Henkinen vahvuus/Heikkous ?

  • 2 621
  • 10
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko. /HC Tallinna !
Avataanpas suurella jännityksellä tälläinen ketju ! Väitän että henkisen valmennuksen ja valmentautumisen osa tulee olemaan tulevaisuudessa vielä suuremmassa roolissa kuin nyt! Esimerkiksi jotakin ihmeellistä tapahtuu Ässien kalloissa kun sinikeltainen väri heijastuu pupileissa, samoin Lukon lintukammo oli selittämätön ilmiö( onneksi siitä päästiin)! Bluesin yhden maalin tappiot myöskin johtuvat aika pitkälle pääkopasta! Pitäisikö joka jengissä tulevaisuudessa olla oma psykologi ( linjalla Veltto Virtanen)? Lukon joukkuetta vuosia seuranneena, ei voi kuin todeta ja ihmetellä miten sama mieliala pelaaminen voi valmentajista pelaajista ym, huolimatta jatkua vuodesta toiseen!! (Tämä vuosi, on ollut kuitenkin jotenkin poikkeava)! Ässistä en kuitenkaan ole kovinkaan huolissani!
 

Metalwarrior

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ainakin Playoffien alla voisi joku kallonkutistaja ottaa Lukolta pois ainakin Raksila-kammon ja loputkin rippeet Kerho-kammosta. Nämä kun ovat hyvinkin mahdollisia avausvastustajia. Myös Tps:aa kohtaan olisi syytä saada mahdollinen isoveli-kunnioitus pois, jos pudotuspeleissä kohdataan.
 
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko. /HC Tallinna !
yellow kirjoitti:
Ainakin Playoffien alla voisi joku kallonkutistaja ottaa Lukolta pois ainakin Raksila-kammon ja loputkin rippeet Kerho-kammosta. Nämä kun ovat hyvinkin mahdollisia avausvastustajia. Myös Tps:aa kohtaan olisi syytä saada mahdollinen isoveli-kunnioitus pois, jos pudotuspeleissä kohdataan.

Katsokaapas veinin ensimmäistä ketjua, perkele eikös aika pitkälti juuri tähän kaaduttu. Selittämätön housuun meno, Hifkin kaatumisen jälkeen. Silloin kun olisi pitänyt puristaa ja olla vahva niin...... En ole kovin viisas mutta, sen tiedän että juuri tällä alueella olisi töitä ja paljon. Mitä järkeä on pelata pitkäkausi ja tärkeimmillä hetkillä pää pettää, kysyn vaan. Mikäli joku väittää että emme olisi ainakin antanut tiekemman vastuksen oikealla henkisellä valmentautumisella on mielestäni väärässä.
 

Metsästäjä

Jäsen
Suosikkijoukkue
JVDT
Onhan tässä järkeä...

Ei ole varmasti tuurista kiinni esim. Lukon viime kauden pleikkarien loppuhuipennus hyvin sujuneen HIFK sarjan jälkeen. Yhden maalin tappioita, jotka olivat kai lähinnä jännityksestä (tai jostakin muusta) kiinni, ei niinkään taidosta. Mestaruuteen ja mitaleihin tarvitaan myös tiettyä psyykkistä uskallusta taidon lisäksi. Todennäköisesti tästä se on ollut pääasiassa kiinni niin usein.

Eipä kai tässä auta kuin katsella tulevaisuudessakin samanlaista amatöörimäistä toimintaa. Ammattiurheilussa vain pitäisi olla rohkeutta ottaa enemmän puntariin mm. yksilöurheilussakin käytetyt henkiset valmennusmetodit (ja sen sisälle kuuluvia muita pikku juttuja) myös Raumalla. Onnistuminen ja epäonnistuminen, kun käyvät pitkän kauden mittaan vuorotahtiin joukkueiden pukusuojissa.

En tiedä tarkkaan, että miten homma on toiminut tarkalleen Lukossa, mutta varmasti olisi kehitettävää myös tällä saralla jollakin tavoin...
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Tuskin se kunnosta kiinni oli, että kaikki pleikkareiden kärppäsarjan matsit hävittiin viimeisessä erässä. Helppo hifkisarja tietysti saattoi tuoda tiettyä helpon olon tunnetta liikaa puseroon. Mutta selkeästi jotain piristysruisketta olisi jo tuohon kärppäsarjaan pitänyt saada tyyliin prossipelin Rolin hyllytys. Selkeä tappiotilanne saatiin käännettyä, vaikka rännin hölmöilylle lopussa ei tietysti enää oikein voitu mitään. Olisikohan tuo Roli pitänyt vaihtaa pois jo topperin 2-3 johtomaalin jälkeen oulussa. Rolihan ei oikein kärppäsarjassa loistanut ja vaihdosta olisi saattanut tulla juuri se herätys mikä oltaisiin tarvittu. Jukka vaan on tälläisissäkin tilanteissa liian "junamainen" ettei uskalla mitään Möllimäistä repäisevää tehdä jolla joukkue saadaan taas hereille. Pirun pienestä nuo loppupeleissä kuitenkin on. Tuo mainittu kärppäsarjakin meni 2-0, 1-2 ja 4-3(tyhjiin ammutut poistettu), niin ei isoa ryhtillikettä olisi tarvittu kun jo oltaisiin oltu voitoissa kiinni. Enemmän kuitenkin nuo kolmannen erän takaiskut menevät juuri tuolle henkiselle puolelle.

Mutta onhan tuo henkinen valmennus tärkeää ja viimekädessä valmentajan vastuulla on se että joukkue on oikeaan aikaan hereillä.
 

psychodad

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Hal Gill
No en minä viime kauden osalta kyllä nähnyt tarvetta henkiselle valmennukselle. Suomen mestarille hävittiin, ja hyvin niukasti. Kaikki matsit olivat tiukkoja, ja käytännön erot marginaalisia. IFK olisi sitä ammattiapua enemmänkin kaivannut, ja lukko edelliskaudella.

Mutta kyllähän tuo totta on, että mentaalipuolen valmennus ei ole ehkä vielä nostanut päätään niin paljon kuin pitäisi.
 

kapa76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
veinikretski kirjoitti:
....Lukon joukkuetta vuosia seuranneena, ei voi kuin todeta ja ihmetellä miten sama mieliala pelaaminen voi valmentajista pelaajista ym, huolimatta jatkua vuodesta toiseen!! (Tämä vuosi, on ollut kuitenkin jotenkin poikkeava)! Ässistä en kuitenkaan ole kovinkaan huolissani!


Väitän että kun valmentajan nimi oli Tihonov, niin mikään ei murtanut Lukon mieltä. Oli se vaan niin mahtava Joukkue. Materiaali ei välttämättä ollut sitä parasta, mutta se henki. Esim. joku Tinke tai Eepi oli joukkueen liidereitä. Ei olisi tarvittu kuin yksi huippuluokan snaipperi niin pitkälle olisi tuo mennyt...

Kun vertaa Lukon pelaamista Ässiin niin täytyy todeta että niskan päällä olette henkisesti. Kuinkahan kauan kestää että tuo henkinen yliote voitetaan. En usko ketjunavaajan väitteeseen. Ei siinä Lukon hengessä yleisesti mitään pielessä ole.
 
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko. /HC Tallinna !
kapa76 kirjoitti:
Kun vertaa Lukon pelaamista Ässiin niin täytyy todeta että niskan päällä olette henkisesti. Kuinkahan kauan kestää että tuo henkinen yliote voitetaan. En usko ketjunavaajan väitteeseen. Ei siinä Lukon hengessä yleisesti mitään pielessä ole.

Uskoisin että tiedän mistä kirjoitin, en hengestä vaan loppu puristuksesta joka tarvitaan huippumenestykseen, minusta ei ole järkevää jollei päämäärää aseteta korkealle, meillä oli viime vuonna huippujoukkue joka ei pystynyt viemään asiaa loppuun. Eikä se ole ainoa vuosi kun näin on käynyt, huippu-urheilussa puhutaan pienistä eroista, on tullut seisoskeltua judo tatamin vieressä ja nähtyä kuinka sekunin nukahtaminen maksaa kotimatkan, ja niin se on jääkiekossakin, on tullut muuten seisoskeltua myös äijänsuolla kun Lukko otti aikanaan kultaa, ja toivoisin vielä kerran sen vähän vanhempana näkeväni.
 

rellu

Jäsen
Suosikkijoukkue
sm-sarja/SM-liiga/Liiga 1957 -
Kas kun en bongannutkaan tätä ketjua aiemmin vaikka kyse on mieliaiheestani. Tosin olen itse askarrellut ns. henkisen valmennuksen kanssa lähinnä yksilölajissa.

Näen henksien valmentautumisen yhtenä hyvin kiinteänä osana urheilusuoritukseen valmistautumista. Sen on tärkeä nuoren aloittelevan urhelijan kohdalla, mutta se on tärkää myös konkarilla, jolle kaikki alkaa olla ns. rutiinia. Valmentajan - jos puhutaan "perinteisessä" mielessä valmentajasta - on tärkeä rooli esimerkiksi joukkuehengen tai hienommin sanoen ryhmädynamiikan syntymisessä, mutta on myös tilanteita, jolloin kaivataan alan ammattilaista. Joukkue on joukko yksilöitä, joille kaikille eivät sovi samat johtamismetodit. Raatomainen huutaminen voi sytyttää toisen, mutta saada toisen ihan lukkoon.

Olen reilu 10 v. sitten kuunnellut psykolgia, joka toimi silloin HPK:n taustajoukoissa - nimi ei muistu nyt mieleen, mutta kirjansa on kotona hyllyssäni. Veinin mainitsema Veltto on tehnyt töitä urhelijoiden kanssa jne. Onhan niitä. Eikös esimerkiksi Tuomas Grönman ole valmistumassa psykologiksi - vai sotkenko johonkin toiseen? Siinä ainakin voisi olla oiva taustahenkilö.

