Mainos

Filosofiset sanonnat ja sitaatit

  • 6 405
  • 24
Suosikkijoukkue
Ässät
Bongasin niin hyvän ja ytimekkään sanonnan, että oli pakko tulla se jakamaan. En kuitenkaan löytänyt aiheelle sopivaa ketjua, niin avataanpa uusi. Jos sopiva ketju on jo olemassa niin modet sitten yhdistelkööt. Tässä pari sanontaa jotka ittelleni on kolahtanut, olisi kiva kuulla muidenkin suosikkeja.

"Fear knocked at the door. Faith answered. There was no one there."
- Martin Luther King Jr.

Ensimmäinen elämääni tarttunut sanonta on peräisin parin vuosikymmenen takaa historian opettajalta. Hän lupasi nostaa jokaisen kokeen arvosanaa plussalla, jos johonkin paperille kirjoittaa lauseen "Those who forget the lessons of history are doomed to repeat it." Tästä kaiketi on hiukan epäselvyyksiä, kuka tämän filosofian on ensimmäisenä letkauttanut. Ja muutamia vähän erilaisia sanamuotoja tästä löytyy.

Albert Einstein filosofoi samalla teemalla sanoen " The definition of insanity is doing the same thing over and over again and expecting a different result. "

Hienoja ytimeikkäitä sanontoja, joista helppo ammentaa(tai yrittää ammentaa) oppia elämään.
 

mikko600

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC
Tälläiselle vanhalla futisromantikolle sen yhden suurimman legendan ja oman esikuvan, Sir Bobby Robsonin sanat koskettavat aina:

”What is a club in any case? Not the buildings or the directors or the people who are paid to represent it. It’s not the television contracts, get-out clauses, marketing departments or executive boxes. It’s the noise, the passion, the feeling of belonging, the pride in your city. It’s a small boy clambering up stadium steps for the very first time, gripping his father’s hand, gawping at that hallowed stretch of turf beneath him and, without being able to do a thing about it, falling in love.”
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
1 The world is everything that is the case.∗
1.1 The world is the totality of facts, not of things.
1.11 The world is determined by the facts, and by these being all the facts.
1.12 For the totality of facts determines both what is the case, and also all that is not the case.
1.13 The facts in logical space are the world.
1.2 The world divides into facts.
1.21 Any one can either be the case or not be the case, and everything else remain the same.
.....
7 Whereof one cannot speak, thereof one must be silent.

Sitten on tuossa omassa allekirjoituksessa yhdysvaltalaisen laki teoreetikon näkemys siitä, missä ympäristössä lain tulkinta tapahtuu. Niin ja Jean-Luc Picardin lohduttavat sanat siitä, että vaikka ei tekisi yhtäkään virhettä voi silti hävitä.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Mä näin yhdellä naisella sellaisen jutun seinällä roikkumassa, jossa luki live love laugh. Sitten mä näin sen saman liveloven toisenkin naisen seinällä, mutten raameissa vaan oikein tapetissa. Se oli tosi filosofisesti sanottu. Minkä takia sille pitäisi muuten nauraa?
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
“Frodo: I wish the Ring had never come to me. I wish none of this had happened.
Gandalf: So do all who live to see such times, but that is not for them to decide. All we have to decide is what to do with the time that is given to us.”

- J. R. R. Tolkien, The Lord of the Rings.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Missähän minä tämän nyt kuulin, mutta on ollut yksi elämääni ohjaavia johtoajatuksia:

"Aloita jokainen päiväsi hymyllä, niin pääsetpähän ainakin siitä murheesta"
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
"… … … … … … … … … … … …"
- Red
 
Suosikkijoukkue
Raipen SaiPa
"Trying is the first step towards failure."

- Homer J Simpson. The J stands for Jay.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Wittgensteinin tunnettu lause ”Wovon man nicht sprechen kann, darüber muß man schweigen”, eli ”siitä mistä ei voi puhua täytyy vaieta". Tästä vaikuttuneena M.A. Numminen otti ja teki tunnetun kappaleensakin.

Totuuden vastaavuusteorian mukaan väite ”täytyy vaieta” on tosi, kun ”se mistä ei voi puhua” on olemassa. Nyt onkin kiinnostavaa pohtia, mikä sellainen on olemassa, josta ei voi puhua, jotta olisi olemassa jokin josta ei voi puhua. Muutenhan väittämä ei ole tosi. Voidaan kuitenkin tehdä looginen päätelmä, että kaikkien olemassa olevien - ja sellaisten mistä voi puhua - lisäksi on olemassa jotakin mistä ei voi puhua, eli jokin esimerkiksi alkio tai joukko, joka kuuluu olemassa olevien joukkoon, mutta joka ei kuulu niiden joukkoon, joista voi puhua. ”On olemassa”-väitteen todistamiseksi tulisi osoittaa ”jonkin” olemassaolo, siis sellaisen, mistä ei voi puhua, mutta joka ”on”, eli joka sijaitsee joukossa ”on olemassa”, ja mikä ei kuitenkaan sisälly joukkoon ”siitä voidaan puhua”. Mutta koska siitä ei kuitenkaan voi puhua, siitä on joka tapauksessa vaiettava!
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tämä sitaatti George Eliotilta tuo mieleen sangenkin surullisessa yhteydessä tänä kesänä, jotkut ihmiset kuulevat hiljaisuuden toiselle puolelle, eikä välttämättä kannattaisi:

“That element of tragedy which lies in the very fact of frequency, has not yet wrought itself into the coarse emotion of mankind; and perhaps our frames could hardly bear much of it. If we had a keen vision and feeling of all ordinary human life, it would be like hearing the grass grow and the squirrel’s heart beat, and we should die of that roar which lies on the other side of silence. As it is, the quickest of us walk about well wadded with stupidity.”
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Mielenkiintoista pohdintaa, mutta entäpä jos kyseessä on käännösvirhe, ja Wittgenstein on tarkoittanut "Mistä ei osaa puhua..."
On myös mahdollista, että Ludwig Wittgenstein oli korrespondessiteorian johdannaista pohtiessaan vetämässä päiväkännejä opettajansa Bertrand Russellin kanssa. Niistä muistiinpanoista meinasi kenties päätyä Tractatuksen sivuille jotakin originaalimpaa, mutta Wittgenstein on saattanut viime hetkellä tuupata korjatun paperin painokoneen käyttäjälle.

On peräti mahdollista, että ojan pohjalle kännituupetunut Wittgenstein on ähissyt opettajalleen ”en millään tahdo päästä ylös”. Tähän samassa kunnossa ojaan joutunut Russell on vastannut ”minä tahtoisin, mutta en pääse”. Tästä se korrespondenssiteorian uittaminen sitten pojilla lähti.
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
Descartes: "Ajattelen, siis olen olemassa" Vai olenko sittenkään olemassa?
Voinemme varmasti sanoa vain, että: "ajatus on, siis jotain on"...
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Jos joku pukeutuu joulupukiksi, onko hän silloin joulupukki? Ja jos kirjoitan tähän, että joulupukki, niin onko joulupukki silloin olemassa? Mielestäni joulupukki on olemassa. Oikeastaan se ei ole mielipide. Kiistatta joulupukki on olemassa.

Toinen asia on se, onko yhden vuorokauden aikana ihmisille ympäri maailman lahjaesineitä jakava humanoidinen olio olemassa Newtonilaisessa todellisuudessamme.
 

Wizzö

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Helmisen SaiPalle sympatiat
“Recognize that the very molecules that make up your body, the atoms that construct the molecules, are traceable to the crucibles that were once the centers of high mass stars that exploded their chemically rich guts into the galaxy, enriching pristine gas clouds with the chemistry of life. So that we are all connected to each other biologically, to the earth chemically and to the rest of the universe atomically. That’s kinda cool! That makes me smile and I actually feel quite large at the end of that. It’s not that we are better than the universe, we are part of the universe. We are in the universe and the universe is in us.”
― Neil deGrasse Tyson
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
On myös mahdollista, että Ludwig Wittgenstein oli korrespondessiteorian johdannaista pohtiessaan vetämässä päiväkännejä opettajansa Bertrand Russellin kanssa.

Wittgensteinin ja Russellin suhde on hyvin mielenkiintoinen. Toinen oli nero ja toinen filosofi. Siinäpä se ero. Ei se suhde kovin mielenkiintoinen olekaan. Jo Esa Saarinen muistutti, että Wittgenstein sanoo myös, ulkomuistista, että "Maapallo on pyöreä ja pidämme siitä." Löytyy Varmuudesta-teoksesta. Kirja on kahden metrin päässä enkä käy tarkistamassa.

Wittgenstein kävi mielellään elokuvissa ja istui etupenkissä, tietenkin. Molopäät istuvat taaempana.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Wittgensteinin ja Russellin suhde on hyvin mielenkiintoinen. Toinen oli nero ja toinen filosofi. Siinäpä se ero. Ei se suhde kovin mielenkiintoinen olekaan. Jo Esa Saarinen muistutti, että Wittgenstein sanoo myös, ulkomuistista, että "Maapallo on pyöreä ja pidämme siitä." Löytyy Varmuudesta-teoksesta. Kirja on kahden metrin päässä enkä käy tarkistamassa.
Pidämmekö Wittgensteinin mukaan maapallosta vai maapallosta pyöreänä? Nykyään pitäisi kumartaa joka suuntaan ja ymmärtää varmaan myös litteän maan tyyppejä, mutta Wittgensteinin ei tarvinnut käyttää aikaansa siihen, oliko tuo lause ihan varmasti kaikkien mielestä korrespondenssiteorian mukainen. Littanamaaväki oli jäänyt aiemmalle vuosisadoille, eikä uusia ollut vielä ilmaantunut.
 
Viimeksi muokattu:

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Wittgenstein kävi mielellään elokuvissa ja istui etupenkissä, tietenkin. Molopäät istuvat taaempana.
Suomalaiset molopäät täyttävät elokuvasalin alkaen melko takaa. Meluisimmat nuoret menevät joskus eturiviin. Muualla maailmassa lähes aina mennään ensin eteen.
Itse katson teatteria ja oopperaa mieluiten mahdollisimman edestä ja elokuvia takaa.
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
Pidämmekö Wittgensteinin mukaan maapallosta vai maapallosta pyöreänä? Nykyään pitäisi kumartaa joka suuntaan ja ymmärtää varmaan myös litteän maan tyyppejä, mutta Wittgensteinin ei tarvinnut käyttää aikaansa siihen, oliko tuo lause ihan varmasti kaikkien mielestä korrespondenssiteorian mukainen. Littanamaaväki oli jäänyt aiemmalle vuosisadoille, eikä uusia ollut vielä ilmaantunut.

Jäin itsekin miettimään muistinvaraisen siteeraukseni kaksitulkintaisuutta. Elämmehän vapaassa ja demokraattisessa maailmassa nykyisin, emmekä inhottavassa ei-feministisessä menneisyydessä, joten olen vakuuttunut (ks. totuustaulukosta) että W. aikaansa seuraavana ihmisenä olisi jatkuvasti Twitterissä rääkymässä milloin mistäkin epäoikeudenmukaisuudesta, joka ei ollut muille tullut edes mieleen (patriarkaatin tähden), joten ööö... Vittu ei pysty, sanoi porilainenkin.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
we are part of the universe.

Kehittelin tähän joskus angstisen tulokulman. Avaruus on newtonilaisessa katsannossa ääretön. Ääretöntä ei voi jakaa osiin. Poistamalla äärettömästä ihmisen, jäljelle jää ääretön. Toisin sanoen meidän olemassaolomme vastaa nollaa. Voisi jopa sanoa, ettei meitä ole olemassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös