Mainos

Fysiikkavalmentajan tarve

  • 7 009
  • 36

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Sähköä on täällä reissun päälläkin, joten tässä pieni lainaus ketjun aiheeseen liittyen:

"Suomessa treenataan liian kovaa, liian paljon ja liian äärirajoille suhteessa itse pelaamiseen. Mitä siitä seuraa? Jätkiltä paukkuu paikat jo kesäturnauksissa, liigassa saa jokainen joukkue pelätä pahoja loukkaantumisia eli niitä, joita NHL:ssä ei todellakaan tule suhteessa niin paljon peli- ja vaikka kontaktimääriin nähden. Täällä vedetään niin hapoille esimerkiksi voimatreeneissä, että ei kauheasti luistin kulje tai peli-ilo säkenöi liigan alkaessa. Ja mä tykkään treenata kovaa, tykkään todellakin. Mutta en pidä kiekkotreenaamista pelkkänä punttisalina, juoksemisena tai pyynikin portaiden ravaamisena."

-Jarkko Ruutu Jukka Välimaan haastattelussa (www.snickes.fi)

Tuossa osuudessa riittää varmasti pohtimista.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Vaikka tuo "artikkeli" noin muuten oli mitä oli, niin tuossa lainaamassasi osuudessa on pointtinsa. Se minkä Jakke tuossa kuitenkin unohtaa, on se tosiasia että NHL:ssä myös pelataan enemmän, jolloin ottelut todellakin korvaavat harjoittelua. Rutinoidut pelaajathan tunnetusti pelaavat itsensä kondikseen runkosarjan aikana ja tehot syksyllä on aivan toista kuin keväällä.

En yhtään epäile etteikö Suomessa treenattaisi hiukan liikaa, mutta käsitykseni mukaan on todettu että lihashuolto kesken kauden ennaltaehkäisee loukkaantumisia, joten kyllä sitä punttia kaudellakin tarvitaan. Kohtuudella tietenkin.
 

Vakio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Man City
cobol kirjoitti:
Täällä vedetään niin hapoille esimerkiksi voimatreeneissä, että ei kauheasti luistin kulje tai peli-ilo säkenöi liigan alkaessa. Ja mä tykkään treenata kovaa, tykkään todellakin. Mutta en pidä kiekkotreenaamista pelkkänä punttisalina, juoksemisena tai pyynikin portaiden ravaamisena."

-Jarkko Ruutu Jukka Välimaan haastattelussa (www.snickers.fi)

Tuossa osuudessa riittää varmasti pohtimista.

En ole näissä asioissa minkäänlainen asiantuntija, mutta penkkiurheilijan perstuntuma sanoisi, että Jarkko ei tässä asiassa ole kovinkaan pahasti väärässä.

Surullisinta on katsoa jääkiekkoilijoita, jotka osaisivat pelata, mutta jotka on fyysisesti ajettu pisteeseen, jossa ilman hierontaa ei taivuta edes paskalle. Olen varma, että liian raju treenaaminen haittaa herkkyyttä, jota esimerkiksi taitopelaajilla muutoin olisi.

Totta kai voimaa ja kestävyyttä tarvitaan, mutta juuri tuo jatkuva äärimmäinen hapoille vetäminen treeneissä tuntuu maallikon mielestä hullulta. Eikö siitä toipuminen kuitenkin vie aina aikaa? Pelejä on runkosarjassa 2-4 kertaa viikossa, joten pelaaja ei runkosarjan aikana ole kovinkaan usein "huippukunnossa" ja sen kyllä huomaa kun pelejä katsoo.

Saatan tietysti olla täysin väärässä ja kuulisinkin mielelläni esimerkiksi Lukkarilan näkemyksen tähän harjoittelukysymykseen.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Vakio kirjoitti:
Saatan tietysti olla täysin väärässä ja kuulisinkin mielelläni esimerkiksi Lukkarilan näkemyksen tähän harjoittelukysymykseen.

Tuosta Jokereiden harjoittelusta ja sen monipuolisuudesta kertoo tietenkin myös tämä kappale Jatkoajan Wade-jutusta:

Permannolta peleihin

Immonen, kakkosvalmentaja Jouko Lukkarila ja fysioterapeutti Timo Lounio ovat tehneet joukkueelle kunto-ohjelman, jota se on noudattanut keväästä asti. Ohjelmaan sisältyy perinteisen voima- ja lajiharjoittelun lisäksi myös voimistelua.

- Tällä tähdätään kehon hallintaan, sillä pelkällä puntilla kehittynyt iso köntti on auttamatta kankeampi, Immonen selvittää.

Vaikkei joogasta olekaan kyse, oman kehon tunteminen lähtee omasta päästä. Entisen jokeripuolustajan oma asenne viestii terveestä suhtautumisesta tulevaan haasteeseen. Samaa asennetta ja sitoutumista hän peräänkuuluttaa pelaajiltaankin.

- Ei tätä lajia kannata pelata, jos ei jo harjoittelussa ole mieli mukana.

Vaikka suhtautuminen uudentyyppiseen harjoitteluun onkin ollut Immosen mukaan ennakkoluulotonta, monille pelaajille voimistelu on vierasta.

Eli tuon perusteella olisin valmis vetämään johtopäätöksen että muutoksia on tehty aiempaan ja harjoittelua monipuolistettu.
 

Vakio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Man City
Gags kirjoitti:
Eli tuon perusteella olisin valmis vetämään johtopäätöksen että muutoksia on tehty aiempaan ja harjoittelua monipuolistettu.

Kuulostaa hienolta. Enpä ollut tuota juttua aiemmin lukenutkaan, joten kiitos taas JA:lle, josta vastaus näköjään löytyy ennen kuin kysymystä ehtii edes esittää.

Hyvä Wade ja Joje!
 

ennustaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Blackhawks
Kun kerran kausiketju pistettiin lukkoon, niin pistetään nyt nämä tänne.

Lähde: www.sm-liiga.fi

Jokerit 2005-2006

#34 Hovinen 198 cm 93 kg
#35 Joonas Hallikainen 183 cm 82 kg

#4 Samuli Jalkanen 174 cm 83 kg
#7 Mikko Kalteva 192 cm 95 kg
#12 Markus Kankaanperä 187 cm 100 kg
#21 Kevin Kantee 187 cm 95 kg
#25 Kari Martikainen 182 cm 90 kg
#26 Jan Latvala 178 cm 84 kg
#40 Sami Lepistö 183 cm 85 kg
#61 Tero Konttinen 179 cm 78 kg
#77 Martti Järventie 180 cm 87 kg

#9 Tony Virta 178 cm 88 kg
#10 Marko Jantunen 178 cm 85 kg
#11 Tomek Valtonen 185 cm 98 kg
#14 Jesse Niinimäki 189 cm 90 kg
#15 Arto Koivisto 181 cm 91 kg
#16 Toni Dahlman 181 cm 92 kg
#18 Ilari Filppula 182 cm 87 kg
#20 Petri Pakaslahti 189 cm 96 kg
#23 Petri Varis 185 cm 98 kg
#29 Justin Mapletoft 187 cm 93 kg
#30 Esa Kivistö 180 cm 87 kg
#38 Arto Kuki 190 cm 100 kg
#39 Jesse Uronen 181 cm 98 kg
#44 Timo-Pekka Römpötti 184 cm 86 kg
#89 Roni Andersson 185 cm 86 kg
#94 Teemu Kuusisto 181 cm 93 kg
#33 Brett Harkins 186 cm 94 kg

En tiedä mitä Immonen&Lukkarila parivaljakko on kesällä joukkueelle keksinyt, mutta ainakin osa joukkueesta on tehnyt muutakin kuin juossut lenkillä. Nuorista suurin osa on kasvanut kesän aikana miehen mittoihin. Hyvä näin.
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Mitäköhän tässä nyt uskoisi. Jääkiekkolehti sanoo 175/80, Jääkiekkokirja (ihan oikeasti luulin että ne aukeamat olivat identtiset...) 181/83, Jokerit.com 170/66 (no juu, tuskin se Jesse yhtään on kasvanut sitten B-junnuaikojen...) ja sm-liiga.fi nyt 181/98. Kaksi jälkimmäistä on väärin, toinen vahingossa, toinen luultavasti tahallaan. Mutta joku raja siinä valehtelussakin, kyllä sen nyt jokainen näkee silmillä, ettei Jesse Uronen paina lähellekään sataa kiloa.

Sami Lepistön viiden sentin pituuskasvu vaikuttaa myös epäilyttävältä ikään nähden, mutta ehkä se viime kauden tieto oli jo väärin. Minusta Sami on näyttänyt pidemmältä kuin 178-senttiseltä jo aiemmin.

Noin yleisesti ottaen tuo muutaman kilon vuotuinen lisääminen kategorisesti pelaajalle kuin pelaajalle on lähinnä surkuhupaisaa. Ei kai näitä mittoja kukaan todesta voi ottaa.
 

Fawkes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Steelers, Man United
ennustaja kirjoitti:
En tiedä mitä Immonen&Lukkarila parivaljakko on kesällä joukkueelle keksinyt, mutta ainakin osa joukkueesta on tehnyt muutakin kuin juossut lenkillä. Nuorista suurin osa on kasvanut kesän aikana miehen mittoihin. Hyvä näin.

Mun mielestä toi on ennemminkin todiste siitä, että tilastoihin ei voi luottaa. En tiedä miten nämä pelaajien tiedot kasataan, täyttävätkö pelaajat itse jonkun lomakkeen tai jotain, mutta mun mielestä noi mitat on aika läpällä heitetty. Esim. Hovinen ei kyllä ole 198 cm. Ja kuten eh jo totesi, niin vuodesta toiseen lähes joka äijä on sentin tai pari pidempi ja painoa tulee koko ajan lisää. Ensinnäkin pituutta ei enää liigaikäisille kavereille tule yhtään lisää muutamaa junnua lukuunottamatta. Vaikka vetäisi mitä hormoneja niin ei kolmekymppinen enää kasva pituutta. Ja vaikka paino ei ole ehkä ihan niin vakio, mutta ei sekään nyt kesässä nouse kymmentä kiloa. Joskus B-junnu iässä voi tulla kymmenen kiloa lisää kauden aikana, mutta ei enää vanhempana. Jollain alle 25-kaverilla voi paino vaihdella kausittain 2-3 kiloa, mutta ei sen enempää. Uronen 181/98? Ihan varmasti joo. Kaveri ei ole edes 180 cm saati sitten 98 kg. 78 kg lähempänä totuutta.
 
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kertokaahan nyt ystävät hyvät, onko se oikeasti totta, että äijät on aivan jumissa... täältä kaukaa ei olla yhtään peliä nähty mutta viesteistä on saanut lukea, ett jätkillä on betonii jaloissa tällä hetkellä oikeen urakalla. Ja sen mitä itse olen kuullut herra Lukkarilan tietotaidosta fyysisestä valmennuksesta, niin olen hiukan eri mieltä miehen rautaisesta ammattitaidosta. Vanha tosiasiahan on se, että kovaa osaa kaikki treenata mutta treenin, levon ja ravinnon suhteen laadukas maksimointi vaatii jo osaamista...
 

HABS #11

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pelicans, Antikale Lahko
Valmentamis ketjut on mukavia...
Jääkiekkojoukkueen voimavalmentaminen on todella vaikea ja haastava työ. Esim tapparassa sen tekee Jaakko Kailajärvi eikä Jukka Rautakorpi. Käsittääkseni lukossa rautakorpi veti kesän voimatreenit, mutta pääasiassa Kailajärven opeilla. Joku asiaa paremmin tietävä tarkentakoon... Voimavalmentaminen on kuitenkin niin iso kokonaisuus että hyvin tehtynä se on paljon aikaa vievää hommaa.
Voimavalmennus on paljon muutakin kuin punttisalille menoa ja painojen nostelua. Riippuen harjoituskaudesta pitää harjoittaa eri voiman osa-alueita. Kilpailukaudella on kompleksivoiharjoittelua jossa harjoitetaan perusvoimaa ja nopeusvoimaa saman aikaisesti.

Loukkaantumisista... Huonon ja yksipuolisen voimaharjoittelun esimerkkejä jääkiekosta löytyy valitettavan paljon. Kärppien voimavalmentaja Harri Hakkarainen sanoo että on pelaajia joista pystyy pelaajan seistessä alasti takaanta päin katsomalla näkemään ovatko leftin vai rightin pelaajia. Kaikilla pelaajilla lihastasapaino ei ole kunnossa.
Lihashuoltoa jääkiekossa tehdään varmasti paljon ja kohtuullisen hyvin. Väittäisin kuitenkin että pelaajien raajojen liikkuvuus ja elastisuus on paljon huonompi kuin esin judokoilla. Säännöllinen venyttely ja lihashuolto on varmasti monen mielestä "ämmien hommaa"
 

Irtolapa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Niämise Ville, Gill,Forss ja Pospisil
HABS #11 kirjoitti:
Loukkaantumisista... Huonon ja yksipuolisen voimaharjoittelun esimerkkejä jääkiekosta löytyy valitettavan paljon. Kärppien voimavalmentaja Harri Hakkarainen sanoo että on pelaajia joista pystyy pelaajan seistessä alasti takaanta päin katsomalla näkemään ovatko leftin vai rightin pelaajia. Kaikilla pelaajilla lihastasapaino ei ole kunnossa.
Lihashuoltoa jääkiekossa tehdään varmasti paljon ja kohtuullisen hyvin. Väittäisin kuitenkin että pelaajien raajojen liikkuvuus ja elastisuus on paljon huonompi kuin esin judokoilla. Säännöllinen venyttely ja lihashuolto on varmasti monen mielestä "ämmien hommaa"

Jos mikä tahansa joukkue saisi tämän kyseisen Harri Hakkaraisen joukkueeseensa niin fysiikka menisi eteenpäin joka jätkällä 100% varmuudella.
Kaverilla on ravinto ja kehon asiat sen verran hyvin hallussa etä huh hei.Itse olen ollut Vierumäen urheiluopistolla hänen opissaan ja tiedän tyypin.Pätevä jatkä tosiaan ja tietää mistä puhuu. Ravinto,harjoitus,lepo=kehitys.
 

HABS #11

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pelicans, Antikale Lahko
Irtolapa kirjoitti:
Jos mikä tahansa joukkue saisi tämän kyseisen Harri Hakkaraisen joukkueeseensa niin fysiikka menisi eteenpäin joka jätkällä 100% varmuudella.
Kaverilla on ravinto ja kehon asiat sen verran hyvin hallussa etä huh hei.Itse olen ollut Vierumäen urheiluopistolla hänen opissaan ja tiedän tyypin.Pätevä jatkä tosiaan ja tietää mistä puhuu. Ravinto,harjoitus,lepo=kehitys.

Itselläni on samanlainen käsitys Hakkaraisesta. Tosin uskon että hänellä on siviiliammatin myötä laajempi näkemys asiohin kuin monella voimavalmentajalla.

Lukkarilasta itselläni ei ole kokemusta. Jatkoajan kirjoitusten perusteella hän ei ymmärrä voimavalmennuksesta yhtään mitään. Tusskin kuitenkaan jokerien tasoisessa konsernissa voimavalmentajaksi pääsee ilman ammattitaitoa. outoa että homma joka perustuu 100% bisnes ajatteluun kuljettaisi mukanaan asiansa osaamattomia kavereita.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös