Kaakkois-Suomen vaalipiiri ei ole valtakunnallisesti kovin merkittävä tai kiinnostava, mutta pari mielenkiintoista huomiota. Ensinnäkin se, että se menettää kaksi paikkaa. Aiemmin oli jaossa 17 paikkaa, nyt vain 15.
Toinen huomio puolestaan siinä, että täällä äänestetään hyvin vahvasti oman kaupungin/talousalueen ehdokasta. Antti Häkkänen saa ääniä yli maakuntarajojen, mutta muiden äänisaaliit muualta tulevat luultavasti olemaan varsin marginaalisia. Esimerkiksi kouvolalaiset eivät äänestä lappeenrantalaisia tai kotkalaiset mikkeliläisiä.
Vaalipiiriin kuuluvat Etelä-Karjalan maakunta, Etelä-Savon maakunta ja Kymenlaakson maakunta. Erottelen näistä vielä Etelä- ja Pohjois-Kymenlaakson toisistaan, koodisanoilla Kouvola ja Kotka.
Puolueet, kannatus ja paikat 2019:
SDP 24,4% (5)
Sirpa Paatero 7864
Anneli Kiljunen 6419
Suna Kymäläinen 6076
Paula Werning 6074
Niina Malm 5815
SDP on ollut perinteisesti vahvoilla Kaakkois-Suomen tehdaspaikkakunnilla, mutta persujen jytky iski aikoinaan siihen pahoin. Viime vaaleissa se voitti yhden paikan takaisin itselleen, mutta säilyykö se yhä alueen suurimpana puoleena?
Paatero jatkaa Kotkan ykkösnimenä ja lienee varma jatkaja. Etelä-Karjalassa demarit saivat viimeksi kolme paikkaa: heistä Suna Kymäläinen (Lappeenranta) ja Niina Malm (Imatra) yrittävät uusia paikkansa, mutta Anneli Kiljunen (Lappeenranta) luopuu paikastaan.
Kouvolan Paula Werning on onnistunut suututtamaan omaa ydinkannattajaryhmäänsä sote-alalla. Voi menettää ääniä - tai jopa paikkansa - toiselle kouvolalaiselle sairaanhoitajalle, Inka Häkkiselle. Mahdollista toki sekin, että molemmat pääsevät.
Etelä-Savon paras demarien ääniharava nyt ehdolla olevista taisi viime vaaleissa olla Anna-Kristiina Mikkonen (Savonlinna). Hän sai 3633 ääntä, eli tekemistä riittää, jos sieltä suunnalta meinataan demarien valittujen joukkoon nousta. Mikkelissä on tosin ollut sellaista sisäistä kärhämää, että tiedä sitten mikä siellä on nyt tilanne.
PS 18,9% (4)
Juho Eerola 10441
Jani Mäkelä 7147
Sheikki Laakso 5647
Ano Turtiainen 3264
Persujen koostumus tulee varmuudella muuttumaan, koska Turtiainen ei ole enää mukana.
Juho Eerola (Kotka) oli ääniharava ja lienee hyvin varma jatkaja edelleen. Kotkasta myös poliisi Samuli Sibakoff on tehnyt aktiivista kampanjaa, mutta eiköhän siellä suunnalla äänet kasaudu Eerolalle.
Olisi varmasti sekä puolueen että koko kansan etu, jos Jani Mäkelän saisi eduskunnasta jonnekin huitsin vittuun. Eipä vaan taida Lappeenrannasta löytyä yhtään haastajaa ja imatralaisten persuäänetkin saattavat hajautua eri edustajille. Pelkään siis pahoin, että Mäkeläkin saa jatkaa hölmöilyjään.
Kouvolassa saattaa olla kimurantimpi tilanne. Sheikki Laakso oli selvä ykkönen viime vaaleissa, mutta on ollut monessa asiassa esillä negatiivisessa mielessä. Toisaalta: hänen äänestäjäkunnassaan esim. poissaolot töistä ja itäradan vastustaminen voivat olla positiivisiakin saavutuksia. Jännä nähdä, mitä äänimäärälle tapahtuu.
Kouvolassa Laaksolla ei ole kuin yksi haastaja: aktiivisesti kampanjoinut ja näkyvästi kaupunginvaltuustossa esillä ollut Joni Mörk. Periaatteessa voi olla kai mahdollista sekin, että molemmat menisivät läpi. Riippuu varmaankin siitä, mitä Turtiaista äänestäneet tekevät. Meneekö ääni edelleen henkilölle vaiko sittenkin puolueelle? En ole perillä Etelä-Savon punaniskaskenestä, joten en osaa yhtään sanoa, löytyykö sieltä Juvan jumikuulan poistuttua ketään potentiaalisia läpimenijöitä.
Kokoomus 18,1% (3)
Antti Häkkänen 20234
Jukka Kopra 4025
Ville Kaunisto 3717
Häkkänen (Mäntyharju) oli koko vaalipiirin ylivoimainen äänikuningas ja veti pari muutakin mukaansa eduskuntaan. Saa varmaan jälleen ison potin, vaikkei nyt ministerinä kisaan lähdekään.
Kopra (Lappeenranta) ja Kaunisto (Kouvola) ovat luultavasti aika vahvoilla säilyttämään paikkansa, sillä mitään kovin ison profiilin ehdokkaita ei ole, ja Kokoomus kasvattanee äänimääränsä myös tässä vaalipiirissä.
Ihan vaan kadunvarsimainoksien perusteella sanoisin, että ääniä metsästävät myös Christa Carpelan (Kouvola) ja Linda Brand-Ahde (Lappeenranta), joille molemmille saattaa tulla sote-alan ihmisiltä ääniä.
Keskusta 16,6% (3)
Jari Leppä 7458
Hanna Kosonen 5583
Ari Torniainen 4441
Kepu petti viime vaaleissa, joissa se menetti 2 paikkaa. Voiko sen paikkamäärä pienentyä vielä tästäkin? Taitaapi voida.
Ministerismies Jari Leppä (Pertunmaa) ei ole ehdolla. Sen sijaan Kosonen (Savonlinna) ja Torniainen (Lappeenranta) ovat.
Kouvolasta paikkaa hakee viimeksi niukasti varasijalle jäänyt Markku Pakkanen (4104) ja aktiivisesti maaseutua kiertänyt Jenny Hasu (2179).
Vihreät 9,4% (2)
Heli Järvinen 3275
Hanna Holopainen 2659
Vihreät tuplasivat viimeksi paikkamääränsä, mutta nyt lienee ainakin toinen paikoista liipaisimella. Heli Järvinen (Savonlinna) luopuu paikastaan vapaaehtoisesti.
Holopainen (Lappeenranta) pääsi viimeksi niukasti mukaan. Mikkelin Veli Liikanen (2234) oli kolmanneksi ja Kouvolan Jenni Aikio (2134) neljänneksi eniten ääniä saaneet. Molemmat ovat mukana myös nyt.
Mitään tunnettuja nimiä ei ehdokaslistalta löydy. Tai on Michael "Larryn poika" Pounds sentään, mutta kotkalaiset koripalloihmiset eivät taida juuri Vihreitä äänestää.
Pienet
Kristillisdemokraatit 4,4% (0)
Vasemmistoliitto 4,2% (0)
Liike Nyt 1,6% (0)
Muut yhteensä 2,3% (0)
Kristillisdemokraatit ovat saaneet kasaan 15 ehdokkaan listan. Paikka jäänee taaskin saamatta, varsinkin kun aiemmin eniten ääniä kerännyt Sakari Smeds (2441) ei edes ole mukana.
Vasemmistoliitollakin on laaja ehdokaslista, mutta ei yhtään kuntarajoja ylittävää ykkösehdokasta. Kotkan Joona Mielonen sai viimeksi 2273 ääntä.
Liike Nytin viime skabojen paras ehdokas sai vain reilut 600 ääntä. Nyt lienee luvassa parempi ykkösnimi. MIkkelin demareissa riitaantunut ja puoluetta vaihtanut ex-kansanedustaja Satu Taavitsainen pääsi viime vuonna varasijalle äänimäärällä 5419.
Ano Turtiainen on VKK:n ehdokkaana. Varmaan hänelle edelleenkin äänestäjiä riittää, mutta ei ole mitään vaaliliittoa, ja muut ehdokkaat yltävät tuskin edes kolminumeroisiin lukuihin, eli olen varsin luottavainen sen suhteen että tästä lihapäästä päästään eroon.
Muilla pienpuolueilla on ollut vaikeuksia jopa ehdokkaiden löytämisessä.