Pari Red Wings henkistä metua Hall of Fameen, eli Jimmy Devellano sekä Dino Ciccarelli, onnea heille!
Jimmy Devellanon kirja tuli juuri tuossa luettua loppuun, oli kyllä mahtava setti. Ei voi kuin olla ikuisesti kiitollinen tuolle miehelle. Hän oppi NY Islandersissa dynastian rakentamisen mallin ja sama yritettiin sitten siirtää Detroitiin. Kasvukipuja oli ja projekti venähti Islandersin vastaavaa (7 vuotta) tuplasti pitemmäksi, mutta menestys on myös ollut jatkuvampaa, koska mies vaikuttaa edelleenkin organisaatiossa. Islanders romahti lähestulkoon samantien Devellanon siirryttyä Detroitiin, kun pelaajavirta tämän draftaaja-taikurin poistuttua loppui.
Kirjan lopussa on huikea Devellanon omista draft-pickeistä tehty All-Time All-stars joukkue. Hän itse nimesi joukkueen näin:
First team
Goal: Chris Osgood
Defence: Nicklas Lidström
Defence: Denis Potvin
Center: Steve Yzerman
Right Wing: Mike Bossy
Left Wing: Clark Gillies
Second team
Goal: Kelly Hrudey
Defence: Vladimir Konstantinov
Defence: Ken Morrow
Center: Bryan Trottier
Right Wing: Bob Nystrom
Left Wing: Adam Graves
Muita maininnan arvoisia oli vielä:
John Tonelli
Brent Sutter
Dave Langevin
Duane Sutter
Billy carroll
Greg Gilbert
Roland Melanson
Dawe Lewis
Pat Flatley
Sergei Fedorov
Bob Probert
Petr Klima
Darren McCarty
Mike Knuble
Slava Kozlov
Joe Kocur
"All of these names are players only from the years I was directly involved in the draft, either as a head scout with the New York Islanders on as the general manager of the Detroit Red Wings.
Some of then we got early; some of them we got late; some of them were no-brainers; and with some of them we just got lucky. But every single guy on that list I had a hand in drafting into the NHL and I want to thank them all - because they made me and the scouts I worked with look pretty darn good."
Devellanolla on yhteensä 14 mestaruussormusta uraltaan, 13 jääkiekossa (7 Stanley Cupia ja 6 farmijoukkueiden mestaruutta eri liigoista) ja 1 baseballista (Detroit Tigersin American Leaguen mestaruus 2006, Senior Vice President).
Stanley Cup Rings:
1980 New York Islanders (Director of Scouting)
1981 New York Islanders (Director of Scouting)
1982 New York Islanders (Assistant General Manager and Director of Scouting)
1997 Detroit Red Wings (General Manager, Director of Hockey Operations and Senior Vice-President)
1998 Detroit Red Wings (Senior Vice President)
2002 Detroit Red Wings (Senior Vice President)
2008 Detroit Red Wings (Senior Vice President)
Calder Cup (AHL) Rings:
1985-86 Adirondack Red Wings (Detroit Red Wings General Manager)
1988-89 Adirondack Red Wings (Detroit Red Wings General Manager)
1991-92 Adirondack Red Wings (Detroit Red Wings Senior Vice President)
Adams Cup (CHL) Rings
1977-78 Fort Worth Texans (New York Islanders Director of Scouting)
1981-82 Indianapolis Checkers (New York Islanders Assistant General Manager)
Riley Cup (ECHL) Rings:
1993-94: Toledo Storm (Detroit Red Wings Senior Vice President)
Se millaisen kuvan Devellanosta sain tuon kirjan perusteella, niin miehen intohimo jääkiekon suhteen oli aivan uskomaton. Se elämä oli ja on varmasti vieläkin 100% hockey all the time.
Devellano oli totaalinen mastermind tuossa draftaamisessa, eikä ihme, se oli hänen koko elämänvisionsa siinä, miten voittava jääkiekko-organisaatio rakennetaan. Se tehtään draftin kautta ja piste.
Esim mies hylkäsi vuonna 1980 Colorado Rockiesin tarjouksen siirtyä GM:ksi, koska neuvotteluissa Jimmy jotenkin aavisti omistajan olevan kärsimätön tyyppi ja haluavan voittaa heti. Sen sijaan Red Wings -omistaja Mike Ilitchin kanssa yhteinen sävel neuvotteluissa löytyi pari vuotta myöhemmin, Devellano saneli ehtonsa Ilitchille ja tämä ymmärsi heti asian. Joukkueen rakentaminen Dead Wingsin kaltaisesta tilanteesta on pitkän tähtäimen projekti ja onnistuu vain kärsivällisesti hyvän draftaamisen kautta.
Sen sijaan kaupankäynnissä Devellano oli mielestäni keskinkertainen. Osa kaupoista onnistui ja osa meni sitten aivan puihin. Erityisesti Jimmy katui kirjassaan Adam Oatesin kauppaamista St. Louis -tähti Bernie Federkoon. Federko ei koskaan sopeutunut Wings -pukukoppiin ja aiheutti lähinnä närää kokeneiden pelaajien välillä. Sama Darryl Sittlerin hankinnan kohdalla.
Red Wings on tehnyt parhaat kauppansa Scotty Bowmanin vastatessa pelaajahankinnoista "kolmipäisen GM-hirviön" aikana 1994-97 (Devellano, Bryan Murray Bowman) ja Ken Hollandin hoitaessa niitä kesästä 1997 eteenpäin.
Mutta huikeiden draftaustaitojensa lisäksi Devallanolla oli selkeä visio opittuna Islandersista. Se, miten organisaatio rakennetaan voittavaksi kokonaisuutena alhaalta ylös. Jimmy D rakensi Islandersin scouttausjärjestelmän ja vastasi itse pelaajavalinnoista. Lisäksi hän oli rakentamassa Islandersin farmijärjestelmää ja apulais-GM:n roolissa hoiti farmijoukkueen kaikki toiminnot ja siinä samalla kävi oppikoulun NHL GM:n virkaan.
Koko organisation kehittäminen pala palalta paremmaksi, siinä hän teki kenties suurimman työnsä rakentaessaan Red Wingsistä sen mitä se nykyään on. Hän palkkasi parhaat mahdolliset ihmiset jokaiseen tehtävään, uudisti scouttausjärjestelmän sekä farmisysteemin. Lisäksi hän koulutti omasta oppipojastaan, Ken Hollandista, NHL:n parhaan General Managerin. Devellano näki Hollandissa poikkeuksellisen päätöksentekokyvyn, mikä häneltä itseltään puuttui ja valinta oli jackpot.
Alkuvaiheessa Red Wingsin GM-uraansa Jimmy D teki jopa pelaajaliikkeitä ihan vain busineksen kannalta, jotta väkeä saataisin Joe Louis Arenalle. Ne ei olleet mitään pelleilyitä, vaan aina jääkiekkoon liittyviä muuveja, joilla saatiin kansa kohisemaan, keskustelemaan Red Wingsistä ja kiinnostumaan joukkueesta. Se veti kansaa halliin ja sai neljä ensimmäistä vuotta tappiota tuottaneen joukkueen tuottamaan voittoa. Kausarimyynti lähti säälittävästä 2500 kausarin lukemasta räjähdysmäiseen kasvuun. Joukkue ei ollut vielä voittava, mutta tämäkin rakennustyö oli äärimmäisen tärkeä matkalla menestykseen. Mike Ilitch olisi saattanut jopa luopua seurasta, jos tappiollinen meno olisi jatkunut vielä pitempäänkin.
Huvittavaa tässä kaikessa oli, että Devellanon koko uran huonoimman 40 pisteen runkosarjasaldon (1986) jälkeen GM-soppari oli katkolla ja Mike Ilitch silti luotti mieheen tekemällä kaksivuotisen jatkon. Pohjatyö oli tehty ja seuraavilla kausilla (87 ja 88) Red Wings nähtiin kahdesti Läntisen konferenssin finaalissa, toki häviten ylivertaiselle Edmonton Oilersille molemmilla kertaa. 1989 draft oli vasta tulossa...
Äh, kirjasta ja Jimmy D:stä voisi tähän tarinoida vaikka kuinka monta juttua, mutta nyt saa riittää tällä kertaa. Hommatkaa kirja jostain, ehdottomasti lukemisen arvoista kamaa kaikista kulissien takana tapahtuneista jutuista (rautaesipirun takaa tuodut pelaajat jne.)
Kiitos Jimmy D, olet ehdottomasti HHOF:n arvoinen mies ellet enemmänkin, vaikka sitä perhanan Torontoa kannatatkin. :)