Mahdoton ottaa kantaa esimerkiksi kevään Kärppä-taiipiden syihin. Oltiin vaan huonompia ja huonommuus taas voi johtua monista seikoista. Oliko hyvänolon tunne hifk-voitoista jäänyt nollaamatta, oliko jokin Raksila-kammo, pelättiinkö voittamista, peltättiinkö häviämistä? Vai oltiinko taidoissa ja/tai fyysisessä kunnossa huonompia? Sama se hävitty mikä hävitty ja jollain osa-alueella paremmille hävittiin. Joukkueen pitää asiantuntemuksella olla purkanut miksi hävittiin. Sitä ei saa kaataa yksityiskohtien (yksittäisten epäonnistumisten) niskaan. Niihinkin on syynsä.

Otan lopuksi esimerkin eräästä noin 10 v takaisesta SM-liigavalmentajasta, joka tappiokierteessä toitotti aina medialle, miten tuomarit sortivat jne. Tätä jatkui ja jatkui, niin kauan että tuntemani pelaajatkin alkoivat toistaa tätä. He olivat valmentajan ja omasta mielestään parempia, mutta aina ulkopuoliset (muut kuin vastustaja) pilasivat heidän pelinsä. Esimerkki amatöörimäisesta hengenluonnista joka potki omaan nilkkaan.

Kopissa kokeneet pelaajat voivat luoda oiken spiritin ja sytyttää joukkueen. He ovat ehdottoman tärkeitä, mutta samalla on vaara, että he nousevat jalustalle ja että heidän mahdollinen loukkaantumisensa yms. saa aikaan tyhjiön.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että "henkisen puolen" ammattilaisen on hyvä olla taustajoukoissa. Amatöörien puuhastelu voi olla pahasta. Tällä en aliarvioi päävalmentajan tai pukukoppitsemppareiden työtä, he ovat tärkeitä, kunhan heilläkin on "vartijansa".

Lisäys: Ei minunkaan näkemykseni mukaan Lukon ns. hengessä ole mitään vikaa, mutta jonkinasteinen loppuviritys ehkä hieman kateissa (?). Minä en itse usko mihinkään Raksila- tai lintukammoihin, kyse on nimenomaan viritysken puutteesta, jos suoritustaso heittelehtii hallitsemattomasti. Hallitulla tason heittelehtimisellä tarkoitan esimerkiksi harkitun kovan harjoittelujakson jälkeistä palautumattomuudesta johtuvaa hetkellistä jumia.

Lisäys2: Veini, seisoin myös Äijänsuolla kultajuhlissa :) ja odotan tekeväni sen laillasi uudelleen! Eletään toivossa...
 
Viimeksi muokattu:

Nalle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsirannikon SiniKeltainen
Voinee olla että muistan väärin, mutta Norjan hiihtojoukkuetta (myös mäkihyppääjät) "valmentaa" myös huippu psygologi/ psykiatri. Hänen tehtävänään on torjua urheilijan omia henkisiä esteitä.

Uskoisin että tälläinen valmentaminen tekee tuloaan joukkueurheiluun myös Suomessa. Osku voisi olla kova luu tälläisessä joukkueen valmistamisessa. Viimekaudella peli ei ratkennut taitoon vaan henkiseen kanttiin, joka Kärpillä oli kovempi...
 

RtSn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Kärppien henkinen kovuus oli jo kauteen lähdettäessä ainut asia, josta allekirjoittaneen tarvitsi olla huolissaan. Turhaan. Viimeistään tammikuun SuperSix-turnauksessa henkinen kapasiteetti kasvoi ylitsepääsemättömiin mittoihin - ja se oli liigan kovin loppuun saakka. Etenkin taso nousi runkosarjasta "poffeihin" aivan järkyttävällä tavalla. Samalla peliä myös yksinkertaistettiin, jonka kautta helppous ja rentous astuivat kuvaan. Neppailu jäi, fyysisyys astui kuvaan ja sitä kautta pelaajat elivät itseluottamuksessa. Propsit valmennusjohdolle - ja etenkin KJ:lle - myös peleihin valmistautumiseen, eli siihen panostettiin täysin ja keskityttiin henkisen kantin pitämiseen, mitä itse henkilökohtaisesti siis epäilin "Kojon" valmennusmetodeissa. Se oli itseasiassa ainut asia, minkä luulin pettävän. Ei pettänyt, oli vesitiivis ja paras alue koko joukkueessa, mikä heijastui etenkin pleijaripeleissä. Henkinen valmius peleihin, treeneihin ja siviilielämän pyörityksiin - nimenomaan pelaajilla - on mielestäni vieläkin tärkeämpää kuin fyysiset ominaisuudet ja niiden jalostaminen. Tämän päivän pelaajat ovat niin samantyyppisiä robotteja...

Jos pää ei kestä, siitä kärsii koko ruumis. Onneksi Kärpillä kesti - siitä vieläkin kiitos valmennusjohdolle. Työn on jatkuttava myös tulevaisuudessa!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös