Dancemusiikin ihanuus ja kirous

  • 6 628
  • 60

mysteeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
kotijoukkue HPK (TPS saa sympatiat)
Dance/ja konemusiikin ihanuus

Kerrottakoon että 20-luvulla keksittiin ensimmäinen syntetisaattori, jota käytettiin lähinnä kauhuelokuvien musiikin tekemiseen.
Siinä ei ollut keyboardia ollenkaan, vaan aavemainen vibrato saatiin aikaiseksi ohjailemalla oskillaattoria käsiä heilutellen kolmen maston välissä.
Tämä oli konemusiikkia mutta tätä tuskin voi sanoa dance-musiikiksi.

Täällä jo edellä mainitsemanne pioneerit Claus Chülts, ym. tekivät konemusiikkia tunnetuksi taitavasti. Suuri hatunnosto heille!

Nykymaailman konemuusikot pitävät nimenomaan Kraftwerkiä esikuvanaan, mutta sitäkään ei vielä välttämättä voi kutsua dance-musiikiksi.

Joskus 80-luvulla Yhdysvalloissa syntyi house musiikki ja sitä voi kutsua jo tanssittavaksi musiikiksi joka on jäänyt edelleen elämään.

Hetkeä myöhemmin täysin toista kautta syntyi tekno. Joka kulkeutui eurooppaan Ibizan kautta.

Tästä paljon myöhemmin Suomen listoille kulkeutuivat 2 Unlimited ynnämuut sellaiset kertakäyttörallatukset. On sääli että suuri yleisö mieltää juuri nämä 2 Unlimitedit teknoksi ja konemusiikin synnyttäjiksi.

Nykyään uusia musiikin alalajeja omine alalajeineen on jo niin paljon että niitä on turha alkaa tässä luettelemaan koska kaikki tarkoittavat niillä jo eri asioitakin.

Nykyään musiikissa ei keksitä enää mitään uutta. Kyse on enää siitä kuka tekee mielenkiintoisimmat yhdistelmät tai peittää taitavimmin jo aiemmin keksityt asiat.

Itse kuuntelen kokeilevaa konemusiikkia (eli experimental) jonka rintamalla Suomi on hyvin edustettuna, sekä acid housea, housea, Detroit technoa, ambientia ja vähän Goa trancea.

Artistit joita mieluiten kuuntelen ovat: Pan Sonic, Mika Vainion soololevytykset, Plastikman, Juno Reactor, Steve Stoll, Robert Hood, Jeff Mills, Jori Hulkkonen, AphexTwin, Jimi Tenor (ja harmillisen vähän tunnettu Vääristymä).

(Konemusiikin ulkopuolelta haluaisin mainita muutaman suosikkini tähän yhteyteen: Kuusumun profeetta ja Keuhkot, jotka kuuluvat Avant garde musiikkiin).

Haluan vielä lisätä konemusiikin ystävänä tähän että teen itse laitteita joka on varmin tapa personalisoida oma soundinsa muista erottuvaksi.

Laitteistosta löytyy tällä hetkellä (itse tehdyt) jännitelähde, kasiraitamikseri/särkijä, kohinageneraattori, oskillaattoreita, pätkinäisyysgeneraattori.

Tehdastekoisista äänilähteistä joukkoon on hyväksytty vain 70-luvun puolitetut urut, sekä legendaarinen Roland SH-101.

Levykaupassa kaikkien artistialiaksien viidakosta helpoin tapa poimia suosikkinsa on etsiä lempilevy-yhtiöidensä julkaisuja.
Undergroud- musiikin pienet levy-yhtiöt ovat yleensäkin erikoistuneet vain tietyntyyppisiin julkaisuihin.

Eli yhteenvetona voin sanoa että konemusiikista keskusteltaessa erittelyt voidaan yhtä hyvin tehdä musiikkilajeista, levy-yhtiöistä, koneista kuin artisteistakin.
 

Lawless

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllä parasta konemusiikkia on etenkin brittiläinen etenkin 80-luvun alun syntikkapoppi, se on jämpti se.

Ja toki 80-luvun italo disco, sehän on tanssittavaa, jos mikä.

Täytyy muuten todeta, että näissä edellä mainituissa musiikkityyleissä eurooppalaiset ovat olleet paljon edellä amerikkalaisia, kuten konemusiikissa yleensäkin.
 

ervatsalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
ХПК ja Tuukka "T-73" Mäkelä
Re: Dance/ja konemusiikin ihanuus

Viestin lähetti mysteeri
Siinä ei ollut keyboardia ollenkaan, vaan aavemainen vibrato saatiin aikaiseksi ohjailemalla oskillaattoria käsiä heilutellen kolmen maston välissä..

Niin, ja rumpuefekti saatiin varmaan hakkaamalla vesipiippua ko. laitteen kylkeen. Kaikenmaailman humpuukimusikantteja sitä maailmaan mahtuukin.

Täältä tähän
 

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
NRJ:n dance-listaa kuunnellessa tuossa yhtenä lauantaina kiinnittyi huomio siihen, että käytännössä kaikki kappaleet oli uusia versioita vanhoista biiseistä. Oli laitettu uusiksi London Beat, Samantha Fox ja monta muuta tuttua kappaletta.

Mutta niinhän se juontajakin sanoi, että joskus 90-luvulla on ennustettu, ettei enää vuoden 2000 jälkeen tulla tekemään yhtään uutta kappaletta. Valitettavan hyvin tuntuu pitävän paikkansa - ajatellaan nyt vaikka tämän lisäksi kaikki Replay-levyt ja muut humpuukituotokset, jotka ovat kaukana hyvästä dance-musiikista.

Itse kaipaisin jotain uutta tältä musiikin alueelta. Vai joko kaikki ideat on käyty läpi?
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Kenties olisi parempi tarkastella esimerkiksi Hollannin dancelistoja kuin jotain NRJ:n "tanssilistoja".
 

Vteich

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
No mitä helvetin järkeä ylipäätänsä kuunnella jotain tanssilistoja ja sen jälkeen valittaa, että ei löydy uutta mielenkiintoista musiikkia?

Vähän vaivaa ja intoa etsimiseen, korvat ja silmät auki, liikkukaa netissä ja levykaupoissa (ei Free Record Shop tai Sokos), kuunnelkaa jotain muita radio-ohjelmia kuin NRJ:n listoja. Eiköhän löydy. Ja jos ei sen vertaa vaivaa ja intoa löydy, niin sitten ne listapaskat onkin ihan oikea vaihtoehto.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Varmasti Wanha monelle, mutta löysin juuri internetistä loistavan sivuston jolla mm. käsitellään elektronisen musiikin historiaa.

http://www.ishkur.com/music/#

Ja siitä se guide.

Hyvää huumoria mutta myös paljon tietoa.
 

bystander

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki, Mika Saukkosen lenkkikengät
Viestin lähetti vilpertti
Varmasti Wanha monelle, mutta löysin juuri internetistä loistavan sivuston jolla mm. käsitellään elektronisen musiikin historiaa.

http://www.ishkur.com/music/#

Ja siitä se guide.

Hyvää huumoria mutta myös paljon tietoa.


Kappas kehveliä, niinpä löysin minäkin - peräti tämän viestiketjun edelliseltä sivulta.. vink vink
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
En lue muiden kirjoittamia viestejä, enkä varsinkaan vieraile niiden linkeissä!

okok, oon tyhmä =D
 

Arnold

Jäsen
Suosikkijoukkue
SM2013
Dancen ihanuus vuonna 2005

Dancemusiikki elää taas! Chorale julkaisi viime viikolla Unimaailma-nimisen levyn, joka kunnioittaa vanhaa kunnon eurodancemeininkiä. Tai kuten heidän kotisivulla mainostetaan, niin europop/eurodance/eurotrance.

Levyarvostelua pistän Levyarvosteluketjuun viikonlopun paikkeilla. Hyvä levy, ja hieno kunnioitus 90-luvun valtavirtadancemusiikille.


edit: ylimääräinen ännä pois
 
Viimeksi muokattu:

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Re: Dancen ihanuus vuonna 2005

Viestin lähetti Arnold
Dancemusiikki elää taas! Choralen julkaisi viime viikolla Unimaailma-nimisen levyn, joka kunnioittaa vanhaa kunnon eurodancemeininkiä. Tai kuten heidän kotisivulla mainostetaan, niin europop/eurodance/eurotrance.

Dancemusiikki on just sellaista musiikkia, että se ei elä aina, vaan nousee välillä pinnalle ja kuolee taas. Saisi puolestani kuolla lopullisesti.. Rock ei kuole koskaan, vaikka ei olisikaan mainstreamia. Itselleni konemusiikin kuuntelu on yhtä kiduttava kokemus kun Spede Pasasen sketsit ja Barbara Streisandin elokuvat.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös