Mainos

Esitä ideasi Euroopan nuorison työllistämiseksi

  • 3 076
  • 20

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Eurooppaa vaivaa nuorisotyöttömyys. Paikoin puolet nuorista on työttömänä. Ongelma ei pelkästään sossukulttuurillakaan selity, koska työttömyyttä on paljon myös maissa, joissa sosiaaliturva on heikko.

Euroopan nuoret kouluttautuvat enemmän kuin koskaan. Töitä ei kuitenkaan piisaa. Mikä avuksi? Lisäkouluttautuminen? Töihin meno 75 % palkalla (tätä ehdotettiin Ruotsissa)?

Vai pitäisikö vain lopettaa järjetön kilpailu työpaikoista ja uudistaa järjestelmää runsaalla kädellä?

Esitä ideasi.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Oppisopimusehdot paremmiksi koskien työnantajaa. Nythän korvaus on lähinnä naurettava. Nuorison työllistäminen on eräs tärkein asia tällä hetkellä. Työpaikkoja kyllä on tälläkin hetkellä mutta rima on korkealla työllistyä näihin matalapalkka-aloille. Pallon voi heittää osittain myös nuorille tässä asiassa.
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
Kuuden vuoden uusinta...

Ehdotan, että Eurooppa yrittää kolmatta itsemurhaa vajaaseen sataan vuoteen. Täysmittainen uusinta toisesta maailmansodasta tavanomaisin asein. Espanja ja Portugali akselivaltojen puolelle. Juutalaiset voisi jättää rauhaan tässä uusinnassa. Näillä eväillä on sitten Euroopan jälleenrakennusbuumi edessä. Nousukautta odotellessa... Jos ei näillä nousua saa aikaiseksi, niin aihana voi myös uutta mustaa surmaa kokeilla!

Linkola on päivän sana.
 

Bob Rambo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, AC Oulu
Euroopasta en tiedä, mutta omat havaintoni kotimaasta:

Kaikki hömppäkoulutukset pitäisi karsia minimiin. Ihan sieltä korkeakoulutasolta löytyy sellaista roskaa, että hohhoijaa. Tietenkin opiskelijan täytyy olla kiinnostunut omasta alastaan, että jaksaa painaa sen 40-50 vuotta työelämässä, mutta voisi sitä valintaa kuitenkin vähän tehdä senkin pohjalta, miten työ tulee riittämään. Jollekin runoilijalle tai datanomille kun sitä työtä ei ihan liikaa varsinkaan syrjempänä ole tarjolla.

Suurimman osan AMK-tutkinnoistakin voisi hoitaa parissa vuodessa nykyisen 3,5-4 vuoden sijasta. Paskantärkeän "kouluttautumisen" sijaan opiskelijat pitäisi ohjata opintotuella/harjoittelutuella/perustulolla töihin hankkimaan kokemusta vuodeksi/pariksi ja sitten saisi sen tutkinnonkin kouraan.

Itse suoritin inssitutkintoni harjoittelut pääasiassa harjoittelutuella (alussa tuntipalkka jotain 6,5e ja lopussa muutaman viikon huikealla 11 euron tuntipalkalla) ja sain aivan helvetin arvokasta työkokemusta. Ei haitannut palkattomuus tippaakaan silloin, vielä vähemmän jälkeenpäin ajateltuna. Monet kanssaopiskelijat väänsivät kesätyönsä aivan muissa kuin alan hommissa pelkästään palkan takia ja oppilaitos hyväksyi nämäkin alakohtaisena harjoitteluna. Seuraukset näkyy siinä vaiheessa, kun pitäisi sitä ensimmäistä tutkinnon mukaista duunia hakea.

Liikkuvuus. Mikä helvetti siinä on, ettei suomalainen nuori uskalla lähteä sinne, missä työtä on? PK-seudulla on huutava pula esimerkiksi juuri oman alani valmistuneista insinööreistä, mutta jengi makaa valmistumisen jälkeenkin mieluummin työttömänä kotikulmilla kuin muuttaa sinne, missä hommia riittää. Minä läksin Oulusta työhaastatteluihin isolle kirkolle ja katohan, kun tarjottiin samantien kolmesta firmasta täysin koulutusta vastaavaa työtä n. 3000 euron kuukausipalkalla. Opiskelukaverit lähinnä naureskelivat, että eihän siellä pääkaupungissa mahdu edes asumaan. Vittu siinähän sitten makaavat työttömänä himassa ja syyttävät järjestelmää, urpot.

Ei siinä, ei kaikilla ole mahdollisuutta toimia samalla tavalla kuin meikäläinen, mutta aika iso tekijä tässä työttömyydessä on nuorison mukavuudenhalu ja munattomuus.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Ei siinä, ei kaikilla ole mahdollisuutta toimia samalla tavalla kuin meikäläinen, mutta aika iso tekijä tässä työttömyydessä on nuorison mukavuudenhalu ja munattomuus.

Harvat insinöörin paikat kuitenkaan jäävät täyttämättä, vai mitä? Töitä on kaikkialla, mutta kun pyytää linkkejä paikkoihin, joihin ei saada tekijöitä, niin yhtäkkiä töitä ei olekaan.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Harvat insinöörin paikat kuitenkaan jäävät täyttämättä, vai mitä? Töitä on kaikkialla, mutta kun pyytää linkkejä paikkoihin, joihin ei saada tekijöitä, niin yhtäkkiä töitä ei olekaan.
Niin juu, työvoimapulalla on peloteltu jo toistakymmentä vuotta. Kun suuret ikäluokat jää eläkkeelle, tulee huutava pula työntekijöistä! No, nyt tuo vanhempieni sukupolvi on joko eläköitynyt tai -köitymässä, mutta missä se työvoimapula on? Edelleen työttömiä on liikaa, etenkin nuorisotyöttömiä.

Kyllä tässä taisi niin käydä, että samaa tahtia työntekijöiden kanssa häviävät ne työpaikat. Kiinaan, Uruguayhin tai ihan vaan ilmaan. Työvoimapulaa ei ole eikä tule, mutta hirmuinen määrä maahanmuuttajia on saatu tuollakin valheella tänne muilutettua.
 

Bob Rambo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, AC Oulu
Harvat insinöörin paikat kuitenkaan jäävät täyttämättä, vai mitä?

Harvat ja harvat, mutta ainakin pääkaupunkiseudulla mun alalla paikkoja on ollut enemmän kuin hakijoita. Jos siis joku talotekniikan insinööri on vailla töitä, tule Helsinkiin. Sama tilanne tuntuu olevan tutuilla ympäristö- ja sähköinsseillä. Kaikki hakeneet pidemmän aikaa töitä pohjoisempana ilman haastattelukutsuja. PK-seudulla ekalla sisään.

Huvittavaa tässä on sekin, että LVI-insinöörien koulutuspaikkoja ollaan vähentämässä nimenomaan etelässä, jossa tuota porukkaa tarvisi enemmän.
 

Molkke

Jäsen
Suomessa nuoreksi määritellään lain mukaan alle 29-vuotiaat. Yritykset, jotka palkkaavat tuon määritelmän mukaisen, koulutetun, nuoren voisivat saada jonkilaisen pienen edun. Tämän kautta nuoret saisivat helpommin sen ensimmäisen työpaikan ja vähän oman alan täytettä CV:hen. Arvokasta työkokemusta.
 

ditrim

Jäsen
Olen aistinut työpaikoilla hassua suhtautumista nuoriin. Heitä vähätellään helposti ja yritetään ajaa työpaikoilla lasten rooliin, vaikka tosiasiassa osaamista löytyy enemmän vanhoilta ihmisiltä. Mikäs siinä kuunnellessa pojittelua ja samalla tehdessä kaikki vaikeat työt.

"Hei Kari-poika, mistä mä saan tämän CD-levyn ulos tiestkarista?" Kysyy 7 tonnia kuussa tienaava johtaja 2 tonnia kuussa tienaavalta vastavalmistuneelta nuorisonedustajalta. Sitten kun pappaa on opetettu painamaan CD-levyn ulosottonappulaa, niin voidaankin lähteä vaihtamaan seuraavan seniilin vaippoja.

Eläkeikää pitää laskea kymmellä vuodella, että tuonne yritysmaailman hoitokoteihin viitsisi nuoretkin mennä.
 

Bob Rambo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, AC Oulu
Laita hyvä mies paikkoja näkyviin. Ammattikorkeista valmistuneista insinööreistä puolet on työttömänä tai koulutustaan vastaamattomassa työssä.

Jos listaamiltani aloilta löytyy koulutus/kokemus, YV:lla voi tiedustella paikkoja. Julkisesti en ala levittelemään omaa firmaani kuitenkaan. :)

Noihin AMK-insinööreihin mahtuu kuitenkin sellaisiakin koulutusaloja, joilta duunia on huomattavasti vaikeampi löytää. Esimerkiksi tietotekniikan insinöörit ovat aika surullisessa maineessa ja silti koulutuspaikkoja on edelleen jumalaton määrä verrattuna esimerkiksi raksa- ja talotekniikan insinööreihin.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Nimenomaan perinteisemmillä insinöörialoilla kuten kone-, rakennus-, LVI- ja vaikkapa metsäteollisuudessa noita työpaikkoja olisi, mutta taas jossain IT-ja medialalla saattaa olla työnsaanti kiven takana. Muistan itsekin kun aloittelin omat insinööriopintoni niin samassa toimipisteessä olleet it- ja meditekniikan koulutusohjelmat vetivät paljon enemmän hakijoita, kun taas omalle puolelle (konetekniikka) ei riittänyt kunnolla hakijoita. Itse sain vakinaisen työpaikan n. 1kk ennen valmistumista, eikä oman alan kesätöistä ollut pulaa kuin tuon pahimman taantumavuoden kesällä. Kun taas monet samaan aikaan it-puolella aloittaneet eivät kertaakaan ole opiskeluaikanaan olleet varsinaisissa alan töissä, eikä valmistumisjälkeisen työpaikan saanti näytä kovin ruusuiselta. Tämä siis AMK-puolella, luulisi että DI:t saavat töitä helpommin.

Toisaalta IT-puolella valitetaan monesti, että työntekijöitä kyllä otettaisiin, mutta niitä ei löydy ja jossain MOL:ssa avoimia IT-puolen työpaikkoja kyllä löytyy. Koulutetaanko porukkaa sitten väärin vai ovatko nuo avoimet työpaikat tuolla MOL:ssa vain "markkinointia".
 

julle-jr

Jäsen
Kauppalehden uutisen mukaan insinööriksi kannattaa opiskella:

Nuori: Opiskele insinööriksi | Kauppalehti.fi

Eräs olennainen tekijä on tosiaan liikkuvuus. Pitää ehdottomasti olla valmis muuttaamaan tietysti ensinnäkin oman valtion sisällä minne vain, mutta myös periaatteessa mihin tahansa pisteeseen pallolla. Tähän liittyen kieliä pitää osata, lisäksi pitää osata sukkuloida luontevasti kansainvälisissä ympyröissä ja tulla toimeen erilaisissa kulttuureissa. Kv-kokemusta kannattaa hakea jo opiskeluaikoina, siihenhän on varsin hyvät mahdollisuudet.

Ehkä liikaa ajatellaan, että ihmisen pitää opiskella ja tehdä sitä mikä kiinnostaa. Ei se ihan niinkään ole. Tärkeämpää on yrittää ennustaa tulevaisuutta ja rakentaa opinnot sen mukaan. Lisäksi tarvittaessa on tehtävä korjausliikkeitä nopeasti, jos näyttää siltä, että tällä koulutuksella ei työllisty. Helpointa on tietenkin tehdä korjausliikkeet ennen valmistumista. Minusta on kannattavampaa pitkittää opiskeluaikaa kuin valmistua työnsaannin kannalta ongelmallisen aineyhdistelmän kanssa.

Jollain taikatempulla pitäisi keksiä, miten ihmiset saadaan keksimään yritysideoita ja erityisesti toteuttamaan ideoitaan. Ehkä turhan paljon odotellaan, että joku muu tulee työllistämään, vaikka jonkun ne yrityksetkin on perustettava. En kuitenkaan tiedä millä pillerillä ihmiset saataisiin luovemmaksi. Tai on mulla ajatuksia tietyistä aineista, mutta en ole varma toimivatko ne kaikilla :)
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Eräs olennainen tekijä on tosiaan liikkuvuus. Pitää ehdottomasti olla valmis muuttaamaan tietysti ensinnäkin oman valtion sisällä minne vain, mutta myös periaatteessa mihin tahansa pisteeseen pallolla.

Eikö olisi järkevämpää kehittää järjestelmää toisenlaiseen suuntaan kuin pistää ihmisiä kilpailemaan toisiaan vastaan ja juoksuttaa heitä ympäri palloa? Mikä mieli tässä kujanjuoksussa on, kun kaikki eivät siinä voi kuitenkaan voittaa?

Johonkin maailman aikaan työ oli välttämättömyys siinä määrin, että kaikkien oli sitä tehtävä. Nykyään työ on etuoikeus, josta on taisteltava kouluttautumalla ja kilpailemalla kynsin ja hampain.

Demokratia ja markkinatalous. Näiden kahden erottamattoman voittoon piti historian loppua. Tamperelainen professori, filosofi Tere Vadén on toista mieltä. Hänen mukaansa kapitalismille ja demokratialle tulee avioero.

– Ei sen näkemisessä tarvita suurta filosofista ajattelua, Vaden huomauttaa yliopiston alakuppilassa.

– Tyly empiria riittää. Puolet Euroopan nuorista miehistä on työttömänä ja talouskasvu ohitse. Euroopasta on tullut tuhojuna.

Kysymys kuulukin: millainen vallankumous on edessä?

Aamulehti
 

julle-jr

Jäsen
Eikö olisi järkevämpää kehittää järjestelmää toisenlaiseen suuntaan kuin pistää ihmisiä kilpailemaan toisiaan vastaan ja juoksuttaa heitä ympäri palloa? Mikä mieli tässä kujanjuoksussa on, kun kaikki eivät siinä voi kuitenkaan voittaa?
Juu, on mahdollista, että järjestelmä kannattaisi pistää täysremonttiin. Mä en yksinkertaisesti osaa sanoa millainen järjestelmä toimisi paremmin kuin nykyinen ja onko järjestelmäuusinta käytännössä mahdollista toteuttaa. Esitin lähinnä ajatuksia nykyiseen maailmantilaan liittyen.

Edit. Minusta voi myös pyrkiä sopeutumaan vallitsevaan maailmantilaan mahdollisimman hyvin. Yksin ei voi maailmaa muuttaa, joten ainakin minä olen valinnut sen tien, että pyrin vain orientoitumaan virran suuntaiseksi, jotta selviäisin ilman vakavia kolhuja. Olen siis tavallaan vähän luuseri.

Edit2 Eikä toisaalta ihmisten liikkuminen ympäri palloa välttämättä tarkoita verissä päin kilpailemista. Se vain on paras keino saada tarve ja tekijä kohtaamaan.Eri paikoissa on erilaisia tarpeita työlle ja toisaalta eri paikoissa on erilaisia työntekijöitä.
 
Viimeksi muokattu:

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Kyllä tässä taisi niin käydä, että samaa tahtia työntekijöiden kanssa häviävät ne työpaikat. Kiinaan, Uruguayhin tai ihan vaan ilmaan. Työvoimapulaa ei ole eikä tule, mutta hirmuinen määrä maahanmuuttajia on saatu tuollakin valheella tänne muilutettua.

Jep, selvä provokaatio yhteiskuntarauhan horjuttamiseksi. Sikäli ihmeen rauhallisesti nuo tämän päivän parikymppiset amk-työttömät sun muut työelämästä syrjäytyneet tämän teollisen Euroopan rappion ottavat. Pienemmästäkin on historiassa kaupunkeja poltettu.

Kyllä perusongelma liittyy äärimmilleen menneeseen kilpailutilanteeseen yritysmaailmassa, kun tärkein lisäarvo on taattava omistajille jatkuvana kasvuna. Jossain kuitenkin menee se lakipiste, jolloinka tämä ahneus kääntyy pörssiyhtiöitä itseään vastaan. Tavalliset ihmiset pitävät talouden rattaat pyörimässä ja se edellyttää sitä, että ihmisillä on töitä ja vakaat tulot. Mitenköhän käy nykymenolla, kun työpaikkoja lakkautetaan "luonnollisen poistuman" kautta?

Näitä optiomiljonäärejäkään ei loppupeleissä voitot auta siinä vaiheessa, kun köyhempi enemmistö saa nykyisestä talousjärjestelmästä tarpeekseen. Kupla pysyy pystyssä tasan niin pitkään kuin ihmiset jaksavat uskoa sen 'järkevyyteen'.

Ahkeruus ja kekseliäisyys on kaikissa oloissa hyve, mutta nykymenolla se ei välttämättä auta, kuten nuorisotyöttömyysluvut Euroopassa kertovat. Uusi talousjärjestelmä tarvitaan, ei kahta sanaa, ellei sitten haluta vaarantaa koko ihmiskunnan tulevaisuutta jatkamalla nykymenolla.
 

Andrew

Jäsen
Minun itseni käy sääliksi nuoria 20 vuotiaita jotka yrittävät etsiä töitä, ei ole helppoa. Silloin kun itse yli 10 vuotta sitten olin samassa tilanteessa niin töihin pääsi varsin helposti verrattuna tähän päivään.

Työpaikat lähtevät vaan Euroopasta pelottavaa vauhtia. Internet ja globalisaatio mullistivat maailman ja Euroopalle jäi Musta Pekka käteen. Valitettavasti.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Ennen vanhaan ihmisillä oli sentään visioita siitä, että tulevaisuudessa tekniikan kehittyessä ja yhteiskunnan edistyessä ihmisten ei tarvitsisi tehdä ns. leipätyötä paljoakaan, vaan he voisivat käyttää aikansa itsensä kehittämiseen, vapaaehtois- ja harrastushommiin ynnä muuhun. Oli ajatus, että 16h työpäiviä pitäisi saada 12 tuntiin, sitten 12 tunnista 10 tuntiin ja kahdeksaan tuntiin, sitten oli ajatuksena saada vähitellen ihmeelliset koneet ja laitteet tekemään rutiinityöt ihmisten puolesta, sillä automaation tuomin keinoin piti jo pystyä elämään ilman, että yksittäisen ihmisen pitäisi tuottaa yhä lisää ja lisää.

Sitten kelkka kääntyi toiseen suuntaan ja alettiinkin vaatimaan entistäkin suurempaa tuottavuutta ja entistä pidempiä päiviä, työtunteja ja työuraa sekä elämää, jonka ainoa tarkoitus on olla töissä ja tuottamassa jollekulle yhä lisää ja lisää. Sen sijaan, että rutiinitöiden ja turhien töiden työtarve vähenisi kävikin niin päin, että eliitti saa yhä enemmän ja heidän tarvitsee tehdä yhä vähemmän sillä aikaa kun ihmisten pitäisi raataa toinen jalka haudassa ja "joustavin" työehdoin. Ennen vanhaan myös ihmisille oli tärkeää kouluttaa itseään ja saada yleissivistystä, sitä varten kehitettiin työväenopistoja ja muita. Nykyisin tärkeää on turruttaa itsensä paskaviihteellä ja viinalla, jotta ei tarvitse ajatella mitään, tietää mistään mitään (sitähän varten on google, se kertoo kaiken valmiiksi) tai välittää mistään mitään, ellei paska kaadu omaan niskaan.

Euroopan nuorison työllistämiseksi tuskin on muuta keinoa kuin nykylinjan muuttuminen jonkinlaisen kumouksen kautta. Usein nämä kumoukset ovat vain historian saatossa olleet erittäin väkivaltaisia. Toisaalta sitten on vähemmän nuorisoa työllistettävänä, jos jonkin sortin kriisi puhkeaisi.

Tee työtä, jolla on tarkoitus. Tämä lause sisältää suuremman totuuden kuin uskoisikaan. Ne ihmiset, jotka ovat ns. omalla alallaan tai tuntevat jopa kutsumusta työhönsä, paiskivat yleensä töitä motivoituneena ja ilman jatkuvaa sisäistä ristiriitaa. Ne ihmiset, jotka tekevät töitä, jotka he sisimmässään tietävät turhiksi ja tarpeettomiksi tai kokevat olevansa vain luksusoloissa lymyilevien johtajiensa kynnysmattoja taas kokevat entistäkin enemmän stressiä, vitutusta ja ties mitä oireita. Moni kynänpyörittäjä tietää täysin hyvin olevansa täysin turha ja tajuaa oman elämänsä menevän hukkaan, moni fyysistä työtä tekevä joutuu niin koville, että kroppa tekee tenän. Ja samaan aikaan moni, joka haluaisi edes jotain töitä ei niitä saa, eivätkä nuoret ihmiset pääse töihin, koska heitä ei oteta töihin. Moneen hommaan riittäisi työpaikalla perehdytys tai oppisopimus, joka hommaan ei tarvittaisi ylettömiä tutkintoja tai pakollista virkamiesruotsin tutkintoa.

Tai ehkä on ihan sama mitä me pohdimme, sillä Kiina tulee ottamaan taloudellisen maailmanvallan ja pistämään Euroopan ja Yhdysvallat joka tapauksessa saappaankorkonsa alle. Ehkä ainoa keino työllistää Euroopan nuoriso on opettaa heille kiinaa ja pistää heidät töihin kiinalaisten kaivoksille.
 

Andrew

Jäsen
Tai ehkä on ihan sama mitä me pohdimme, sillä Kiina tulee ottamaan taloudellisen maailmanvallan ja pistämään Euroopan ja Yhdysvallat joka tapauksessa saappaankorkonsa alle. Ehkä ainoa keino työllistää Euroopan nuoriso on opettaa heille kiinaa ja pistää heidät töihin kiinalaisten kaivoksille.

Kiina tulee olemaan mielenkiintoinen tekijä tulevaisuudessa mutta pitää muistaa, että Kiinalla on paljon omia huolia. Esimerkiksi jos Kiinassa tulee uusi vallankumous mikä on monen asiantuntijan mielestä täysin realistinen tulevaisuuden uhkakuva. Kiinassa on niin isot massat, että ne kun lähtee liikkeelle niin ei ole armeijaa joka ne pysäyttäisi.

Amerikkalainen kapitalismi on aika pehmeää verrattuna Kiinalaiseen jossa armoa ei tunneta ollenkaan.

Ja mihin Eurooppa sijoittuu koko tässä kuviossa. Veikkaan, että meidän on vain totuttava elintason laskuun, tosin meidän Eurooppalaisten etu on se, että ainakin Länsieurooppalaisilla on paljon pitkäaikaista varallisuutta mikä luo taloudellista turvaa.

Seuraavat 10 - 20 vuotta ovat mielenkiintoista aikaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös