Mainos

Elintarviketurvallisuus Suomessa

  • 4 495
  • 10
Suosikkijoukkue
Chisu! (Kesätyttö 2012 -skabassa PMMP:n Mira)
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on julkaissut tänään tiedotteen, jonka mukaan turkulaisen, lähinnä kebab-tuotteita myyvän lihatukun tuotteet on määrätty käyttökieltoon ja "hävitettäviksi viranomaisten valvonnassa". Eviran mukaan "[t]uotteet eivät täytä elintarvikkeille asetettavia vaatimuksia ja on syytä epäillä että niiden turvallisuus ja hygieeninen laatu ovat puutteelliset. Virheellisyyksiä on todettu jäljitettävyydessä, merkitsemisessä sekä elintarvikkeiden säilytys- ja käsittelyolosuhteissa. Toimijalla ei ole ollut vaadittavaa kirjanpitoa tuotteista ja niiden käsittelystä." Tukun tuotteita on toimitettu eri puolilla maata sijaitseviin vähittäismyymälöihin ja ravintoloihin, kertoo MTV3:n uutinen. (Ensimmäinen linkki ohjaa Eviran tiedotteeseen, toinen MTV3:n uutiseen.)

Mielenkiintoista tässä on, että tuotteet tulee "hävittää viranomaisten valvonnassa", mutta Eviran tiedotteen mukaan "[t]uotteiden ostajia pyydetään palauttamaan tuotteet niiden ostopaikkaan ja olemaan tarvittaessa yhteydessä oman kunnan elintarvikevalvontaviranomaisiin." Itselleni jäikin epäselväksi, tarkoittaako Evira "ostajilla" myyntipaikkoja vai näiden kuluttaja-asiakkaita. Tuotteita on siis joka tapauksessa ollut Eviran julkaiseman listan mukaan myynnissä kuluttajille jos jonkinlaisissa kebab-ravintoloissa. Niitähän Suomessa riittää.

Olkoon tämä alustuksena tässä ketjussa tapahtuvalle laajemmalle keskustelulle suomalaisen elintarviketurvallisuuden nykytilasta; Elintarviketurvallisuusvirasto on tunnetusti saanut varsin usein paskaa niskaansa toiminnastaan. Mielestäni Evira vaikuttaa kuitenkin toimineen ainakin edellä esitetyn tapauksen ilmituonnissa ihan hyvin, ja valvonta tuntuu näin ollen pelaavan edes jollakin tasolla. Pakko kuitenkin myöntää, että oma luottamukseni suomalaista elintarviketurvallisuutta ja -laatua kohtaan on heikentynyt viime vuosina merkittävästi muun muassa julkitulleiden sikatilatapausten ja Eviran yleisen toimettomuuden vuoksi.

Tässä ketjussa voi siis keskustella linkittämästäni esimerkkitapauksesta ja/tai yleisesti elintarviketurvallisuudesta ja Eviran vastuuvelvoitteiden toteutumisesta.

E: Täydennyksenä vielä, kyseisen turkulaisen kebab-tukun toimintaa tutkivat myös KRP ja Rajavartiolaitos, kertoo Iltalehti.

E2: Mustalta Nuolelta erittäin hyviä ja tärkeitä täsmennyksiä. Vihapuhesyytösten pelossa jätin mm. tukun nimen tekstistä pois. Kebabia en ole itse syönyt yli kymmeneen vuoteen, enkä aio syödä jatkossakaan.
 
Viimeksi muokattu:

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Puhutaan ihan reilusti asioista niiden oikeilla nimillä, eli Agali-firmasta, johon on Turussa kuulunut lihaliike Agali, Agali Steak House, City Serggio's ja Cafe Agali. Noilla on vielä toistaiseksi kotisivutkin. Nimi mainitaan avoimesti Iltalehden artikkelissakin. Nimi tosin oli tiedossa jo ajat sitten mm. Homma-foorumilla, jossa en yleensä säännöllisesti vieraile, mutta josta osasin tapahtuman sattuessa hakea asianmukaista ketjua saadakseni tietää heti, mistä firmasta on kyse ja välttääkseni firmaa.

Eihän Agali ole myöskään varsinaisesti perusturkulainen tai kantasuomalainen firma, ei ainakaan siinä mielessä kuin mitä ilmaisusta "turkulaisfirma" tulee satunnaislukijalle mieleen. Islamilaistaustainen maahanmuuttajaporukka eli Serggio Agali kumppaneineen on halunnut tuoda, teettää ja teurastaa halal-lihaa eli rituaalikiduttamalla teurastettua lihaa, jota myös liikkeen ravintoloiden tuotteet ovat sisältäneet. Hygieniapuolesta ei sitten ole niin väliä ollutkaan, ja lihaa on tuotu mistä sattuu. Toki samalla on tuotu myös työntekijöitä mistä sattuu ja pakolla, koska ihmiskauppasyytteetkin on nostettu.

Eviran toiminta on tässä tapauksessa ollut ansiokasta, mutta samalla kertaa voisi käydä läpi kaikki vastaavat kebab-puljut, erityisesti kaikki halal-lihaa tarjoavat liikkeet. Halal-liha nyt muutenkin pitäisi kieltää koko maasta, koska kurkunleikkaamisteurastus on lähinnä eläimen rääkkäämistä ja teurastusstandardien vastaista. Ja kuten tämäkin esimerkki todistaa, niin ei se niin hygieenista sitten ole muutenkaan.

Sinänsä ironista (mutta ei mitenkään yllättävää) on se, että Serggio Agalin touhuista on kirjoitettu ennen Eviran ratsiaa perin kritiikittömiä ja sinisilmäisen myönteisiä lehtijuttuja. Lukekaapa vaikkapa Turun Sanomien juttu vuoden 2010 heinäkuulta.

Onhan tuossa Turun Sanomien jutussa tiettyä ironiaa...

Lihaliike Agali on erikoistunut Suomessa kasvaviin halal-lihan markkinoihin. Lihaliike valmistaa kebab-vartaansa noudattaen islamin halal-säännöstöä. Se on muslimien suositus, joka on alun perin käytännönläheinen ohjeistus ruuan hygieenisyyden varmistamiseen.
Halal-tavalla teurastetusta eläimestä täytyy vuodattaa veri pois mahdollisimman tarkasti. Vaikka hygieenisyydessä ei muuhun lihaan verrattuna ole nykyään juuri eroa, halal on jäänyt samanlaiseksi rituaaliksi kuin juutalaisten kosher-ruokakin.

...kun vertaa sitä Iltalehden artikkeliin:

Eviran mukaan Lihaliike Agali Oy:n valmistamat lihatuotteet eivät täytä elintarvikkeille asetettavia vaatimuksia ja on syytä epäillä, että niiden turvallisuus ja hygienia ovat puutteelliset. Virheellisyyksiä on todettu jäljitettävyydessä, merkitsemisessä sekä säilytys- ja käsittelyolosuhteissa.

Niinpä. Mikään ei ole riittävän hygieenistä, ja työntekijätkin on pakotettu hommiinsa ja tuotu osittain laittomasti maahan. Mutta kaipa Eviran ja Rajavartiolaitokset porukat ovat sitten suoranaisia rasisteja kun näin puuttuvat hygieeniseen halal-lihaan ja luovaan yritystoimintaan.

Tuosta Turun Sanomien jutusta vielä:
Myös kantasuomalaiset ovat nauttineet ehkä tietämättään halal-kebabista niissä lukuisissa kebab-ravintoloissa, joihin Agali toimittaa lihaansa.

Jos halal-lihaa ei saada kokonaan kiellettyä, niin siitä pitäisi ehdottomasti olla lakisääteisesti merkinnät ravintoloiden ovissa ja ruokalistoissa, ettei kukaan joudu vahingossa syömään moista. Mikä kauhea kohu siitä nousisikaan, jos jotkut muslimit joutuisivat syömään "tietämättään" ruoassaan vaikkapa sianlihaa tai muuta heiltä kiellettyä, koska asiasta ei vaivauduttaisi sen kummemmin kertomaan. Varmaan vedettäisiin rasismikortti esiin ja joku viranomainen saisi pyytää nöyrästi polvillaan anteeksi tuikealta partasuiselta imaamilta.

Onneksi en itse ole tietämättämäni tai tietoisestikaan halal-lihaan koskenut turkulaisissa kebab-ravintoloissa, sillä en syö halvimmissa mahdollisissa paikoissa enkä Agalin kaltaisissa paikoissa. Periturkulainen, kantasuomalainen Woti's tai maahanmuuttajataustainen mutta oikeasti hygieniastandardeja noudattava ja suomalaisen lihan sertifikaatit selkeästi esille paneva Milan (Turun paras kebab-pizzeria mielestäni) ovatkin parempia vaihtoehtoja kuin mikään Agalin pulju ikinä, ja Eviran toiminta onkin erittäin tärkeää, jotta rehellisten maahanmuuttajataustaisten ravintoloitsijoiden mainetta lokaavat mätämunat saadaan alalta pois.

Kenenkään ei kannata "mamu-ravintoloita" boikotoida, kunhan vain ottaa selvää mistä siellä tarjoiltava liha on peräisin ja miettii, onko annos hintansa väärti. Jos hämäräperäisen kebab-mestan annos tuntuu aivan liian halvalta, se luultavasti on sitä sen takia, että siinä kierretään vähintään veroja ja pahimmassa tapauksessa epähygieenistä lihaa käristää takahuoneessa semi-orja, joka on tuotu laittomasti maahan ja pakotettu töihin vasten tahtoaan.

Joka tapauksessa ns. peukkua vain Eviran väelle, ja jahtionnea jatkossakin vastaavien firmojen käräyttämisessä.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Iltasanomat ystävällisesti listasi aihetta käsittelevässä artikkelissaan kaikki paikat, joihin Agalin saastaa on toimitettu.

Yleisen kansallisen elintarvikehygienian ja ihmisten varoittamisen nimissä laitetaan nuo paikat tälle palstallekin, jotta ovat kätevästi ja nopeasti luettavissa vielä senkin jälkeen kun Iltasanomien artikkeli vaipuu unholaan ja aihe ihmisten tietoisuudesta.

Näistä Kebab-paikoista Evira varoittaa:

Evira pyytää tuotteiden ostajia palauttamaan kebab-tuotteet seuraaviin paikkoihin, joissa Agalin tuotteita on myyty:

Al Medina, Siwaily Import Asia Food, Alan shop, Malmin kebab ja pizzeria, Jalla Jalla, Namaskar, Pallopoika, Al-Amir Oy, Forat kebab pizzeria, Tai Food Market, Kulta kebab pizzeria, Dynameat, Taydo, Saaran kebab pizzeria, Ari kebab pizzeria ravintola, Indian Curry kebab pizzeria, Pihvipaikka Best,

Center kebab pizzeria ravintola, Loimaan pizzeria, Varsinais-Suomen elintarviketukku Oy, Veli kebab pizza, Friendly kebab pizzeria, Kafé Gadolonia kb, Runway Café, Suncity kebab pizzeria, Roseanne pizzeria, New Baan thai restaurant, Habeb Tradin tmi, Kahvila Lahjahovi, Vihreä ravintola,

Liha Salam Oy, Pikaruoka Mekong, Sho-resh, Juski Oy, Turun NMKY, Aura kebab pizzeria, Natali kebab pizzeria, Deeqo, Grilli, Muhamed Gadid adasnassin, Ypäjän kebab pizzeria,

Turun perheryhmäkoti, Chipo shop, Green Chilli 4 U oriental shop, Ramzi ja Moskea, Ylöjärven pizzaservice, Herkku pizzeria, Asim & Lemy, Goups Oy (lisäksi joitakin pienempiä asiakkaita).
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Musta Nuoli kirjoitti:
Siwaily Import Asia Food

Hoho, tämähän oli otsikoissa vuonna 2010, kun äijä yritti tuoda autossaan Ruotsista muutaman sata kiloa kalaa, lihaa, vihanneksia ja muuta pientä purtavaa. Tulli nappasi ukon satamassa, lasti oli tuolloin jo mätänevässä tilassa, ilmeisesti autossaan ei ihan ilmastointi riittänyt kylmäketjun ehjänä pitämiseen. Nyt sama pulju saa taas nimensä otsikoihin, tosin tässä nyt voidaan olettaa Siwaily Import Asia Foodin toimineen tietämättömänä Agalin vekkulien touhuista. Vähän vaan luulen, että ei sillä olisi ollut niin väliä vaikka olisi tiennytkin, kunhan hinta on oikea.

Tulli nappasi mädäntynyttä ruokaa tuoneen turkulaiskauppiaan

Nopeasti vilkaistuna en ole noista paikoista viime aikoina syönyt muualla kuin Friendly Kebabissa Uittamolla, tosin monessa on kyllä joskus tullut vierailtua. Mekong on tuossa kolmensadan metrin päässä, mutta vaikka olen tässä jo vuoden asunut, en ole kertaakaan kyseisen puljun ruokaa syönyt. Vuosien takaa muistan, että ei siinä ruoassa ainakaan silloin maun puolesta vikaa ollut. Pizzaa tulee tilattua, mutta toistaiseksi poikkeuksetta Opera Kebabista, jota ei tuosta listasta löytynyt, tosin listalta löytyvä Varsinais-Suomen elintarviketukku Oy varmaan sitten toimittaa kebablihat lopuille paikoille, jotka eivät osta suoraan Agalilta. Eilen viimeksi tilasin pizzaa ja otin rohkeasti yhdeksi täytteeksi kebablihaa, oli hyvää, eikä mitään jälkiseuraamuksia ollut.

Onneksi en koskaan ole astunut Agalin raflojen ovesta sisään, tai sieltä ruokaa tilannut. Vituttaisi, jos tietäisi suoraan tukeneensa tämänkaltaista toimintaa. Tässä nyt oletusarvona on se, että kebumestat eivät ole tienneet lihantoimittajansa toiminnan puutteista, vaan ovat ostaneet A-luokan lihaa A-luokan hinnalla. Joku sanoisi, että epätodennäköistä, mutta todisteiden puuttuessa tuudittaudun tuollaiseen toivoon.
 

12961

Jäsen
Iltasanomat ystävällisesti listasi aihetta käsittelevässä artikkelissaan kaikki paikat, joihin Agalin saastaa on toimitettu.

Yleisen kansallisen elintarvikehygienian ja ihmisten varoittamisen nimissä laitetaan nuo paikat tälle palstallekin, jotta ovat kätevästi ja nopeasti luettavissa vielä senkin jälkeen kun Iltasanomien artikkeli vaipuu unholaan ja aihe ihmisten tietoisuudesta.

Mulle tuli tämä homma kyllä aika puskista. Agalihan oli Turun kirkkaasti paras kebumesta joka suhteessa. Siisti ravintola, jossa asiakaspalvelu oli asiallista ja kebab erittäin hyvää. Erityisesti lihan maku oli huomattavasti parempi kuin monissa muissa paikoissa. Hinnaltaan tuo oli sitten selvästi muita kalliimpi, mutta ei 2€ hyvän kebun lisää lompakossa juuri tuntunut.

Lihaliikkeessä saati varastolla en ole käynyt ja niiden siisteydestä ei ole havaintoa.

Mä vedin tuolla aikojen saatossa varmaan 50 rullakebabia, eikä niistä mitään vatsanväänteitä ole tullut. Söisin tuolla varoituksesta huolimatta edelleen, mikäli paikka olisi auki. Kaikenlaista sitä on tullut maailmallakin syötyä, eikä siihen ole kuollut, vaikka 30 asteen lämmössä torilla maannut liha tai kalakaan ei liene sieltä hygieenisimmästä päästä.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Kaikenlaista sitä on tullut maailmallakin syötyä, eikä siihen ole kuollut, vaikka 30 asteen lämmössä torilla maannut liha tai kalakaan ei liene sieltä hygieenisimmästä päästä.

Mulla on vatsa myös melko terästä. Monesti kotonakin löytyy jääkaapista elintarvikkeita joissa viimeinen käyttöpäivä on menny umpeen. Kyllä sen tuoksusta huomaa jos on mennyt piloille. Lihaa tosin grillaan vielä vaikka happamalta tuoksuisikin. Hyvää settiä. Kai ihmisen bakteerikanta muuttuu kun ei syö liian "puhdasta".
 

Tumpe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lipö ty.
Suomessa voitaisiin ottaa samat lainsäädännöt kuin Arabiemiraateissa. Siellähän kaikki safkapaikat ovat maahanmuuttajavetoisia, kun paikallisten ei välttämättä tarvitse edes töissä käydä. Hygieniavalvonta on muistaakseni aika tiukkaa ja jos löytyy epäpuhtauksia niin se on lappu luukulle ja menolippu pois maasta saman tien.

Mua ei haittaa jos kebumestassa käteisellä maksettaessa rahaa ei lyödä kassaan vaan se laitetaan kirjanpidon ohi, eikä paljon kiinnosta paljonko 'kokit' saa rahaa työstään jne jne. Kunhan ruoka on puhdasta ja hyvää.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ei muakaan pelottaisi tilata varoituksesta huolimatta kebablihaa sisältävää ruokaa tutusta ja hyväksi havaitusta ravintolasta, vaikka raflan nimi listalta löytyisikin. Kai kypsennys tappaa vihaisimmat bakteerit, vaikka liha olisi missä lattialla pyörinyt. Olisin eilenkin ottanut pizzani täytteeksi kebablihaa, vaikka Opera, josta siis tilasin, löytyisikin "mustalta listalta."

Agalin persenaamat sen sijaan ovat vetäneet pisin vittua kaiken muun paitsi laskuttamisen ja samalla rikkoneet tietoisesti lakia, mikäli uutisia ja Eviraa on uskominen ja miksei olisi. Toivottavasti, vaan ei todennäköisesti rangaistus on sitä luokkaa, että Serggio kumppaneineen ei enää ikinä tienaisi elantoansa elintarvikekaupalla, on se sitten lait ja säädökset täyttävää tai ei.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Tähän se voiton maksimoiminen ravintolabisneksessä pahimmillaan johtaa. Raaka-aineet ovat mitä sattuu ja mistä sattuu. Kaikkea voi yrittää - toivottavasti kontrolli pelaa jatkossakin, että kyseenalaisen raaka-aineen maahantuonti ei onnistu.

Eikä tämä ole periaatteessa edes vain ja ainoastaan maahanmuuttajien hallinnoiman halpisravintolasektorin ongelma. Kyllä se mahdollisuus saada halpaa lihaa kiinnostaa yhtälailla kotimarkkinoilla vuosia toiminutta viiden tähden pihvipaikkaakin. Aina voi kokeilla heittää huonon lihan päälle sellaiset ihmemarinadit ettei välttämättä asiakas huomaa mitään puutteita laadussa.

Sellainen heikko signaali kuitenkin on näkyvissä, että kansa alkaa kyllästyä näihin viiden euron pitsapaikkoihin, ja ruualta vaaditaan taas enemmän laatua. Mielenkiintoista nähdä, miten nämä halpisravintolat tulevat selviytymään uusimmasta terveystrendistä. Tähän asti koko konsepti on levännyt lähinnä sen uskomuksen varassa, että kyllä kansa tulee syömään kun halvalla saa. Se nyt ei ole kuitenkaan koko totuus asiassa. Paha se on mitään syödäkään, jos terveys alkaa horjua. Laatutekijöillä on väliä.

Vaikka itse olen esimerkiksi vähentänyt runsaasti ravintolakäyntejä ja siirtynyt tukevammin kotikeittiöön, on sitä vuosien varrella tullut nälän yllättäessä asioitua näissä halpisravintoloissa ja maha on kyllä kestänyt.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Omaan vakioruokapaikkaan oli ilmestynyt tiedote, että kebab-liha on hankittu määräysten mukaan valvotusta laitoksesta.
Eikös tuollainen diplomi ole ollut kaikissa kebuloissa jo vaikka kuinka kauan? Sehän ei sitä vielä tarkoita, etteikö lihaa voisi ostaa virallisen paikan lisäksi vaikka agalin konkurssipesästä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös