kahden suunnan sentteri
Jäsen
Tarkoituksena arvata nimettömistä lainauksista kuka on kirjoittanut/sanonut. Oikein arvannut saa seuraavan vuoron arvuutella valitsemaansa quotea. Pahoittelut anglismista.
Aloitan. Kaikki samalta henkilöltä samassa haastattelussa. Kuka on kyseeessä?
Aloitan. Kaikki samalta henkilöltä samassa haastattelussa. Kuka on kyseeessä?
Tarvitsemme pääomaa. Tarvitsemme sitä rakennetta, tasetta, jolla voidaan tehdä paljon hyvää, joskin myös paljon pahaa.
Oli aika, jolloin kapitalistit rakensivat toimeentuloa, tulevaisuutta, työpaikkoja, seutukuntia. Silloin tulonjako oli tehokkaampaa. Nyt elämme aikaa jolloin kapitalismi ei ole enää industrialismia, josta syntyy myös työväenluokalle varallisuutta, hyvinvointia ja tasa-arvoa.
Nyt se on finanssikapitalismia, eli siis imaginäärisen rahan velkavivuttamista, joka ei jaa hyvinvointia reilusti. Kapitalismi tarvitsee kurinpalautusta, ja jos siihen tarvitaan anarkisteja, niin kaikin mokomin. Kaikilla on roolinsa, eikä naisten oikeuksien puolesta taistelleita suffragettejäkään aikanaan kiitetty edes naisten toimesta. Niitähän pidettiin terroristeina ihan niin kuin nykyisessäkin kielenkäytössä.
Finanssikapitalismi perustuu ideologiaan, joka on samalla tavalla umpikujaideologia kuin vaikka kommunismi. Se on ideologia, jonka ytimessä on omistavan luokan voiton maksimointi, ja sen arvon turvaaminen. Et voi samaan aikaan vaatia maksimaalista riskipreemiota sun omaisuudesta ja samaan aikaan turvata sen arvon vakautta. Ne ovat kaksi mahdottomasti toisiinsa yhteensovitettavaa asiaa. Mutta näinhän nämä tekevät, ja se millä ne onnistuvat sen tekemään, on tietenkin riistolla. Ja se on fantastista riistoa, ettei sen todellista luonnetta hahmota kuin pitkän matematiikan lukijat ja myöhemmin elämässään systeemeihin perehtyvät ihmiset.
Kaikki talouskasvu tai voitto ei perustu ihmisyyden hylkäävään riistoon. On myös vastavuoroista hyötymistä, jossa vahvassa asemassa olevat sopijaosapuolet hyötyvät molemmat vaihdannan kautta. On mahdollista tehdä voittoa myös reilusti, ja voittoa tarvitaan, jotta meillä olisi tulevaisuutta ja investointeja. Myönnän toki laillisesti suojatun riiston olemassaolon, joka kohdistuu ihmisiin, luontoon ja eläimiin. Tältä osin pitää päästä parempaan tilanteeseen.
Kun puhutaan elinvoimaisesta yhteiskunnasta, se perustuu unelmaan sosiaalisesta noususta, jos ei oman elämän aikana, niin lasten elämän aikana. On ollut jaksoja, jolloin osa köyhistä on löytänyt duunia ja heillä on ollut mahdollisuus vaurastua. Sosiaalisen nousun mahdollisuus on kuitenkin heikentynyt, ja se on kauhistuttava asia. Kun syntyy köyhyyteen, tietämättömyyteen ja kouluttamattomuuteen, ja saa mahdollisuuksia kamppailla tasoon jossa kokee elämänlaatunsa parantuneeksi, tekee yhteiskunnasta "yhteisen kunnan" eli synnyttää solidaarisuutta. Mutta nyt olemme tilanteessa jossa ihmiset eivät ole solidaarisia toisiaan kohtaan.
Minua on alkanut epäilyttää se politiikka millä hallitus luulee auttavansa yhteiskuntaa ja heikkoja. Jos me tuotamme lisää kärsimystä heikolle, se tulee maksuun. Se oikeesti tulee maksuun. Sellaista muuria ja vartijayhteiskuntaa ei olekaan, sellaista poliisivoimaa ei Suomeen voi rakentaa, etteikö se tulisi maksuun. Esimerkkinä Rion olympiakisat, jossa vasemmistolaiset ja oikeistolaiset poliitikot vuoronperään kärähtävät korruptiosta. Niillä ei ole mitään mahdollisuutta tuottaa turvallista yhteiskuntaa. Se, että lisätään heikossa asemassa olevan kärsimystä, ja kuvitellaan siitä seuraavan jotain hyvää omistavalle luokalle, on vaarallinen ajatteluvirhe.
Historiassa on ollut paljon rikkaita ihmisiä jotka omatuntonsa ja syvän ymmärryksensä kautta ymmärtävät että aktivisteilla on tehtävä, ja salaa sponsoroineet heitä. Vaikeat asiat eivät tapahdu ilman että syntyy liike, joka koostuu vittumaisista ihmisistä. ja tämä on parasta ymmärtää. Vaikeiden asioiden aikaan saamiseksi tarvitaan vittumaisia ihmisiä. Historiassa on useitakin ihmisiä jotka ymmärtää tämän ja salaa tukee.
Jos olisin nyt 25-vuotias esikoispojan juuri saanut kauppatieteiden ylioppilas, eli siinä asemassa missä olin vuonna 1990, niin näinköhän tekisin samat temput. Vähän pelkään että (Etunimi Sukunimi) nyt 25-vuotiaana, niillä lähtökohdilla mitä mulla oli, ei enää pesis tätä systeemiä.
Vallankumous on ilmeisesti syntymässä. Se on selvää, kun katsoo tätä kehitystä vähän pidemmältä aikaväliltä ja kansainvälisestä ikkunasta. (Trumpit, Brexitit, Unkarit, Ranskat). Ainoa toiveeni on, ettei se tällä kertaa olisi niin helvetin väkivaltaista köyhiä kohtaan.
Viimeksi muokattu: