vielä kivan kuiva ja aurinkoinenkin.
Tässä taas kerran yks hyvä esimerkki lauhasta zonaalivirtauksesta talvella. Tätä se on.
Joulukuun alkupuoli oli kyllä maaginen Helsingissä - etenkin se kuun puoliväli lumipyryn jälkeen: kaupunki oli äärimmäisen kaunis ja talvinen, ja vieläpä ennen joulua. Erittäin harvinaista. Tämähän se sääntö on eikä poikkeus: räntää, sadetta ja loskaa. Välillä jäätyy, ja sitten taas sulaa.
Näin on. Ennen ero ei ollut niin suuri, koska meri jäätyi suht ripeästi talvisin. Ilmastonmuutoksen myötä tämä raja on vain noussut korkeammalle. Tämän huomaa esimerkiksi jo Oulun korkeudella, kun marraskuun sateet tulevat pääsääntöisesti vetenä ja räntänä, eikä pysyvää lumipeitettä synny ennen joulukuun toista viikkoa. Toisin on esimerkiksi Kainuussa, jossa sula Perämeri ei lämmitä kriittisiä asteita. Siellä puolen metrin hanget.Normaalisti syksyllä ja keväällä huomaa vaikkapa Helsingin keskustan ja kehäteiden eron muutaman viikon ajan, nyt sitä eroa huomaa edelleen aivan koko ajan niin kauan kuin meri on auki.
On tainnut taas taivaskin olla pilvessä jokusia pikku hetkiä lukuunottamatta varmaan jostain lokakuulta lähtien.
Sinällään ei ole haitannut, alkutalven lumet ovat huolehtineet, että valkeutta on ollut. Tällaisina masentavan harmaina loskapäivinä vaan alkaa sitten tuotakin lamppua kaipailemaan.
No, turha tässä on moisen perään huudella. Nythän keski-eurooppaa viistää monin paikoin ennätyksellisen ( siinä se sana taas on) lämmin ilmamassa ja nämä meidän tulevien päivien loskat ja moskat ovat siis osa sitä.
Huoh, olis jo toukokuu......
Sinällään ei ole haitannut, alkutalven lumet ovat huolehtineet, että valkeutta on ollut. Tällaisina masentavan harmaina loskapäivinä vaan alkaa sitten tuotakin lamppua kaipailemaan.
Ensi viikon lopulle olisi ilmeisesti tyrkyllä kunnon pakkasia ja olisiko jopa nyt aidosti riski sähkökatkoille, ei taitane ihan vielä noilla lukemilla sähkö loppua.