Bruce Lee vai Jackie Chan

  • 1 847
  • 6

Kumpi voittaa?

  • Bruce Lee

    Ääniä: 41 58,6%
  • Jackie Chan

    Ääniä: 29 41,4%

  • Äänestäjiä
    70

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Otetaanpa tälläinen äänestys nyt esiin, kun tuolla jo vertaillaan kahta jenkkien muskelisankaria. Nyt sitten tutkitaan Honkkarileffojen kultakauden kahta suurmiestä, että kumpi pätkiikään niitä tiilejä ja ukkoja toistaan paremmin. Toinen toki pätkii niitä tällä hetkellä tuolla tuonpuoleisessa ja toinen jaksaa vielä hillua vaarinakin Hollywoodin tusinakomedioissa.

Miehissä on jotain samaa, tai ehkä lähtökohta, mutta kuitenkin jotain niin erilaista. Siinä, missä Lee keskittyi tietyllä tapaa psykoottiseen murhanhimoiseen ja joskus omalla tavallaan synkkäänkin ilmaisuun, on Chan ollut aina melko komediallinen antisankari mitä kummallisemmissa ja kreiseissä tilanteissa. Toki Lee:llakin oma huumorinsa leffoissa oli, mutta olen aina nähnyt, että hänen rainoissaan on sellaista tiettyä itämaista yrmeyttä ja kurinalaisuutta ja vakavuutta. B-luokan tunnelma toki läsnä ihastuttavasti molemmilla.

Kumman sitten valitseekaan, on hirmu vaikeaa. Arvostan molempien kykyjä ja Jackie Chan on tietysti parempi koomikkokin (kuka ei voisi nauraa leveänaamaiselle alati hymyilevälle kiinalaiselle?!), mutta Bruce Lee on myyttinen, hän oli pienestä koostaan pelottava ilmestys ja niitä hurjistuneita ilmeitä ei peittoa mikään. Sitä paitsi, Bruce Lee pätki Chuck Norrisin (hänellä tosin ei ollut siihen aikaan partaa, joten se saattoi hieman vaikuttaa otteisiin)!

Bruce Lee teki naperona niin valtavan vaikutuksen, että en voi muuta kuin kääntyä hänen suuntaansa ja kumartaa. Mies lähti turhankin aikaisin, mutta ehkä toisaalta se legendaarisuus syntyy siitä, hän ei sitten luonnollisestikaan ehtinyt mennä tekemään vanhoilla päivillä kaikenlaista turhanpäiväistä rojua, mihin Jackie Chan on ajautunut. Tosin kyllä hänkin aina pystyynkuolleen ja täysin HMV:n Jet Li:n päihittää päivänä minä hyvänsä.

Vanhojen honkkariaikojen filmejä ei voi kuin muistella kaiholla, ei sellaista enää tehdä, mutta onneksi niitä klassikkoja voi aina tilaisuuden tullen katsoa uudelleen.
 

ludvig

Jäsen
Ehdottomasti Bruce Lee

Brucen uran hienoimpia kohtauksia on Rooman Colosseumilla kissamaisilla liikkeillä Chuck "Total Gym" Norrisin piekseminen. Norris saa kyllä kyseisessä elokuvassa pisteet kohtauksesta, jossa hän on saapunut lentokentälle, laskee tyylikkäät aurinkolasinsa pois silmiltä ja katsoo tuimasti kaukaisuuteen - sitä ilmettä ei saa kaupasta purkissa.

Jackie Chan on taas täysi pelle, joka pilaa aasialaishenkisiä mättöpätkiä - tai oikeastaan kaikki elokuvansa - naurettavalla ilveilyllään. Oikeastaan niin pelle, että voisin henkilökohtaisesti mennä vetämään sitä epäihmistä lättyyn.
 

TML

Jäsen
Chanin leffat ovat huomattavasti hauskempia. Johtuneeko sitten Wilsonista tai Tuckerista mutta ovatpahan vain hauskempia joten Johnny Chan. Eiku Jackie.
 

Bruce Lee

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kun kerran saa itsensä valita, niin enköhän mä silloin myös itseni ota. ;)

No joo. Brucessa vaan on enemmän karismaa ja hänen leffoissan vaan on sitä jotain, mitä Jackiessä ja hänen leffoissaan ei ole. Jackie tosin tehnyt urallaan suurimman osan komediaa, mutta mutta... Bruce vaan nyt on ainakin minulle se legenda numero 1. Hänessä vaan on sitä jotain mitä muissa ei ole. Sitä on aika vaikea selittää tai käsittää.
 

Taito-Ojanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Kärpät
Kun puhutaan Bruce Leestä, puhutaan miehestä, jota ilman minäkään en tällä hetkellä välttämättä harrastaisi kamppailulajeja Suomi-nimisessä maassa. Ei siksi, että piti penskana alkaa matkia äijän liikkeitä, vaan siksi, että hän toi aasialaista kamppailulajitietoutta ennakkoluulottomasti länsimaihin, vaikka monet hänen maanmiehensä katsoivat lajitietouden kuuluvan vain aasialaisille. Hän ei myöskään uskonut mihinkään lajipuhtautteen, vaan omaksui vaikutteita mistä vain, minkä katsoi toimivan. Hänen omistautumisensa myös näkyy: kun Lee valmistautuu leffojen kohtauksissa taisteluun, näkee selvästi, miten hänen koko olemuksensa muuttuu tyystin näyttelijästä synnynnäiseksi kamppailijaksi. Harvassa näyttelijässä on samanlaista aitoa uhkaavuutta.

Jeet Kune Do ei ollut Bruce Leelle ainoastaan kamppailulajitaito, vaan kokonainen elämäntapafilosofia, josta hän puhui vuolaasti aina, kun sai siihen tilaisuuden. Elokuvissakin Jeet Kune Do -filosofia on esillä, mutta valitettavasti dialogikohtaukset ovat varsin kömpelöitä ja tahatonta komiikkaa täynnään, ikään kuin taistelukohtausten vastakohtana.

Bruce Lee avasi tien honkkarifilmien läpimarssille länsimaailmaan, joten ilman häntä Chan voisi olla lännessä tuntemattomampi suuruus. Bruce Leen ylivertainen vaikutus nykyaikaisten kamppailulajien leviämisen uranuurtajana sekä elokuvamaailmassa että sen ulkopuolella on yksinkertaisesti kiistämätön.

Jackie Chan on taas ylivertainen akrobaatti. Jos pitäisi kilpailemalla selvittää, kumpi kiipeää viidakkopuun latvaan nopeammin: 60-vuotias Chan vai parhaassa iässä oleva simpanssi, veikkaisin Chaniä. Miehen fyysinen nerokkuus näkyy myös hänen kuolemaa halveksivissa stunteissaan, jotka hän suoritti kaikki itse ilman tehosteita. Pienenä yksityiskohtana mainittakoon, että kun Chanin leffoissa mennään lasin läpi, niin sitten tosiaan mennään sen ehdan tavaran läpi, eikä turvallisen Hollywood-lasin läpi. Myös Chanin kekseliäisyys temppujen luomisessa on aivan huikeaa.

Jackie Chanille kuuluu myös oma ansionsa honkkarileffojen läpilyönnissä länsimaailmassa, sillä hän ei tehnyt/tee ainoastaan kamppailuelokuvia, vaan myös länsimaisempaa toimintaa komedialla höystettynä.

Puhtaasti elokuvateknisesti Chanin leffat ovat muutamaa poikkeuksetta lukuunottamatta edellä, sillä budjeteissa oli melkoinen ero. Tarinointi on silti hyvä päättää seuraavaan kysymykseen: onko elokuvahistoriassa ollut toista näyttelijää, jonka nimellä on yritetty ratsastaa muissa elokuvissa yhtä paljon kuin Bruce Leen?
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Taito-Ojaselta hemmetin hieno viesti ja loistavaa asiantuntemusta. Huomaan, että olet perehtynyt aiheeseen, ilmeisesti kun itsepuolustuslajitaustaakin löytyy ja noin muutenkin. Hienoa! =)

Ilm. äänestit siis Bruce Lee:ta? Jäi epäselväksi minulla, tai sitten päässäni vaan vippaa tavan mukaan. =D
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös