Vuoden paras aika käynnistyy taas, kun päästään nautiskelemaan NHL:n pudotuspeleistä. Henkilökohtaisesti tämä on ensimmäinen vuosi, kun minulla on "oma" joukkue jota kannattaa, eikä tarvitse pelkästään suomalaisille pelaajille toivoa menestystä. Ensimmäisen Kraken-kauden alussa tuli hankittua pullo Kraken-rommia korkattavaksi sitten mestaruusjuhlissa aikanaan (onneksi rommi säilyy pitkään), ja tuo pullo nostetaankiin pudotuspelien ajaksi esille viinakaapista. Tänä vuonna tuskin on SE vuosi, mutta yhtään sarjaa ei luovuttamaankaan lähdetä. Haen itsekin pudotuspelikokemusta ja harjoittelen ottelusarjaketjun avaamista. Avalanchea seuraa kuitenkin niin moni aktiivikirjoittaja, että jätän heidän tämänhetkisen tilanteensa muiden kirjoitettavaksi, ja hoitelen omalta osaltani Krakenin osuuden. Avalanche on suomalaisittain yksi kiinnostavimmista seuroista Rantasen ja Lehkosen myötä, mutta Kraken saattaa olla monelle NHL-seuraajalle tuntemattomampi, joten toivottavasti tästä ketjuavauksesta jää jotain käteen heillekin.
Keskinäiset kohtaamiset runkosarjassa:
COL 2 - SEA 3
SEA 1 - COL 2 (VL)
COL 2 - SEA 3 (OT)
Kaikki olivat maalin pelejä, ja vain ensimmäinen ratkesi 60 minuutissa. Kaikki pelit ratkesivat vierasvoittoon, joten kotiedulla ei liene tässä sarjassa juurikaan merkitystä. Kraken hallitsi laukaisutilastoja Coloradossa pelatuissa peleissä laukoen melkein tuplasti Avsiin verrattuna. Seattlessa pelatussa Avsin voittoon päättyneessä ottelussa laukauksetkin menivät tasan.
Seattle Kraken
Maalivahdit:
Philipp Grubauer aloittaa omaa joukkuettaan vastaan, ja pelannee koko sarjan jos ihan täydellistä sulamista tai loukkaantumista ei tapahdu. Kauden keskinäisissä otteluissa "Grubi" aloitti kaikissa, ja torjui mukiinmenevällä 93.44% torjuntaprosentilla. Koko kauden torjuntaprosentti ei Grubauerilla niin silmiähivelevä ole, vaan jäi 89.5%:iin, mutta oli kauden loppupuoliskolla merkittävästi parempi kuin nihkeällä alkukaudella.
Martin Jones avasi kauden vahvasti ja on yksi tärkeimmistä syistä miksi nyt päästään Seattlessa maistelememaan miltä pudotuspelit maistuu. Ikävä kyllä Jones kadotti mojonsa täydellisesti tammikuun voitokkaan rupeaman jälkeen, eikä 4-7-0 tilastot tuon jälkeen mairittele. Jonesilla on vaikeuksia seurata kiekkoa, ja harvinaisen paljon peleissä näkyii täysin tyhjään maaliin napautettuja kiekkoja, kun mies seisoo hölmistyneenä ihan väärällä maalinkulmalla. En usko että startteja tulee, ja Grubaueriin loukkaantuessa uskon jopa että Daccord saattaisi saada kutsun aloittavaksi maalivahdiksi.
Ennakkoon en usko maalivahtipelin kääntävän tätä kummallekaan joukkueelle.
Puolustus:
Krakenin puolustus on muistaakseni NHL:n suurikokoisin, tai ainakin aivan kärkitaistelussa tuosta "tittelistä". Voisi kuvitella että sopii pudotuspeleihin kuin nenä päähän. Vince Dunn on ollut koko kauden liekeissä pisteiden osalta, ja etenkin kauden keskiosan myös puolustuksellisesti. Viimeisillä viikoilla näkyi hieman väsymystä puolustuspäässä, eikä ratkaisut aina olleet ihan timanttisia. Miestä myös huilautettiin yhden Coyotes-pelin verran. Tärkeimpänä palasena tullee kuitenkin olemaan Adam Larsson, joka on pelannut puolustuspäässä huikeasti koko kauden. Paljon pieniä hyviä asioita, ja runsaasti myös näkyviä hyviä oman maalin varjeluksia. Playoff-kokemusta taas edustaa Justin Schultz, joka sai nostella Stanley Cuppia kahteen kertaan Penguinsissa. Schultz ei ottanut osaa eilisiin harjoituksiin, mutta pitäisi olla pelikuntoinen ensimmäisessä pelissä.
Ennakkoon ajateltuna puolustukset ovat vastakkaanasetteluna kiekollinen moderni puolustus vs. klassinen isokokoinen playoff-puolustus. On pakko veikata puolustuksen kääntyvän Avalanchen eduksi, etenkin jos Makar on pelikuntoinen, mutta ei tämä erityisesti Krakenin heikkouskaan ole.
Hyökkäys:
Krakenin hyökkäyskalusto on oikeastaan koko NHL:n laajin. Terävää kärkeä ei ole, mutta sen sijaan tasainen sahalaita löytyy, ja tasaisella peluutuksella jauhetaan ja luotetaan siihen, että riittävät maalit tehdään. McCann-Beniers-Eberle ketju on ollut kauden lopussa hyvässä vireessä, ja taisi löytyä liigan sijalta 5. kun lasketaan maalit per yhdessä pelattu minuutti. Beniers pelaa kypsästi puolustussuuntaan, vaikka on rookie. Pudotuspelit on kuitenkin ihan eri maailmansa, ja voi olla että ei vielä riitä. Mutta en yllättyisi vaikka pelaisikin jo ihan mukiinmenevän sarjan Avsia vastaan. Tulee todennäköisesti pelaamaan paljon Avsin ykköskenttää vastaan, mutta myös Krakenin kakkosketju Alex Wennbergin johdolla saanee paljon vastuuta MacRantasia vastaan. Kolmosketju Bjorkstrand-Gourde-Tolvanen on pelannut "pudotuspelimaista" lätkää koko kauden, eli pelityyliä tuskin tarvitsee muuttaa. Heidän, ja neloskentän Sprong-Tanev -kaksikon rooli tulee olemaan ratkaiseva, jos Kraken meinaa tästä sarjasta jatkoon mennä. Myös Sprong missasi joukkueen harjoitukset eilen, ja on day-to-day statuksella. Mikäli Sprong ei ottelusarjan alkuun tervehdy, joudutaan nostamaan joku AHL:stä paikkaamaan. Yksi potentiaalisista nimistä varmasti olisi Shane Wright, jolla kaiketi olisi mahdollista pelata vielä yhdessä ottelussa ilman että poltetaan yksi vuosi hänen ELC sopimuksestaan (korjatkaa tietäjät jos olen väärässä).
Ennakkoasetelmissa Avalanchen hyökkäyksen kärki on niin terävä, että se riittänee kääntämään tämänkin kategorian Avsin eduksi. Jos Kraken pystyy pitämään Avsin ykköskentän edes jotenkin aisoissa, niin vaikea on nähdä, että syvyydessä Avalanche pärjäisi Krakenille. Tämä on se oljenkorsi, jos niitä Krakenilla ylipäätään on.
Erikoistilanteet:
Kraken YV: 19.8% vs Avalanche AV: 79.0%
Kraken AV: 76.7% vs Avalanche YV: 24.5%
Burakovskyn poissaolo heijastuu Krakenin ylivoimaan merkittävästi. Krakenin on hakenut loppukaudesta hieman variaatiota ylivoimakuvioihinsa, mutta perinteisesti ykkös-YV hakee McCannille laukaisutilaa B-pisteen kaarelta - tässä ei ole kyse one-timerista vaan leftin miehenä McCann yleensä ottaa pari potkua löysiä pois, ja laukoo kovaa ja tarkasti ranteella - tai Tolvaselle one-timer uhkaa toiselle puolelle. Dunn jakaa kiekkoa viivalta. Loppukaudesta on tullut onnistumisia myös Bjorkstrandille neliön keskeltä. "Kakkos"ylivoimassa suurin laukaisu-uhka on Sprongin kova one-timer, mutta tässä koostumuksessa haetaan paljon ohjureita ja reboundeja Eberlelle ja Schwartzille.
Alivoima oli alkukaudesta niin huonoa Krakenilla, että prosentti jäi todella luokattomalle tasolle. Tämän vuoden alussa AV-pelaamista kuitenkin vähän muutettiin, ja se on ollut tämän vuoden puolella NHL:n neljänneksi parasta (jaetulla neljännellä sijalla). Avalanchen YV on kuitenkin niin hirmuinen, että etukäteen ennakoin sen kääntävän tämän sarjan Avalanchen eduksi.
Poissaolot:
Jones tervehtyi pienestä kauden lopun loukkaantumisestaan sopivasti, mutta yksi avainpelaajista, Andre Burakovsky, koki helmikuun alun loukkaantumisen jälkeen pariinkin otteeseen toipumisessaan takaiskuja, ja ei tervehtynytkään pudotuspeleihin mennessä. Siirtotakarajalla oli oletuksena vielä, että mies pelikuntoon saadaan, ja korvaajaa ei rosteriin hankittu. Näyttöhalut entistä seuraa vastaan olisivat varmasti olleet kovat, harmi miehen itsensäkin kannalta. Burakovskya stuntannut John Hayden loukkaantui (alavartalovamma) tapellessaan Oilersin Klim Kostingin kanssa, ja aiempien tietojen mukaan missaa ainakin playoffien ensimmäisen kierroksen, en ole nyt bongannut uudempaa statusta. Jesper Froden on nyt sitten nostettu korvaamaan Haydenia, on pelannut semmoista perusvarmaa peliä hieman pienemmällä vastuulla. Ei ihan optimaalinen tilanne hyökkäyksen osalta.
Muuta:
Krakenin touhuja alusta asti raportoinut ja erittäin pidetty toimittaja Andy Eide kuoli eilen muutamia viikkoja sitten saadun aivohalvauksen seurauksena. Ei nyt mikään Vegasin ampumavälikohtaukseen rinnastettava tapahtuma mikä yhdisti koko Vegasin siihen heidän ensimmäiseen playoff-runiinsa, mutta toivottavasti joukkue ammentaa tuosta vielä hiukan lisää pelatakseen myös Andyn muistolle.
Arvio:
Mikäli Grubauer onnistuu maalillaan ja joukkue pelaa sitä tammikuusta tuttua kiekkoa millä mm. Bruins kaatui Bostonissa, ei voi poissulkea myöskään Krakenin järjestämää yllätystä. Toisaalta, mikäli Avseilla Makar on täydessä pelikunnossa ja nyt kun Lehkonen palasi kokoonpanoon, niin ei se Avsin sweeppikään ole poissuljettua. Avalanchen hirmuinen YV tulee kuitenkin kääntämään tämän sarjan heidän edukseen. Tärkeää kokemusta Krakenille joka tapauksessa, kun varsinainen menestysikkuna muutaman vuoden päästä on (toivottavasti) auki.
Avalanche jatkoon voitoin 4-1.
Edit: korjattu yksi puuttuva H.
Keskinäiset kohtaamiset runkosarjassa:
COL 2 - SEA 3
SEA 1 - COL 2 (VL)
COL 2 - SEA 3 (OT)
Kaikki olivat maalin pelejä, ja vain ensimmäinen ratkesi 60 minuutissa. Kaikki pelit ratkesivat vierasvoittoon, joten kotiedulla ei liene tässä sarjassa juurikaan merkitystä. Kraken hallitsi laukaisutilastoja Coloradossa pelatuissa peleissä laukoen melkein tuplasti Avsiin verrattuna. Seattlessa pelatussa Avsin voittoon päättyneessä ottelussa laukauksetkin menivät tasan.
Seattle Kraken
Maalivahdit:
Philipp Grubauer aloittaa omaa joukkuettaan vastaan, ja pelannee koko sarjan jos ihan täydellistä sulamista tai loukkaantumista ei tapahdu. Kauden keskinäisissä otteluissa "Grubi" aloitti kaikissa, ja torjui mukiinmenevällä 93.44% torjuntaprosentilla. Koko kauden torjuntaprosentti ei Grubauerilla niin silmiähivelevä ole, vaan jäi 89.5%:iin, mutta oli kauden loppupuoliskolla merkittävästi parempi kuin nihkeällä alkukaudella.
Martin Jones avasi kauden vahvasti ja on yksi tärkeimmistä syistä miksi nyt päästään Seattlessa maistelememaan miltä pudotuspelit maistuu. Ikävä kyllä Jones kadotti mojonsa täydellisesti tammikuun voitokkaan rupeaman jälkeen, eikä 4-7-0 tilastot tuon jälkeen mairittele. Jonesilla on vaikeuksia seurata kiekkoa, ja harvinaisen paljon peleissä näkyii täysin tyhjään maaliin napautettuja kiekkoja, kun mies seisoo hölmistyneenä ihan väärällä maalinkulmalla. En usko että startteja tulee, ja Grubaueriin loukkaantuessa uskon jopa että Daccord saattaisi saada kutsun aloittavaksi maalivahdiksi.
Ennakkoon en usko maalivahtipelin kääntävän tätä kummallekaan joukkueelle.
Puolustus:
Krakenin puolustus on muistaakseni NHL:n suurikokoisin, tai ainakin aivan kärkitaistelussa tuosta "tittelistä". Voisi kuvitella että sopii pudotuspeleihin kuin nenä päähän. Vince Dunn on ollut koko kauden liekeissä pisteiden osalta, ja etenkin kauden keskiosan myös puolustuksellisesti. Viimeisillä viikoilla näkyi hieman väsymystä puolustuspäässä, eikä ratkaisut aina olleet ihan timanttisia. Miestä myös huilautettiin yhden Coyotes-pelin verran. Tärkeimpänä palasena tullee kuitenkin olemaan Adam Larsson, joka on pelannut puolustuspäässä huikeasti koko kauden. Paljon pieniä hyviä asioita, ja runsaasti myös näkyviä hyviä oman maalin varjeluksia. Playoff-kokemusta taas edustaa Justin Schultz, joka sai nostella Stanley Cuppia kahteen kertaan Penguinsissa. Schultz ei ottanut osaa eilisiin harjoituksiin, mutta pitäisi olla pelikuntoinen ensimmäisessä pelissä.
Ennakkoon ajateltuna puolustukset ovat vastakkaanasetteluna kiekollinen moderni puolustus vs. klassinen isokokoinen playoff-puolustus. On pakko veikata puolustuksen kääntyvän Avalanchen eduksi, etenkin jos Makar on pelikuntoinen, mutta ei tämä erityisesti Krakenin heikkouskaan ole.
Hyökkäys:
Krakenin hyökkäyskalusto on oikeastaan koko NHL:n laajin. Terävää kärkeä ei ole, mutta sen sijaan tasainen sahalaita löytyy, ja tasaisella peluutuksella jauhetaan ja luotetaan siihen, että riittävät maalit tehdään. McCann-Beniers-Eberle ketju on ollut kauden lopussa hyvässä vireessä, ja taisi löytyä liigan sijalta 5. kun lasketaan maalit per yhdessä pelattu minuutti. Beniers pelaa kypsästi puolustussuuntaan, vaikka on rookie. Pudotuspelit on kuitenkin ihan eri maailmansa, ja voi olla että ei vielä riitä. Mutta en yllättyisi vaikka pelaisikin jo ihan mukiinmenevän sarjan Avsia vastaan. Tulee todennäköisesti pelaamaan paljon Avsin ykköskenttää vastaan, mutta myös Krakenin kakkosketju Alex Wennbergin johdolla saanee paljon vastuuta MacRantasia vastaan. Kolmosketju Bjorkstrand-Gourde-Tolvanen on pelannut "pudotuspelimaista" lätkää koko kauden, eli pelityyliä tuskin tarvitsee muuttaa. Heidän, ja neloskentän Sprong-Tanev -kaksikon rooli tulee olemaan ratkaiseva, jos Kraken meinaa tästä sarjasta jatkoon mennä. Myös Sprong missasi joukkueen harjoitukset eilen, ja on day-to-day statuksella. Mikäli Sprong ei ottelusarjan alkuun tervehdy, joudutaan nostamaan joku AHL:stä paikkaamaan. Yksi potentiaalisista nimistä varmasti olisi Shane Wright, jolla kaiketi olisi mahdollista pelata vielä yhdessä ottelussa ilman että poltetaan yksi vuosi hänen ELC sopimuksestaan (korjatkaa tietäjät jos olen väärässä).
Ennakkoasetelmissa Avalanchen hyökkäyksen kärki on niin terävä, että se riittänee kääntämään tämänkin kategorian Avsin eduksi. Jos Kraken pystyy pitämään Avsin ykköskentän edes jotenkin aisoissa, niin vaikea on nähdä, että syvyydessä Avalanche pärjäisi Krakenille. Tämä on se oljenkorsi, jos niitä Krakenilla ylipäätään on.
Erikoistilanteet:
Kraken YV: 19.8% vs Avalanche AV: 79.0%
Kraken AV: 76.7% vs Avalanche YV: 24.5%
Burakovskyn poissaolo heijastuu Krakenin ylivoimaan merkittävästi. Krakenin on hakenut loppukaudesta hieman variaatiota ylivoimakuvioihinsa, mutta perinteisesti ykkös-YV hakee McCannille laukaisutilaa B-pisteen kaarelta - tässä ei ole kyse one-timerista vaan leftin miehenä McCann yleensä ottaa pari potkua löysiä pois, ja laukoo kovaa ja tarkasti ranteella - tai Tolvaselle one-timer uhkaa toiselle puolelle. Dunn jakaa kiekkoa viivalta. Loppukaudesta on tullut onnistumisia myös Bjorkstrandille neliön keskeltä. "Kakkos"ylivoimassa suurin laukaisu-uhka on Sprongin kova one-timer, mutta tässä koostumuksessa haetaan paljon ohjureita ja reboundeja Eberlelle ja Schwartzille.
Alivoima oli alkukaudesta niin huonoa Krakenilla, että prosentti jäi todella luokattomalle tasolle. Tämän vuoden alussa AV-pelaamista kuitenkin vähän muutettiin, ja se on ollut tämän vuoden puolella NHL:n neljänneksi parasta (jaetulla neljännellä sijalla). Avalanchen YV on kuitenkin niin hirmuinen, että etukäteen ennakoin sen kääntävän tämän sarjan Avalanchen eduksi.
Poissaolot:
Jones tervehtyi pienestä kauden lopun loukkaantumisestaan sopivasti, mutta yksi avainpelaajista, Andre Burakovsky, koki helmikuun alun loukkaantumisen jälkeen pariinkin otteeseen toipumisessaan takaiskuja, ja ei tervehtynytkään pudotuspeleihin mennessä. Siirtotakarajalla oli oletuksena vielä, että mies pelikuntoon saadaan, ja korvaajaa ei rosteriin hankittu. Näyttöhalut entistä seuraa vastaan olisivat varmasti olleet kovat, harmi miehen itsensäkin kannalta. Burakovskya stuntannut John Hayden loukkaantui (alavartalovamma) tapellessaan Oilersin Klim Kostingin kanssa, ja aiempien tietojen mukaan missaa ainakin playoffien ensimmäisen kierroksen, en ole nyt bongannut uudempaa statusta. Jesper Froden on nyt sitten nostettu korvaamaan Haydenia, on pelannut semmoista perusvarmaa peliä hieman pienemmällä vastuulla. Ei ihan optimaalinen tilanne hyökkäyksen osalta.
Muuta:
Krakenin touhuja alusta asti raportoinut ja erittäin pidetty toimittaja Andy Eide kuoli eilen muutamia viikkoja sitten saadun aivohalvauksen seurauksena. Ei nyt mikään Vegasin ampumavälikohtaukseen rinnastettava tapahtuma mikä yhdisti koko Vegasin siihen heidän ensimmäiseen playoff-runiinsa, mutta toivottavasti joukkue ammentaa tuosta vielä hiukan lisää pelatakseen myös Andyn muistolle.
Arvio:
Mikäli Grubauer onnistuu maalillaan ja joukkue pelaa sitä tammikuusta tuttua kiekkoa millä mm. Bruins kaatui Bostonissa, ei voi poissulkea myöskään Krakenin järjestämää yllätystä. Toisaalta, mikäli Avseilla Makar on täydessä pelikunnossa ja nyt kun Lehkonen palasi kokoonpanoon, niin ei se Avsin sweeppikään ole poissuljettua. Avalanchen hirmuinen YV tulee kuitenkin kääntämään tämän sarjan heidän edukseen. Tärkeää kokemusta Krakenille joka tapauksessa, kun varsinainen menestysikkuna muutaman vuoden päästä on (toivottavasti) auki.
Avalanche jatkoon voitoin 4-1.
Edit: korjattu yksi puuttuva H.
Viimeksi muokattu: