Niin Suomessa kuin Britanniassa väkivaltaiset rikokset ovat käytännössä alemmalla tasolla kuin koskaan ja trendi on koko ajan alaspäin. Ihmisten käsitys vaan on hyvin toisenlainen, kun jokainen rikos on lööpeissä esillä.
Jotta Suomen tilanteesta ei jää väärää kuvaa ja lööpit ne vaan valehtelee, hieman tilastollista faktaa. Suomessa kirjoitetaan nuorten väkivaltarikollisuuden kasvusta. Aivan syystä. Suomessa ryöstöistä ja pahoinpitelyistä epäillyt ovat vuodesta 2019 alkaen jälleen lisääntyneet kaikissa alle 21-vuotiaiden ikäryhmissä. Alle 15-vuotiailla vakavien rikosten osuus on kasvanut. Ikäryhmän kokoon suhteutettuna nuorten rikoksentekijöiden määrä on lisääntynyt pahoinpitely- ja ryöstörikoksissa. Nuorten määrä on myös kasvanut täysi-ikäisiin verrattuna.
Esimerkiksi vuonna 2022 selvitetyissä ryöstörikoksissa epäiltyjä alle 15-vuotiaita oli 269. Määrä kasvoi peräti 136 prosenttia edellisvuodesta. Hieman vanhempien eli 15–17-vuotiaiden epäiltyjen määrä kasvoi lähes 58 prosenttia. Alle 15-vuotiaiden epäiltyjen määrä pahoinpitelyissä on ollut kasvussa vuoden 2015 jälkeen. Tuolloin epäiltyjä oli 950, kun vuonna 2022 epäiltyjä oli 2 700.
Mitä tuoreimmat tilastot kertovat nuorten väkivaltarikollisuudesta? | Tieto&trendit
Seksuaalirikokset lasketaan myös osin väkivaltaisiin rikoksiin, ja seklsuaalirikosten määrä jatkoi kasvuaan. Yksi syy on uusi seksuaalirikoslaki, mutta se ei selitä kaikkea. Poliisin tietoon tulleiden seksuaalirikosten määrä oli selvässä kasvussa vuonna 2023. Seksuaalirikoksia ilmoitettiin ennakkotietojen mukaan kaikkiaan 7 100, mikä on 1 600 enemmän kuin edellisvuonna. Tietoon tulleiden seksuaalirikosten määrä kasvoi 29,6 %. Uusi seksuaalirikoslaki tuli voimaan vuoden 2023 alusta ja muutti seksuaalirikosten nimikkeitä ja perusteita.
Tilastokeskus
Henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia tuli tietoon vuonna 2023 yhteensä 43 000, mikä on 6,5 % edellisvuotta enemmän. Pahoinpitelyjä tuli tietoon kaikkiaan 40 700, mikä on 6,8 % enemmän kuin vuonna 2022.
Tämä vain taustatietona Suomesta kun Suomen mainitsit. Samaan aikaan kun väkivaltarikollisuus on joiltakin osin vähentynyt (vaikkapa henkirikokset), väkivalta on toisissa rikostyypeissä kasvanut ja nuorissa ikäryhmissä välillä lisääntynyt. Alle 15-vuotiaiden väkivaltarikokset ovat ilmoitusten perusteella nousseet noin 600 prosenttia 2015-2022.
Rikokset | Useita tapauksia päivittäin: Lasten väkivaltarikokset selvässä nousussa