Eikä siinä, tulokset ovat hyviä, en väitä tässä ollenkaan vastaan. Nimenomaan vain nämä perusteet kiinnostaisivat.
Käsitykseni mukaan nämä kaverit ovat jo siinä vaiheessa harjoittelukauttaan, että he hakevat räjähtävyyttä kroppaansa, eivätkä enää niinkään lihaskestävyyttä saatika massaa.
Kun halutaan luoda kehoon räjähtävyyttä liikkeiden pitää tapahtua nopealla frekvenssillä, mutta silti keholle pitää antaa pitkä aika palautua, ettei suorittaminen mene intervallityyppiseksi, joka taas enemmän kehittää nopeuskestävyyttä, joka taasen ei ole omasta mielestäni jääkiekossa kaikista tärkein asia johtuen, että luistellessa liulla on suuri osa kokonaiskuvassa.
Tämän takia esimerkiksi takakyykyt tehdään yleisesti 120 asteen kulmassa, mikä tarkoittaa sitä, että kyykkysyvyydet ovat n. 15-20cm riippuen raajojen pituudesta, eikä perse käy missään vaiheessa edes ysikympin kulmassa. Harjoittelussa haetaan lihaksien hermotukseen ja muistiin asioita, jotka edesauttavat varsinaisessa leipälajissa. Räjähtävä liikehän ei jääkiekon tapauksessa voi lähteä minkään "lataamisen" jälkeen, vaan asioiden on tapahduttava lennosta. Tällöin lyhyet räjähtävät liikkeetkin pitävät olla lyhyitä ja nopeita.
Yleensä räjähtävyyteen tähtäävissä treeneissä punttisalilla painot ovat luokkaa 60-85% ja esimerkiksi yksi yleinen harjoite rinnallevedon suhteen on tehdä esimerkiksi 3+3 sarjoja, jossa tehdään rauhassa yksittäiset räjähtävät rinnallevedot ja mahdollisesti ylöstyönnöt, jonka jälkeen pidetään esim. 30 sekunnin paussi ja tehdään jälkimmäiset liikkeet. Tämän jälkeen kehon annetaan palautua ainakin 3-4 minuutin verran.
Aerobisessa harjoittelussa hermotusta pyritään parantamaan mm. kelkkavedoilla, kuminauhavedoilla (ylikova vauhti hermotukselle), aitahypyillä jne..
Peruskunto- ja herkistelykausillahan pyritään enemmän pitkiin kestävyyttä kohentaviin sarjoihin kevyemmillä painoilla, joilla luodaan lihaksistoon peruspohja, jonka päälle lähdetään rakentamaan.
Tämän jälkeen yleensä seuraa maksimikausi, jolloin sarjat pienentyvät ja painot nousevat tappiin. Maksimikauden rinnalla aerobisessa harjoittelussa yleensä käytetään räjähtävyyteen tähtääviä suunnitelmia, ettei lihaksisto totu hitaaseen massapuurtamiseen. Salijermuillahan tämä yleensä on täysin unohtunut ja sen takia kaverit yleensä ovatkin erittäin kömpelön oloisia.
Tässä nyt jotain omia ajatuksia asioiden suhteen...