Siitä ehdottomasti samaa mieltä, että tottakai mitä enemmän arpalippuja omistaa, sitä todennäköisemmin joku sieltä osuu kohdalle. Kyllähän siinä aina syynsä on, että tietyt pelaajat laskevat. Kyllähän esim. Pulkkisella on aikamoinen työ hinata itsensä edes jonkun NHL-joukkueen top-6-osastolle (alemmissa kentissä kaverilla ei kamalasti käyttöä sitten olekkaan). Kuitenkin lienee selvää, että ei noilla myöhemmillä kierroksilla sitä eliittitalenttia kovinkaan helpolla löydetä (tästä myöhemmässä kappaleessa).
Tätä asiaa itse asiassa juuri itse kävin lävitse jossain ketjussa. Siinä aika hyvin kävi selväksi, että tuo Detroitin kova taito varata loppupäässä on kyllä aikamoinen myytti. 2000-luvun tarkastelussa kohdilleen on osunut ainoastaan tuo Ericcson. Muuten mitään kummempaa ei ole osunut kohdalle, ainakaan toistaiseksi.
Se vaan oli jännä havaita, että Detroitin varaukset sieltä pullahti esille, kun tarkastelin joku aika sitten huvikseni NHL:n pistepörssiä TOP60 -pelaajien osalta. Näistä TOP60 -pelaajista tasan puolet (30kpl) oli TOP15 varauksia, 28kpl oli varattu alempaa ja 2 oli draftin ulkopuolelta liigaan tulleita pelaajia (Martin St. Louis ja joku toinen jota en muista). Periaatteessa siis yksi TOP15 -varaus on yhtä arvokas kun kaikki draftivuorot sen jälkeen yhteensä keskimäärin, kun pistepörssi muodostuu noiden välillä tasaisesti käytännössä 50/50 -jaolla.
Eniten näitä TOP15 ulkopuolelta liigaan varattuja TOP60 -pelaajia oli varannut yllättäen Detroit 4kpl (Dats, Zeta, Filppula, Hudler). Vaikuttaa vähäiseltä määrältä, mutta oli se kuitenkin enemmän kuin mihin mikä tahansa muu organisaatio on pitkässä juoksussa kyennyt. 2 kipaletta pitäisi olla per joukkue keskimäärin, mutta Wingsillä oli ainoana tuplamäärä.
Pakit ja molarit eivät juuri tähän palikkatason vertailuun mahtuneet, koska kyseessä oli vain pistepörssi, mutta kuitenkin. Ja joukkue ei siis ole ketään edes päässyt varaamaan TOP15 -vuorolla 20 vuoteen. Puhutaan että myyttiä ei ole olemassa, mutta parempaa työtä on kuitenkin tehty vaikeammasta draftipositiosta pitkässä juoksussa kuin kukaan muu.
***
Nykyinen voimavara piilee lähinnä noissa kakkoskierroksen varauksissa. 2011 on hyvin todennäköisesti se kovin drafti 1989 Wings-jackpotin jälkeen seuran historiassa. Sen tason realisoituminen ei varmasti näy vielä oikein mitenkään ulkopuolisille. Kolme ensimmäistä ja kolme viimeistä miestä näyttävät erinomaisilta osumilta. Nyt näiden Datsyukien ja Zetojen takia kaikki tuntuu tikulla tonkivan supertähtiä noista viime vuosina varatuista alakierrosten äijistä. Ei niitä täkyjä siellä enää ole kilpailun koventuessa, ehkä Marchenko tai Almquist voi olla lähimpänä tehdä isompi yllätys.
Mutta kakkoskiekalta on poimittu moni syystä tai toisesta ykköskiekalta ulos jäänyt jannu, jotka ovat ottaneet hyviä kehitysaskelia varauksensa jälkeen. Jurco, Ouellet, Sproul, Tatar, Ferraro, noista kaikista saadaan taatusti apuja vielä NHL-puolelle. Jos alemmila kiekoilta joku nousee, niin se on sitten pelkkää plussaa.
Blue ship -prospektin puutetta paikannee Anthony Mantha? Kaveri joka johtaa ylivoimaisesti QMJHL:n pistepörssiä, on iskenyt puolet joukkueensa maaleista, kokoa on 6'5 ja vertailuja Rick Nashiin alkaa kuulua? Lähes päästiin varaamaan mies TOP15:sssa, muita ei häntäkään. Corey Perryjä on toki varailtu tuolta kohdin.
No 23-vuotias ammattilaisuransa vasta aloittanut kaveri, joka hakee vauhtia ECHL:stä. Jos sinun pitäisi kiveksesi asettaa joko sen puolesta, että mies NHL:ssä pelaa vai ei, niin kumpaan kallistuisi? En minäkään siis väitä, etteikö se mahdollista olisi, mutta en kyllä oikein sitä todennäköisenä voi millään pitää.
Jensenin kohdalla vauhtia on haettu poikkeustapauksessa ECHL:stä, koska ylhäällä ei ole joukkueessa tilaa. Ja kun mies tuli takaisin pitkän loukkaantumisen jäljiltä, niin se ECHL-stintti on ihan vain pelikunnon hakemista. Saman teki Mrazek viime kaudella, alkuun ECHL, sitten AHL ja välissä käytiinkin jo NHL ja sitten lopuksi jannu voitti AHL-mestaruuden ykkösmolarina. Ei se ECHL-komennus kerro mistään mitään. Se on vain työkalu saada jääaikaa jaettua kaikille. Vrt. condition assignment NHL:n puolella. Nyt Jensen on jo nostettu AH:n puolelle ja tuolla se jo videolla halaili joukkuekavereita yv-maalien jälkeen kun Rochesteria viikonloppuna oli löylytetty.
No nämä ovat toki mielipideasioita, mutta jos minun pitäisi valita Hjalmarssonin ja Ericcsonin välillä, niin kyllä valinta olisi helppo edellisen eduksi (puhumattakaan sitten Giordanosta, joka on kyllä Ericcsonia edellä ainakin omissa papereissani). Muut noista nyt ovatkin sitten pelanneet pahasti alakanttiin odotuksiin nähden (paitsi Tyutinin otteista en tiedä kovinkaan paljoa). Minkä lisäksi kannattaa huomata tuo Ericssonin lapun pituus.
Jos pidät Ericssonin sopparia epäluottamuslauseena tämän hetken prospekteille, niin et vaan ymmärrä tämän hetken prospektien vahvuuksia ja mihin rooliin heidät aikanaan nostetaan jos lyövät läpi. Kaikki tämän hetken lähimpänä NHL-paikkaa olevat ovat käytännössä kiekollisia puolustajia ja Ericssonin kaltaiset fyysisest oman pään luudat ovat paljon kauempana kehityksessään, eikä tähän rooliin ole edes vakavia uhkaajia. Richarnd Nedomlel, Mike McKee, viime kesän varaukset Wheaton ja McNulty ovat tätä kastia. Hyvin kaukana NHL:stä. Kiekollisten pakkien kilpailu käykin sitten kiivaana Ouelletin, Almquistin, Sproulin, Marchenkon ja Jensenin välillä, mutta Ericsson ei liity siihen mitenkään, koska on eri roolin pelaaja.
Viimeksi muokattu: