Sporttipapan kausiennakko: Maalien päästäminen.
Tein eilen kattavan ja totuudenmukaisen analyysin maalinteosta alkavalla kaudella. Tässä osassa sitten se ikävämpi puoli eli ennustukseni siitä kun omissa soi. Jaarittelen ensin niitä näitä ja sitten kerron mitä kauden aikana tapahtuu.
Menneillä KHL-kausilla omissa on soinut seuraavasti:
14-15: 136 maalia, 2,26 maalia ottelua kohden.
15-16: 140 maalia. 2,33 maalia ottelua kohden.
16-17: 165 maalia, 2,75 maalia ottelua kohden.
Viime kaudella soi omissa 25 kertaa useammin kuin edellisellä kaudella. Puolustajapelaajat eivät varsinaisesti olleet heikompia edelliseen kauteen nähden, mutta kaikilta ei ehkä saatu sitä mitä odotettiin. Joukkueen pelitapa oli usein kysymysmerkki, mikä johti helppoihin kiekonmenetyksiin. Lisäksi mielestäni tasaväkisiä 3vs3 hyökkäyksiä puolustettiin todella huonosti niin, että vastustaja sai laadukkaita maalintekotilanteita helposti. Lisäksi maalivahti vaihtui, eikä Zapolski ollut yhtä hyvä maalivahti kuin Karlsson. Vaikkakin on muistettava että maalin puolustaminen on kuuden pelaajan tehtävä, ei vain maalivahdin.
Maalin puolustamisessa korostuu erikoistilannepelaaminen. Hieman yllättäen kun katselin viime kauden tilastoja, huomasin että ylivoimalla pelaaminen oli Jokereille liigan vaarallisinta. Jokereita vastaan tehtiin viime kaudella 9 maalia Jokereiden pelatessa ylivoimalla, mikä on kolme maalia enemmän kuin seuraavaksi vaarallisimmalla ylivoimalla liigassa. Se on paljon. Aikaisemmilla kausilla Jokereita vastaan tehtiin maaleja alivoimalla 15-16 4kpl ja kaudella 14-15 2 kpl. Tätä selittää eniten se, että ylivoima oli huonoa ja siinä peluutettiin usein hyökkääjiä. Toisaalta siinä pelanneet puolustajatkin olivat Lajusia ja Jaakoloita. Lisäksi jonkinlainen vaikutus voi olla sillä, että joukkue hakiessa tasoitusta ilman maalivahtia myös alivoima tekee helpommin maalia. Jokerit oli useammin häviöllä ottelun lopussa viime kaudella, kuin kahdella ensimmäisellä kaudella.
Pääasiallisin tarkasteltava joukkuepelaamisen osa-alue on tässä yhteydessä kuitenkin alivoima. Viime kaudella Jokereiden alivoimaprosentti oli liigan toiseksi huonointa, 76,5%. Jokereita vastaan tehtiin viime kaudella 52 maalia Jokereiden pelatessa vajaalla. Aiemmilla kausilla vastaavat luvut olivat 14-15: 42 maalia, 81,8%, 15-16 36 maalia, 85,3%. Alivoimapelaaminen oli viime kaudella samankaltaista kuin aiemmilla kausilla, passiivista. Siihen on syynsä ja paras alivoima on tietenkin sellainen, joka pystyy mukautumaan erilaiseen pelaamiseen. Alivoiman ratkaisut ovat aina kahdesta huonosta valinnasta vähemmän huonon valitsemista, ja en usko että Jokerit varsinaisesti pelasi erityisen paljon huonompaa alivoimaa kuin aiemmin, siitä vain puuttui asennetta. Tämä johti siihen, että vedot menivät aiempaa suuremmalla prosentilla maalille asti, ja maalivahdit ottivat niitä huonommin kiinni.
Maalivahdit: Jokerit pelasi viime kaudella ottelut kahdella maalivahdilla niin, että Zapolski pelasi 40 matsia, Helenius 20 matsia. Heidän tilastonsa olivat seuraavanlaisia: torjunta%, päästetyt maalit/peli. Vertailussa mukana Karlssonin tilastot kausilta 14-15, 15-16.
Zapolski 90,9%, 2,45.
Helenius 90,2%, 2,65.
Karlsson 1 92,2%, 2,10.
Karlsson 2 92,4%, 2,05.
Edelleen on väärin verrata tilastoja eri kausilta suoraan toisiinsa, koska pelitapa on ollut eri, ja niin edelleen. Mutta kyllä ihan laadullisesti muistikuvia tarkastellessa voi todeta Karlssonin olleen parempi maalivahti kuin Zapolski.Tähän on todettava, etten ole maalivahtipelin asiantuntija.
Ennustukseni tulevalle kaudelle:
Jokerit on parempi joukkue kuin viime kaudella. Etenkin maalivahtipelaaminen on muuttunut paperilla paremmaksi. Rämö on vahva maalivahti ja kakkosmaalivahtina Ryan Zapolski on maalivahti johon voi luottaa enemmän kuin Heleniukseen.
Loppujen lopuksi maalimäärä tulee mukailemaan ennen kaikkea yhtä asiaa: Asennetta. Heikko pelikuri johtaa huonoihin ratkaisuihin, kaksinkamppailujen häviämiseen, turhiin jäähyihin, alivoimiin, heikkoon alivoimaan. Nämä kaikki on vältettävissä, jos joukkue tulee henkisesti valmiina otteluihin. Joukkueessa on puolustuksessa enemmän johtajuutta kuin viime kaudella, mutta onko mikä muuttunut hyökkääjistön osalta? Hankinnoista uupuu joukkueen peliä rauhoittava hankinta, kokonaisvaltaiseen pelaamiseen pystyvä keskushyökkääjä. Olisi mukava olla positiivinen optimisti, mutta kristallipallostani paljastuu että joukkueen asenne ja otteet tulevat ailahtelemaan myös tulevalla kaudella. Ei kuitenkaan niin paljoa, kuin edellisellä kaudella.
Alivoimapelin on parannuttava viime kaudesta, jos Jokerit aikoo tavoitella kärkisijoja sarjassa. Puolustajat ovat paperilla hieman parempia, alivoiman hyökkääjäpelaajat ovat suurinpiirtein samoja kuin viime kaudella.
Uskon Jokereiden parantavan viime kauden lukemista niin, että Jokereita vastaan tehdään 2,5 maalia ottelua kohden. Tämä tarkoittaa 56 ottelulla 140 maalia. Jokereiden alivoima tulee olemaan ailahtelevaa, sitä vastaan tullaan tekemään 38 maalia ja alivoimaprosentti on 82,7%. Jokereita vastaan tehdään alivoimasena maaleja 5 kappaletta.
Maalivahtien tilastot:
Rämö 36 ottelua, 91,5%, 2,2 maalia per ottelu, 2 syöttöpistettä.
Zapolski 20 ottelua 90,3%, 2,8 maalia per ottelu, 1 syöttöpiste.
Jälkeenpäin voi sitten viisastella tästäkin paremmin.