Hassisen Kone-mikä oli yhtyeen tyylisuunta?

  • 3 595
  • 19

Hassisen Kone-mikä oli yhtyeen tyylisuunta?


  • Äänestäjiä
    77

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Hassisen Kone vaikutti meikäläisen nuoruudessa erittäin vahvasti. "Rappiolla on hyvä olla" oli vakio lausahdus kavereille. Minkä tyylisuunnan musiikkia HK mielestäsi soitti? Valitse yksi vaihtoehto. Minulle Kone meni silloin laatikkoon "uusi aalto"...kuten myös edelleen.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Hiukka hankalaa, kun uuden aallon bändi voisi minusta olla ihan hyvin rockia tai punkkia, eli ua käsitteenä vähän ylemmällä tasolla kuin esim punk. Tai emmätiiä. Kyllä se noista varmaan uusi aalto -vaihtoehto on, mutta tarkennuksella "suomalainen uusi aalto", nämä bändit nyt ovat jollain lailla samankaltaisia, vrt esim Alphaville, joka sekin on varmaan jonkunlaista new wavea.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Täältä tullaan Venäjä oli suoraviivaista, uuden aallon punkia. Rumat sävelet on sitten yhdistelmä tätä ja melodisempaa "taiderockia". Harsoinen teräs menee jo lähemmäs progea, mutta ei kuitenkaan ihan sinne asti... se on ehkä surrealistisempaa "taiderockia", jossa on kuitenkin uuden aallon punkin häivähdystä mukana.

Äänestin kuitenkin uutta aaltoa.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Hassisen Kone oli osa suomalaista 80-luvun alun uutta aaltoa, joka ei ole sama asia kuin punk. Musiikki oli hyvin omalaatuista ja innostavaa, naivismista totiseen torvensoittoon ulottuvine sanoituksineen. Itse pidin eniten tämän genren bändeistä Eppu Normaalista, kun Mikko Saarela teki sanat, en sen jälkeen, mutta arvostan tietysti myös Ismo Alangon ja kumppaneiden Hassisen Kone sanoituksia. Musiikillisesti nämä yhtyeet olivat mitä olivat, mutta Hassisen Kone oli silläkin osastolla kärkikaartia plus-puolella.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
En tiedä miksi yhtyeitä pitäisi edes lähteä lokeroimaan eri genreihin, mutta kyllä minä lasken Hassisen koneen "Rumat sävelet"- ja "Harsoinen teräs" -levyjen perusteella jonkinnäköiseksi taiderockiksi kevein punk-vivahtein. Sikälihän tuon määritteen, varsinkin ajankohta huomioiden, voi mieltää uudeksi aalloksi.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sama kuin Alangon veljesten kaikissa projekteissa. Tiettyjä yhtäläisyyksiä esim Nirvanan kanssa. Muutamia genrevaihtoehtoja:

-Ärsyttävä renkutus
-Korvatvuotaaverta-rock.
-Epämusikaalinen narina
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Progressiivinen musiikki mielletään mielestäni vähän turhan usein erilaiseksi soitinvänkkäykseksi, jatkuviksi tahtilajin muutoksiksi ja monimutkaisiksi sävellyksiksi. Termi progressiivinen tarkoittaa sanakirjan mukaan:edistyksellinen, edistyvä, uudistusmielinen, kokeileva.

Alkaen Täältä Tullaan Venäjän "punkimmasta" ilmaisusta, päättyen Harsoisen Terään kokeilevampaan ilmaisuun, on Kone nimen omaan progressiivinen, uuditusmielinen ja kokeileva bändi.
 

Pressiboxi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Palloseura
Uutta aaltoa ekan platan verran, sitten tyylipuhtaasti progea. Toki new wave -asenteella sekin tehtynä.
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
punk-bändinä olen tuota pitänyt nuoruudestani saakka
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
HK:n eka tuli ulos punk-aikakauden jälkihuuruissa, vai oliko jo siinä vaiheessa käytössä uusi aalto -termi, en ihan muista.

Hassisen Koneen nimittäminen esisijaisesti punk-yhtyeeksi olisi kategorinen virhe. Punkkarithan joko eivät osanneet soittaa tai osatessaankin suhtautuivat soittotaitoon halveksivasti. HK-miehillä oli teoreettista pohjaa ja soittotunteja lujasti takana ennen ekaa levyä. Tätäkin oleellisempaa oli, että Hassisen Koneen laaja ja oivaltava ilmaisutapa poikkesi punk-yhtyeiden suht rajallisesta operoinnista huomattavasti, vaikka yhtye kai jossain määrin punk-estetiikasta käyttövoimaa ammensikin.

Rumat Sävelet ja Harsoinen Teräs olivat jo ihan muuta kuin punkia, tai edes punk-estetiikkaa. Teräksen soundit olivat jotenkin tukkoiset, mutta ihan tajuttoman hienoja kappaleita siellä oli. Levottomat Jalat soi sinä keväänä joka paikassa ja vähän väliä. Tuokin kappale on kestänyt loistavasti aikaa, ei tunnu yhtään kolmen vuosikymmenen takaiselta tekeleeltä.

Mutta sanotaan nyt kompromissina vaikka "uusi aalto", aikakausi huomioon ottaen. Ihan sama toisaalta. Hassisen Kone oli hieno bändi ja edelleenkin merkittävimpiä kotimaisia akteja, luokitteluista riippumatta.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Punkkiahan tuo, niin kuin Maukka Perusjätkäkin: "Sotaa apatiaa vastaan..."

Uutta aaltoa my friend...uutta aaltoa. Punkkia oli Rattus, Kaaos, Lama ja vaikkapa Kohu 63. Maukkakin oli punkkia mutta että Hassisen Kone...
 

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Kyllä mä lähtisin uuden aallon linjalle. Punkkia tämä ei kuitenkaan ollut alkuaikoinaankaan, koskapa kovin jyrkästi yhteiskuntaa vastaan ei suoranaisesti kapinoitu. Ja soittaakin osattiin keskimääräistä kiljupunkkisakkia huomattavasti paremmin.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hassisen Koneen nimittäminen esisijaisesti punk-yhtyeeksi olisi kategorinen virhe. Punkkarithan joko eivät osanneet soittaa tai osatessaankin suhtautuivat soittotaitoon halveksivasti.

Joskus olen törmännyt mielestäni osuvaan määritelmään uudelle aallolle. Se tarkoittaa punkkareita, jotka opettelivat soittamaan. Tämä pätee hyvin Hassisen Koneeseen.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Entäs Pelle Miljoona ja Eppu Normaali tuolta ajalta?

Kyllähän minun asteikollani Eppu Normaali ja Hassisen kone pari ensimmäistä vuotta menivät samaan kategoriaan (uusi aalto/Suomi-rock). Sittemmin Eput laimeni ja Alanko alkoi kokeilla kaikenlaista. Tuomari Nurmio oli kolmas kova, Pellellä muutama täysosuma.

Reippaina käymme rekkain alle! Syöksylaskijoita kaikki tyynni!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös