Älyttömän suurella mielenkiinnolla jään itse seuraamaan Flickin aikaa ja suorittamista Barcelonan peräsimessä ja ehkä nyt on sopiva hetki myös kirjoittaa jotain omia ajatuksia auki tästä Flickin Barca-pestistä, jotka ovat saaneet muhia nyt kuukausia.
Tuosta Saksan peräsimessä penkin alle menneestä pestistä ja kaikesta huolimatta, Flick on omissa papereissanin edelleen huippukoutsi ja uskon Flickin pelitavallisen filosofian iskevän kyllä kohtuu lujaan siihen, mitä LaLigassa on vuosien aikana ehkä totuttu näkemään. Barcelonan joukkue ei ole täydellinen, mutta näen, että tuossa on kuitenkin sellaisia palasia, että Flick pystyy implementoimaan Barcassa nyt "uuden 2020 Bayernin", jonka avulla aikanaan dominoi.
Siirto ylipäätään Espanjaan ja pois Saksan median hampaista lienee Flickin omankin uran ja pään kannalta erittäin hyvä juttu. Jos Flick olisi siirtynyt nyt esim. takaisin Bayerniin, niin kaikesta siitä hurjasta menestyksestä huolimatta, olisi hänet nähty Bayernissa ja ylipäätään Saksassa "epäonnistujana" ja floppina, jonka riskikerroin on valtaisa. Epäilyksiä olisi ollut jatkuvasti tuon Saksan maajoukkupestin jälkeen ja jokaista Flickin heikkoa hetkeä olisi tutkailtu täikamman tarkkuudella. Flick ei olisi päässyt Saksassa pakoon tuota maajoukkue floppauksen mukana tuomaa taakkaa.
Espanjassa Flickin imago ja julkisivu taas nähdään enemmän tuollaisen mahtavan 'sarjavoittajan' ja UCL-mestarivalmentajan kautta, ja luulen, että Flick on tämän takia isommalla jalustalla espanjalaisten jalkapalloseuraajien ja -ihmisten mielissä, kuin Saksassa. Tuossa 'käsityksessä' ja miten Flick kummassakin maassa näyttäytyy kaikille, on aidosti todella iso ero ja se voi olla myös ratkaiseva ero, miten paljon Flickiin seuran taholta luotetaan, kuinka paljon hän saa toteuttaa omia ideoitaan ja kuinka hänen ideansa otetaan vastaan.
Bayernissa ja Saksassa vastaanotto olisi varmasti ollut epäilevämpi ja luotto Flickin ideoihin ei olisi ollut varmasti ihan sataprosenttista, joka ei ole hyvä maaperä yhteistyön alulle. Toki myös Barcelonassa Flick laittaa koko loppu-uransa vaakalaudalle, koska Barcassa mahdollisena sudenkuoppana on poukkoilevaan seurajohtamiseen ja politikointiin liittyvät haasteet Laportan ja Decon kanssa, joihni Flick joutuu sopeutumaan. Jo Bayernissa Flick oli pahasti törmäyskurssilla UTJ-Salihamidzicin kanssa, kun ei ei saanut tahtoaan aina läpi ja kemiat eivät natsanneet.
Flickin suurimmat heikkoudet ovat hänen sokea luottonsa tiettyihin suojeluksessa oleviin 'kullannuppuihin', suorituksista viis (mm. maajoukkueessa Thilo Kehrer, Timppa Werner, Götze jne.), ja hänen kohtuu ponnettoman heikko pelaajarekrysilmänsä (ajautui Salihamidizin kanssa riitoihin juuri sen takia, koska ei saanut mm. seuraavia keskinkertaisuuksia Bayerniin: Kehrer, Klostermann, Kevin Vogt, Werner, Henrichs, Neuhaus, Ginter etc. Flick sivuutti Bayernin akatemiasta tulleen Stillerin - jota pidettiin tuolloin Bayern-junnujen lahjakkaimpana nimenä ja joka dominoi nykyään Stuttgartissa - ja halusi sainata mieluummin lainalla olleen Tiago Dantasin, joka on nykyään jossain Hollannin liigassa penkinlämmittäjänä, ja Flick veti tästä herneet nenään, kun Salihamidzic ei suostunut sainaamaan Dantasia. (Kauankohan muuten menee, ennen kuin Kehrer yhdistetään Barcelonaan ja huhutaan, että Flick haluaa tuoda kultamussukkansa Kataloniaan...?)
Ainakin pelaajarekrypuolella Flickin täytyy oppia Bayern-ajastaan ja oikeasti luovuttaa Barcassa valtaa osaavammille ja 'visiönäärisimmille' henkilöille, jotka voivat noita Flickin heikkoja kohtia paikkailla parhaan kykynsä mukaan. Barcassa Flick ei voi pyrkiä kontrolloimaan aivan kaikkea, kuten Bayernissa tai myöskin Saksan maajoukkuees halusi. Toki Flickin tuohtumuksen voi osaltaan ymmärtää, voitettuaan tuon 'Sextuplen' seurajohto Salihamidzicin johdolla päätti ruhtinaallisesti antaa Flickille siirtoikkunassa Bouna Sarrin (4.v penkinlämmittäjä ja pelasi yhteensä jonkun 10 peliä Bayernissa), Choupo-Motingin (ok varakärki), Marc Rocan (istui 2.v penkillä ja sitten lähtö) ja Douglas Costan (surkea ikäloppu joka lähtikin kesken kauden pois kotimaahansa kun loukkaantui)...joo oli koronaa ja vaikeaa talouden suhteen ja kaikkea, mutta silti...Flickin pitää olla valmis yhteistyöhön, nöyrtymään että aina ei saa tahtoaan läpi ja oppia työskentelemään niiden palasten kanssa, joita tarjolla on.
Mielestäni Xavi yritti koko aikanaan Barcassa implementoida jotain samanlaista pelitapaa, millä Flick itse asiassa aikanaan dominoia Bayernissa, mutta ei tässä onnistunut. Xavi yritti kerätä myös samanlaisia profiileja, kuin mitä Bayernilla aikanaan oli (Balde=Davies, Kounde=Pavard, Lewan haku), kiinnostunut Kimmichistä etc. Tietysti Xavin täytyi adaptoida hänen oma filosofiansa yhteen Flickin filosofian, saatavilla olevan pelaajamateriaalin, ympäristön, odotusten yms. kanssa. Mutta se pelitapa, jolla Xavin Barca kohtasi Nagelsmannin Bayernin 2022 UCL:ssä, niin olisi ihan oikeasti voinut luulla Flickin olevan vastustajajoukkueen puikoissa. Xavin pelifilosofia on yllättävänkin samankaltainen Flickin kanssa ja visio oli selkeästi nähtävillä Lewan hankinnan ja Kimmichin hankkimisen yrittämisessä. Mutta nyt Xavin pelitavallinen inspiraatio saapuu ehkä saattamaan sen työn loppuun, jota Xavi tuossa yritti käynnistellä.
Barcassa on palaset pelata 'Flick-ballia', mutta tiettyjä asioita pitää vain pyrkiä hieman tasapainottamaan ja tekemään pelitavan suhteen kompromisseja, mikä ei ole helppoa, kuten Saksan maajoukkueessa nähtiin. Bayernissa tulos taas oli toisenlaista ja Flick peri Kovacin (henkisesti ja pelillisesti) masentaman joukkueen, jonka hän sai nopeasti pelaamaan huikeasti ja kuin 'rasvattu kone, jyräten aivan kaikki ja kaiken tieltään. Flick näytti omalla nerokkuudellaan ja hyvyydellään juuri kuinka rajoittunut koutsi Kovac taasen oli.
On hyvä ymmärtää Flickin suuri hyvyys valmentajana, koska hän joutui pika-aikataululla rakentamaan aivan kaiken pohjamutia myöten Kovacin potkujen jälkeen ja Flick loi täysin toisen ääripään pelitavan ja johtamisfilosofian, joka poikkesi aivan kaikin tavoin Kovacista ja hänen nihilistisestä "anti-jalkapallostaan". Flickille ei siis vain "ojennettu" valmiin dynastian avaimia, joiden avulla hän rallatteli voittoihin, vaan Flick nimenomaan oli itse sen dynastian pääarkkitehti ja rakentaja. Flick, jos kuka on siis kykeneväinen ja kyvykäs valmentaja luomaan itse koko sen pelifilosofian ja toiminnan aivan perustuksia myöten, joiden avulla voidaan dominoida.
Flick ei tarvitse kalliitta 'ökykalliita' hankintoja Barcaan (eikä Barcalla toki olisi niihin muutenkaan varaa), vaan Flickin pitää jotenkin pystyä luovimaan tuon nykyisen joukkueen ja sen palasten kanssa, sekä etenkin löytämään tuohon keskikentälle jonkun toimivan yhdistelmän. Jos vertaan tätä Barcan nykyistä joukkuetta - _pelaajaprofiilien_ perusteella - 2020 Bayerniin, niin yksi suurimmista eroista on se, että keskikentältä puuttuu se sellainen Goretzkan väkivahva ja fyysinen box-2-box -profiili (joka vielä tuohon aikaan oli), jonka takia Flickin voi olla viisasat muuttaa sitä rakastamaansa 'mielisysteemiään' 4-2-3-1, enemmän malliin 4-3-3 ja järjestelemään tuon keskikentän pelaamisen käytettävissä olevien profiilien pohjalta hieman uusiksi, versus mitä se oli Bayernissa. Jopa Thiagon profiili on jossain määrin helpommin kompensoitavissa Barcan nykypalasilla, kuin 2020-Goretzka, jonka profiili ja rooli oli avain Flickin pelisapluunassa.
Jos pohdin Flickin jalkapalloa, niin tuossa Barcan systeemissä on myös muutamia muita aukkoja, joiden kanssa Flick voi joutua manageroimaan ja luovimaan, jotta löytää toimivia ratkaisuja.
2020 Bayernin dominanssissa, kenties kolme tärkeintä avainpelaajaa ja -roolia olivat: takalinjan poikkeuksellisen syöttötaidon omaava 'quarterback' (Alaba), keskikentän pohjan kokonaisvaltainen puolustuskone ja pelintekijä (Thiago) sekä hyökkäyksen armoton ja periksianatamton 'työmyyrä' kaksikko (Müller & Lewa), joka kykeni siihen Flickin haluamaan 'heavy metal' prässiin ja täten mahdollisti koko hänen pelitapansa toimivuuden.
Flickin pelitavassa pallonhallintaa ei haluta pitää pelkän ns. pallonhallinnan vuoksi, vaan luotettiin asioiden nopeaan toteuttamiseen ja peliä piti "kiihdyttää" nopeasti ja hyvin aggressiivisesti eteenpäin ja jopa ns. skipata tiettyjä pelintekovaiheita, joten sen takia takalinjassa Alaban poikkeuksellinen pelintekovoima ja kyky löytää pelaajia niillä huimilla pitkillä syötöillä oli avain. (Bayern antoi parhaimmillaan Flickin aikana jopa liki 35 pitkää syöttö per peli!).
Flick lähestyy build-up peliä ikään kuin vastahyökkäystilanteena, jossa pallo pitää saada ylös mahdollisimman pian ja se tarvitsee topparin, joka kykenee - aina kun mahdollista - murtamaan useita linjoja kerralla, ja jos pallo menetetäänkin tuollaisen pitkän pallon seurauksen, niin heavy metal gegenpress aktivoituu. Flick esitteli Bayernissa tämän "vale kolmen takalinjan", jossa Davies (=Barcassa Balde) pystyi puskemaan hyvin ylös kentällä pallon ollessa omilla, mutta se oli juuri se Alaban profiili ja kyvyt, jotka tekivät siitä Flickin systeemistä äärettömän vaarallisen.
Näin jälkikäteen ajateltuna, en ole kovin yllättynyt, että Daviesin tason taantuminen alkoi sattumoisin samoihin aikoihin, kun Alaba lähti. Tämän takia Flickin Bayern ei edes tarvinnut mitään tällaista perinteistä "deep-lying playmaker" tyyppistä profiilia keskikentän pohjalle, koska pelinteko tapahtui takalinjan kautta ja pelintekovaiheita skipaten. En ihan löydä Barcan kokoonpanosta tällaista kaveria, kuka voisi edes likimain ottaa tätä Alaban kriittistä roolia takalinjassa pelinteon suhteen.
Keskikentän pohjalla Thiago lienee se yksittäinen kaikista tärkein palanen ja kaiken yhteen liimannut 'primus inter pares'. Kun Thiago lähti kesällä 2020 sen sextuple-kauden jälkeen, se oli kuin olisi vetänyt veneen pohjasta tulpan pois ja paatti alkoi vuotaa. Kaikki tietävät toki Thiagon huiman tekniikan ja pelintekovoiman, mutta se Thiagon älykkyydestä ja pelinlukutaidosta kumpuava maailmanluokan puolustuspelaaminen, pallonriistäminen ja puolustuksen kilpenä toimiminen oikeasti mahdollisti sen ultra-korkean takalinjan ylläpidon, ja sen, että pakit saattoivat päästä osin pälkähästä virheiden jälkeen, kun Thiago oli pelastusliiveinä paikkaamassa tilanteita ja estämässä vaarallisia paikkoja syntymästä.
Mielenkiintoisa nähdä, miten Flick ratkaisee tämän hänelle "elintärken" roolin ja kuka hyppää noihin valtaviin saappaisiin. Flickin filosofian ja pelitavan toimivuuden kannalta, tuo keskikentän pohjan pitävyys ja vankkuus on erittäin iso avain. Saksan maajoukkueessa tällaista pelaajaa ei ollut likimainkaan, eikä Flick löytänyt siihen kompromissien kautta ratkaisua tai lääkettä ja lopputulos oli katastrofi. Thiagon kaltaisia pelaajia ei toki joka puun oksalla kasva, joten haaste on erittäin iso (maailmanluokkaa peliälyn ja pelinlukemisen saralla, maailmanluokka pallon kanssa ja peliä tehdessä, maailmanluokkaa puolustumaan ja turvaamaan takalinjan). Bayernissa Flick yritti kakkoskaudellaan ratkaista tätä Kimmichin voimin, ja Kimmichillä oli tuosta listasta se peliäly ja pelintekotaito, mutta ei sitä riittävää puolustusosaamista...
Yhtälailla keskiöön nousee tuo hyökkäyksen kaksikko Müller/Lewa. Ilman tuohon valtavaan jalkatyöhön ja työmäärään valmiina olevia hyökkäykspelaajia, ei sen tehokkaan vastaprässiin - tai prässipelaamisen ylipäätän - toiminen ole mahdollista. Jos hyökkäyksen kärki ei pysty Flickin vaatimaan prässipeliin tai aktivoidu menetyksen jälkeen riittävän ajoissa häiritsemään, tarkoittaa se juuri sitä, että jokainen muukin pelaaja, joka yrittää tehdä oman liikkeensä, on pari sekuntia myöhässä, kun se eka vastustajan pallollinen kaveri saa tehdä siirtonsa rauhassa, eli --> prässi vuotaa ja koko prässisysteemiltä putoaa pohja pois.
Barcassa Flickillä on se Lewa, mutta ikä alkaa jo painaa, jalka on raskas ja tämä Flickin tulo tulee ehkä vähän liian myöhään Lewalle. Lewa tuli tunnetuksi Bayernissa armottoman prässipelaajana, joka jaksoi väsymättömästi painaa töitä koko pelikellon ympäri, mutta niissä hetkissä, kun Lewa tarvitsi hieman huilia tai ei aivan ehtinyt johonkin tilanteeseen, niin taustalta "gung-ho-mies" Müller aktivoi sen hurjan prässin ja lähti raivopäänä tekemään töitä. Eli Bayernissa Flickillä ei ollut pelkästään yksi armottomaan heavy metal prässipeliin kykenevä kaveri hyökkäyksessä, vaan kaksi, ja tämä oli aivan valtaisa ja tietyiltä osin aliarvostettu työkalu Flickin pakissa, jonka tärkeyttä ei tunnuta ihan ymmärtävän siinä Flickin pelitavan toimivuudessa.
Nyt Flickillä on käytössään Lewa, joka ei ole Bayern-Lewan ajoilla, mutta ei Mülleriä tulitukena. Jos Barca saa rekisterityä nyt kaikkien vaikeuksien jälkeen Olmon ryhmäänsä, on hän aidosti myös hyvä lisä tuohon prässipeliin ja, vaikka ei ihan Müllerin veroinen olekaan, niin oppi aika hyvin Nagelsmannin alaisuudessa aikanaan 'gegenpressin' tavoille. Olmosta voi kasvaa kauden mittaan kohtuu iso pelaaja Flickin systeemillä ja suunnitelmien kannalta.
Näiden neljän kriittisen profiilin (takalinjan quarterback, keskikentän pohjan pallollinen pelastusliivi, väkivahva b-2-b keskikenttä ja hyökkäyksen "gung-ho" prässiduo) suhteen Flick joutuu varmasti myös sopeutumaan ja tekemään pelifilosofiassaan kompromissejä, koska nuo ovat sellaisia profiileja, joita Barcan rosterilla ei voi mielestäni yksi yhteen pystyä paikkaamaan tai kopimoiaan. Tarvitaan vahva pelitavallinen selkänoja ja kollektiivin panos. Näen itse ihan aidosti, että se Barcan muu pohja ja runko toisintaa Flickin haluamaan pelitapaa ja suunnitelmaa on ihan solidi ja kelpo. Ei täydellinen, mutta riittävä.
Siellä on offensiivinen vasenlaitapakki "Davies" (=Balde), oikean laitapakin/topparin hybridi "Pavard" (=Kounde), tilantulkitsija ja prässääjä "Müller" (=Olmo), Lewa itsenään, Flickin systeemillä tärkeät laitapelaajat Yamal, Raphinha (Flickin Bayernissa tilastojen mukaan 3/4 hyökkäyksistä rakennettiin ja murtauduttiin laitojen kautta ja hän haluaa perinteiset laitapelaajat). Laitapelaajien tärkeys myös korostuu juuri tämän takia Flickin pelitavassa ja Yamal nauttinee ajastaan suuresti Flickin kanssa. Neueria ei maalissa toki korvaa kukaan, mutta ter-Stegen on hyvä pallolla ja tarjoaa maalissa todella kelpo selkänojan.
Tilanne ei ole optimaalinen ja täydellinen, mutta riittävän solidi. LaLiga pelityyliltään on myös mielestäni tietyllä tapaa ideaali Flickille, koska hän pääsee tuomaan liigaan jotain sellaista, joka on hyvin paljon boxin ulkopuolelta, mihin Espanjassa on normaalisti totuttu. Flick suorastaan rakastaa kohdata pelitempoltaan osin hitaita joukkueita, jotka sortuvat liialliseen näpertelyyn, laittaa rallin pyörimään ja syödä tuollaiset jengit elävältä. Jos Flick saa ideansa myytyä pelaajille ja seurajohdolle, saa nostettu Barca-joukkueen fysiikkaa ja kuntotasoa (oli Bayernissa aivan priimaa ja kuluttava pelitapa sen vaatii), nostettua Barcan penkin tasoa siirtomarkkinoilta ja levennettyä täten tuloksenteon hartioita lisäsyvyydellä, löytää kompromissit hänelle itselleen tärkeisiin profiileihin ja rooleihin, niin Flickin pelifilosofia tulee iskemään murhaavan rajulla tavalla LaLigaan ja muihin joukkueisiin. Flick on kaikin puolin huippuvalmentaja ja pelilliseen, mutta etenkin henkiseen flow-tilaan päästessään, hänen joukkueensa ovat liki pysäyttämättömiä voimia.
Edit. typot