Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi

  • 1 297 736
  • 11 239

MSU

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK

Edelleenkin suurin ongelma on talous. Me ei saada millään kovin nopeasti (alle viidessä vuodessa) aikaan kahta ammattilaissrjaa. Ei edes 10+10. Eli mistä rahat?
Ei sen muutoksen tarvitse tapahtua nappia painamalla. Se voi tapahtua esim 3 kauden runkosarjan sarjataulukon perusteella jolloin sen kolmannen kauden jälkeen tiputetaan osa seuroista B-Liigaan tms. Tässä yhteydessä voidaan esim. TV-rahoista allokoida potti jolla tuetaan näitä tiputettuja seuroja ensimmäiset pari kautta muutosprosessin aikana jonka jälkeen seurojen pitää pystyä olemaan omavaraisia.
 

Espoonmies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Kertauksen vuoksi. Kaikissa ehdotetuissa malleissa, kuten jaossa vaikka A- ja B-liigan, tulojen tasaus todennäköisimmin perustuisi TV-rahan jakoon. Eli avainkysymys on siis se, että mitä se TV-operaattori olisi valmis maksamaan kustakin mallista. Oletettavasti niitä kiinnostaa saavutettava yleisömäärä omille tuotteilleen.

Pitäisikö esim. tulevan B-liigankin kaikki ottelut lähettää selostettuina, jolloin nykyiseen tilanteeseen tulisi huomattavia lisäkuluja? Pystyisikö tuo 12 joukkueen A-liiga myymään niin paljon TV-paketteja, että niillä katetaan myös B-liigan tukikulu operaattorin vinkkelistä? Kuvitellaanko B-liigan kiinnostavan TV-katsojia? Mitkä ovat pakettien hinnat ja ovatko ne eri eri liigoille jne.?

Eli riittääkö 10-12 joukkueen A-liiga tuomaan luomaan niin suuren TV-kiinnostuksen, että niillä tuetaan B-liigakin, kun olettaa sopii että JYP-Roki tai Saipa-Hermes jne pelit kiinnostaa TV-katsojaa ainoastaan loppukaudesta jos on saumoja ylöspäin, jos silloinkaan.
Päättyneellä kaudella kaikki Liigan 15 ja Mestiksen 14 joukkueen pelit lähtettiin CMorelta selostettuina. Mestiksessä toki tuotanto oli pienempi ja kameroita oli käytössä yleensä vain 2 + maalikamerat, mutta selostaja oli joka pelissä. En näe että kustannukset hirveästi nousisivat tuossa 12+12 mallissa. Väittäisin kuitenkin että tilaajia se toisi merkittävästi enemmän.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Tästä on vaikea olla eri mieltä. Paras taho olisi varmaan liigaosakkaiden nimittämä hallitus, jolla ei olisi sidoksia yhteenkään joukkueeseen, päämääränään tehdä kansallisesta jääkiekosta mahdollisimman kiinnostava. Nyt kun sitä johtaa Sportin pomo, on melko selvää, ettei hänen päällimmäisin intressi ole liiga ja sen hyvinvointi, vaan hänen työpaikkansa säilyminen liigajoukkue Sportin pomona.

Käytännössä näin ei ole kuitenkaan tapahtunut, päinvastoin on voitu todeta Hiltusen liigapuheenjohtajuuden haitanneen Sportin johtamista. Tämän Hiltunen on itsekin myöhemmin omasta panoksestaan todennut. Hiltunen teki aikoinaan todella hyvää työtä Sportin mestistaipaleen aikana. Hänen päädyttyään liigan keulakuvaksi jätti hän Sportin käytännössä yhden (kokemattoman) miehen johdettavaksi, ja nekin negatiiviset seuraukset on voitu nähdä Sportin liigataipaleen aikana.

Kylmä totuus on kyllä se, että Sport ei ole mitenkään hyötynyt Hiltusen puheenjohtajuudesta Liigassa - päinvastoin.

Joka tapauksessa voisi olla kaikkien osapuolten etu, että liigan puheenjohtaja olisi henkilö, jolla ei ole suoria sidoksia yhteenkään liigaseuraan.
 

ipaz

Jäsen
Kiekko-Espoon kohtalo harmittaa. Toivottavasti saadaan jonkinlainen karsintasysteemi tai paikan haku Liigasta systeemi luotua.

Mutta miksi ihmeessä Jokerit pitäisi ottaa suoraan Liigaan? Kai niiden nyt ensin pitää Mestiksessä näyttää kyntensä.
Tämä on se surkea kehitys mihin Suomessa on tultu. Varsinkin kiekkojohtajat ja monet jääkiekon seuraajatkin ovat päätyneet siihen, että isoilla ja rikkailla on oikeus paikkaan korkeimmalla tasolla ilman että sinne pelattaisiin urheilullisin perustein.

Olen keskustellut asiasta paljon kavereiden kanssa ja osa on vahvasti sitä mieltä, ettei mitään avoimia sarjoja tai karsintoja koska Liigan ja Mestiksen tasoerot sekä taloudellisesti että pelillisesti ovat liian suuret. Ja niinhän ne tällä hetkellä ovatkin.
Ei se silti tarkoita että tällä samalla tyylillä pitäisi jatkaa. Paisutetaan sitten vaikka Liiga ensin 18:n tai 20:n joukkueen sarjaksi, jonka jälkeen se jaetaan A ja B sarjoihin. B-sarjaan annetaan Liigan jaossa ulkupuolella olleiden joukkueiden mahdollista liittyä pelaamalla kunhan sarjaehdot ovat muuten kunnossa.
 

Doug93

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Idänpään Toive, Romford Raiders
Tämä olisikin kiva nähdä miten "Suomen NHL" toimisi. IIHF:n ulkopuolisena toimijana joukkueet eivät voisi osallistua CHL:aan, pelaajat eivät olisi maajoukkueiden käytössä jne. Ehkä olen ymmärtänyt väärin, mutta olen siinä käsityksessä, että pelaajat osallistuvat mielellään maajoukkuepeleihin. Mitä tapahtuu jos tämä estyy sillä, että pelaa "Suomen NHL:ssä?"
Siis NHL ja KHL pelaajat saavat pelata maajoukkueissa, mutta tämän liigan pelaajat eivät saisi ?
 

Doug93

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Idänpään Toive, Romford Raiders
Tuo Suomen Cup olisi ratkaisu saada kaikki seurat kisaamaan mestaruudesta.
Liigaseurat mukaan ja heille jokin velvoite.. esim. kentällinen väh. pitää olla A-junnuja.
Toisi myös kasvattajaseura-näkökulman esiin ja arvoonsa.
 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Oho, julkisuudessa on alkanut nyt tulla sellaisia lausuntoja, mitä tässä on kaivannut jo sen 20 vuotta. Siihen tarvittiin kaksi pääkaupungin seuraa, joiden tavoite on liiga ja johon epäilemättä ovat kykeneviä.

Sport ja KooKoo saivat pieniä laineita aikaan ja vähän kuin säälistä ensin avattiin ovea raolleen ja sitten päätettiin nostaa, "nykyisten" nousukkaiden poistuttua kuvioista. Mutta en muista, että liigaa huudettiin auki näin kovaa ja että se sai näin äänekästä tukea.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Oho, julkisuudessa on alkanut nyt tulla sellaisia lausuntoja, mitä tässä on kaivannut jo sen 20 vuotta. Siihen tarvittiin kaksi pääkaupungin seuraa, joiden tavoite on liiga ja johon epäilemättä ovat kykeneviä.

20 vuotta? Et muista että siinä välissäkin joku on pitänyt asiaa esillä? Mä häpeän. H. ä. p. e. ä. n.!

Ika Lehkonen on, jossain määrin, profiloitunut asiassa. Toki, tuossa valmennusuransa ja nykysen mediauransa välissä oli kai hiljaisempiakin vuosia.

Kerttula ja Nemo avasivat sanallista arkkuaan viis vuotta sitten.

 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
20 vuotta? Et muista että siinä välissäkin joku on pitänyt asiaa esillä? Mä häpeän. H. ä. p. e. ä. n.!

Ika Lehkonen on, jossain määrin, profiloitunut asiassa. Toki, tuossa valmennusuransa ja nykysen mediauransa välissä oli kai hiljaisempiakin vuosia.

Kerttula ja Nemo avasivat sanallista arkkuaan viis vuotta sitten.


No onhan näitä huutelijoita ollut aurinkokuninkaasta lähtien. Ja kuten sanoin liigakin on avattu välissä, kuten me kaikki muistamme. Mutta nyt on sarjajärjestelmään huutelemassa remonttia vähän laajempi tukiosasto, eikä jääkiekkoliittokaan tyydy olemaan vain hiljaa. Pelaajayhdistys tulee ulos 98% mandaatilla jne.. Tässä nyt näkee, mikä merkitys sillä isolla talousalueella on..

Silloin (noin 00-luvulla) myös jatkoajassa konsensus ei ollut avaamisen puolella. Muistan, että jaksoin silloin vähän nuorempana vielä väitellä asiasta. Vastustusta oli runsaasti.

Taino ehkä ymmärsit, mitä yritin sanoa.
 
Viimeksi muokattu:

53300

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Jonne Virtanenkin puhuu kerrankin ihan asiaa:


Paljon asiaa, mutta meneehän tää joka paikassa jauhettava salaliittoteoria "kolmesta valtaa pitävästä" nyt jo pikkase yli. Sanon heti kärkeen, että vaikka SaiPaa kannatankin ja olen käynyt peleissä 1990-luvun alkuvuosista lähtien niin ei ole mitään ongelmaa myöntää kuinka paska SaiPa on ollut sekä pelillisesti että taloudellisesti viimeiset 3-5 vuotta. Virtaa yritettiin rohkeasti mutta se meni vain huonompaan suuntaan touhu ja ei ollut millään muotoa tänne oikea valmentaja, ensi kauden suunnitelmissa tuntuu jopa jotain juonta ja tasapainoa olevan (olkoonkin tämän juonen ja tasapainon tavoite ainoastaan 10 sakissa mutta jostain se palautus pitää aloittaa). Myönnän myös mahdollisuuden sille, että pieniä (ja keskisuuria) seuroja suojellaan vaikka omasta mielestäni tämä vain tekee hallaa pienille verrattuna koko kauden panoksellisiin peleihin. Varmaan KiekkoEspoo ja Jokerit on uhka myös keskisuurille, nehän kokevat uhkaksi tippua sinne pieniksi. Mutta on se nyt jos kaikkeen saadaan syypääksi vajaa kuukauden toimitusjohtajana työskennellyt Pulkkinen ja vasta elokuussa työt aloittava Markkanen. Voivat toki ajaa omien entisten seurojensa asioita (Markkasen tarkoitus luopua omistuksistaan elokuuhun mennessä mikäli joku siis tuohon omistajuuteen haluaa itsensä sotkea). Mutta onko oikeasti niin, että nämä herrat ovat menneet sanomaan tapparoiden, kärppien, ilvesten ja hesalaisten pomoille et nyt muutes meni lisenssihakemukset pariks vuodeks roskiin?

Hypoteettinen tilanne:

Lisenssiä ei Espoolle haluttu myöntää, ettei vuoden päästä jouduta myöntämään Jokereille lisenssiä ja Liigassa olisi näin 17 seuraa ja nykyinen sarjasysteemi. Kahdeksi vuodeksi lisenssihakemukset jäihin ja vedenpitävä siirtymäaika ja suunnitelma kohti uutta sarjajärjestelmää. Tiedän tiedän, ei tähän usko kukaan mutta täällä Lappeenrannassa on oppinut uskomaan vieläkin epätodennäköisempiin asioihin vailla todennäköisyyksiä. Jos tämä hypoteettinen tilanne toteutuu niin onko se sitten SaiPan, Sportin ja KOOKOOn ansiota?

2025-2026 kaudelle tai sen kauden sijoitusten jälkeen 12+10(/12) sarjat pystyyn, joka vuosi paras nousee ja huonoin tippuu ja kaksi muuta karsivat paikasta. Taloudet pysyy jotenkin kuosissa ja jos tuossa systeemissä siihen fiksujen talousihmisten (ei urheilu) luomilla laskuvarjoilla jne ei pysy niin sitten alemmalta uutta tulemista uusin voimin.

Ja sitten myös kun puhutaan, että pitää kaikki tapahtua urheilullisin perustein niin lopettakaa nyt jo se jauhaminen mikä seura kiinnostaa ja mikä ei tai tarvitaanko Helsingistä montakin seuraa. Tarvitaan juuri ne esimerkiksi 12 parasta urheilullista joukkuetta joka vuosi pääsarjaan tuli ne sitten Ypäjältä tai Espoosta.

Ps. tällä kaudella taisin tarkinten seurata Pelicans-Ilves, Pelicans-KalPa ja KiekkoEspoo-Ketterä sarjat. SaiPan peleissä kävin aivan liian usein.
 

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
Päättyneellä kaudella kaikki Liigan 15 ja Mestiksen 14 joukkueen pelit lähtettiin CMorelta selostettuina. Mestiksessä toki tuotanto oli pienempi ja kameroita oli käytössä yleensä vain 2 + maalikamerat, mutta selostaja oli joka pelissä. En näe että kustannukset hirveästi nousisivat tuossa 12+12 mallissa. Väittäisin kuitenkin että tilaajia se toisi merkittävästi enemmän.
Kertoo hyvin Mestiksen kiinnostavuudesta ainakin tämän kirjoittajan osalta jolle vastasit, jos tällainenkin asia tulee uutena että kaikki pelit selostetaan. Vuodesta 2011 on tainnut kaikki pelit jo olla selostettuja.

Tuotannollisesti tosiaan tuskin juurikaan tulee lisäkuluja paljoa. Uusien seurojen myötä uskoisin myös tulojen kasvavan, koska joutuvat kalliimpaa pakettia tilaamaan. Kokonaisuudessa uskoisin tuotannon jäävän plussan puolelle nykyistä enemmän. Asiat ei tapahdu hetkessä vaan uuden ammattilaissarjan kehitykseen menee vuosia. Joskus vain tarvitsee ottaa askel taaksepäin edetäkseen kaksi. Esimerkiksi jossain Lappeenrannassakin alkuun tuntuisi tuskalliselta pelata B-liigaa ja se näkyisi katsojamäärissäkin, mutta kun oikeasti keväällä taistelevat voittamisesta ensimmäistä kertaa miltei 30:een vuoteen, niin se voisi tuoda aivan uudenlaista buumia Lappeenrantaan.
 

Espoonmies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Kertoo hyvin Mestiksen kiinnostavuudesta ainakin tämän kirjoittajan osalta jolle vastasit, jos tällainenkin asia tulee uutena että kaikki pelit selostetaan. Vuodesta 2011 on tainnut kaikki pelit jo olla selostettuja.
Toki aika monta vuotta tuosta meni niin että kotijoukkueen vastuulla oli selostajan järjestäminen. Käsittääkseni vasta nykyisen Cmoren sopimuksen myötä selostajat tulee TV-operaattorin puolesta.
 

Pallister

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Avoin liiga ja äkkiä huutaa kaikki suu vaahdossa niinkuin nykyään on tapana. Sitten kaikki on paremmin ja joka peli on kuin pudotuspelien 7. peli.

Vastaus on ei, päätöksellä tuhotaan pahimmassa tapauksessa suomalainen ainoa kunnon ammattilaissarja lopullisesti.
Ruotsissakin alkaa jo kelkat kääntymään ja siellä on mahdollisesti muutoksia tulossa nykyiseen malliin.

Ei sillä että nyky-Liigassa ei olisi kehitettävää mutta se pitää tehdä jotenkin muuten kuin avaamalla sarja ja syöksymällä synkkään kasari-ysärin alkuun.
Yksi esimerkki olisi jonkinlainen palkkalattia mikä estäisi nämä nykyiset tyhjennysmyynnit mitkä ei palvele ketään ja nahilan kokoiset standardikokoiset kentät joka paikkakunnalle jotta saadaan peliin kunnolla vauhtia.
Liigan avaaminen ei tuo yhtään enempää nimimiehiä liigaan kun muut maksaa enemmän, ne ajat jäi ysärin loppupuolelle kun liiga oli toiseksi kovin sarja maailmassa pelaajien suhteen.
Valmennuksen osalta Liiga on ollut maailman huippua jo pitkään ja tulee olemaan jatkossakin.
 

Animal

Jäsen
Oma vahva veikkaus on se, että "siirtymäkaudelle" joukkuemäärä tullaan kasvattamaan sinne 20 tuntumaan ja se tullaan jakamaan samalla kaudella vuoden vaihteessa ylempään ja alempaan lohkoon ja keväällä karsitaan ylemmän ja alemman välillä. Tämän jälkeen meillä A ja B liiga, jossa keväällä karsinnat ja väylä B-liigaan on auki niille, jotka täyttävät b-lisenssin kriteerit.
 

mustaoranssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
12 joukkueen Liiga. 8 pleijareihin, 9-10 kausi päättyy, 11-12 karsintoihin. Divari 10 joukkuetta, 1-2 menee Liiga karsintaan. Kaikille teevee rahaa, onpa vaikeeta
 
Miksi minun älyntasoon ei mene läpi, että vuosi on oikein TYÖRYHMÄLLÄ hinkatttu uudistusta ja sitten tullaan ulos toteamuksella, että tarvitaan vuoden aikalisä.
Hemmetin spedet! Häpäisette koko suomalaisen kiekkoilun.
Nyt se 10+12 sarja tänne ja äkkiä.
Ihan alkuun esim. TV-sopimus vaatii tietyn ottelumäärän ja maksajalla on sanansa sanottavana. Nykyään runkosarjassa pelataan 450 ottelua. Jos Liigassa olisi kymmenen joukkuetta niin samaan ottelumäärään tarvitaan 90 ottelun runkosarja. Ts. jos TV-oikeudet omaava maksaa 25 miljoonaa vuodessa oikeuksista niin silloin sillä on myös valtaa. Uuteen sarjajärjestelmään vaaditaan "uusi" TV-sopimus eli mediaoikeuksien myynti kulkee käsikädessä uuden tulevan sarjajärjestelmän kanssa.

Liigan ja Telian välinen sopimus TV-oikeuksista kattaa vielä kauden 2026-2027.
 
Viimeksi muokattu:

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös