College Football 2014

  • 4 711
  • 35

Rocco

Jäsen
Pallonmenetykset ovat jenkkifutisessa todella iso asia. Ei niitä hyökkäysvuoroja kuitenkaan tule ottelussa kuin alle 10 per joukkue, joten jokainen menetetty pallo on potentiaalisesti 7 pistettä pois taulusta, ja vastustajalle voidaan samasta tilanteesta antaa se 7 lisää. Yliopistoissa pelataan usein aika tehokkaasti option-peliä, missä hyvin liikkuva QB antaa pallon fullbackille, juoksee itse, tai antaa pitchin keskushyökkääjälle. Monesti tämä on vaikea puolustaa, mutta hyökkäyksen pitää olla hiottu alusta loppuun asti, että se oikeasti on kannattavaa. Yleensä optionia pelaa sotilasakatemiat Air Force, Navy ja Army, koska sotilasurille ei kovin ahkerasti huippupelinrakentajat suuntaudu. Tässä hyvä video Air Forcen option-pelistä.

Ekassa pelissä Triple-I, fullback fake ja pitch keskushyökkääjälle. Muodostelma hämää vahvalla juoksulla keskeltä, mutta hämäyksen jälkeen peli muuttuu sweep optioniksi. Jos QB ei palloa fullbackille anna, voi itse juosta, tai antaa pitchin. Nyt puolustus täyttää keskustan, oma juoksureitti on tukossa, joten pitch takaviistoon.

Toisessa pelissä Shotgun split backs fullback shovel pass. Hämätään option-peliä oikealle, mutta annetaankin eteenpäin pitch-syöttö keskelle fullbackille. Tämä on sinänsä turvallinen peli, sillä vaikka syöttö ei onnistu, se on eteenpäin oleva syöttö ja siitä ei rähmäystä voi tulla. Syötönkatko toki... Tuossakin QB voi katsoa mitä puolustus tekee. Houston tarttuu QB:n juoksuun ja option-peliin, joka jättää keskelle avoimen väylän eteenpäin syöttöä varten.

Kolmannessa pelissä double wingback motion option. Hämätään taas fullbackille voimajuoksua keskeltä, juostaankin itse oikealle, ja taas kolmantena vaihtoehtona pitch takaviistoon. Kuten kuvassakin näkyy, kaksi miestä tarttuu QB:n juoksuun, QB näkee sen, ja pitch on aivan vapaana.

Neljännessä pelissä on taas sama muodostelma kuin toisessa. Tällä kertaa shovel pass keskelle on pelattu pois, joten annetaankin pitch takaviistoon. Ja taas on puolustus lukenut väärin, ja iso eteneminen.

Viidennessä pelissä taas sama muodostelma kuin kolmannessa. Tällä kerralla ensimmäinen optio, handoff fullbackille on avoimena, joten nopea juoksu keskeltä, puolustus ennakoi hieman liikaa pitchiä oikealle, ja väylä keskeltä auki.

Option on siitä hankala pelitapa, että se vaatii täydellisesti toimivan hyökkäyksen. Pelinrakentajan tulee olla itse vahva juoksu-uhka, ja hän joutuu myös ottamaan paljon iskuja vastaan. Nuo pitchit on aina taaksepäin, eli pudotettu pallo on aina vapaa kaikkien poimittavaksi. Lisäksi jos optioniin ei saa liitettyä heittouhkaa, sen puolustaminen tulee paljon helpommaksi.

Itse myös tykkään kikkapeleistä. Niitä vaan ei kovin usein näe, johtuen niiden riskeistä. Onnistumisprosentit ovat aika matalalla, ja vaati todella hyvää ajoitusta valmentajilta saada ne toimimaan. Yksi kikkapelien suurin menestys, on Boise Staten kolme kikkapeliä, millä he voittivat selkeästi ennakkoon vahvemman Oklahoman, vuoden 2007 Fiesta Bowlissa. Kaikki kolme peliä onnistuivat täydellisesti.

Ensimmäinen peli oli 4 & 18, pakko saada uudet yritykset, että hyökkkäys pysyy kentällä, ja saa mahdollisesti TD:n. Kaksi sisäänpäin juoksukuviota, koppi, siitä pieni vippi alaviistoon alta leikkaavalle kaverille, ja puolustus on menossa väärään suuntaan. Tämä peli oli 7 sekuntia ennen loppua, ja tällä + lisäpisteellä Boise selvitti itsensä jatkoajalle.

Toisessa pelissä (alkuun näytettiin samasta muodostelmasta tehty wildcat sweep), joka muutettiinkin heittopeliksi. QB laitettiin motionilla laitahyökkääjäksi, keskushyökkääjälle pallo aloitussyötöstä, ja puolustus olettikin hyvin, että juoksu se on. No, ei ollutkaan, vaan keskushyökkääjä heitti itse pallon tight endille maalialueelle. Tämä oli jatkoajalla, kun Oklahoma oli ensin tehnyt TD:n + extra pontin. Tällä pelillä Boise tuli pisteen päähän.

Jatkoajan lisäpisteessä on sitten tuo kolmas peli. Boise ei tyytynyt yhden pisteen potkuun, millä jatkoaikaa jatkettaisiin, vaan lähtivät rohkeasti hakemaan kahden pisteen lisäpistettä ja voittoa. Mainio hämäysheitto oikealle, minne hämättiin lyhyttä screen-heittoa laitahyökkääjälle. Peli olikin juoksupeli eri puolelle, ja kun toteutus oli näin mainio, ei ihme että Boise lopulta meni ja voitti. Todellinen underdog story.
 
Suosikkijoukkue
Sini-puna-valkoinen, Kupittaan ylpeys!
Niin siinä sitten kävi, että playoff contenderit voittivat kaikki omat ottelunsa, ja nyt komitea on lähestulkoon mahdottoman tehtävän edessä. Alabama ja Oregon tulevat olemaan #1 ja #2, siitä ei ole epäselvyyttäkään. Jameis Winston pelasi kenties kauden parhaan pelinsä, ja vaikka FSU voittikin vain kahden pisteen marginaalilla, on tappiotonta rekordia vastaan vaikea argumentoida. FSU saattaa olla #4, mutta minä näkisin mielelläni Nolesin sijoitettuna kolmanneksi, jolloin näkisimme viime vuoden Heisman-voittajan ja 99 % varman tämän vuoden Heisman-voittajan kohtaamisen. Vaikka Winstonin kausi on ollut epätasainen, pystyy hän viime yön kaltaisella esityksellä menemään toe-to-toe Mariotan kanssa, ja Oregonin puolustus on haavoittuvainen.

Siihen viimeiseen paikkaan tarjolla ovat 11-1 TCU, 12-1 Ohio State ja 11-1 Baylor. Vaikka Baylor voitti keskinäisen ottelun TCU:ta vastaan, ei Big 12 suostu nimeämään Bayloria ainoaksi konferenssimestariksi, vaan sekä Baylor että TCU liikkuvat statuksella "co-champion". Ironista tässä on se, että lopulta molemmat "mestarit" saattavat jäädä playoffien ulkopuolelle, jos komitea nostaa B1G-mestari Ohio Staten mukaan. OSU murskasi Wisconsinin aivan käsittämättömin lukemin 59-0, eikä pelinrakentajan vaihtuminen paljoa hidastanut joukkueen tahtia. Urban Meyerin mukaan Cardale Jones oli aikoinaan "yksi epäkypsimmistä persoonista, jonka olen koskaan tavannut", mutta henkinen ja varmasti myös pelitaidollinen kasvu on hyvässä valmennuksessa ollut hurjaa. Mutta iso syy pelinrakentajien menestykseen tämän kauden OSU:ssa on todella kova laitahyökkääjäosasto. Ja tarpeen tullen pallon voi antaa RB Ezekiel Elliotille, joka Badgersia vastaan juoksi 220 jaardia ja 2 TD:tä.

Komitea lukee tuomionsa tänään klo 19.30 ESPN:n suorassa lähetyksessä. Playoff-semifinaalit pelataan uudenvuodenpäivänä, finaali 12. tanmikuuta JerryWorldissa, AT&T Stadiumilla.
 

Rocco

Jäsen
Niinhän siinä kävi. Otteluparit ovat

Alabama #1 - Ohio State #4 @ Sugar Bowl
Oregon #2 - Florida State #3 @ Rose Bowl
 

Rocco

Jäsen
Loputkin Bowl-ottelut on nyt päätetty.

Neljä muuta isoa bowl-ottelua ovat kaikki, kuten olettaa saattaa, todella herkullisia otteluita.

Boise State #20 - Arizona #10 @ Fiesta Bowl
Michigan State #8 - Baylor #5 @ Cotton Bowl
Mississippi State #7 - Georgia Tech #12 @ Orange Bowl
Ole Miss #9 - TCU #6 @ Peach Bowl

Monta, monta muutakin herkkupalaa on tuttuun tapaan luvassa, joten joulun pyhän menee taas kerran valvoessa ja syödessä... Ei paha.

En tiedä onko tänä vuonna kovinkaan montaa huonoa ottelua luvassa? Epäilen!
 

Rocco

Jäsen
Lauantaina se alkaa, nimittäin Bowl-season! Toki alkuun pelataan pois vähän heikompitasoisia Bowl-otteluita, mutta mielenkiintoa niistä ei puutu. Näissä matseissa ei juurikaan tulevia NFL-tähtiä näy, mutta se ei useinkaan pelin viihdearvoa laske - usein käy jopa päinvastoin.

Lauantaina luvassa:

R+L Carriers New Orleans Bowl
Nevada vs. UL Lafayette

Gildan New Mexico Bowl
Utah State vs. UTEP

Royal Purple Las Vegas Bowl
(#22) Utah vs. Colorado State

Famous Idaho Potato Bowl
Western Michigan vs. Air Force

Raycom Media Camellia Bowl
South Alabama vs. Bowling Green
 

Rocco

Jäsen
Eilinen Miami Beach Bowl Memphis - BYU oli kyllä sellaista college-viihdettä, että sukat pois! Ottelua tituleerattiin kohtaamiseksi, missä vastakkain on kaksi BCS-konferenssien ulkopuolisista joukkueista kaksi kovinta.

Ottelu oli tosi tasainen ensimmäisellä puoliajalla, mutta toisella sitten alkoi tapahtua. Memphis vei 3. neljänneksen puhtaasti, mutta neljännellä BYU kiri tasoihin. Mahtava nousu, joka alkoi syötönkatkosta ja fumblesta, joista BUY kuittasi potkumaalin ja TD:n päätyen tasapisteisiin, ja takaa-ajo päättyi lopulta syötönkatkosta tehtyyn TD:iin, jonka Memphis vielä onnistui jämäsekunneilla tasoittamaan. Näytti että Memphis sulaa aivan totaalisesti, ja BYU vie matsin. Tasoitukseen päätyneellä hyökkäysvuorolla Memphis selvitti todella niukasti 4. yrityksen BYU:n kenttäpuoliskolla, teki TD:n hetkeä myöhemmin ja sitten päädyttiin jatkoajalle.

Ensimmäiset jatkoajan hyökkäysyritykset menivät potkumaaleilla tasan, kun ensin BYU joutui tyytymään potkumaaliin, ja Memphis piti pelin hengissä potkaisemalla 55 jaardisen potkumaalin, kun BYU oli pariin otteeseen säkittänyt Memphisin QB:n. Toisella jatkoajalla Memphis hyökkäsi ensin ja sai todella pitkään kestäneen pelin jälkeen heiton maalialueelle. BYU sitten tasoittavalla vuorolla sortui syötönkatkoon, ja ottelu oli ohi. Memphis sortui tuulettamaan voittoaan liian innokkaasti BYU:n vaihtopenkin edessä. Tästä seurasi aika kova parin minuutin joukkurähinä kentällä.

Ja joku sanoi, että bowl-otteluita on liikaa? No ei todellakaan!
 
Suosikkijoukkue
Sini-puna-valkoinen, Kupittaan ylpeys!
Jim Harbaugh'sta Michiganin päävalmentaja. Mahtava uutinen Michiganille, Big Tenille ja koko College Footballille. Intohimoisia ja osaavia koutseja ei ole koskaan liikaa, ja ehdottomasti Ohio State tarvitsee lisää haastetta tuossa konferenssissa. Mielenkiintoista nähdä, miten tämä vaikuttaa Micihganin rekrytointiin. Joka tapauksessa kärsivällisyyttä vaasitaan, sillä menee siinä se pari, kolme vuotta ennen kuin joukkue on oikeasti täynnä Harbaugh'n omia rekrytointeja. Nykyinen joukkue on aika heikko.

Pressitilaisuus on n. klo 19 ja ESPN näyttää livenä, joten nyt kannattaa etsiä striimit käsiin.
 
Suosikkijoukkue
Sini-puna-valkoinen, Kupittaan ylpeys!
Tänään on sitten välierien aika. Heitän tähän pienet ennakot.

Rose Bowl Game presented by Northwestern Mutual, Playoff Semifinal (klo 00.00 Suomen aikaa): #2 Oregon - #3 Florida State

Tässä matsissa huomio kiinnittyy luonnollisesti pelinrakentajiin. Aika harvinaista herkkua on nähdä, kun kaksi edellistä Heisman-voittajaa kohtaavat toisensa lähestulkoon isoimmalla mahdollisella stagella. Kaiken lisäksi nämä herrat tullaan hyvinkin mahdollisesti varaamaan NFL-draftissa numeroilla 1 ja 2. Mariotan kausi on luonnollisesti ollut huomattavasti helpompi kuin Winstonin. Winston on selvästi kärsinyt Kelvin Benjaminin lähdöstä, eikä hyökkäyksen linjakaan ole aina vakuuttanut. Varsinkin matsien alussa tuntuu, etteivät laitahyökkääjät ole samalla kartalla Winstonin kanssa. Parhaimmillaan FSU:n heittohyökkäys on näyttävää katsottavaa, sillä Winston pystyy heittämään sellaisiin väleihin, joihin oikeastaan kukaan muu college-QB ei säännöllisesti osaa heittää, ja baseball-syöttäjänä Jameis hallitsee myös heittojen nopeudet. Oikeastaan Jameis saattaa pärjätä jopa paremmin NFL:ssä, jossa rissut reagoivat nopeammin ja ovat parempia lukemaan peliä. Tämän vuoksi Winston on edelleen korkealla kaikissa draft-rankingeissa, vaikka hän on heittänyt tällä kaudella 17 intteriä ja kentän ulkopuolellakin on riittänyt kaikenlaista sekoilua.

Oregon juoksee keskimäärin 5.5 jaardia per peli, ja täten he pystyvät luomaan jatkuvaa painetta ja väsyttämään FSU:n puolustusta. Mutta Nolesin puolustus on silti vahvempi kuin Ducksin. Ja Ducks menetti puolustuksesta suurimman tähtensä, kun kulmapuolustaja Ifo Ekpre-Olomu on sivussa. Tämän myötä Rashad Greenelle ei ole mahdollista laittaa All-American -tasoista "päällystakkia". Uskon, että Winston pystyy heittämään 300 jaardia, erityisesti jos/kun hänen nilkkansa on nyt paremmassa kunnossa kuin edellisissä peleissä.

Veikkaus: Mariota on niin dominoiva, että Oregon tulee latomaan pisteitä taululle heti alusta lähtien. FSU:n täytyy alussa pystyä vastaamaan ja päästä hyvässä tilanteessa viimeiselle neljännekselle, jolloin Noles on parhaimmillaan. Vaikka Winstonilla ja FSU:lla on "heart of a champion", veikkaan nyt sitä ensimmäistä tappiota pitkään aikaan.

Allstate Sugarbowl, Playoff Semifinal (klo 3.30): #1 Alabama - #4 Ohio State

Jos ensimmäisessä välierässä huomio kiinnittyy pelinrakentajiin, on tässä pelissä kaikki huomio päävalmentajissa. Nick Saban ja Urban Meyer käyvät joka vuosi kovia taistoja rekrytointirintamalla. Kentällä Meyerin OSU kohtaa Sabanin Baman ensimmäistä kertaa. Kun Meyer koutsasi Floridaa, oli Sabanilla tapana viedä pidempi korsi.

Cardale Jones pelasi Wisconsinia vastaan mahtavasti, mutta sanat "third-string quarterback" tullaan kuulemaan silti tänään vielä lukemattomia kertoja. Mutta hänen tilanteensa on silti aika kiva, sillä hänellä on tukenaan loistava valmennus, kauden aikana runsaasti kokemusta kerännyt hyökkäyksen linja, huippuluokan keskushyökkääjä Ezequiel Elliott ja yksi valtakunnan pelottavimmista rissuosastoista. Jones itsekin sanoi, että oikeastaan hänen täytyy vain toimittaa pallo playmakereille. Ja Baman secondary ei ole ollut tällä kaudella erityisen vakuuttava.

Alabaman joukkue ei ole mitenkään täydellinen, mutta tilastot puhuvat puolestaan: +178 nettojaardia per ottelu. Vaikka B1G tunnetaankin vahvoista linjoistaan, on Bama tässä mielessä aivan eri tason haaste kuin mikään OSU:n aikaisemmista vastustajista. Tiden pelinrakentaja on säkitetty vaivaiset 13 kertaa, ja siinä missä secondary jättää vähän toivomisen varaa, on juoksupuolustus aivan jäätävä: 2.8 yards per carry. Lane Kiffinin palkkaaminen hyökkäyksen koordinaattoriksi oli Sabanilta nappiratkaisu, ja Blake Simsin ja Amari Cooperin johtama hyökkäys on vakuuttanut läpi kauden. Valitettavasti TJ Yeldonin pelaaminen on kysymysmerkki, ja ilman vahvaa kontribuutiota häneltä Baman juoksuhyökkäys voi jäädä hieman vaisuksi.

Veikkaus: Pidän todella paljon tästä Ohio Staten joukkueesta, mutta lopulta tämä on kuitenkin SEC (God's own conference) versus (aiheestakin) parjattu Big Ten. Roll Tide.
 

Hawk #22

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks, Ilves, Tampa Bay Buccaneers
Oli kyllä mielenkiintoiset pudotuspelit viime yöltä. Tuli katsottua molemmat pelit, joista Bucs-fanille mielenkiintoisempi Oregon-FSU oli melkoinen pannukakku. Mariota aloitti vähän heikosti, mutta paransi loppua kohden, eikä jättänyt kyllä mitään sattuman varaan. Samalla FSU pudotteli palloja oikein urakalla, ja onnistui sössimään kolmannella neljänneksellä kolme fumblea ja yhden intterin. Winston ei ollut häävi, mutta vaikea häntä on syyttää laita- ja keskushyökkääjien mokailuista. Selkeä 59-20 voitto Oregonille ei kuitenkaan jätä mitään selittelyn varaan. Mariota sementoi tällä ottelulla myös paremmat asemat draftin kannalta.

Alabama - Ohio State oli todella mielenkiintoinen ottelu, joka olisi voinut päättyä miten vain. Alabama aloitti vahvasti, mutta Ohio State tuli ryminällä ohi ja voitti. Jäi vain mietityttämään tuo Thomasin TD kolmannen neljänneksen lopulla, sillä molemmat jalathan eivät osuneet maahan kiinnioton jälkeen. Onko yliopistossa eri säännöt tämän suhteen, vai muistanko ihan väärin tämän pykälän? OSU meinasi vielä lopussa hävitä pelin ensin huolimattomalla puolustuksella (TD Alabamalle) ja sitten epäonnistuneella heitolla, jolla Alabamalle jäi vielä lähes kaksi minuuttia aikaa tulla tasoihin lopussa. Tällä kertaa se ei ihan riittänyt, vaan OSU selvitti viimeisen sekunnin hail mary-yrityksen ja otti 35-42 voiton.

Mielenkiintoinen finaali tulossa, jossa toivon ehdottomasti Mariotalta huippupeliä. Saataisiinko hänestä se Bucsien pelastaja ensi kaudeksi?
 
Alabama - Ohio State oli todella mielenkiintoinen ottelu, joka olisi voinut päättyä miten vain. Alabama aloitti vahvasti, mutta Ohio State tuli ryminällä ohi ja voitti. Jäi vain mietityttämään tuo Thomasin TD kolmannen neljänneksen lopulla, sillä molemmat jalathan eivät osuneet maahan kiinnioton jälkeen. Onko yliopistossa eri säännöt tämän suhteen, vai muistanko ihan väärin tämän pykälän?

Mielenkiintoinen finaali tulossa, jossa toivon ehdottomasti Mariotalta huippupeliä. Saataisiinko hänestä se Bucsien pelastaja ensi kaudeksi?

Näinhän se on, että college-säännöissä riittää se toinen jalka. Muutenkaan pallon hallussapito koko kiinniottoprosessin ajan ei ole yhtä tarkkaa. Yksi selkeä ero NCAA-säännöissä on myös se, että kun hyökkäävä pelaaja on maassa (esimerkiksi syöksykiinnioton jälkeen), peli pysähtyy, vaikka puolustaja ei olisi koskenutkaan hyökkääjään. Tämä on joskus aiheuttanut huvittavia fumbleja NFL:ssä, kun rookiet ovat unohtaneet säännön ja heittäneet pallon kiinnioton jälkeen menemään.
 

Rocco

Jäsen
College football on nyt tältä kaudelta pelattu. Ohio State käytti täyden hyödyn uudesta playoffs-systeemistä, ja voitti mestaruusottelun. Tällä kaudella ensimmäistä kertaa käytössä ollut pudotuspeliformaatti näytti hyviä sekä huonoja puolia. Ohio State pääsi ison haloon saattelemana neljän sakkiin ja pudotuspeleihin, kun taas TCU jätettiin ulkopuolelle. Ohio State meni ja marssi finaaliin vakuuttavasti, voittamalla pitkäaikaisen powerhousen Alabaman, ja kaatoi vielä vakuuttavasti Oregonin finaalissa. TCU taas jäi ulkopuolelle, ja murskasi täydellisen dominoivan esityksen jälkeen Ole Miss'in. Kokonaisuutena playoffsit olivat mielestäni onnistuneet, sillä juuri Ohio Staten nousu nelospaikalta voittoon osoitti sen tarpeellisuuden. Näin jälkikäteen mietittynä, kenen tilalla TCU olisi voinut olla? Se olisi pudottanut pois juuri Ohio Staten... Kuitenkin Oregon, Alabama ja Florida State olivat osoittaneet kuuluvansa neljän sakkiin. Jälkikäteen Florida State oli kaikkein heikoin, ja herättää myös kysymyksiä aina näistä konferensseista. Florida Statella oli aika "helppo" kausi, kun vertaa muihin, mutta oli kuitenkin puolustava mestari. No, jokainen sarjamuoto herättää aina spekulaatioita, mutta tästä varmasti tulee mainio perinne yliopistojefuun.

Nyt odotellaan sitten draftia! Se on aina mielenkiintoinen odottelu...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös