Mainos

Hannu Rautala

  • 17 643
  • 25

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Tälle fysiikkavalmentajavelholle en ketjua löytänyt joten avasin sellaisen. Patrik Laine oli viime kesänä Rautalan valmennuksessa ja liikkuvuus sekä luistelu ottivat isoja askelia. Onko kenelläkään tietoa hyödyntääkö myös Jesse Puljujärvi Rautalan oppeja?

Kiekkoilijat kyykkyyn - Kiekkoareena
Voimapotkulla Amerikkaan

Turkulaiset tuntevat varmasti miehen sekä metodit parhaiten joten laittakaahan tekstiä tulemaan Hannu Rautalasta.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Turkulaiset tuntevat varmasti miehen sekä metodit parhaiten joten laittakaahan tekstiä tulemaan Hannu Rautalasta.

Rautala on hommassaan tosiaan melkoinen velho. Käsittääkseni treeneissä ei mennä jäälle, vaan valmentamisen aikanaan yleisurheilupuolelta aloittaneen Rautalan treeneissä vedetään "kymmenotteluharjoittelua" keskittyen nopeuteen, voimaan ja kestävyyteen. Rautala on vetänyt jo vuosikausia jossain määrin legendaarista turkulaisten NHL-pelaajien kesäharjoitusrinkiä, sieltä se Lainekin viime kesänä kävi hakemassa otteisiinsa jämäkkyyttä.

Rautala toimii (tai ainakin joskus toimi) Aurajoen urheilulukiossa liikunnan lehtorina. Aikanaan Rautala toimi myös HC TPS:n fysiikkavalmentajana, en itse asiassa tiedä, vaikka äijä edelleen olisi TPS:n palkkalistoilla.

*e* Hannu Rautala liittyi TPS:n liigamiehistön valmennustiimiin - TPS

Linkki vie Tepsin kotisivuille juttuun siitä, kun Rautala viimeksi (?) vuonna 2009 palasi muutaman vuoden tauon jälkeen HC TPS:n fysiikkavalmentajaksi. Tuosta jutusta saa ihan hyvän kuvan kaverin valmennusmetodeista. Näköjään tuossa jutussa mainitaan myös, että mies on siirtynyt ilmeisesti samana vuonna osa-aikaeläkkeelle tuosta liikunnan lehtorin hommastaan.
 
Viimeksi muokattu:

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
@Trenchtown , kiitos infosta. Rautala vetää tosiaan Turkuun kesäisin pelaajia harjoittelemaan yli seurarajojen ja Laineen lähipiiri ei jätä kiveäkään kääntämättä mitä Paten uraan tulee.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tälle fysiikkavalmentajavelholle en ketjua löytänyt joten avasin sellaisen...

Tämä ketju ei ottanut tuulta alleen, mutta laitan seuraavan videon silti tänne framille:

DOC: The Ground Work - NHL Players Summer Training [Eng Sub] - YouTube

Oletko koskaan miettinyt, millaista on NHL-jääkiekkoilijoiden kesäharjoittelu - ja miltä ylipäätään näyttää huippukiekkoilijan kesäarki? Tämä dokumentti päästää sinut aitiopaikalle tarkkailemaan lähietäisyydeltä Patrik Laineen, Mikko Rantasen, Rasmus Ristolaisen ja muiden - legendaarisen Hannu Rautalan valmennuksessa harjoittelevien - kiekkoilijoiden kesää.

Matkamme aikana tulee tutuksi totta kai punttisalin hienkatkuinen tuoksu, mutta NHL-kiekkoilijan kesä on paljon, paljon muutakin!

Tervetuloa mukaan!
 

k0l1kk0

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP

Schadowan

Jäsen
Hyvä dokkari! Tuli itse löydettyä suomikiekon sivuilta. On se Rautala aika vekkuli.

Hemmetin hyvä dokkari tosiaan. Voimatasot alkaa olemaan Ristolaisella,Rantasella ja Laineella kohillaan, mitä nyt levypainoista pystyi päättelemään. Ja mikä tärkeintä, kaikki ovat urheilijan näköisiä kavereita, rasvat siellä 10 kieppeillä max, ei mitään mörssäreitä. Kyllä tästä hyvä tulee.
 
Oli hyvä pätkä, kyllä. Silti jaksaa ihmetyttää tuo vajailla liikeradoilla jumppailu. Ihan jo Rantasen leuanvedoista lähtien. Olisi mukava joskus päästä vaikka Rautalan kanssa näistä puhumaan.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Silti jaksaa ihmetyttää tuo vajailla liikeradoilla jumppailu
Eikös se ole vain enemmän kohdistettua treeniä. Pidemmät liikeradat eivät periaatteessa ole kuin ihmisen keksimä kokonaisvaltaisempi tapa treenata lihasryhmiä ja voi olla joissain tapauksissa jääkiekkoilijan nivelille kuluttavampaa.
Voi olla että näin tarkoin suunnitellussa monipuolisessa treenissä ei haluta niin kuluttavia laajoja liikeratoja vaan mieluummin nimenomaan kohdistetaan useammassa eri liikkeessä, tehtiinhän siellä kyykkyäkin aika hennolla niiauksella. Näytti mulle että Rantasen leuanvedolla haetaan kyynärvarsiin erityisesti voimaa myötäotteella sen perus selkä,olkavarsi,vatsaosaston lisäksi.

Kenties lyhyemmällä liikeradalla jumppailu jättää energiaa enemmän muuhun treeniin ja ei voi ainakaan tuloksia moittia mitä nyt vähän ymmärrän Hannun tekosia lätkäjätkien kanssa. Nuorten jamppojen voimatasot on ollut aika hurjassa nosteessa kesäisin.

Ja mä en mistään mitään tiedä kunhan pohdiskelen kun on kaikkia variaatioita näistä kuntosaliharjoitteista tullut tehtyä vuosien varrella.

_
 
Voi olla niinkin. Mutta sillä saavutettavat edut ovat hyvin marginaaliset, jos minkäänlaiset. Siis "kohdistuksella". Kuitenkin taas esim. kyykyissä täysi liikerata tuo liikkuvuuteen parannusta, vaatii enemmän keskivartalolta ja nimenomaan aktivoi tukilihaksia jne. Taas sitten leuoissa saa nimenomaan selästä asti lihakset mukaan - kyynärvarsille löytyy sitten parempiakin harjoituksia. Ja jos taas halutaan pidempiä sarjoja kuin voimataso antaa myöden, voi käyttää kuminauhoja kevennyksenä.

Eikä siinä, tulokset ovat hyviä, en väitä tässä ollenkaan vastaan. Nimenomaan vain nämä perusteet kiinnostaisivat.
 

Mac^

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara & Suomi lajista riippumatta
Hieno dokkari tosiaan. Tuosta kyllä näkee, että jätkät todella rakastavat urheilua ja ovat kohtalaisen hyväkuntoisia. Monenmoista liikuntasuoritusta mahtuu päivään. Itsekin tykkään kaikista lajeista (paitsi ehkä juoksusta), mitä tuossa reenataan, mutta ei kyllä millään jaksaisi noin monta reeniä tehdä päivässä. Yhdestä salireenistäkin on jo loppupäivän puhki. Noh, minä en olekaan huippu-urheilija.
 
Eikä siinä, tulokset ovat hyviä, en väitä tässä ollenkaan vastaan. Nimenomaan vain nämä perusteet kiinnostaisivat.
Käsitykseni mukaan nämä kaverit ovat jo siinä vaiheessa harjoittelukauttaan, että he hakevat räjähtävyyttä kroppaansa, eivätkä enää niinkään lihaskestävyyttä saatika massaa.

Kun halutaan luoda kehoon räjähtävyyttä liikkeiden pitää tapahtua nopealla frekvenssillä, mutta silti keholle pitää antaa pitkä aika palautua, ettei suorittaminen mene intervallityyppiseksi, joka taas enemmän kehittää nopeuskestävyyttä, joka taasen ei ole omasta mielestäni jääkiekossa kaikista tärkein asia johtuen, että luistellessa liulla on suuri osa kokonaiskuvassa.

Tämän takia esimerkiksi takakyykyt tehdään yleisesti 120 asteen kulmassa, mikä tarkoittaa sitä, että kyykkysyvyydet ovat n. 15-20cm riippuen raajojen pituudesta, eikä perse käy missään vaiheessa edes ysikympin kulmassa. Harjoittelussa haetaan lihaksien hermotukseen ja muistiin asioita, jotka edesauttavat varsinaisessa leipälajissa. Räjähtävä liikehän ei jääkiekon tapauksessa voi lähteä minkään "lataamisen" jälkeen, vaan asioiden on tapahduttava lennosta. Tällöin lyhyet räjähtävät liikkeetkin pitävät olla lyhyitä ja nopeita.

Yleensä räjähtävyyteen tähtäävissä treeneissä punttisalilla painot ovat luokkaa 60-85% ja esimerkiksi yksi yleinen harjoite rinnallevedon suhteen on tehdä esimerkiksi 3+3 sarjoja, jossa tehdään rauhassa yksittäiset räjähtävät rinnallevedot ja mahdollisesti ylöstyönnöt, jonka jälkeen pidetään esim. 30 sekunnin paussi ja tehdään jälkimmäiset liikkeet. Tämän jälkeen kehon annetaan palautua ainakin 3-4 minuutin verran.

Aerobisessa harjoittelussa hermotusta pyritään parantamaan mm. kelkkavedoilla, kuminauhavedoilla (ylikova vauhti hermotukselle), aitahypyillä jne..

Peruskunto- ja herkistelykausillahan pyritään enemmän pitkiin kestävyyttä kohentaviin sarjoihin kevyemmillä painoilla, joilla luodaan lihaksistoon peruspohja, jonka päälle lähdetään rakentamaan.

Tämän jälkeen yleensä seuraa maksimikausi, jolloin sarjat pienentyvät ja painot nousevat tappiin. Maksimikauden rinnalla aerobisessa harjoittelussa yleensä käytetään räjähtävyyteen tähtääviä suunnitelmia, ettei lihaksisto totu hitaaseen massapuurtamiseen. Salijermuillahan tämä yleensä on täysin unohtunut ja sen takia kaverit yleensä ovatkin erittäin kömpelön oloisia.

Tässä nyt jotain omia ajatuksia asioiden suhteen...
 
Tässä nyt jotain omia ajatuksia asioiden suhteen...
Hyvää ajatusta. Toisaalta, tuo räjähtävyyshän = maksimaalinen voimantuotto. Mitä vahvempi olet, sitä nopeammin saat oman kehosi liikkeelle. Toki sitten voidaan tehdä erilaisia kontrastiharjoituksia, joissa vaikka muutaman raskaan kyykyn perään tehdään hyppyjä. Tärkeintähän on nimenomaan pyrkiä tekemään se positiivinen vaihe liikkeessä mahdollisimman räjähtävästi, jolloin maksimaalinen määrä lihassoluja aktivoituu. Ja tietenkin palautukset aina tavoitteen mukaan.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tulipa seuraavan jutun lukemisen myötä mieleen nostella tätä fysiikkakoutsivelholle omistettua ketjua:

NHL-miehet taas Rautalan opissa - TS Kiekko

Marco Sturm on Turussa lomailemassa ja oli kuullut, että Rautalan opissa treenaa suhteellisen kova porukka, joten pakkohan sitä oli mennä katsomaan. Eipä tuossa jutussa mitään uutta oikeastaan tule esiin, mutta onhan se mukava lukea Rasse Ristolaisen, Patrik Laineen sun muiden talenttien kesätreeneistä. Uusimpana tulokkaana tänä kesänä Rautalan treeneissä huhki viime kauden päätteeksi vuoden liigatulokkaaksi valittu Ilveksen Otto Koivula.
 

Carlos

Jäsen
Kun nyt tuntuu että Rautala on Suomen paras ja ainoa riittävän hyvä kuntovalmentaja, niin mitä sitten tapahtuu kun tämä herra jää eläkkeelle? Käsittääkseni ikä alkaa jo riittää seuraavaan ura-askeleeseen. Mihin laineet ja ristolaiset menevät sen jälkeen? Kellään ideoita?
 

Drewiske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Kun nyt tuntuu että Rautala on Suomen paras ja ainoa riittävän hyvä kuntovalmentaja, niin mitä sitten tapahtuu kun tämä herra jää eläkkeelle? Käsittääkseni ikä alkaa jo riittää seuraavaan ura-askeleeseen. Mihin laineet ja ristolaiset menevät sen jälkeen? Kellään ideoita?

Tuskin nyt sentään on ainoa hyvä fysiikkavalmentaja. Mutta kysymykseesi liittyen Rautalan poika ilmeisesti on jo jatkamassa isän hommia: Fysiikkagurulta lupaava ennuste Patrik Laineen ominaisuuksista NHL:ään - ruuvia silti varaa kiristää | m.iltalehti.fi linkki vie iltalehden juttuun aiheesta.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Kun nyt tuntuu että Rautala on Suomen paras ja ainoa riittävän hyvä kuntovalmentaja, niin mitä sitten tapahtuu kun tämä herra jää eläkkeelle? Käsittääkseni ikä alkaa jo riittää seuraavaan ura-askeleeseen. Mihin laineet ja ristolaiset menevät sen jälkeen? Kellään ideoita?

FC Interin fysiikkavalmennuksesta vastaava Marko Yrjövuori voisi olla seuraava kandidaatti, jolle Hanski voisi valtikan vaihtaa. Yrjövuori on jo nyt alansa huippuja Suomessa ja jenkeistä opitut keinot fysioterapiaan kuin urheiluvalmennukseen ovat aivan poikkeukselliset.

Sen takia mua vituttaa, kun Markoa tituuleerataan hierojaksi julkisuudessa. Harva kaveri on päässyt Lakersin ja Kingsin organisaatioissa vaikuttamaan noin pitkään. En sano, että Markon prinsiipit menisivät jossain Veikkausliiga-joukkueessa hukkaan, mutta valtavan paljon enemmänkin annettavaa miehellä olisi juurikin kiekkoilijan kesäharjoitteluun. Yrjövuori on toisen kaliiberin, ehkä pehmeämmän linjan, miehiä valmennukselliselta filosofialtaan kuin suo, kuokka ja Jussi-linjaa suosiva vanhan liiton Rautala, jossa nähdään "vain" data eli nostetut raudat, sarjat, toistot, nopeus, kestävyys jne. Usein Hanskin treeneissä tuntuu perkeleellisen pahalta, mutta vitsiäkin murjotaan ja tulosta tulee. Joillekin sopii tuollainen lähestymiskant. Yrjövuori korostaa esimerkiksi levon merkitystä hurjasti ja nojaa toiminnallisuuteen harjoittelussa, jota Kobe Bryantkin on sitoutuneesti noudattanut.

Toimiihan Turussa fyssari Viljo Niemeläisenkin Sports Science Lab, jossa moni kiekkoilijakin on saatu pois jatkuvista pikkuvaivoista. Tuolla studiolla toimitaan pitkälti lajinomaisuuden ehdoilla, ei mave-tulosten. Ehkä siinä suuri syy miksi moni naureskelee "putkien päällä taiteilulle" tuolla.
 

Valapatto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kun nyt tuntuu että Rautala on Suomen paras ja ainoa riittävän hyvä kuntovalmentaja, niin mitä sitten tapahtuu kun tämä herra jää eläkkeelle? Käsittääkseni ikä alkaa jo riittää seuraavaan ura-askeleeseen. Mihin laineet ja ristolaiset menevät sen jälkeen? Kellään ideoita?

Varmaan on monta muutakin hyvää kuin Rautala, mutta maine on iso juttu. Ja etenkin se, että nuoremmat pelaajat pääsevät harjoittelemaan mikkokoivujen ynnä muiden kanssa samassa ryhmässä on jo yksi oleellinen osa kokonaisuutta.
 

mikko600

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC
Eikös Rautalan poika ole ns. jatkamassa faijansa duunia tulevaisuudessa?
 
Eikös Rautalan poika ole ns. jatkamassa faijansa duunia tulevaisuudessa?

Joo onhan tuo ollut mukana tuossa valmennuksessa jo useamman vuoden ja varmasti tietotaito siirtyy ja on siirtynyt myös pojalle.

Eikä tuo Rautalan porukka tosiaan ainoa huippu ole alallaan Suomessa. Esimerkiksi niin ikään Turussa toimiva ja jo ylempänä tässä ketjussa mainittu Sports Science Lab on kerännyt valtavasti kehuja etenkin kiekkoilijoilta. Siellä mm. Barkovin ja Jori Lehterän fysiikkaa on hiottu kuntoon, saatu Tapio Laaksolle 10 pelivuotta lisää jne. Tuon puljun omistavat Ika ja Artturi Lehkonen ja varmaan joku muukin.
 

Johnnie

Jäsen
Heitetään bubbling underina ilmoille sellainen nimi kuin Juha Olli. Ei varmastikaan ole kovin monelle tuttu nimi, mutta on voimailupiireissä todellisen gurun maineessa siitäkin huolimatta, että herran leipälaji taitaa olla kalliokiipeily ja muu toiminnallisempi harjoittelu. Koutsauskokemusta löytyy ilmeisesti lähestulkoon jokaisesta ajateltavissa olevasta lajista viimeisen 30 vuoden ajalta motocrossista vesipalloon. Ei siis ole mikään lihapää, vaan tietämystä löytynee kyllä fysiikan harjoittamisen jokaiselta osa-alueelta.
 

Johnnie

Jäsen
On pätevä heppu, mutta valmentaako nyt siis näitä huippukiekkoilijoita?

Tuohon Revolution Trainingiin viitaten, katsoin heidän nettisivuaan, niin Calgaryssä läpilyönnin kynnyksellä oleva Välimäkikin on heidän referensseissään.

Katsohan, jäänyt viestisi huomaamatta. Ei ole sen tarkempaa tietoa mitä nykyisin puuhailee. Heitin vain nimen ilmoille, kun aikaisemmin mietittiin päteviä fysiikkavalmentajia Suomesta Rautalan lisäksi, joilla voisi olla huippukiekkoilijoille annettavaa.
 

Glove

Jäsen
Mites muuten isoissa seuroissa, onko siellä junioripuolella omia fysiikkakoutseja vai mennäänkö vaan valmentajien tietämyksen varassa? Siellä pitää kuitenkin huomioida herkkyyskaudet, murrosiän vaikutukset jne. eikä nämä kaikki näytä olevan kaikille valmentajille tuttuja. Itse olen saanut muutaman juniorin kanssa todella hyviä tuloksia aikaiseksi, kun on tehty oikeassa iässä oikeita asioita. Mielenkiinnolla seuraan mihin he päätyvät. Yhdellä on jo 16 ja 18 maaotteluita vyöllä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös