Henkilökuvia urheilun maailmasta

  • 697
  • 2

krobbe

Jäsen
Paroni vastaan katupoika

Aloitetaan esittely 70- ja 80-luvuilla keskimatkoja hallinneista kovista kiistakumppaneista. Kyseessä ovat brittijuoksijat Steve Ovett ja Sebastian Coe.


Sebastian ja Steve

Mainitaanpa näistä huippujuoksijoista kumman tahansa nimi, ei voi välttyä siltä, että yleisurheilun ystävillä mieleen tulee välittömästi myös kilpakaksikon toinen osapuoli. Persoonina Ovett ja Coe olivat erilaisia kuin yö ja päivä. Ovett oli karkea ja särmikäs työväenluokan edustaja, joka toi ”pahimmillaan” mieleen jopa katupojan, kun taas Coe oli kaunosieluinen ja herkkä ihmistyyppi, josta toki löytyi tarvittaessa keskimatkojen juoksuihin tarvittavaa raakaa alkuvoimaakin. Ovett oli juoksijana luonnon lahjakkuus, jo nuorena hänestä näki, että hänestä kehittyisi maailmanluokan juoksija. Coe puolestaan oli kovan harjoittelun kautta maailmantähdeksi noussut juoksija. Tokihan Ovett harjoitteli myös kovaa, mutta luontaiset edellytykset olivat hänessä paremmin valmiina kuin Coella.

Moskovan olympialaiset

Miesten välinen taistelu keskimatkojen kuninkuudesta oli jotain ennen näkemättömän upeaa ”sotaa” radalla. Yläluokan hienostunut edustaja vastaan karski katupoika, tuollainen vastakohtaisuus ei voi olla aiheuttamatta kihelmöivää ilmapiiriä ja ”verisiä” yhteenottoja juoksuradoilla. Voitot ja maailmanennätykset vierailivat vuoroin Ovettin, vuoroin Coen CV:illä. Molemmat onnistuivat myös erinomaisesti arvokisoissa. Parhaiten muistetaan varmaan Moskovan olympialaisten erikoisuus kun Ovett nappasi kultamitalin Coen lempimatkalla 800 metrillä. Samoissa kisoissa Coe maksoi potut pottuina voittamalla puolestaan Ovettin päämatkan 1500 metriä.

800 m video

1500 m video

Kuten sanottua Ovett ja Coe hallitsivat keskimatkoja suht suvereeniin tyyliin 70-luvulta aina 80-luvulle. Mikään puu ei kuitenkaan kasva taivaisiin asti ja heidänkin aikansa tuli poistua valtaistuimelta, jolta he tuppivat toisiaan alas vuoron perään hyvän aikaa. Uusien kuninkaiden aika koitti 80-luvulla; Steve Cram, Peter Elliott, Wilson Kipketer ja tämän jälkeen alkoikin afrikkalaisten juoksijoiden valtakausi, jolle ei tunnu näkyvän loppua.

Steve Ovett pähkinänkuoressa:

Steve Ovett syntyi 9. lokakuuta 1955 Brightonissa. Ovett ei päässyt enää vuoden 1988 olympialaisiin ja lopetti uransa pian sen jälkeen. Hän on toiminut mm. yleisurheilukommentaattorina CBC:llä aina vuodesta 1992 lähtien. Komealla urallaan Ovett saavutti olympialaisissa yhden kultaisen ja yhden pronssisen mitalin, molemmat Moskovan olympialaisissa 1980. Ovett juoksi viisi maailmanennätystä.

Steve Ovettin ennätykset eri matkoilla:
400 m: 47,5 (1974)
800 m: 1.44,09 (1978)
1500 m: 3.30,77 (1983)
maili: 3.48,40 (1981)
2000 m: 4.57,71 (1982)
3000 m 7:41.3 (1977)
2 mailia 8:13.51 (1978)
5000 m 13:20.06 (1986)

Ovett Wikipediassa

Sebastian Coe pähkinänkuoressa:

Coe syntyi 29. syyskuuta 1956, Lontoossa. Hän voitti urallaan mm. voitti neljä olympiamitalia, joista kaksi oli kultaista ja kaksi hopeista. Coe juoksi urallaan kahdeksan maailmanennätystä. Aktiiviuransa jälkeen Coe siirtyi politiikkaan ja hänet valittiinkin parlamenttiin konservatiivipuolueen ehdokkaana. 1997 vaaleissa hän ei enää pääsyt läpi ja poliittinen ura oli siltä osin ohi ainakin parlamentin jäsenenä. Coe sai paronin arvonimen vuonna 2000. IAAF:n hallituksen jäsen Coe on ollut vuodesta 2003 ja on nykyisin Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n puheenjohtaja.
Coe avioitui menestyksekkään sulkapalloilijan Nicky McIrvinen kanssa vuonna 1990. Heille syntyi neljä lasta, kaksi tyttöä ja kaks poikaa. Avioliitto päättyi kuitenkin eroon vuonna 2002.

