Tältä se tosiaan vaikuttaa. Jutut ovat kuin suoraan Kremlistä. Tässä vielä yksi esimerkki:Tämä vaikuttaa ihan ammattimaiselta trollilta (saa rahaa Venäjältä)
Tältä se tosiaan vaikuttaa. Jutut ovat kuin suoraan Kremlistä. Tässä vielä yksi esimerkki:Tämä vaikuttaa ihan ammattimaiselta trollilta (saa rahaa Venäjältä)
Pitkän sotilasuran tehneeltä suomalaiselta asiantuntijalta outo lausunto itärajasta
Suomen pitäisi jo varautua päivään, kun Venäjän kanssa käydään taas kauppaa, sanoi Venäjä-asiantuntija Jukka Hellberg tilaisuudessa Kymen Sanomien mukaan. Mitä muut asiantuntijat sanovat?www.is.fi
Jukka Hellberg pääsee tällä avautumisellaan tähän ketjuun.
Suomen pitäisi jo varautua päivään, kun kauppa Venäjän kanssa jatkuu. Hänen mukaansa suomalaiset sijoittajat jo vaivihkaa ja varovasti kyselevät, koska Venäjälle päästään taas viemään tavaraa
Turun yliopiston kauppakorkeakoulun professori ja Venäjä-tutkija Kari Liuhto ajattelee, että kysymys Venäjä-kaupasta on tärkeä, mutta ei ajankohtainen.
– On hyvä, että asioista keskustellaan, mutta kaikkea ei pidä ottaa ihan tosissaan. Venäjä poltti sillat ja vaatii paljon, ennen kuin uusia rakennetaan.
Liuhto ajattelee, että paluuta vanhaan ei enää ole eikä kaupankäynti voi alkaa ennen kuin Ukrainan sota on ohi, maa on saanut turvatakuut ja Venäjä tuomittu sotarikoksista.
Itäinen Suomi on kärsinyt sodan takia rajusti, kun venäläisturisteille lakattiin myöntämästä viisumeja. Etelä-Karjalan liiton laskelmien mukaan alue häviää jopa miljoona euroa päivässä, kun venäläisturisteja ei enää ole.
– Kehitys Etelä- ja Pohjois-Karjalassa sekä Etelä-Savossa on huolestuttava, Liuhto sanoo.
Hän tietää, mistä puhuu. Liuhto on kotoisin Imatran naapurista Joutsenosta, joka kuuluu nykyisin Lappeenrantaan. Itäsuomalaisen taustan ansiosta hän on nähnyt läheltä sen, miten tilanne koskettaa paikallisia.
– Joka kerta keskusteluissa nousee esiin huoli, kuinkahan Itä-Suomelle käy, kun enää ei ole Venäjän vetovoimaa.
Itä-Suomesta on tullut tilanteen takia kaksoisperiferia, hän ajattelee. Se on sekä Suomen että EU:n syrjäseutu, joka uhkaa nyt näivettyä.
– Kuvainnollisesti maailma nyt loppuu itärajalle.
Eikä se palvele kenenkään etua. Liuhdon mielestä on jopa turvallisuuskysymys, että Itä-Suomi pysyy asuttuna.
Liuhto miettii, ottavatko hallitus ja kansanedustajat tilannetta riittävän vakavasti. Ainakaan puheissa itäsuomalaisten tilanne ei näy.
Melkoisesta "sankarista" tosiaan kyse. Venäjä-mielisiä, tai "Venäjän ymmärtäjiä" on maassamme merkittävissä asemissa edelleen aivan liian paljon.Hellbergillä vaikuttaisi olevan asiantuntijana erilainen ote Ukrainan ja Venäjän konfliktiin. Helmikuussa hän puhui haminalaisille Venäjän ja Ukrainan sodasta ”olematta kenenkään puolella tai ketään vastaan”, kirjoitti paikallislehti Reimari.
Hellbergin ansioluettelo on pitkä: hän on tehnyt uraa sotilastiedustelussa ja -diplomaattina. Sittemmin hän on konsultoinut liike-elämää Venäjään ja muihin itäisiin maihin liittyvissä kysymyksissä. Hän on asunut Moskovassa kymmenen vuotta ja tavannut Putininkin, Kymen Sanomat kirjoittaa.
Tehnyt uran suomalaisessa sotilastiedustelussa, minkä jälkeen asunut 10 vuotta Venäjällä ja nyt laukoo Venäjän suorittamaa kansanmurhaa vähätteleviä kommentteja. Toivottavasti "hengenheimolaisiaan" ei enää ole meidän sotilastiedustelussa töissä.Ote IS:n jutusta.
Melkoisesta "sankarista" tosiaan kyse. Venäjä-mielisiä, tai "Venäjän ymmärtäjiä" on maassamme merkittävissä asemissa edelleen aivan liian paljon.
Oma kantani on tiukka. Itäraja tulee pitää suljettuna sodan päättymisenkin jälkeenkin ja kauppasaarron Venäjälle jatkuttava.
Erikoinen lausuntohan tuo on, mutta onhan se nyt faktaa että vielä joskus tuokin raja avautuu ja silloin pitää Suomessa olla hereillä että ollaan ensimmäisten joukossa. Kyllä se raha kaikkia kiinnostaa muuallakin. Ja kyllä se avautuu vielä monen kirjoittajan elinaikana. Onhan täällä paljon sellaisiakin joiden aikana Neuvostoliitto hajosi ja Berliinin muuri murtui.Pitkän sotilasuran tehneeltä suomalaiselta asiantuntijalta outo lausunto itärajasta
Suomen pitäisi jo varautua päivään, kun Venäjän kanssa käydään taas kauppaa, sanoi Venäjä-asiantuntija Jukka Hellberg tilaisuudessa Kymen Sanomien mukaan. Mitä muut asiantuntijat sanovat?www.is.fi
Jukka Hellberg pääsee tällä avautumisellaan tähän ketjuun.
Nämä ovat aina jänniä juttuja. Tuollainen ihminen tietää luonnollisesti tavallista tallaajaa enemmän asioista, mutta kuinka puolueettomaksi tieto ihmisen tekee. Toinen voi vihata sokeasti ja toinen taas voi puolustaa ainakin hiukan silmiään ummistaen.Tehnyt uran suomalaisessa sotilastiedustelussa, minkä jälkeen asunut 10 vuotta Venäjällä ja nyt laukoo Venäjän suorittamaa kansanmurhaa vähätteleviä kommentteja. Toivottavasti "hengenheimolaisiaan" ei enää ole meidän sotilastiedustelussa töissä.
Vaikka sota Ukrainassa jossain vaiheessa tuleekin päättymään, tulisi länsimaiden edelleen pyrkiä kollektiivisesti Venäjän eristämiseen, kauppasaarron, talouspakotteiden ja täydellisen kulttuuriboikotin myötä ja Suomen Venäjän välittömänä rajanaapurina tulisi olla aktiivisesti niitä ajamassa ja puolustamassa. Toden totta juuri esim. Hollannille ja Portugalille Venäjä ei näyttäydy aina samanlaisena ikiaikaisena uhkatekijänä, mitä esim. Suomelle, muille Pohjoismaille, Baltian maille ja Puolalle, mutta yhdessä rintamassa meidän tulee pyrkiä siihen, että Venäjä pysyy mahdollisimman heikkona valtiona.Erikoinen lausuntohan tuo on, mutta onhan se nyt faktaa että vielä joskus tuokin raja avautuu ja silloin pitää Suomessa olla hereillä että ollaan ensimmäisten joukossa. Kyllä se raha kaikkia kiinnostaa muuallakin. Ja kyllä se avautuu vielä monen kirjoittajan elinaikana. Onhan täällä paljon sellaisiakin joiden aikana Neuvostoliitto hajosi ja Berliinin muuri murtui.
Ja onhan se selvää että Suomen talous on paljon riippuvaisempi kaupasta Venäjän kanssa kuin vaikka Hollannin tai Portugalin talous. Sen sanelee jo maantieto.
Vaikka sota Ukrainassa jossain vaiheessa tuleekin päättymään, tulisi länsimaiden edelleen pyrkiä kollektiivisesti Venäjän eristämiseen, kauppasaarron, talouspakotteiden ja täydellisen kulttuuriboikotin myötä ja Suomen Venäjän välittömänä rajanaapurina tulisi olla aktiivisesti niitä ajamassa ja puolustamassa. Toden totta juuri esim. Hollannille ja Portugalille Venäjä ei näyttäydy aina samanlaisena ikiaikaisena uhkatekijänä, mitä esim. Suomelle, muille Pohjoismaille, Baltian maille ja Puolalle, mutta yhdessä rintamassa meidän tulee pyrkiä siihen, että Venäjä pysyy mahdollisimman heikkona valtiona.
Käsitän hyvin, että pikavoitot idänkaupan potentiaalisen elpymisen myötä monia houkuttavatkin ja Suomella tunnetusti on pitkä historia hyvin likvidistä kaupankäynnistä itänaapurin kanssa, mutta isossa kuvassa merkittävät maailmanmarkkinat ovat toisaalla, eikä meidän tulisi enää koskaan tyytyä sekundan tuottamiselle venäläisille.
Yhtä lailla vaikka sota päättyisi, myöskään turistiviisumien myöntämistä venäläisille ei tule aloittaa uudestaan, vaikka se nimenomaisesti Suomeen saattaisikin taas tuhansia venäläisiä lompakkoineen tuoda.
Totta kai itsekin olin Mika Aaltolan tapaan toiveikas Venäjän suhteen ja toki on mahdollista, että jonain päivänä Venäjällä olisi aidosti toimiviin ja ystävällisiin länsisuhteisiin pyrkivä hallinto, mutta huomioiden, että hyvin pitkälti sama meno on vähän eri muodoissaan jatkunut sen n. 1000 vuotta juurikin lyhyitä liennytys- / modernisaatioaikakausia lukuun ottamatta, skeptinen olen, että ainakaan tällä vuosisadalla iso kuva muuttuisi.Riippuu täysin siitä, miltä sodanjälkeinen Venäjä näyttää. Jos ja todennäköisesti kun hallinto ja politiikka pysyy samana, niin olen kanssasi täysin samaa mieltä, eli pakotteita ei voi purkaa. Mutta jos sattuisikin käymään niin onnekkaasti, että tavalla tai toisella Putin saisi lähteä ja Venäjä haluaisi aloittaa jonkinsortin liennytyksen, niin on lännenkin jotenkin vastaan tultava. Tällä hetkellä tämä jälkimmäinen toki on utopistinen skenaario, mutta totuus on usein tarua ihmeellisempää, varsinkin Venäjän palatsien käytävillä.
Kun muumi etsii kanoottiaan: "The other worst-case option is a nuclear false flag, by Ukraine/NATO." Onko kaveri täysin sekaisin vai Kremlin palkkalistoilla vai molempia?
Tai sitten odottaa uutta pandemiaa ja jatkaa harhaista julistamistaan.Voin sanoa että tää mies varmaan vetää ittensä hirteen jos mitään ydinsotaa ei tule. On nyt kaksi vuotta julistanut sitä.
Erikoinen kaiffari, voisi tappaa itsensä vaikka typellä, mutta haluaa mielummin kuolla ydinsodassa.
En usko että edes meidän lapsemme tulevat näkemään sitä päivää, kun venäjä alkaa käyttäytymään kuin sivistysvaltio ja kauppaa tuon roskasakin kanssa voidaan ruveta tekemään.Erikoinen lausuntohan tuo on, mutta onhan se nyt faktaa että vielä joskus tuokin raja avautuu ja silloin pitää Suomessa olla hereillä että ollaan ensimmäisten joukossa. Kyllä se raha kaikkia kiinnostaa muuallakin. Ja kyllä se avautuu vielä monen kirjoittajan elinaikana. Onhan täällä paljon sellaisiakin joiden aikana Neuvostoliitto hajosi ja Berliinin muuri murtui.
Ja onhan se selvää että Suomen talous on paljon riippuvaisempi kaupasta Venäjän kanssa kuin vaikka Hollannin tai Portugalin talous. Sen sanelee jo maantieto.
Ja Suomi onkin jo hereillä. Ylellä oli pari kuukautta sitten juttua "Itä-Euroopan Slushista" IT-Arenasta ja suomalaisyrityksistä jotka sinne olivat lähteneet verkostoitumaan.En usko että edes meidän lapsemme tulevat näkemään sitä päivää, kun venäjä alkaa käyttäytymään kuin sivistysvaltio ja kauppaa tuon roskasakin kanssa voidaan ruveta tekemään.
Sen sijaan jos Ukrainan sota joskus loppuu siten että venäjä ei ole sitä miehittänyt, niin sen maan jälleenrakennuksessa Suomen on oltava hereillä, sillä siellä riittää työmaata pitkäksi aikaa.
Ei ole onneksi enää mutta on ollut ja riskit siitä ovat realisoituneet ainakin kahdesti: ensin Neuvostoliiton hajottua, jolloin Suomessa ajettiin alas käytännössä koko vaateteollisuusala, joka oli tuottanut itämarkkinoille sellaista paskaa, josta ei missään muualla käypää hintaa maksettaisi. Toinen kerta oli sitten tämä hyökkäyssota Ukrainaan, joka pakotti irtautumaan erityisesti venäläisestä enegiasta.Ja onhan se selvää että Suomen talous on paljon riippuvaisempi kaupasta Venäjän kanssa kuin vaikka Hollannin tai Portugalin talous. Sen sanelee jo maantieto.
Oma kantani on tiukka. Itäraja tulee pitää suljettuna sodan päättymisenkin jälkeenkin ja kauppasaarron Venäjälle jatkuttava.