Jep, kyllä poliittisessa järjestelmässä on paljon tehottomuutta mutta jos joku ihan tosissaan väittää että valtaosa kansanedustajista oikeasti lomailee sen useamman kuukauden vuodesta niin aika irtaantunut on siitä työstä mitä eduskunnassa tehdään. Ministereistä nyt puhumattakaan, esim. tuskinpa nyt Rehnkään ihan hirveästi aloitteli lomiaan kesäkuussa ja lopetteli syyskuun alussa kun siinä välissä oli kaikenlaisia pieniä juttuja kuten Fennovoima yms.
Ja olettaisin että kesä on kansanedustajilla varsin täynnä sitä ruohonjuuritason työtä, kissanristiäisissä haukkumisen ja valituksen kuuntelua yms. Pitää muistaa että merkittävä osa kansanedustajan työtä on kuitenkin myös sen kansan mielipiteen kartoittaminen viitekehyksekseen, aika mielenkiintoista politiikkaa voisi syntyä jos kansanedustajat pohtisivat asioita vain oman kansanedustajallisen viitekehyksensä ympäriltä. Kyllä, tietenkin pk-seudun edustajana kiroilen runsaasti lande-edustajien kotiinpäin vetämistä mutta ei se tarkoita etten hyväksyisi sitä konseptina, pitää sillä pihtiputaalaisella äänestäjälläkin periaatteessa olla mahdollisuus vaikuttaa oman edustajansa kotiinpäin vetämisen kautta.
Ja kyllä, varmasti seassa on sitten muutama edustaja jotka vain lomailevat mutta kyllä käytännössä uudelleenvalinnan eteen sen verran on yleensä tehtävä töitä jatkuvasti että ihan täysin omaa vaalialuetta ei voi jättää oman onnensa nojaan vaan pitäähän niitä vauvoja joskus käydä suukottelemassa että uusiakin ääniä olisi tulossa tulevaisuudessa. On sitten vähän veteenpiirretty viiva onko kyse vaalityöstä vai juuri tiedonlouhinnasta päätöksenteon tueksi, mutta mielestäni kansanedustajan työ (joka ei toki ole työ vaan toimi, luottamustehtävä vai mikä se nyt onkaan) on sellaista missä "asiakasrajapinnan kuuntelu" on merkittävä osa itse päättämis&valmistelutyötä.
Esimerkki on aina ihan hyvä, mutta pitää myös suhteuttaa se miten järkevää on näyttää esimerkkiä vain esimerkin vuoksi jos sillä aikaansaadaan pidempiaikaisia ongelmia. Mitä vastuuseen tulee, on väärin ajatella että vastuu automaattisesti tarkoittaisi myös jonkinlaista tulosvastuuta päätösten lopputuloksesta, sijoituspankit poislukien (kun se toiseen suuntaan menevä kompensaatio on sitten ihan omaa tasoa), aika harvassa yrityksessäkään aidosti esim. projektivastuu näkyy projektipäällikön palkkanauhassa miinusmerkkisenä jos hommat menevät pieleen, johtajatasosta puhumattakaan. Toimari toki voi saada fudut herkästi mutta olennaisesti palkka johtajille ja päälliköille tulee johtajuudesta (=suunnan näyttämisestä, päätösten tekemisestä ja vision muodostamisesta), ei siitä johtamisen lopputuloksesta sinänsä vaikka tietenkin toivottavaahan se olisi että tulostakin syntyisi. Tietenkin tulosten ollessa jatkuvasti heikonlaisia asema ja vastuu voi aika nopeasti muuttua vrt. huono asiantuntija jonka ulostaminen sinänsä taloudellisesti hyvin pärjäävässä firmassa on vaikeaa.