Sebastian Coen ennätykset eri matkoilla:
400 m: 46,87 (1979)
800 m: 1.41,73 (1981)
1500 m: 3.29,77 (1986)
maili: 3.47,33 (1981)
2000 m: 4.58,84 (1982)

Coe Wikipediassa

Että tällaisia velikultia ja urheilun historiankirjoissa varmaan ikuisesti pysyviä nimiä ovat “katupoika” Steve Ovett ja paroni Sebastian Coe, miehet jotka ovat antaneet meille urheilun ystäville todella paljon suuri kiitos siitä heille molemmille yhdessä ja erikseen.

Ps. Vaikka ennätysten ja arvokisamitaleiden valossa Sebastian Coe on ehkä sen kuuluisan rinnanmitan edellä Steve Ovettia, niin tästä upeasta kaksikosta oma suosikkini oli aina ollut Steve Ovett, miten muilla? Kumpi oli kumpi?
 

krobbe

Jäsen
Dan Jansen, vaikea polku olympiakultaan
Yhdysvaltain Dan Jansen on nimi pikaluistelun olympialaisten historiassa, jonka varmaan moni muistaa. Jansen on syntynyt 17. kesäkuuta 1965. Hän aloitti pikaluistelun siskonsa Janen myötävaikutuksella. Ollessaan vasta 16-vuotias hän rikkoi 500 metrin maailmanennätyksen. Vuotta myöhemmin hän osallistui ensimmäisiin olympialaisiin Sarajevossa.
Sarajevo 1984, kokemusta.
Sarajevosta Danilta odotettiin jo paljon, mutta nuorukainen ei vielä onnistunut saavuttamaan himoitsemaansa olympialaisten kultaa.
Calgary 1988, suurin ennakkosuosikki
Unelmat perseelleen. Calgaryssä Dan oli ehdoton ennakkosuosikki, mutta kisat sisälsivät Danin osalta vain tragediaa niin jäällä kuin perhepiirissä. Kisojen aikana hän sai puhelinsoiton; hänelle kovin rakas Jane-sisko kuoli leukemiaan samana päivänä kun Danin piti ottaa se kaipaamansa kulta 500 metrillä. Elämä on joskus julmaa, siskon menetyksen lisäksi Dan kaatui sekä 500 että 1000 metrillä. Unelma karkasi jälleen neljän vuoden päähän.
Albertville 1992, edelleen yksi suosikeista
Vuotta aiemmin jälleen kerran ME-ajan 500 metrillä luistellut Dan epäonnistui jälleen, lähelle mitalia hän pääsi 500 metrillä sijoittuen neljänneksi. Olisiko Jansenille tullut aika haudata suuri unelmansa lopullisesti?
Lillehammer 1994, Dan ei anna periksi ja vihdoinkin kova työ palkitaan!

Vihdoinkin!

Kova työ palkitaan!
Lillehammerin kisatkaan eivät alkaneet lupaavasti. Viimeiset vuodet suvereenisti 500 metriä hallinnut Jansen jäi “tykkimatkallaan” 500 metrillä vasta kahdeksanneksi. Jäljellä oli enää viimeinen ”oljenkorsi”, 1000 metrin luistelu. Ja vihdoinkin taivaankappaleet olivat Danille suosiollisessa asennossa. Dan Jansen, kovan työn sankari sai vihdoinkin sen korkeimman kruunun olympialaisten kultamitalin. Hän voitti viimeisen olympiakisoissa luistelemansa kilpailun uudella maailmanennätys ajalla. HURRAA! huudan minä vieläkin, hän jos kuka tuon kultamitalin oli ansainnut. Dan omisti tuon vuosikausien uurastuksen palkinnon edesmenneelle siskolleen.
Kultamitaliluistelu!

Jansen omisti mitalinsa siskolleen ja kiersi palkintojenjaon jälkeen kunniakierrosta sylissään siskonsa mukaan Janeksi ristitty 8,5 kuukauden ikäinen tyttärensä.
Onnellinen isä!

Nykyään Jansen toimii pikaluistelukommentaattorina. Hän on perustanut Dan Jansen Foundationin (Dan Jansen säätiö) siskonsa muistoksi. Säätiön tarkoituksena on leukemian vastainen taistelu.

Dan Wikipediassa

Vaikka Dan Jansen on voittanut urallaan vain tuon yhden ainoan olympiamitalin lukuisten muiden arvokisamitaleiden lisäksi, pidän häntä ehdottomasti yhtenä kaikkien aikojen parhaana ja mieleen painuneimpana pikaluistelijana!
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
Coesta sen verran, että kaveri voitti vasta EM-kisoissa 1986 päämatkansa 800 metriä. Sitä ennen tuli tukkaan useassa arvokisafinaalissa ja muistan miten se minua vitutti kotisohvalla. Coen isä oli merkittävä hahmo taustalla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös