Donbass Donetsk 2014–2015

  • 9 180
  • 16

Bunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Coyotes, Thrashers
Ihmettelen ettei yhdelle kiinnostavimmista joukkueista ole vielä avattu ketjua. No nyt on. Suurimmat odotukset on jälleen asetettu Yevgeni Dadonovin ja kapteeni Ruslan Fedotenkon harteille. Seurassa on tällä hetkellä kolme suomalaispeluria, Teemu Laine, Tuomas Kiiskinen ja Petteri Wirtanen. Tärkeää olisi saada signattua vielä pari huippupelaaja, jotta mestaruudesta voitaisiin tosissaan kamppailla

Donbassin ensi kausi on jo saanut ikävän alun kun heidän hieno areena poltettiin raukkamaisesti. Seura on kuitenkin luvannut, että areena saadaan korjattua ennen kauden alkua. Mikäli ei saada niin luultavasti luvassa on pitkä vieraspeliputki kauden alkuun.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Donbass Donetsk on minulle kenties se läheisin KHL-joukkue, olenhan vieraillut kaupungissa useamman kerran. Ensimmäisen kerran elokuussa 2012, toisen kerran tammikuussa 2013 - jolloin ohjelmaan kuului kahden KHL-ottelun seuraaminen Druzhba areenalla ja kolmannen kerran olen vieraillut kaupungissa elokuussa 2013. Tänä kesänä oli tarkoitus vierailla neljännen kerran, mutta se reissu peruuntui erinäisistä syistä johtuen, joista myöhemmin lisää.

Donbassin ensi kausi on jo saanut ikävän alun kun heidän hieno areena poltettiin raukkamaisesti. Seura on kuitenkin luvannut, että areena saadaan korjattua ennen kauden alkua. Mikäli ei saada niin luultavasti luvassa on pitkä vieraspeliputki kauden alkuun.

Seuran johto on kertonut hallin olevan peruskorjatun tulevana syksynä, mikä todellakin voi pitää paikkansa, mutta vaikka se pitäisi paikkansa niin en oikein jaksa uskoa, että kaupungissa tullaan ainakaan aloittamaan tulevaa KHL-kautta - todella paljon pitäisi tapahtua muutamaan kuukauteen jotta tuleva kausi kyettäisi aloittamaan myös Donetskissa. Joten hyvin todennäköistä on se, että Donbass Donetsk pelaa tulevan kauden jollain muulla paikkakunnalla tai että se joutuu jättämään koko kauden väliin.

Tällä hetkellä tilanne Donetskissa on hyvin kriittinen Ukrainan kriisin tähden, kaupunkilaiset pelkäävät (ja toisaalta osa toivoo ja odottaa) Ukrainan asevoimien aloittavan sotilasoperaation kaupungissa olevia separatisteja vastaan. Tällä hetkellä kaupungissa on vähintäänkin tuhansia aseistettuja separatisteja, joista osa kuuluu tshetsheenien Vostok pataljoonaan, jolla on taistelukokemusta useammastakin sodasta. Joten mikäli Ukrainan asevoimat aloittaa tulevina viikkoina operaation Donetskin puhdistamiseksi, tarkoittaa se mitä suurimmalla todennäköisyydellä sitä, että kaupungissa tullaan käymään raskaita taisteluita. Ukrainan vt. hallitus tietää tämän ja pyrkii siksi ratkaisemaan kriisin rauhanomaisesti, mutta tilanteen tekee ongelmalliseksi sen, että tällä hetkellä tiukanlinjan separatistit ovat vallalla ja ovat ilmeisesti valmiit taistelemaan loppuun saakka - vaikea siis nähdä, että neuvottelemalla saadaan ratkaisua aikaan. Tämä seikka osaltaan puhuu sitä vastaan, että tuleva kausi aloitettaisi kaupungissa.

Toinen hyvin merkityksellinen ongelma on se, että tällä hetkellä Donetsk on ulkomaalaiselle (länsimaiselle) vaarallinen tai jopa todella vaarallinen paikka - tässä on syy sille miksi minunkin matkani peruuntui. Ystäväni asuu Donetskissa ja tarkoitukseni oli tavata hänet kesäkuussa, mutta matka peruuntui suurelta osin sen tähden ettei hän kykene takaamaan turvallisuuttani kaupungissa, eikä siihen kykene tällä hetkellä kv. organisaatiotkaan, josta esimerkkinä 1-2 kateissa olevaa Etyj-valtuuskuntaa. Separatistit ja venäläismieliset suhtautuvat tällä hetkellä länsimaisiin ja länsi-ukrainasta tuleviin hyvin epäileväisesti ja jopa vihamielisesti, heitä pidetään ilmiantajina ja vakoilijona. Joten vaikea kuvitella, että tällaisessa tilanteessa yksikään ulkomaalainen pelaaja lähtisi vaarantamaan terveyttään aloittamalla kauden Donetskissa, siis mikäli ilmapiiri ja tilanne kaupungissa ei olennaisesti muutu paremmaksi - mitä suuresti epäilen.

Mikäli separatistit hallinnoivat kaupunkia vielä heinä-elokuussa tilanne on tuolloin ymmärtääkseni se ettei kautta kyetä aloittamaan kaupungissa, ja veikkaisin, että tuolloin tullaan viimeistään tekemään päätös siitä, että tulevalla kaudella Donbass Donetsk tulee pelaamaan jollain toisella paikkakunnalla kotiottelunsa tai vaihtoehtoisesti seuran koko tuleva kausi peruuntuu. Ollakseni rehellinen, en näe kovinkaan paljoa toivoa paremmasta eli pistäisin rahani sille ettei kaupungissa aloiteta KHL-kautta.

vlad.
 

Tartu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, KHL
Ihmettelen ettei yhdelle kiinnostavimmista joukkueista ole vielä avattu ketjua. No nyt on. Suurimmat odotukset on jälleen asetettu Yevgeni Dadonovin ja kapteeni Ruslan Fedotenkon harteille. Seurassa on tällä hetkellä kolme suomalaispeluria, Teemu Laine, Tuomas Kiiskinen ja Petteri Wirtanen.

Sen verran täytyy korjata, että Wirtasen sopimus päättyi tähän kauteen eli kahdella suomalaisella mennään ainakin toistaiseksi.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Seuraava nyt liittyy olennaisella tapaa Donetskin tilanteeseen ja sitä kautta myös Donbass Donetskiin eli kyivpost.com:in mukaan Donetskin Sergei Prokofievin kv. lentoasema on suljettu ainakin kesäkuun loppuun saakka, tuolloin tehdään turvallisuustilanteen perusteella uusi turvallisuusarvio siitä onko tarvetta jatkaa kentän sulkemista vai ei. Mikäli kenttä pysyy jatkossakin suljettuna on se olennainen signaali siihen suuntaan ettei koko kaupungin turvallisuustilannetta pidetä kovinkaan hyvänä.

Mikäli kenttä ei toimi, en usko, että Donbass Donetskaan tulevalla kaudella ainakaan kautta Donetskissa aloittaa. Joukkueen matkustamisen kannalta kentän toiminta on olennaisen tärkeää. Lähimmät turvalliset ja toimivat kv. lentokentät sijaitsevat Harkovassa ja Kryvyi Rih'issä lähellä Dnepropetrovskia. Nykyisessä tilanteessa useiden tuntien ajomatkan päässä ja tällöin olisi vieläpä kuljettava läpi sellaisten alueiden joilla käydään hajanaisia taisteluita tai on laajempia yhteenottoja.

vlad.
 

Tartu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, KHL
Tuli mieleen, että yleensä juhannuksen jälkeen tai viimeistään heinäkuun alussa tulee uuden kauden otteluohjelma eli luulisi, että siihen mennessä täytyy tehdä päätöksiä myös Donbassin ensi kauden osallistumisesta KHL:ään.

Itse kyllä veikkaan, että Donbassia ei sarjassa ensi kaudella nähdä. Venäjä pääsee tätäkin kautta antamaan pienen nöyryytyksen Ukrainalle. Sinänsä melkoinen harmi mikäli näin käy sillä Donbass oli mielenkiintoinen joukkue täynnä hyviä pelaajia, joka viime kaudella nousi sarjan TOP-8 joukkueeksi.
 

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
Itse kyllä veikkaan, että Donbassia ei sarjassa ensi kaudella nähdä.
Voi olla, mutta voi hyvinkin olla myös, että Donbass pelaa Popradissa ensi kaudella, jossa on aiemminkin KHL:ää pelattu. En löytänyt tuota juttua enää, mutta muistan lukeneeni tuosta joku pari viikkoa sitten.

Välivuosikin toki mahdollinen, mutta enemmän kallistuisin tuon kannalle, että Donbass pelaa Slovakiassa, jos Ukrainassa ei pystytä pelaamaan. Hallista ei tarvisi käsittääkseni maksaa vuokraa ollenkaan.
 

Mapkob

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, Jokerit
Eilen juuri luin venäläisistä lähteistä, että "Donbass:in kohtalo ratkeaa lähipäivinä sen jälkeen, kun on saatu selville FHR:n uusi presidentti."

Ja tuo vaalihan on tänään 18.6.2014.
 

Zborik_

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekko
Igor Eronko‏@IgorEronko

Ukrainian #Donbass will miss next #KHL season due to political situation but can rejoin the league in a year


Todella harmi juttu, mutta onneksi Donbass voi kuitenkin palata KHL:ään ensi kauden jälkeen.
 
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jääkiekkoliiga KHL:n ukrainalaisseura Donbass Donetsk ei pelaa ensi kaudella sarjaa. Syynä on uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Ukrainan poliittinen tilanne.

KHL:ään kaudeksi 2012-13 siirtyneen Donbassin riveissä kiekkoilee kolme suomalaishyökkääjää, Petteri Wirtanen, Tuomas Kiiskinen ja Teemu Laine.

Venäläistietojen mukaan Donbassilla on KHL:n lupa palata liigaan kaudeksi 2015-16. Ensi kaudella joukkue pelaa Ukrainan kansallista sarjaa.

Kolmen suomalaisen edustama KHL-seura vetäytyy sarjasta | Yle Urheilu | yle.fi

Surullista mutta se kai sitten oli välttämätöntä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Surullista mutta se kai sitten oli välttämätöntä.

Kyllä, se oli ainoa oikea päätös jos ei olisi päätetty siirtää joukkuetta pelaamaan jossain toisessa kaupungissa/maassa.

Päätin tänään Kiovan reissuni ja tuossa vajaa tunti sitten ystäväni lähti junalla kotikaupunkiinsa Donetskiin Kiovasta ja kun vielä eilen illalla juttelimme tilanteesta Donetskin ja Luhanskin oblasteissa niin hän ei nähnyt mahdollisuutta tilanteen nopealle ratkaisulle - hänen mielestä on ihme mikäli alueen turvallisuustilanne edes jotakuinkin normalisoituu syksyyn mennessä, puhumattakaan, että alueelle saataisi pysyväluonteinen rauha.

Tällä hetkellä alueella vallitsee likimain anarkia, alueella valtaa pitävät separatistit ja he määrittävät lain - poliisi tekee kuten separatistit sanovat. Alue ei ole millään mittarilla turvallinen lännestä tuleville ihmisille, ei edes länsi-Ukrainasta tuleville - puhumattakaan sitten länsimaisista urheilijoista joilla on sikäläisen mittapuun mukaan suuromaisuuksia hallussa.

Viime viikolla separatistit alkoivat kidnappailla alueella ihmisiä, kyse on kymmenien ihmisten kidnappauksista eli ei voida enää puhua ihan pelkistä yksittäistapauksista. Samaten alueella tapahtuu järjestelmällistä ryöstelyä, miehiltä ja naisilta viedään koruja ja arvotavaraa ja juuri separatistien toimesta, koska heillä on valta ja he tekevät mitä haluavat ja mitä pystyvät. Sikäläisiä rikkaita oligarkkeja, jotka eivät tue separatisteja, on paennut alueelta juuri heikon turvallisuustilanteen vuoksi - joten todellakin hyvä ettei tällaiselle alueelle tarvitse kenenkään ehdointahdoin lähteä vaarantamaan henkeään, kun elämä tavalliselle paikalliselle ihmisellekin on jo todella vaarallista. Ja toisaalta mitä kiekkoilija siellä enää voisi tehdä? Halli on edelleen palon jäljiltä surkeassa kunnossa, ulkona ei ole turvallista olla, Donetskin ulkopuolella on vieläkin vaarallisempia alueita - sellaisia joilla ei-paikallinen ja ei-venäläinen voi päästä hengestään hyvinkin helposti.

Kuten ystäväni, paikallinen donetskilainen totesi, kaupunki on vajonnut anarkiaan ja on tällä hetkellä mielipuolinen paikka olla ja asua.

vlad.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Kuten ystäväni, paikallinen donetskilainen totesi, kaupunki on vajonnut anarkiaan ja on tällä hetkellä mielipuolinen paikka olla ja asua.
vlad.
Ehkä ainoa tapa rauhoittaa tilanne olisi Putinin päätös liittää Donetski lähialueineen Venäjään. Putin varmaan korjauttaisi hallinkin ennen pelikauden alkua pelikuntoon, jolloin Jokerit faneineen pääsisi pelimatkalle siihenkin KHL -pyhättöön.
 

Tartu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, KHL
Surullinen, mutta odotettavissa ollut päätös. Toivottavasti vuoden kuluttua asiat ovat selviytyneet sen verran että osallistuminen olisi jälleen mahdollista. Onko varmaa tietoa, miten Donetskin pelaajien kanssa menetellään? Myydänkö pois vai tehdäänkö esim vuoden mittaiset lainapestit ainakin parhaimmille?

Käsittääkseni sopimusten ensi kautta koskeva osuus ikään kuin "unohdetaan". Eli vuoden sopimuksen tehneillä kavereilla sopimus päättyy ja pidemmillä sopimuksilla olevat kaverit ovat automaattisesti vapaita tekemään ensi kaudeksi sopimuksen muualle ja sitten mikäli kaudella 2015-2016 Donbass pystyy pelaamaan jatkuvat sinne asti tehdyt sopimukset normaalisti
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Siirrän viestisi hyvin omavaltaisesti Donbass Donetskin kausiketjuun siitä huolimatta ettei tulevalla kaudella joukkue pelaa KHL:ssä - eikä tulevaisuus muutoinkaan ole kovin lupaava ja kun keskustelu käydään tässä ketjussa niin luulisi, että vielä vähemmän on aihetta valituksille ja sille, että sotkemme KHL-keskustelua.

Se ainakin näyttää tällä hetkellä kaukaiselta ajatukselta, että Donetsk pystyisi palaamaan ensi vuonna sarjaan, pitää nyt katsoa miten konflikti kehittyy, mutta synkältä näyttää.

Sekin on mahdollista, että Donetskin matseissa ei Ukrainan kansallishymniä tarvitse tulevaisuudessa soittaa...

Tällä hetkellä tilanne alueella todellakin on se, että taisteluita käydään jatkuvasti Itä-Ukrainassa ja sen myötä jälleenrakentamisen aloittaminen Donetskissa on sula mahdottomuus, mikä tarkoittaa tietenkin sitä ettei Donbass Donetskin tulipalossa tuhoutunutta hallia voida täysipainoisesti korjata/remontoida. Jos sille voidaa tehdä yhtään mitään meneillään olevan sodan aikana.

Näillä näkymin ei ole odotettavissa nopeaa ratkaisua kriisille vaan hyvin vahvasti näyttää siltä, että Donetsk pysyy myös taisteluiden keskiössä tulevat kuukaudet joka vääjäämättä alkaa lyödä leimansa myös Donbass Donetskin tulevaisuuden suunnitelmiin - pahin ja mahdollisesti toteutuva skenaario on se, että tilanne idässä on keväällä 2015 niin akuutissa tilassa, että KHL:n suunnalla on hyvin vakavasti mietittävä sitä, että onko edellytyksiä sille, että kiekkoa voidaan pelata tuolloinkaan Donetskin suunnalla seuraavalla kaudella. Ja jos on niin kenen komennossa.

Seuran omistaja on Alueiden puolueeseen linkittynyt Borys Kolesnikov, joka taitaa olla samaan puolueeseen linkittyneen Rinat Akhmetovin ystäviä ja liikemieskumppaneita ja tällä hetkellä Akhmetov ei ole kovinkaan suosittu Donetskin kansanrintaman piirissä nostettuaan Mariupolissa tehdastyöläisistä kootut "miliisijoukot" separatisteja vastaan ja niinpä hän on "ei toivottu henkilö" Donetskissa. Joten nämä omistajakumppanuus solmut saattavat olennaisella tapaa vaikeuttaa Donbass Donetskin tulevaisuutta jos kaupunki jää separatistien ja perustettavan "Novorossijan" hallintaan.

Ja edelleen on mietittävä sitä, että mikä on jälleenrakennuksen priorisointi Donetskin suunnalla vai pistävätkö oligarkit omat rahat likoon ja remontoivat Donbass Donetskin Druzhba-areenan omalla rahalla rauhan koitettua - jos tämä rauha nyt laskeutuu alueelle kovin pian. Mitä tietty toivon täydestä sydämestäni!

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Donbass Donetsk - kuollut ja kuopattu?

Itä-Ukrainan hatara tulitauko on ruvennut rakoilemaan entistä enemmän, tämä tosin ei ole uutta Donetskissa - jossa on aiemmin solmitun tulitauon jälkeen ollut käytännössä vain pari päivää jolloin ei ole ollut yhteenottoja separatistien ja ATO:n joukkojen välillä, pääsääntöisesti yhteenotot ovat keskittyneet Donetskin pohjoisille esikaupunkialueille ja Sergei Prokofjevin kv. lentoaseman alueelle, mutta säännönmukaisesti tykistökeskityksiä on osunut myös keskeisemmille alueille Donetskia ja hajanaisia yhteenottoja on ollut separatistien ja ATO:n "rajavyöhykkeellä" kaupungin ympäristössä. Käytännössä kaupunki on siis ollut sodankaltaisessa tilassa kaiken aikaa tulitauon julistamisen jälkeen ja sen myötä inhimillinen katastrofi koettelee kaupunkia - elintarvikkeista on ajoittaista pulaa, laajoja sähkökatkoja esiintyy päivittäin ja vesihuollon kanssa on suuren suuria ongelmia. Mutta jos unohdamme yllä kirjoittamani ja pohtikaamme onko siltikään mahdollisuutta nähdä kiekkoa kaupungissa jatkossa?

Mikäli toivomme näkevämme kaupungissa KHL-kiekkoa, on ensimmäinen vaatimus tietenkin se, että on saatava aikaan pysyvä rauha ja että kaupungin liike-elämä palaa ennalleen, rahoitusmarkkinat ja pankkitoiminta virkistyy - tällä hetkellä pankkitoiminta on hyvin vajavaista ja suurin osa ukrainalaisista pankeista ei toimi kaupungissa johtuen separatisteista. Taloudellista tilannetta heikentää vieläpä se, että Ukrainan hallinto ei enää laita maksuun alueelle eläkkeitä tai muita satunnaisia tuloja - asia jolla on vaikutusta tuhansien ihmisten elämään. Mistä eläkkeet? Mistä rahaa liike-elämän virkistämiseen? Jokainen ymmärtää, että nykyisessä tilanteessa ei ole toivoakaan siitä, että kaupungissa olisi edellytyksiä järjestää ammattilaiskiekkoa - ei vaikka saataisi aikaan pysyväluonteinen tulitauko ja rauha.

Ja vaikka se rauhantila todella saataisi aikaan ja sen myötä kaupungin liike-elämä alkaisi virkistyä ja hiljalleen näköalattomuuden ja apatian jälkeen alkaisi muodostua toivo paremmasta, en usko, että ihan hetkeen tilanne kaupungissa muuttuu sellaiseksi, että vaurioituneet urheilupyhätöt korjataan, että tulipalossa pahoinvaurioitunut Druzhba-areena - joka toimi Donbass Donetskin kotiareena - korjataan tai lähinnä rakennetaan uudelleen, niin mittavia vauriot ovat. Kaupungin perusinfrastruktuurin kunnostaminen vie miljoonia ja taas miljoonia ja separatistien hallinnoimalla "NovoRossijalla" ei ole rahaa moiseen - eikä nykyisessä tilanteessa Ukrainan hallitus ryhdy rakennusprojektien rahoittajaksi, ehtona on ymmärtääkseni separatistien luopuminen vallasta ja siihen taasen separatistit eivät ole halukkaita, joten jos rahahanat Kiovan suunnalta pysyvät suljettuina ainoa vaihtoehto on Venäjä - seuraava kysymys onkin se, että haluaako Moskova maksaa sodan kustannukset?

Mutta edelleen on olemassa ratkaisemattomia ongelmia - Rinat Akhmetovin "työläismiliisin" osallistuminen taisteluihin separatisteja vastaan on saanut aikaan sen, että Akhmetov ystävineen tuskin on enää tervetullut Donetskiin ja tähän ystäväpiiriin kuuluu henkilöitä, jotka omistavat Donbass Donetskin - joten on hyvin epätodennäköistä, että se Donbass Donetsk jonka opimme tuntemaan tulee entisellä omistuspohjalla palaamaan KHL-kartalle ainakaan Donetskissa. Mitä vaihtoehtoja jää jäljelle?

Seuran omistajat voivat tietty siirtää seuran toiseen kaupunkiin pelaamaan KHL-kiekkoa jos näyttää siltä, että tulevaisuutta Donetskissa ei ole, kuten uskon asiantolan olevan. Tämä tietty vaatinee luvan KHL-organisaatiolta ja se on sitten eri asia, että suostutaanko KHL:n toimistolla moiseen vai koetaanko se arvovaltatappiona jos Donetsk sodan seurauksena menettää kiekkojoukkueen. Ja jos moiseen siirtoon suostutaan niin mihin kaupunkiin joukkue siirrettäisi? Kiovaan? Voisinpa kuvitella, että tällaisen skenaarion tullessa kohdille KHL:n taustavaikuttajat heittävät kapuloita rattaisiin eivätkä kovinkaan mielellään suostuisi siihen, että Ukrainan pääkaupungissa ryhdyttäisi pelaamaan KHL-kiekkoa. Eihän tämä täysin poissuljettu vaihtoehto ole mutta epäilen sen toteutumismahdollisuutta - vähintäänkin vaaditaan melkomoista neuvottelutaitoa, jotta KHL-joukkue siirtyisi Donetskista, jossa kiekon tulevaisuudennäkymät ovat hyvin rajalliset, Kiovaan - "fasistien" hallinnoimaan kaupunkiin.

Eräs vaihtoehto on sitten joukkueen jälleenrakentaminen Donetskiin uudella omistajapohjalla - mutta tuolloin, minulle, Donbass Donetsk on kuollut ja kuopattu jos (kun) jäljet johtavat Moskovaan. Moskovalle voisi olla mielekästä perustaa "uusi" Donbass Donetsk "NovoRossijaan" osaksi uutta Venäjää! Joukkue voisi toimia näyteikkunana ja propagandavälineenä niin separatisteille kuin myös Moskovalle - likimain mitä tahansa voi kuvitella tapahtuvaksi Putinin hallinnoimalla Venäjällä, joten miksei tämäkin skenaario ole vähintäänkin spekulatiivisesti mahdollinen. Mutta, kuten yllä kirjoitin, tuolloin minun Donbass Donetsk on lopullisesti kuollut ja kuopattu!

vlad.
 
Viimeksi muokattu:

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...
Ja vaikka se rauhantila todella saataisi aikaan ja sen myötä kaupungin liike-elämä alkaisi virkistyä ja hiljalleen näköalattomuuden ja apatian jälkeen alkaisi muodostua toivo paremmasta, en usko, että ihan hetkeen tilanne kaupungissa muuttuu sellaiseksi, että vaurioituneet urheilupyhätöt korjataan, että tulipalossa pahoinvaurioitunut Druzhba-areena - joka toimi Donbass Donetskin kotiareena - korjataan tai lähinnä rakennetaan uudelleen, niin mittavia vauriot ovat...

...ja vaikka jotain korjauksia tehtäisiinkin pikaisesti, niin mielestäni voi hyvällä syyllä kysyä myös sitä, että kuka eurooppalainen - puhumattakaan amerikkalaisista - pelaaja on valmis lähtemään tekemään duuniaan tähän uuteen Donetskin Kansantasavaltaan?

Mielestäni kyseiseen työkomennukseen liittyy sen verran paljon riskejä, etten oikeasti usko pelaajia löydettävän, muuta kuin tietysti Venäjältä, joskin tuskinpa monille heistäkään raejuustoksi ammuttu Donetsk mikään unelmien työpaikka on.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
...ja vaikka jotain korjauksia tehtäisiinkin pikaisesti, niin mielestäni voi hyvällä syyllä kysyä myös sitä, että kuka eurooppalainen - puhumattakaan amerikkalaisista - pelaaja on valmis lähtemään tekemään duuniaan tähän uuteen Donetskin Kansantasavaltaan?

Mielestäni kyseiseen työkomennukseen liittyy sen verran paljon riskejä, etten oikeasti usko pelaajia löydettävän, muuta kuin tietysti Venäjältä, joskin tuskinpa monille heistäkään raejuustoksi ammuttu Donetsk mikään unelmien työpaikka on.

Jos kuvitellaan, että joku päivä KHL-kiekkoa pelattaisi Donetskissa, tämä tuskin tapautuisi kaudella 2015-2016 vaan veikkaisin, että alueellinen infra saadaan riittävän hyvään kuntoon vasta kauden 2017-2018 alkuun mennessä - ja tämäkin pitää sisällään hyvin teoreettisia olettamuksia siitä, että jälleenrakennus voidaan aloittaa mahdollisimman pian, mihin taasen mitkään ennusmerkit eivät tällä hetkellä viittaa.

Sen ohella, että halli on saatava jälleenrakennettua on edessä kenties vieläkin suurempi jälleenrakennusurakka Donetskin Sergei Prokofjievin kv. lentoasemalla, koska ilman toimivaa lentoyhteyttä joukkueen operoiminen alueella on täysin mahdotonta. Lähimmät toimintakuntoiset kv. lentokentät kun sijaitsevat lännessä Zaporozhijassa ja Dnipropetrovskissa, lisäksi Mariupolissa on riittävän suuri lentolenttä KHL-joukkueiden käyttöä varten - mutta nämä kaikki kentät sijaitsevat Ukrainan puolella ja lähimmilläänkin noin parin tunnin ajomatkan päässä Donetskista.

Jos siis kuvitellaan, että alueelle joskus perustettaisi uusi "Donbass Donetsk" tulee tämä tapahtumaan aikaisintaan parin vuoden kuluttua, jos siis kriisi ei eskaloidu uudelleen sodaksi ja jos joku edes haluaa toimia rahoittajana. Ja tuolloin 2017 syksyllä tilanne voi olettaen olla sellainen, että riittävällä summalla saadaan houkuteltua pelaajia kaupunkiin - mutta toki pelaajat tulevat mitä suurimmalla todennäköisyydellä olemaan venäläisiä ja valkovenäläisiä. Minäkään en usko, että ihan helpolla länsimainen pelaaja haluaa alueelle muuttaa asumaan, koska voisin kuvitella, että luottamuspula ja eripura on vielä tuolloinkin suurta ja se jos mikä vaikuttaa olennaisella tapaa siihen kuka alueelle haluaa muuttaa asumaan ja kuinka alueella viihtyy.

Mutta yllä oleva ei poista sitä tosiasiaa, että tuolloin "minun" Donbass Donetsk on kuollut ja kuopattu.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Seuraavaa toteamusta nyt voitaneen pitää turhana Venäjän ja KHL:n talouden ollessa heikoissa kantimissa, mutta kehittyypä tilanne Ukrainassa ja Itä-Ukrainassa mihin suuntaan tahansa - toki tarkoitan myönteistä kehittymistä - niin vallitsevassa tilanteessa voidaan päätyä seuraavaan lopputulemaan, seuraavan polveilevan vastauksen jälkeen. Eli nähdäänpä Itä-Ukrainassa kuinka myönteistä kehitystä tahansa - joskin uskottavin kehityssuunta on jäätynyt kriisi, jota on käsitelty enemmän Vapaan puolella - on hyvin vaikeaa nähdä lähitulevaisuudessa tai missään tulevaisuudessa sellaista kehityssuuntaa, että tulisimme näkemään Donetskissa jatkossa pelattavan KHL-kiekkoa ja tämä hyvin selkeä havainto perustuu yksinomaa KHL:n ja Venäjän tämänhetkiseen tilanteeseen, joten KHL:n taistellessa tulevaisuutensa puolesta, on vaikeaa nähdä sen tai Venäjän valtion lähtevän missään tilanteessa tukemaan voimallisesti alueellista KHL-seuraa ja jokainen ymmärtää, että nykyisellä omistuspohjalla Donbass Donetsk on historiaa.

Toki taloudellisen tilanteen oheen on muitakin merkittäviä ongelmia, joita ketjussa on käsitelty - jo yksin "omien" pelaajien löytyminen joukkueeseen on haasteellista, koska kuka ja millä tapaa laskettaisi "omaksi" pelaajaksi? Donbassin tai ns. NovoRossijan alueella syntynyt vai kenties koko Ukrainan alueella, joskin läntisen alueen pelaajat epäilemättä suurelta osin karsastaisivat pelaamista alueella - näin oletan. Sama olettamus pätee pelaajiin lännestä - Donbassin alue ei ole tällä hetkellä, eikä lähitulevaisuudessa - KHL-joukkueen otollisinta markkina-aluetta vaikka separatistihallinto saisikin yhteiskunnalliset olot vakiinnutettua.

Ja tämä - valistunut ja selkeä lopputulema - on se, että Donbass Donetsk on historiaa.

vlad.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös