FutureHockey
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- TPS - Connorit Bedard & McDavid
Henrik Larsson
Pelipaikka: Puolustaja
Kansalaisuus: Ruotsin kansalainen
Pituus / Paino: 171cm / 76kg
Kätisyys: Left
Sopimus: 2019/20
Fun facts
Kasvattajaseura: Bofors IK, josta tuli myöhemmin Bofors Bobcats ja sen jälkeen nykymuotoinen BIK Karlskoga
Lempipelaaja: Henrik Zetterberg, joka valikoitui paitsi siksi, että he ovat etunimikaimoja, myös heidän pelipaikkansa oli sama - Siihen aikaan kun Larsson itselleen lempipelaajaa valitsi. Kertoo myös seuranneensa nuorempana erityisesti Karlskogan, Larssonia 12-vuotta vanhempaa, Daniel Wessneriä. Ympyrä tuolta osin sulkeutui kaudella 2013/14, kun Larsson nousi pysyvästi Karlskoganin joukkueen riveihin ja sai joukkuekaverikseen, yllätys yllätys, juuri Wessnerin.
Serkku: Henrikin serkku, Douglas Bergqvist, on ammattilaisjalkapalloilija Ruotsissa. Bergqvist ja Larsson viettivät varhaislapsuudessa runsaasti aikaa yhdessä pelaten niin jalkapalloa, kuin jääkiekkoa. Bergqvistin uravalinta kuitenkin selkeytyi jo melko nuorena, kun hän muutti perheineen Lontooseen ja täten hänen lajikseen valikoitui jalkapallo. Henrik itse taas tunnetusti on pysynyt jääkiekon parissa, täysnimikaiman tuomasta hämmästelystä huolimatta.
Lempinimi: Henrik "Kingen" Larssonin lempinimi syntyi Karlskogan joulujuhlassa vuosia sitten. Pelaajien piti juhlissa kirjoittaa riimejä joukkuekavereidensa paketteihin ja Larsson kekseliäänä poikana kirjoitti Andreas Ollikaisen pakettiin riimin "Du tror att du är ingen, men du är kingen" (vapaasti Suomennettuna: Luulet, että et ole mitään, mutta olet kuningas). Sanaparsi oli siinä määrin hauska, että joukkuekaverit alkoivat kutsua Kingeniä tuolla nimellä ja sitä kautta se myös tarttui kannattajien kutsumanimeksi herralle.
Pelinumero: Larssonin selkämystä on komistanut on komistanut jo vuosikausia puolustajalle varsin eksoottinen pelinumero 94. Numeron valintaan ei sinänsä liity sen ihmeellisempää tarinaa kuin, että se on herran syntymävuosi.
Lapsuus ja varhaisnuoruus
- Larssonin lapsuus oli aika tavanomainen jääkiekkonuoren lapsuus. Hän aloitti luistelemisen viisivuotiaana ja liittyi tuolloin Boforsin, nykyisen Karlskoganin nappulajoukkueeseen seitsemän vuotiaana isoveljensä jalanjäljissä, joka oli iso syy siihen, että Larssonissa leimahti aikanaan kipinän liekki jääkiekkoa kohtaan. Veljen intohimo jääkiekkoon paloi loppuun 16-vuotiaana, mutta se ei Larssonia haitannut, vaan hän ryhtyi entistä päättäväisemmin tekemään omaa polkuaan ammattilaiseksi. Eipä hän ollut kuulemma koskaan lapsuudessakaan osannut muuta haaveammattia kenellekkään sanoa, kun häneltä tätä oltiin kysytty.
Kingen oli intohimoinen Karlskoganin seuraaja ja olikin tavanomainen näky katsomossa kannattamassa ja hurraamassa lapsuuden sankareilleen. Karlskogania Larsson kuvailee haastatteluissa erittäin intohimoiseksi kiekkokaupungiksi, jossa ihmiset seuraavat joukkueen otteita suurella tarkkuudella. Kun joukkueella menee hyvin, riittää kadulla selkääntaputtelijoita, mutta huonoina aikoina voit olla varma, että saat kuulla siitä kritiikkiä.
Junioriurallaan Larsson edusti BIK Karlskoganin lisäksi edeltäjäjoukkue Bofors IF:ää. Haastatteluita lukemalla käykin hyvin nopeasti ilmi herran suuri rakkaus seuraa kohtaan ja moneen kertaan sai noita haastatteluita lukiessa todeta, että hän nostaa sen esille - usein. Se myös motivoi häntä kohti unelmaansa eli jääkiekkoilijan uraa. Mitään Larsson ei ilmaiseksi saanut, vaikka onkin ollut suhteellisen lupaava pelaaja. Oikeastaan päinvastoin: Herran nykyinen pelipaikkakin selittyy sillä, että koska hän oli joukkueensa nuorimpia pelaajia, joutui hän vaihtamaan junnujoukkueen pakkipulassa pelipaikkansa sentteristä puolustajaksi. Siihen oli vain totuttava ja Larsson itse toteaa, että kokee tuon vain kehittymisaskeleena. Hän on aina halunnut pelata mahdollisimman paljon ja puolustajaksi siirtyminen tarkoitti suurempaa vastuuta kuin alakenttien sentterinä toimiminen.
Yksi Larssonin unelmista kävi toteen kaudella 2011/12 kun hän pääsi tekemään debyyttinsä Allsvenskanissa tuolloisen Boforsin riveissä. Pelistä ei liiemmin jäänyt käteen, mutta yksi virstanpylväs uralla oli saavutettu. Kunnolla se unelma saavutettiin kuitenkin seuraavalla kaudella kun seuran tehokkaimpiin pelaajiin pelipaikasta huolimatta kuulunut Larsson pääsi vakituisesti Boforsin miestenjoukkueen kokoonpanoon. Kaudella 2012/13 hän pelasikin Allsvenskanissa, tulokaskaudellaan, mukiinmenevät 46 ottelua tehopistein 1+2=3.
Seuraavat vuodet Larssonin kehitys pelaajana polki tasaisen varmasti eteenpäin - Samoin teki hänen uransa Boforsin / Karlskoganin riveissä. Pistemäärät ja vastuu kasvoivat ja Larsson alkoi tekemään itseänsä tunnetuksi Ruotsissa. Tulokaskautta seurasi 10 (3+7) tehopisteen kausi. Sitä taas 16 (4+12) tehopisteen kausi ja sitä kautta 27 (6+21) tehopisteen kausi. Pankin Larsson kuitenkin räjäytti kunnolla kaudella 2016/17 kun hän iski Karlskoganin takalinjoilla peräti 40 (8+32) tehopistettä ja oli yksi suurimmista tekijöistä sille, että Karlskogan oli kauden päätteeksi lähellä nousta SHL:ään pelaamaan.
Nousu olisikin todennäköisesti pitänyt Larssonin Karlskoganin riveissä, mutta tällä kertaa kohtalo päätti toisin.
Vaikea aika Gävlessä
Elettiin 30. päivää maaliskuussa 2017 kun ruotsalainen jääkiekkoguru Mr MadHawk kajautti ilmoille huhun: Henrik Larsson ei ole jatkamassa Karlskoganin riveissä, vaan siirtyy pelaamaan muualle. Ei mennyt kovinkaan kauaa, kun Larssonin oma agentti riensi kertomaan lehdistölle huhun pitävän paikkansa, mutta pelipaikka olisi vielä mysteerinä. Larssonin perässä oli useampi seura SHL:stä ja maan rajojen ulkopuolelta ja tässä kohtaa agentin ja pelaajan tulisi istua alas ja tarkistella mikä olisi paras paikka Larssonille tämän uran seuraavaa steppiä ajatellen.
Lopulta 4. huhtikuuta mysteeriin saatiin vastaus: Ruotsin SHL-liigassa pelaava Brynäs IF tiedotti hankkineensa riveihinsä Henrik Larssonin kaksivuotisella sopimuksella, joka loppuisi täten 30.4.2019. Brynäsissä oltiin varsin odottavissa tunnelmissa ja muun muassa seuran urheilutoimenjohtajana tuolloin toiminut Stefan Bengtzén totesi tuolloin seuran tiedotteessa (vapaasti Suomentaen): "Olen innoissani Larssonin saapumisesta. Hän on lahjakas taitopelaaja, joka on erinomainen kiekonkäsittelijä ja hyvä tuomaan kiekon pois omalta alueelta.
Visiitti Brynäsin riveissä oli kuitenkin kaikkea muuta kuin mitä Larsson saattoi toivoa. Edellisellä kaudella sensaatiomaisesti SHL:n finaaleihin asti yltänyt Brynäs lähti uuteen kauteen uuden valmentajan johdolla kun ruoriin astui yksi Ruotsin kokeneimmista kiekkovaikuttajista, Roger Melin nimittäin.
Melinin alaisuudessa Larsson nautti vielä jonkinlaista luottamusta. Larssonin peliajat Melinin valmentaman Brynäsin riveissä siinä 11-16 peliminuutin välimaastossa, joka toki on kaukana kärkipuolustajien peliajoista, puhumattakaan siihen, mihin Larsson oli Karlskoganissa tottunut. Valitettavasti joukkueen peli kaukalossa sakkasi pahemman kerran ja runkosarjan ensimmäisistä kahdeksasta pelistä joukkue sai saaliikseen ainoastaan seitsemän sarjapistettä. Viimeinen niitti Melinin kannalta nähtiin 12. lokakuuta 2017, kun Skellefteå nöyryytti Gävleläisiä heidän omalla kotiareenallaan lukemin 8-2. Larsson muuten keräsi ottelussa tilastoihinsa komean lukeman -6.
Brynäsin vastuuvalmentajaksi noussut Tommy Sjödin ei sitävastoin Larssonille luottoa paljoa antanut. Peliajat huitelivat useammissa otteluissa alle kymmenessä minuutissa eikä katsomokomennuskaan ollut enää Larssonille vieras käsite. Vähäinen vastuu syö miestä ja Larsson onkin myöhemmin haastattelussa todennut, että Brynäsin aikana hänen itseluottamuksensa oli todella vähäistä. Kun luottamusta ei tullut, ruokki se myös ajatusta siitä, että SHL, tai ainakin Brynäs, olisi täysin väärä ympäristö hänelle.
Sjödinin alaisuudessa Larsson sai oikeastaan kokea aikalailla kaiken. Joissain harvoissa peleissä vastuuta tuli jopa päälle 20 minuuttia ottelua kohden, mutta useimmissa otteluissa hän jolkotteli kentällä sen 8-12 minuuttia - Jos pääsi siis pelaamaan. Joukkoon mahtuu tottakai luonnollisesti myös liuta pelejä joissa peliaika huiteli siellä 1-5 minuutin välimaastossa. Otollinen peliaika puolustajalle, jonka vahvuudet ovat kiekollisessa pelaamisessa.
Sen verran Brynäs skarppasi loppukaudesta, että eteni pudotuspeleihin asti - Viimeisenä joukkueena. Villikorttikierroksellakin vielä paukut riittivät lähettämään Luleån laulukuoroon, mutta puolivälierissä tuleva mestari Växjö Lakers oli nykyisen Vancouver Canucksin hyökkääjän Elias Petterssonin johdolla liian kova pala.
Larssonin kauden peliaikakeskiarvoksi merkattiin lopulta rapiat 13 minuuttia peliaikaa pelattua ottelua kohden..
Toinen kausi alkoi ja Larsson sai huomata hyvin nopeasti, että hän ei todellakaan kuulunut valmentaja Tommy Sjödinin suunnitelmiin. Kauden neljän ensimmäisen ottelun peliajat olivat suorastaan luokkaa naurettava: 00:00, 06:28, 07:39, 02:32.. Näiden neljän pelin jälkeen Larsson huomasikin hyvin nopeasti, että vastuuta ei tullut enää edes tuota vähää ja seuraavat kymmenen ottelua hän viettikin poissa kokoonpanosta. Edes marraskuun alussa tapahtunut valmentajanvaihdos ei tuonut valoa Larssonin tunnelin päähän, sillä vaikka uusi päävalmentaja Magnus Sundquist nostikin Larssonin takaisin pelaavaan kokoonpanoon, olivat peliajat jälleen luokkaa 1-2 minuuttia - Jos sitäkään.
Larsson leireineen veti tästä omat johtopäätöksensä ja agentin kannustamana hän pyysi sopimuksen purkamista ja vapautta siirtyä muualle. Brynäs ei liiemmin pullikoinut vastaan vaan ilmoitti pelaajalle, että hän on vapaa siirtymään.
Jälkeenpäin Larsson on kertonut haastattelussa, että ei kuitenkaan missään nimessä kadu aikaansa Brynäsin riveissä, vaan pitää reissua pikemminkin opettavaisena tapauksena ja kertoo kasvaneensa ihmisenä tuona aikana. Hän sai harjoitella kokeneiden valmentajien alaisuudessa ja heiltä jokaiselta erilaisia vinkkejä kehityksen suhteen.
The Return of the Kingen
20. marraskuuta 2018 ilmoille kajahti BIK Karlskogan kannattajien kovin toivoma uutinen: "Kingen" palaa seuran riveihin ja pelaisi jo seuraavana iltana kotiottelussa Almtunaa vastaan. Vaikka siirto tuttuun ympäristöön tuntuikin Larssonista erittäin hyvälle, ei se kuitenkaan ollut läpihuutojuttu hänelle itselleen. Hän mietti useita kertoja, että luovuttaako hän mikäli lähtisi Brynäsistä? Kuinka pahalta se tuntuisikaan lähteä Brynäsistä, jossa kaikesta huolimatta joukkuekaverit olivat Larssonin itsensä mukaan huippuluokkaa? Olisiko oikein palata seuraan, josta hän jo kerran lähti pois?
21. marraskuuta kuitenkin koitti ja Larsson palasi tutulle pelipaikalleen Karlskoganin ensimmäiseen puolustajapariin. Ja ihan sähäkkä alkuhan häneltä nähtiinkin, sillä vaikka Larsson tuossa paluuottelussaan ilman tehopisteitä jäikin, voitti Karlskoga hänen peluunsa jälkeen seuraavat neljä peliä ja noissa peleissä Larsson kahmi tilillensä tehot 2+3=5.
Marraskuun lopulla Larsson kertoi Hockeynews.se -sivuston haastattelussa olevansa erittäin tyytyväinen ratkaisuunsa palata takaisin kotiin. Karlskoganin riveissä Larsson nimittäin arvosti kaikkein eniten siitä, että nautti valmentajan luottamuksesta ja sai vastuuta osakseen, jolloin hänen oli helpompi pelata sitä omaa peliään ja omilla vahvuuksillaan. Se on juuri se tärkein asia pelaajan kehityksen kannalta, mikäli Larssonia on uskominen.
Kausi itsessään oli Larssonin osalta lopulta oikein onnistunut. Hän ehti pelata Karlskoganin riveissä 33 ottelua runkosarjaa (4+20=24) sekä neljän ottelun verran (0+4) pudotuspelejä ollen joukkueensa ehdoton ykköspuolustaja. Hän sijoittui joukkueensa sisäisessä pistepörssissä lopulta kuudenneksi, vaikka pelasi ~20 ottelua vähemmän kuin suurin osa muista joukkuekavereista.
Tärkeintä kuitenkin oli se, että Larsson pystyi taas nauttimaan jääkiekon pelaamisesta ja oli saanut luottamuksen itseensä takaisin.
På väg till Åbo - Onko odotettavissa jymymenestys vai kentällä laahustava turhake?
Otsikossa oikeastaan on se polttavin kysymys herraa koskien. Itse olen Larssonilta vain muutaman hajanaisen Allsvenskanin ottelun nähnyt netistä katsottuna eikä niiden pohjalta voi oikein minkäänlaista syväluotaavaa scoutting reportia antaa teille arvon palstaveljet. Paljon kuitenkin tulee riippumaan siitä minkälaiseen rooliin päävalmentaja Kalle Kaskinen Larssonia suunnittelee.
On kiistaton fakta, että Larsson elää pelityylinsä vuoksi kiekollisesta pelaamisesta, vaikka eipä tuo nähdyn perusteella suinkaan mikään lapanen omissakaan ole. Larsson on kuitenkin luova pelaaja, joka rakastaa tuoda kiekkoa ylös omista ja luoda tätä kautta hyökkäyksiä ja maalipaikkoja joukkuekavereilleen. Joskus ne kaartelut takaisin omiin saattavat ärsyttää kärsimättömiä ja suoraviivaisen pelin ystäviä, mutta toisaalta Larsson tekee hyvin usein tästä pelityylistään taidetta. Pienellä kärkikynällä, alimpana miehenä toki (hyi hyi!), ohitse karvaavasta pelaajasta, pikainen katsaus ylös ja mikäli löytyy vapaa mies, lähtee kiekko tarkalla avauksella sinne minne pitääkin. Tottakai, Larsson ei ole täydellinen puolustaja, ja täten joskus nuo kaartelut kostautuvat, mutta se nyt vain on pelin henki tämän tyyppisten pelaajien kanssa.
Sikäli Kaskisen jätönjätönjättö-pelityyli varmasti toimii Larssonin kohdalla, että hän on kuin luotu vastahyökkäyksiä harrastavan joukkueen pelitapaan. Kiekko Larssonille alimpana ja hyökkääjät paahtamaan kohti hyökkäystä, jonne Larsson toimittaa sitten kiekon. Toisaalta kuitenkin hieman huolettaa, ettei vain TPS:n välillä yltiöpassiiviseksi vetäytyä pelitapa tapa Larssonin luovuutta, joka kuitenkin - Kuten jo niin monesti todettua - on iso osa herran pelaamista. Pakki-pakki-pakki -syöttelyssä hänestä ei saada parasta irti, vaan hänelle pitää ehdottomasti antaa vapaammat kädet toimia kiekon kanssa ja rakentaa peliä.
Kaksinkamppailuissa ja puolustuspelissä Larsson on välillä tuuliajolla - Sen kertoo jo herran kokokin, valitettavasti. Puolustuspelaaminen on kuitenkin lukeman ja nähdyn perusteella kehittynyt oikeaan suuntaan ja voin sanoa, että turkulaiset tulevat hullaantumaan mikäli Larsson jakelee Allsvenskanissa nähtyjä taklauksiaan. On todella koomista kuinka 171 senttinen pygmi voikaan taklata niin railakkaasti vailla huolia ja murheita. Ja kun hän vielä hakee hyvin usein niitä kunnon vanhan liiton persniittejä!
Laukauskin on Larssonilla hyvällä tolalla ja kuti löytää maalille asti niin ranteella kuin lämärillä - Suoraan syötöstäkin. Nähdyn perusteella pelisilmää löytyy myös siinä määrin, että laukaus ei todellakaan aina osu siihen ensimmäiseen blokkaavaan pelaajaan ja mikäli vaara tähän on ilmeinen, löytää Larsson hyvin usein oivan syöttöpaikan joukkuekaverille.
Korostan kuitenkin, että tämä nähty on ollut Allsvenskanissa. SHL-pelejä ei tullut katsottua ja toisaalta niissä Larsson ei edes ollut oma itsensä tai saanut pelata omaa peliään, joten niistä nyt tuskin olisi totuutta sen enempää irronnutkaan. Vastuu on nyt kuitenkin Larssonilla, Kaskisella sekä Salolla. Meillä on käsissä pelaaja, joka oikeasti aiheuttaa ainakin tekstin kirjoittaneessa hyvinkin positiivisia väristyksiä ja jolla on täydet mahdollisuudet olla Turkuhallin seuraava kultapoika.
Loppuun vielä lukijoille iltapalaviihdettä, jonka tarjoaa Youtube. Linkin takana nähtävissä Larssonin otteita kausilta 2015-17: Henrik Larsson Highlights 2016/17 & 2015/16
Pelipaikka: Puolustaja
Kansalaisuus: Ruotsin kansalainen
Pituus / Paino: 171cm / 76kg
Kätisyys: Left
Sopimus: 2019/20
Fun facts
Kasvattajaseura: Bofors IK, josta tuli myöhemmin Bofors Bobcats ja sen jälkeen nykymuotoinen BIK Karlskoga
Lempipelaaja: Henrik Zetterberg, joka valikoitui paitsi siksi, että he ovat etunimikaimoja, myös heidän pelipaikkansa oli sama - Siihen aikaan kun Larsson itselleen lempipelaajaa valitsi. Kertoo myös seuranneensa nuorempana erityisesti Karlskogan, Larssonia 12-vuotta vanhempaa, Daniel Wessneriä. Ympyrä tuolta osin sulkeutui kaudella 2013/14, kun Larsson nousi pysyvästi Karlskoganin joukkueen riveihin ja sai joukkuekaverikseen, yllätys yllätys, juuri Wessnerin.
Serkku: Henrikin serkku, Douglas Bergqvist, on ammattilaisjalkapalloilija Ruotsissa. Bergqvist ja Larsson viettivät varhaislapsuudessa runsaasti aikaa yhdessä pelaten niin jalkapalloa, kuin jääkiekkoa. Bergqvistin uravalinta kuitenkin selkeytyi jo melko nuorena, kun hän muutti perheineen Lontooseen ja täten hänen lajikseen valikoitui jalkapallo. Henrik itse taas tunnetusti on pysynyt jääkiekon parissa, täysnimikaiman tuomasta hämmästelystä huolimatta.
Lempinimi: Henrik "Kingen" Larssonin lempinimi syntyi Karlskogan joulujuhlassa vuosia sitten. Pelaajien piti juhlissa kirjoittaa riimejä joukkuekavereidensa paketteihin ja Larsson kekseliäänä poikana kirjoitti Andreas Ollikaisen pakettiin riimin "Du tror att du är ingen, men du är kingen" (vapaasti Suomennettuna: Luulet, että et ole mitään, mutta olet kuningas). Sanaparsi oli siinä määrin hauska, että joukkuekaverit alkoivat kutsua Kingeniä tuolla nimellä ja sitä kautta se myös tarttui kannattajien kutsumanimeksi herralle.
Pelinumero: Larssonin selkämystä on komistanut on komistanut jo vuosikausia puolustajalle varsin eksoottinen pelinumero 94. Numeron valintaan ei sinänsä liity sen ihmeellisempää tarinaa kuin, että se on herran syntymävuosi.
Lapsuus ja varhaisnuoruus
- Larssonin lapsuus oli aika tavanomainen jääkiekkonuoren lapsuus. Hän aloitti luistelemisen viisivuotiaana ja liittyi tuolloin Boforsin, nykyisen Karlskoganin nappulajoukkueeseen seitsemän vuotiaana isoveljensä jalanjäljissä, joka oli iso syy siihen, että Larssonissa leimahti aikanaan kipinän liekki jääkiekkoa kohtaan. Veljen intohimo jääkiekkoon paloi loppuun 16-vuotiaana, mutta se ei Larssonia haitannut, vaan hän ryhtyi entistä päättäväisemmin tekemään omaa polkuaan ammattilaiseksi. Eipä hän ollut kuulemma koskaan lapsuudessakaan osannut muuta haaveammattia kenellekkään sanoa, kun häneltä tätä oltiin kysytty.
Kingen oli intohimoinen Karlskoganin seuraaja ja olikin tavanomainen näky katsomossa kannattamassa ja hurraamassa lapsuuden sankareilleen. Karlskogania Larsson kuvailee haastatteluissa erittäin intohimoiseksi kiekkokaupungiksi, jossa ihmiset seuraavat joukkueen otteita suurella tarkkuudella. Kun joukkueella menee hyvin, riittää kadulla selkääntaputtelijoita, mutta huonoina aikoina voit olla varma, että saat kuulla siitä kritiikkiä.
Junioriurallaan Larsson edusti BIK Karlskoganin lisäksi edeltäjäjoukkue Bofors IF:ää. Haastatteluita lukemalla käykin hyvin nopeasti ilmi herran suuri rakkaus seuraa kohtaan ja moneen kertaan sai noita haastatteluita lukiessa todeta, että hän nostaa sen esille - usein. Se myös motivoi häntä kohti unelmaansa eli jääkiekkoilijan uraa. Mitään Larsson ei ilmaiseksi saanut, vaikka onkin ollut suhteellisen lupaava pelaaja. Oikeastaan päinvastoin: Herran nykyinen pelipaikkakin selittyy sillä, että koska hän oli joukkueensa nuorimpia pelaajia, joutui hän vaihtamaan junnujoukkueen pakkipulassa pelipaikkansa sentteristä puolustajaksi. Siihen oli vain totuttava ja Larsson itse toteaa, että kokee tuon vain kehittymisaskeleena. Hän on aina halunnut pelata mahdollisimman paljon ja puolustajaksi siirtyminen tarkoitti suurempaa vastuuta kuin alakenttien sentterinä toimiminen.
Yksi Larssonin unelmista kävi toteen kaudella 2011/12 kun hän pääsi tekemään debyyttinsä Allsvenskanissa tuolloisen Boforsin riveissä. Pelistä ei liiemmin jäänyt käteen, mutta yksi virstanpylväs uralla oli saavutettu. Kunnolla se unelma saavutettiin kuitenkin seuraavalla kaudella kun seuran tehokkaimpiin pelaajiin pelipaikasta huolimatta kuulunut Larsson pääsi vakituisesti Boforsin miestenjoukkueen kokoonpanoon. Kaudella 2012/13 hän pelasikin Allsvenskanissa, tulokaskaudellaan, mukiinmenevät 46 ottelua tehopistein 1+2=3.
Seuraavat vuodet Larssonin kehitys pelaajana polki tasaisen varmasti eteenpäin - Samoin teki hänen uransa Boforsin / Karlskoganin riveissä. Pistemäärät ja vastuu kasvoivat ja Larsson alkoi tekemään itseänsä tunnetuksi Ruotsissa. Tulokaskautta seurasi 10 (3+7) tehopisteen kausi. Sitä taas 16 (4+12) tehopisteen kausi ja sitä kautta 27 (6+21) tehopisteen kausi. Pankin Larsson kuitenkin räjäytti kunnolla kaudella 2016/17 kun hän iski Karlskoganin takalinjoilla peräti 40 (8+32) tehopistettä ja oli yksi suurimmista tekijöistä sille, että Karlskogan oli kauden päätteeksi lähellä nousta SHL:ään pelaamaan.
Nousu olisikin todennäköisesti pitänyt Larssonin Karlskoganin riveissä, mutta tällä kertaa kohtalo päätti toisin.
Vaikea aika Gävlessä
Elettiin 30. päivää maaliskuussa 2017 kun ruotsalainen jääkiekkoguru Mr MadHawk kajautti ilmoille huhun: Henrik Larsson ei ole jatkamassa Karlskoganin riveissä, vaan siirtyy pelaamaan muualle. Ei mennyt kovinkaan kauaa, kun Larssonin oma agentti riensi kertomaan lehdistölle huhun pitävän paikkansa, mutta pelipaikka olisi vielä mysteerinä. Larssonin perässä oli useampi seura SHL:stä ja maan rajojen ulkopuolelta ja tässä kohtaa agentin ja pelaajan tulisi istua alas ja tarkistella mikä olisi paras paikka Larssonille tämän uran seuraavaa steppiä ajatellen.
Lopulta 4. huhtikuuta mysteeriin saatiin vastaus: Ruotsin SHL-liigassa pelaava Brynäs IF tiedotti hankkineensa riveihinsä Henrik Larssonin kaksivuotisella sopimuksella, joka loppuisi täten 30.4.2019. Brynäsissä oltiin varsin odottavissa tunnelmissa ja muun muassa seuran urheilutoimenjohtajana tuolloin toiminut Stefan Bengtzén totesi tuolloin seuran tiedotteessa (vapaasti Suomentaen): "Olen innoissani Larssonin saapumisesta. Hän on lahjakas taitopelaaja, joka on erinomainen kiekonkäsittelijä ja hyvä tuomaan kiekon pois omalta alueelta.
Visiitti Brynäsin riveissä oli kuitenkin kaikkea muuta kuin mitä Larsson saattoi toivoa. Edellisellä kaudella sensaatiomaisesti SHL:n finaaleihin asti yltänyt Brynäs lähti uuteen kauteen uuden valmentajan johdolla kun ruoriin astui yksi Ruotsin kokeneimmista kiekkovaikuttajista, Roger Melin nimittäin.
Melinin alaisuudessa Larsson nautti vielä jonkinlaista luottamusta. Larssonin peliajat Melinin valmentaman Brynäsin riveissä siinä 11-16 peliminuutin välimaastossa, joka toki on kaukana kärkipuolustajien peliajoista, puhumattakaan siihen, mihin Larsson oli Karlskoganissa tottunut. Valitettavasti joukkueen peli kaukalossa sakkasi pahemman kerran ja runkosarjan ensimmäisistä kahdeksasta pelistä joukkue sai saaliikseen ainoastaan seitsemän sarjapistettä. Viimeinen niitti Melinin kannalta nähtiin 12. lokakuuta 2017, kun Skellefteå nöyryytti Gävleläisiä heidän omalla kotiareenallaan lukemin 8-2. Larsson muuten keräsi ottelussa tilastoihinsa komean lukeman -6.
Brynäsin vastuuvalmentajaksi noussut Tommy Sjödin ei sitävastoin Larssonille luottoa paljoa antanut. Peliajat huitelivat useammissa otteluissa alle kymmenessä minuutissa eikä katsomokomennuskaan ollut enää Larssonille vieras käsite. Vähäinen vastuu syö miestä ja Larsson onkin myöhemmin haastattelussa todennut, että Brynäsin aikana hänen itseluottamuksensa oli todella vähäistä. Kun luottamusta ei tullut, ruokki se myös ajatusta siitä, että SHL, tai ainakin Brynäs, olisi täysin väärä ympäristö hänelle.
Sjödinin alaisuudessa Larsson sai oikeastaan kokea aikalailla kaiken. Joissain harvoissa peleissä vastuuta tuli jopa päälle 20 minuuttia ottelua kohden, mutta useimmissa otteluissa hän jolkotteli kentällä sen 8-12 minuuttia - Jos pääsi siis pelaamaan. Joukkoon mahtuu tottakai luonnollisesti myös liuta pelejä joissa peliaika huiteli siellä 1-5 minuutin välimaastossa. Otollinen peliaika puolustajalle, jonka vahvuudet ovat kiekollisessa pelaamisessa.
Sen verran Brynäs skarppasi loppukaudesta, että eteni pudotuspeleihin asti - Viimeisenä joukkueena. Villikorttikierroksellakin vielä paukut riittivät lähettämään Luleån laulukuoroon, mutta puolivälierissä tuleva mestari Växjö Lakers oli nykyisen Vancouver Canucksin hyökkääjän Elias Petterssonin johdolla liian kova pala.
Larssonin kauden peliaikakeskiarvoksi merkattiin lopulta rapiat 13 minuuttia peliaikaa pelattua ottelua kohden..
Toinen kausi alkoi ja Larsson sai huomata hyvin nopeasti, että hän ei todellakaan kuulunut valmentaja Tommy Sjödinin suunnitelmiin. Kauden neljän ensimmäisen ottelun peliajat olivat suorastaan luokkaa naurettava: 00:00, 06:28, 07:39, 02:32.. Näiden neljän pelin jälkeen Larsson huomasikin hyvin nopeasti, että vastuuta ei tullut enää edes tuota vähää ja seuraavat kymmenen ottelua hän viettikin poissa kokoonpanosta. Edes marraskuun alussa tapahtunut valmentajanvaihdos ei tuonut valoa Larssonin tunnelin päähän, sillä vaikka uusi päävalmentaja Magnus Sundquist nostikin Larssonin takaisin pelaavaan kokoonpanoon, olivat peliajat jälleen luokkaa 1-2 minuuttia - Jos sitäkään.
Larsson leireineen veti tästä omat johtopäätöksensä ja agentin kannustamana hän pyysi sopimuksen purkamista ja vapautta siirtyä muualle. Brynäs ei liiemmin pullikoinut vastaan vaan ilmoitti pelaajalle, että hän on vapaa siirtymään.
Jälkeenpäin Larsson on kertonut haastattelussa, että ei kuitenkaan missään nimessä kadu aikaansa Brynäsin riveissä, vaan pitää reissua pikemminkin opettavaisena tapauksena ja kertoo kasvaneensa ihmisenä tuona aikana. Hän sai harjoitella kokeneiden valmentajien alaisuudessa ja heiltä jokaiselta erilaisia vinkkejä kehityksen suhteen.
The Return of the Kingen
20. marraskuuta 2018 ilmoille kajahti BIK Karlskogan kannattajien kovin toivoma uutinen: "Kingen" palaa seuran riveihin ja pelaisi jo seuraavana iltana kotiottelussa Almtunaa vastaan. Vaikka siirto tuttuun ympäristöön tuntuikin Larssonista erittäin hyvälle, ei se kuitenkaan ollut läpihuutojuttu hänelle itselleen. Hän mietti useita kertoja, että luovuttaako hän mikäli lähtisi Brynäsistä? Kuinka pahalta se tuntuisikaan lähteä Brynäsistä, jossa kaikesta huolimatta joukkuekaverit olivat Larssonin itsensä mukaan huippuluokkaa? Olisiko oikein palata seuraan, josta hän jo kerran lähti pois?
21. marraskuuta kuitenkin koitti ja Larsson palasi tutulle pelipaikalleen Karlskoganin ensimmäiseen puolustajapariin. Ja ihan sähäkkä alkuhan häneltä nähtiinkin, sillä vaikka Larsson tuossa paluuottelussaan ilman tehopisteitä jäikin, voitti Karlskoga hänen peluunsa jälkeen seuraavat neljä peliä ja noissa peleissä Larsson kahmi tilillensä tehot 2+3=5.
Marraskuun lopulla Larsson kertoi Hockeynews.se -sivuston haastattelussa olevansa erittäin tyytyväinen ratkaisuunsa palata takaisin kotiin. Karlskoganin riveissä Larsson nimittäin arvosti kaikkein eniten siitä, että nautti valmentajan luottamuksesta ja sai vastuuta osakseen, jolloin hänen oli helpompi pelata sitä omaa peliään ja omilla vahvuuksillaan. Se on juuri se tärkein asia pelaajan kehityksen kannalta, mikäli Larssonia on uskominen.
Kausi itsessään oli Larssonin osalta lopulta oikein onnistunut. Hän ehti pelata Karlskoganin riveissä 33 ottelua runkosarjaa (4+20=24) sekä neljän ottelun verran (0+4) pudotuspelejä ollen joukkueensa ehdoton ykköspuolustaja. Hän sijoittui joukkueensa sisäisessä pistepörssissä lopulta kuudenneksi, vaikka pelasi ~20 ottelua vähemmän kuin suurin osa muista joukkuekavereista.
Tärkeintä kuitenkin oli se, että Larsson pystyi taas nauttimaan jääkiekon pelaamisesta ja oli saanut luottamuksen itseensä takaisin.
På väg till Åbo - Onko odotettavissa jymymenestys vai kentällä laahustava turhake?
Otsikossa oikeastaan on se polttavin kysymys herraa koskien. Itse olen Larssonilta vain muutaman hajanaisen Allsvenskanin ottelun nähnyt netistä katsottuna eikä niiden pohjalta voi oikein minkäänlaista syväluotaavaa scoutting reportia antaa teille arvon palstaveljet. Paljon kuitenkin tulee riippumaan siitä minkälaiseen rooliin päävalmentaja Kalle Kaskinen Larssonia suunnittelee.
On kiistaton fakta, että Larsson elää pelityylinsä vuoksi kiekollisesta pelaamisesta, vaikka eipä tuo nähdyn perusteella suinkaan mikään lapanen omissakaan ole. Larsson on kuitenkin luova pelaaja, joka rakastaa tuoda kiekkoa ylös omista ja luoda tätä kautta hyökkäyksiä ja maalipaikkoja joukkuekavereilleen. Joskus ne kaartelut takaisin omiin saattavat ärsyttää kärsimättömiä ja suoraviivaisen pelin ystäviä, mutta toisaalta Larsson tekee hyvin usein tästä pelityylistään taidetta. Pienellä kärkikynällä, alimpana miehenä toki (hyi hyi!), ohitse karvaavasta pelaajasta, pikainen katsaus ylös ja mikäli löytyy vapaa mies, lähtee kiekko tarkalla avauksella sinne minne pitääkin. Tottakai, Larsson ei ole täydellinen puolustaja, ja täten joskus nuo kaartelut kostautuvat, mutta se nyt vain on pelin henki tämän tyyppisten pelaajien kanssa.
Sikäli Kaskisen jätönjätönjättö-pelityyli varmasti toimii Larssonin kohdalla, että hän on kuin luotu vastahyökkäyksiä harrastavan joukkueen pelitapaan. Kiekko Larssonille alimpana ja hyökkääjät paahtamaan kohti hyökkäystä, jonne Larsson toimittaa sitten kiekon. Toisaalta kuitenkin hieman huolettaa, ettei vain TPS:n välillä yltiöpassiiviseksi vetäytyä pelitapa tapa Larssonin luovuutta, joka kuitenkin - Kuten jo niin monesti todettua - on iso osa herran pelaamista. Pakki-pakki-pakki -syöttelyssä hänestä ei saada parasta irti, vaan hänelle pitää ehdottomasti antaa vapaammat kädet toimia kiekon kanssa ja rakentaa peliä.
Kaksinkamppailuissa ja puolustuspelissä Larsson on välillä tuuliajolla - Sen kertoo jo herran kokokin, valitettavasti. Puolustuspelaaminen on kuitenkin lukeman ja nähdyn perusteella kehittynyt oikeaan suuntaan ja voin sanoa, että turkulaiset tulevat hullaantumaan mikäli Larsson jakelee Allsvenskanissa nähtyjä taklauksiaan. On todella koomista kuinka 171 senttinen pygmi voikaan taklata niin railakkaasti vailla huolia ja murheita. Ja kun hän vielä hakee hyvin usein niitä kunnon vanhan liiton persniittejä!
Laukauskin on Larssonilla hyvällä tolalla ja kuti löytää maalille asti niin ranteella kuin lämärillä - Suoraan syötöstäkin. Nähdyn perusteella pelisilmää löytyy myös siinä määrin, että laukaus ei todellakaan aina osu siihen ensimmäiseen blokkaavaan pelaajaan ja mikäli vaara tähän on ilmeinen, löytää Larsson hyvin usein oivan syöttöpaikan joukkuekaverille.
Korostan kuitenkin, että tämä nähty on ollut Allsvenskanissa. SHL-pelejä ei tullut katsottua ja toisaalta niissä Larsson ei edes ollut oma itsensä tai saanut pelata omaa peliään, joten niistä nyt tuskin olisi totuutta sen enempää irronnutkaan. Vastuu on nyt kuitenkin Larssonilla, Kaskisella sekä Salolla. Meillä on käsissä pelaaja, joka oikeasti aiheuttaa ainakin tekstin kirjoittaneessa hyvinkin positiivisia väristyksiä ja jolla on täydet mahdollisuudet olla Turkuhallin seuraava kultapoika.
Loppuun vielä lukijoille iltapalaviihdettä, jonka tarjoaa Youtube. Linkin takana nähtävissä Larssonin otteita kausilta 2015-17: Henrik Larsson Highlights 2016/17 & 2015/16