Täältä tullaan tulevaisuus!
Tämän vuoden draftia Blackhawksien osalta voisi kuvata vaikkapa tylsähkön arvoitukselliseksi. Tällä tarkoitan sitä, että suurimmat odotusarvot kohdistuvat poikkeuksetta ensimmäiselle kierrokselle ja tällä kertaa ykkösvaraus oli aika selvä jo ennen draftia. Valintakin kohdistui varmaan ja tasaiseen pelaajaan. Arvoitukselliseksi tästä teki taasen toisen kierroksen varaukset. Nyt juuri on vaikea ykkösvarausta lukuun ottamatta arvioida pelaajien mahdollisuuksia olla vaikuttamassa Chicagon uuteen tulemiseen jossakin hamassa tulevaisuudessa. No tavoite on ainakin korkealla, kuulemma kolme pelaaja per drafti odotetaan tulokseksi, kun puhutaan tulevaisuuden NHL-tason pelaajista. Aika näyttä kuinka sitten oikein kävi.
Allekirjoittanut toivoi salaa ja avoimesti Phil Kesselin kiinnitystä, mutta osasi odottaa varauksen kohdistuvan välille Staal ja Toews. Toews saattoi kaikesta huolimatta olla se turvallisin vaihtoehto ja kyllähän nuorukainen oli vakuuttanut otteillaan ja persoonallaan koko Chicagon draftauksesta vastaavan ryhmän. Kesselin potentiaali on vain mielestäni sellainen, jota en itse olisi ohittanut, mutta syynsä silläkin että Phil varattiin ”vasta” viidentenä. Ensimmäiseen kierrokseen täytyy joka tapauksessa olla tyytyväinen. Nyt meillä on vihdoin kiinnitettynä sentteri, jolla on potentiaalia kehittyä ykkössentteriksi.
Toinen kierros tänä vuonna jätti tosiaan hieman epäileviä ajatuksia ilmaan. Igor ”Sergeinpoika” Makarovin osakkeet ovat olleet rajussa laskussa. Taitoa, nopeutta ja kykyä iskeä maaleja kyllä löytyy ja näitä taitoja Chicagossa kaivattaisiinkin kipeästi, mutta kysymysmerkkinä on nuoren miehen motivaatio ja kyky pelata fyysistä peliä. Ehkä nyt otettiin se riski, jota ensimmäisellä kierroksella ei uskallettu ottaa. Luulisi, että Makarov olisi ollut tarjolla hieman myöhäisemmälläkin vuorolla. Samaa voisi sanoa kaksimetrisestä puolustaja Danis-Papinistä, joka taitaa olla varsinainen projekti. Joku totesikin Chicagon kotisivujen keskustelupalstalla, että tässäkö Hawksille Olli Malmivaara osa kaksi? Vai voisiko kyseessä olla jopa Chara? Tiedä sitten löytyykö näiden pelaajien kohdalla muita yhtäläisyyksiä kuin se, että pitkiä ollaan.
Kolmannella kierroksella ei pitänyt varausvuoroa olla, mutta Tallon kauppasi kaksi neljännen kierroksen varaustaan Torontoon ja sai vastineeksi varausvuoron, jolla huusi ruotsalaisen sentterin Tony Lagerströmin. Nopea Södertäljen kasvatti oli Hockey Newsin listalla sijalla 43 ja ISS:n vastaavalla 24., joten kelpo kolmannen kierroksen varaus vuorolla 76.
Neljännelle kierrokselle jäi siis vielä kaksi perättäistä vuoroa kaupasta huolimatta ja ne osuivat piskuiseen OHL –puolustaja Ben Shutroniin ja jenkkimolari Joe Palmeriin. Shutron oli Central Scoutingin P-Amerikan listalla sijalla 16. ja Palmer Amerikassa pelanneista maalivahdeista samaisen lafkan listalla numerolla neljä.
Sakari Pietilän kunniaksi voidaan laskea se, että Chicago on hänen aikanaan varannut lähes aina suomalaisen ja niin nytkin. Juutilaisen kohdalla listasijoitukset pomppivat mukavasti, mikä on osoitus siitä, että 18-vuotiaita pelaajia varattaessa on kyse kuitenkin aikamoisesta arpapelistä. Toisilla sitä arpaonnea vaan tuntuu olevan enemmän kuin toisilla, vai onko kyse loppujen lopuksi siitä, kuka osaa varauksen jälkeen kehittää nuoria pelaajiaan ja kuka ei? Oli miten oli, Juutilaisen kohdalla etukäteissijoitukset heilahtelivat kuin Helsingin pörssi konsanaan sijasta 19 sijaan 59. Varsinaiseksi varausnumeroksi muodostui 156, jota voidaan kuitenkin pitää suhteellisen myöhäisenä hänen kohdallaan. Olisi muuten mukava kuulla Juutilaista seuranneilta näkemyksiä hänen vahvuuksistaan ja mahdollisuuksistaan tulevaisuudessa.
Viimeisillä varauksilla kiinnitettiin vielä kaksi sentteriä, Chris Auger ja Peter Leblanc OPJRA-liigasta. Näistä kaveruksista ei osaa sanoa sitten yhtään mitään, kuten ei heidän edustamasta liigastakaan.
Tuloksena yhdeksästä varausvuorosta oli viisi keskushyökkääjää, yksi laitahyökkääjä, yksi maalivahti ja kaksi puolustajaa. Eurooppalaisia varattiin kolme ja Pohjois-Amerikasta siis kuusi. Tendenssi Smithin ajoista on tässä suhteessa selvästi muuttunut Tallonin ottaessa näennäisjohdon.
EDIT: Lisätään aiheeseen sopivasti liittyen RLR:n pääscoutin Kyle Woodliefin kommentit Hawksien alkupään varauksista.
http://www.chicagoblackhawks.com/news/news.asp?story_id=3326
Mielenkiintoista luettavaa ja jälleen todiste siitä, kuinka asiantuntijoiden mielipiteissä voi olla suuriakin eroja yksittäistä pelaajaa arvioitaessa.