Mats Ahdrianin haastattelu
Frölunda lähti kauteen 11 miljoonan Ruotsin kruunun veloissa. Sisäiset kiistat ja selkkaukset veronviranomaisten kanssa vaativat toimenpiteitä. Merkittävin toimenpide oli johtokunnan puheenjohtajan vaihto. Mats Ahdrian astui kuvaan. Käännän Aftonbladetin tekemän haastattelun:
Mats Ahdrian on henkilö kulissien takana, joka nosti Frölundan velkakierteestä.
Yksi urheilu-ruotsin ujoimmista johtajista on ehkä kaikkien aikojen suurimman muutoksen takana seuratasolla.
Mats Ahdrian, 40 aloitti työnsä puheenjohtajana Västra Frölundassa, jolla oli 25 miljoonaa kruunua velkaa, eikä seura ollut myöskään maineeltaan ihan puhdas.
- Me olimme Elitserienin Musta Pekka. Nyt olemme esikuva koko Ruotsissa, sanoo hän.
Västra Frölunda voi olla Ruotsin mestari pian – ja velaton.
Puhumme vuodesta 2001
Tuomiot huomiota herättäneissä vero-käräjissä oli luettu, juuri samaan aikaan kun joukkue oli tiputettu loppupeleistä neljännesfinaaleissa Färjestadia vastaan otteluin 1-4.
Myös joukkueen kannattajat pettivät. Vain 7000 katsojaa tuli ensimmäiseen otteluun pudotuspeleissä.
25 miljoonaa velkaa.
Kaksi puheenjohtajaa vaihdettiin lyhyessä ajassa (Dag Palmblad ja Jan Bentgsson) Hans ”Bula” Anderssonin jälkeen, joka jätti virkansa veroskandaalien jälkeen.
Oli aika palkata uusi puheenjohtaja, uusi ja piireissä tuntematon Mats Ahdrian, johtaja vakuutusyhtiö Skandiassa.
- Pidän haasteista ja työskentelystä organisaatioissa, jotka on ajettu pohjaan. Tällaiset tehtävät kannustavat minua. Silloin on helppoa tehdä töitä ihmisten kanssa kohti samoja tavoitteita. Tilanne ei olisi voinut pahentua siitä mitä se silloin Frölundassa oli.
Velat olivat 25 miljoonaa kruunua.
Seuran maine oli huono ja sillä oli ikävää jääkiekkoa pelaavan joukkueen leima.
Uusi puheenjohtaja tiesi mihin oli kätensä pistänyt.
Parhaimman hankintansa hän oli tehnyt jo seitsemän, kahdeksan kuukautta aikaisemmin.
- Tärkein hankinta jossa olen ollut vaikuttamassa suoraan, oli kun Christer Kellgren, Janne Bengtsson ja minä tapasimme Conny Evenssonin Uddevallassa, syksyllä 2000, kertoo Mats Ahdrian ja jatkaa:
- Olimme käyneet kaiken läpi yhdessä ja tehneet selväksi mitä ominaisuuksia haimme seuraavalta valmentajalta Tommy Boustedtin jälkeen. Suurin ongelmamme oli junioritoimintamme. Nuoret lupaukset eivät päässeet pelaamaan edustusjoukkueessamme. Ensimmäinen nimi listalla oli Conny Evensson. Tiesimme käänteen tulleen, kun ymmärsimme Connyn hyväksyvän tarjouksemme.
Mats Ahdrian kuuluu yhä suurempaan ryhmään urheilujohtajia, joilla ei ole itsellä kokemusta huippu-urheilusta, mutta tietää sitäkin enemmän miten hoidetaan modernia seuraa, jonka liikevaihto on yli 80 miljoonaa kruunua vuodessa.
Mats Ahdrian on syntynyt Göteborgissa 17 helmikuussa 1963, pelasi jalkapalloa junioritasolla Landalassa ja opiskeli ekonomiaa kauppakoulussa, ennen kuin hän keskeytti opintonsa saatuaan toimen myyjänä Skandiassa 1986.
Yhtiö jolle hän on ollut uskollinen siitä lähtien.
– Olen työskennellyt yhtiön johdossa viimeiset 10 vuotta. Juuri nyt työskentelen asiakastoiminnan kanssa. Käyntikortissani lukee markkinointipäällikkö. Todella painava titteli, joka ei oikeastaan sano mitään. Tärkeintä on se, että nimeni on siinä mukana, sanoo hän.
”Ekonomia oli pohjassa”
Mitä kautta astuit sisään Frölundaan?
- Olin sponsoritoiminnasta vastaava Skandiassa monta vuotta ja näin paljon tekemisissä Frölundan kanssa. Myös lapseni alkoivat pelata jääkiekkoa seurassa. Ensimmäisen kerran olin yhteydessä Frölundaan seitsemän, kahdeksan vuotta sitten.
Mats valittiin Frölundan johtokuntaan kriisin ollessa pahimmillaan.
Vuosi sen jälkeen hänestä tuli puheenjohtaja.
- Puheenjohtajan vaihto oli ihan luonnollinen asia. Kuluneen vuoden aikana johtokunta teki yhä lujemmin töitä ja uhrasi yhä enemmän aikaa seuran hyväksi. En tarvinnut paljon aikaa miettimiseen, otanko vastaan puheenjohtajan viran kysymyksen saatuani, sillä tunsin että minulla oli laaja tuki.
Miten pohjaan Frölunda oli ajettu?
- Ekonomisesti tilanne oli todella paha. Olimme kaivaneet esiin kaikki alijäämät ja kaikki ”ruumiit” Frölundan laskuista. Vain tieto siitä, että alijäämä oli 25 miljoonaa vapisutti, samalla kun oikeudenkäynti maksamattomista veroista oli käynnistynyt.
”Yhden miehen show”
Asetitko jotain ehtoja puheenjohtajan virkaan astumiseen?
- Minulla oli haave, että kaikki panostaisivat toimintamme hyväksi, mutta ei mitään vaatimuksia jonkun toisen poistumiseksi.
- Frölundan johtaminen ei ole mikään yhden miehen show.
Tärkein tehtävämme oli ekonomia.
25 miljoonan velka tulee olla poissa puolessa välissä vuotta 2004.
Urheilulliset saavutuksemme, kasvaneet tulot ja tarkempi työ kustannusten parissa on tehnyt sen, että tulemme selviämään tästä tehtävästä paljon laskettua aikaisemmin.
– Olemme varmoja, että ensi kauden alussa, siis syksyllä on alijäämä poissa.
Teoreettisesti voimme olla vapaita kaikista veloista jo tänä keväänä, jos pelaamme hyvät pudotuspelit, sanoo Mats Ahdrian.
Seuran tavoitteet ovat asetettu korkealle.
- Me tulemme olemaan yksi Euroopan johtavista seuroista. Mainitsen tämän niin usein kuin mahdollista. En siksi että yrittäisimme tuoda esiin ”macho” kuvaa seurasta, vaan siksi että kaikille olisi selvänä meidän tavoitteemme.
Miksi et sano että tulette voittamaan SM-kultaa?
– Frölundassa on ollut perinne, jonka mukaan johtokunta on taputtanut pelaajia selkään ja sanonut: ”Tänä vuonna meidän on voitettava SM-kultaa, muuten menetämme 10 miljoonaa”. Se ei anna voimaa pelaajille, varsinkin jos he saavat tietää tämän juuri ennen ensimmäisen kiekon pudotusta.
Mats Ahdrianin käsitys jääkiekkojoukkueiden johtokunnista on se, että heidän tulisi omistaa enemmän aikaa ekonomialle ja tavoitteille – ja jättää päivittäinen urheilutyö heille jotka sen osaavat: Valmentajalle sekä muille jotka ovat valmennuksesta ja urheilutoiminnasta vastaavia.
– Aivan liian moni johtokunnassa elää uskossa että heillä on paras joukkue juuri tällä kaudella. Vain koska he ovat sijoittaneen 5 ylimääräistä miljoonaa joukkueeseen.
- Joukkueen ollessa sijalla seitsemän annetaan valmentajalle potkut. Modo, Södertälje, Linköping tai Brynäs eivät mieti pahemmin sitä, että sarjassa on yksitoista muuta joukkuetta. He katsovat omaa joukkuettaan ja sanovat: ”Tämä näyttää hyvältä, me voitamme ehkä SM-kultaa”.
Mats Ahdrian on Frölundan puheenjohtaja.
Conny Evensson on edustusjoukkueen valmentaja.
Se ei ole tosin selvää kuka kantaa vastuun urheilutoiminnasta.
Miksi Frölundalla ei ole manageria?
– Kiekkokansa on hieman juuttunut tähän titteliin. Leif Boork halusi aloittaa Frölundan managerina, samoin Tommy Boustedt. Christer Kellgren on vastuussa kehityksestä, hän on myös vastuussa edustusjoukkueesta ja junioritoiminnasta.
- Heistä, jotka haluavat marssia pukuhuoneeseen ja selittää kuinka joukkueen tulee pelata, tulee managereita. Suunnilleen kun Håkan Loob menee pukuhuoneeseen ja haukkuu pelaajat ja Bengt-Åke seisoo nurkassa ja miettii mitä hänen olisi pitänyt oikeastaan sanoa. Me emme halua tätä jakoa Frölundassa.
Paljon kehuttu sijoitus omiin junioreihin
Mitä tapahtuu vuoden päästä, kun Conny Evensson on valmis Frölundassa?
- Joku toinen ottaa päävastuun. Ehkä pidennämme sopimusta Connyn kanssa, vaikka hän itse ei juuri nyt halua sitä.
Frölundan käänne näyttää olevan tosiasia.
Seura saa paljon kehuja Henrik ja Joel Lundqvistin, Magnus Kahnbergin, Alexander Steenin, Jari Tolsan ja Jens Karlssonin menestyksen myötä.
– Keskitämme voimamme juniorityöhön kun on kysymys uusien kykyjen kehittämisestä. Tilanne on melkeinpä hieman kiusallinen. Me saamme valita junioreita miten haluamme. Tulijoita on pohjois-Ruotsista, Tukholmasta ja ulkomailta, kertoo Ahdrian.
Miten pyritte hyötymään tästä?
- Emme saa olla siinä uskossa että olemme aina parhaimpia, vaikka juuri nyt meneekin hyvin. Eliittikiekko Ruotsissa on kuin ankkalampi. Meidän täytyy laajentaa näkökulmaamme. Christer Kellgren työskentelee tämä asian parissa parhaillaan. Hän tutkii miten Rosenborg työskentelee, mitä tekee Atalanta heidän menestyksekkään junioritoimintansa kanssa. Me yritämme löytää esikuvia itsellemme ruotsalaisen jääkiekon ulkopuolelta. Meidän täytyy pyrkiä koko ajan parempaan, vaikka se ei välttämättä merkitse suuria muutoksia.
Mitä mieltä olet Tommy Boustedtin ehdotuksesta saada lisää vauhtia ruotsalaiseen juniorikiekkoon?
– Osaan liian vähän jääkiekkoa mennäkseni yksityiskohtiin. Minusta on parempi tehdä jotain sen sijaan että vain puhua.
Selvää on että juniorien lukumäärän määräys joukkueessa on kuin tyttöjen lukumäärän määräys työelämässä.
– Tämä ei kehitä mitään. Sen sijaan tulisi pitää huolta siitä, että meidän junioreillamme on parhaimmat mahdolliset edellytykset nousta pelaamaan Elitserieniin. Silloin ei voi tehdä niin kuin jääkiekkoliitto, kun he lähettivät Team 18 linja-autolla Tshekkiin. Alexander Steen tuli kotiin illalla, päivää ennen Elitserienin alkamista Sweden Hockey Games jälkeen. Tällaisessa tapauksessa emme voi odottaa, että hän olisi hyvin valmistautunut pelaamaan eliittikiekkoa seuraavana iltana.
"Kinnarps arena – köyhä rakennus”
Mitä pidät Scandinaviumista?
-30 vuotta vanhaksi rakennukseksi se on loistava areena. Ainoa moite on hevoshyppykilpailut, jotka pakottavat meidät pelaamaan Frölundaborgissa muutaman ottelun pudotuspeleissä. Emme pidä siitä. Muuten meillä on todella vähän valittamista.
Haluaisitko uuden areenan, niin kuin Jönköpingissä tai Karlstadissa?
– Kinnarps arena on kiusallisen nuukasti rakennettu. Se on ahdas ja maalattu ikävillä harmailla väreillä. Hieman liian nuuka vaihtoehto areenaksi vuonna 2000. Karlstadissa on hieno areena. Mutta Scandinavium on fantastinen!