Black Sabbathin paras lätty?

  • 3 905
  • 36
Suosikkijoukkue
HIFK
01 Heaven and Hell
02 Master of reality
03 Headless Cross
04 Eternal Idol
05 Vol 4
06 Mob Rules
07 Black Sabbath
08 Born Again
09 Sabbath Bloody Sabbath
10 TYR
11 Cross Purposes
12 Paranoid
13 Sabotage
14 Dehumanizer
15 Forbidden
16 Never Say Die
17 Technical Ecstasy
18 7th Star
 

Hammer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Black & Gold, Blackhawks, WHUFC
Ehdottomasti Dion ja Martinin ajoista olisi pitänyt kirjoittaa enemmän kuten myös muutenkin bändin loppuajoista, vaikka esimerkiksi vika Sabbath studiolätty "Forbidden" oli aikamoinen muniinpuhaltelu kiekko. Mutta kaiken kaikkiaan McIverillä on sana hallussa.
Toivottavasti noihin myöhempiin aikoihin keskittyvä teos julkaistaan joskus. Olisi täysin mahdollista, että nyt Heaven And Hell -buumissa joku kirjoittaisi kokonaisen kirjan DIO-eran Black Sabbathista ja sen vaiheista. Se olisi ajankohtainen varmaankin siinä vaiheessa, kun bändi lopettaa kiertämisen ja tuo piakkoin ilmestyvä uusi levykin on aiheuttanut mielipiteitä suuntaan jos toiseen. Mutta eiköhän tuo McIverin teos kuitenkin aja asiansa, vaikka Ozzyn aikakauteen keskittyisikin. Laitan vaikka jotain kommenttia kirjasta tänne, jahka saan sen lukaistua. Aloittamaan pääsen tosiaan luultavasti vasta kesäkuussa. On muutamat muut kirjat ja levyt jonossa ennen sitä ja SM-liigan finaaleita ja MM-kisojakin pitäisi päästä kaiken muun kiireen välissä aktiivisemminkin seuraamaan.


Debyyttilevy Sabbathilta kannattaa ehdottomasti hankkia, kuitenkin ns. erilaista vähän erilaisempaa Sabbathia ja vasta suuntaansa hakevaa bluesahtavalla soundilla. Pidän itse todella hyvänä levynä, vaikka ei tunnetuimpiin kuulukkaan. Never Say Die onkin jo väsyneiden miesten väsynyt tekele, josta jo kuuli, että ei Ossi enää kauan bändissä viihdy. Joidenkin mielestä aliarvostettu, mutta omasta mielestäni ylivoimaisesti surkein Ossin ajoilta Techical Ecstasyn lisäksi.
Pelkästään nimikkobiisi Black Sabbath ja N.I.B. ovat siinä määrin vakuuttaneet, että tuskin tuo levykään tulee tuottamaan pettymystä. Sitähän pidetään ensimmäisenä tai yhtenä ensimmäisistä heavy-levyistä ja jopa doom metal -musiikin kannalta äärimmäisen tärkeänä merkkipaaluna. Turha tässä nyt ruveta vääntämään, että oliko Led Zeppelinin, Deep Purplen tai Uriah Heepin ekat levyt heavya vai rockia. Kiistaton vaikutus niilläkin oli heavy metal -musiikin syntyyn. Joka tapauksessa Sabbathin debyytti on omistettava jo legendaarisen maineensa ansiosta. Never Say Die on erään Black Sabbath -fanikaverini mielestä huomattavasti mainettaan parempi kiekko. Pitänee lienee ottaa lainaan ennen ostopäätöstä, kun se tuntuu melkoisen radikaalisti mielipiteet jakavan.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Never Say Die on erään Black Sabbath -fanikaverini mielestä huomattavasti mainettaan parempi kiekko. Pitänee lienee ottaa lainaan ennen ostopäätöstä, kun se tuntuu melkoisen radikaalisti mielipiteet jakavan.
Juu, minun mielestäni myös kuten jo tähän ketjuun hehkutinkin.

Olennaista on se, hyväksyykö kokeellisuuden ja erilaisuuden Sabbath-levyssä. NSD poikkeaa puolesta tusinasta ensimmäisestä levystä selkeästi, mutta saman bändin tuotos se silti on. Tietyllä tapaa aasinsilta vanhan Sabbathin ja Ozzyn soolouran välillä, voinee jopa sanoa. Dion tultua mukaan Iommi lähti sävellyksineen taas eri suuntaan.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Onkos kukaan lukenut tuota Joel McIverin kirjoittamaa (sama kaveri, joka kirjoitti myös Metallicasta kirjan) Sabbath Bloody Sabbath -kirjaa?

Justiinsa lukaisin. Ozzyhan ei tuohon osallistunut, mutta erinäisistä lähteistä leikkailtuna on toki runsaasti äänessä. Ihan asiallinen ja sujuva kirja, vaikka kaikkea mahdollista ei noinkaan paksuun kirjaan varmasti saakaan mahtumaan.

Hyvää on aina sekin, kun noita ikävämpiä juttuja tuodaan esille. Ja olihan mukana ihan hauskojakin huomioita (joista tosin hauskimmat olivat kirjaston kirjan aiemman lainaajan tekemät alahuomautukset).

Mikään varsinainen hevimies en ole, mutta aina välillä tulee pyöräytettyä jotain noista klassikkoälppäreistä. Kirjan luettuani ajattelin, että pitäisikö sitä kuunnella ihan yleissivistyksen vuoksi Dio-aikaisia levyjäkin Spotifysta, mutta kyllä niiden kuuntelu tyssäsi heti ekaan kiekaisuun.

Ja itse asiassa vasta kirjaa lukiessani tajusin, että bändihän on ollut virallisesti kasassa ja levyttänytkin säännöllisesti vielä Dionkin jälkeen. Tai kaipa tuostakin voi olla montaa mieltä. Mutta noin niinkuin periaatteessa ainakin.

Hassu sattuma oli myös se, että kun toissailtana sain kirjan luetuksi ja ajattelin vielä kurkata, että tuliskos telkusta jotain, niin eikös Jimmy Kimmel kuuluttanut juuri Ozzyn ja Sharonin sisään.

Oli oikeastaan aika positiivinen ylläri, kun näki Oskarin niin skarppina, selväpuheisena ja hyväkuntoisen oloisena. Kirja kun oli päättynyt MTV-aikaan ja mönkijäonnettomuuteen ja niiltä ajoilta taisi olla itselläninkin edellinen havainto pimeyden ruhtinaasta.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK

eleven

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montréal Canadiens
Kyllä se minulla kallistuu siihen ensimmäiseen levyyn, Black Sabbathiksi nimikoituun. Sitä on eniten tullut kuunneltua ja edelleen tulisi valittua soimaan ensimmäisenä. Pidän sen raskaudesta ja bluesahtavuudesta. Behind The Wall of Sleep, The Wizard, The Warning... Mahtavaa. Tietysti myös Black Sabbath ja N.I.B. jotka ovat itsestäänselviä klassikoita. Mikä tahansa seuraavista kolmesta levystä (Paranoid, MOR ja Vol4) olisi myös voinut tulla valituksi. Seuraavaksi niin julkaisu- kuin omassa henkilökohtaisessa parhausjärjestyksessä tulevat Sabbath Bloody Sabbath ja Sabotage. Sen jälkeen levyt ovat enemmän tai vähemmän samantekeviä, ennemmin kuuntelen sitten muitten bändien parhaita kuin Sabbathin keskinkertaisuuksia.

Dio-era ei koskaan ole pahemmin uponnut, en tiedä mistä johtuu. En kai vain tykkää erityisemmin tuollaisesta perinteisestä 80-luvun "kiekumis-hard-rockista", jota Dio ja Dio-era edustaa. Kyllä niistäkin hyviä biisejä löytyy (Neon Knights, Heaven and Hell sekä myös uusi The Devil Cried, sekä Diolta itseltään Holy Diver, Rainbow in the Dark, Don't Talk to Strangers) muttei missään nimessä minulle mitään elämää suurempia...

Ozzyn ja Dion ulkopuolelta onkin sitten tutustuminen jäänyt pitkälti tekemättä. Nyt olen kuunnellut muutamia allmusic.comin mukaan merkittävimpiä biisejä noilta albumeilta. Enpä ole paljosta jäänyt paitsi. Alice in Chainsin mieleentuova Virtual Death ja ihan hyviä koukkuja sisältävä The Shining ovat hyviä, muuten ei kauheasti ollut mitään mieleenjäävää.

Taitaa olla Iommin soololevyt (Iommi ja erityisesti Fused) parasta mitä mies on tehnyt sitten Black Sabbathin kuuden ekan levyn.
 
Viimeksi muokattu:

Hammer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Black & Gold, Blackhawks, WHUFC
Nyt on tuo Joel McIverin kirjoittama Black Sabbath -kirja luettu ja aika lailla se vastasikin niitä odotuksia, joita sille asetin. Erittäin mielenkiintoinen kirjahan se pääpiirteittän oli, joten nopeasti tuli ahmittua. Itse en ole niin paljon Black Sabbathin alkuajoista lukenut saati kuullut aiemmin, joten kirja toimi ikäänkuin historian oppitunteina yhtyeen maailmaan. DIO:n ja Martinin ajoista olisi tosiaankin saanut kirjoittaa enemmän, koska ne kiinnostavat siinä missä Ozzyn aikakausikin.

Vaikka Joel McIverin kirja etenee selkeästi ja haastattelukommentit on koottu järkevästi, niin silti löydän kirjailijan työstä kritisoitavaakin. Nimittäin tuntuu siltä kuin biisihehkutukset ja -haukut olisivat tuotu liiankin subjektiivisesti esille. McIver lyttää tylsiksi rokkivedoiksi useita loistavia kappaleita erittäin löyhin perustein (esim. DIO-aikakaudelta) ja kehuu vuolaasti ainakin Ozzy-eran matskua aina Sabbath-ajoista soololevyihin. Sitten näitä muutamien yleisesti haukuttujen Ozzy-eran levyjen raitoja McIver uskaltautuu kriittisestikin mollaamaan. Jotenkin tulee sellainen vaikutelma, että mies haukkuu kaikkea sitä Sabbath-kamaa mitä muutkin (Ozzy-diggarit) haukkuvat eli toisin sanoen on vaikea huomata onko kyseessä miehen oma mielipide vai "mielipide", joka tukee yleisestä mielipidettä.

Sitten (ainakin tässä suomennoksessa) ärsyttää se, että kirjailija käsittelee metal-musiikkia ylipäätään liikaa omien mieltymystensä kautta, eikä tyydy hieman objektiivisempaan kerrontaan silloin, kun se olisi paikallaan. McIver väittää esim. black metalin esi-isien Mercyful Faten, Bathoryn ja Venomin esiintymisen ja imagon olevan kuin amatöörinäyttelijöiden harjoituksista, mutta hieman myöhemmin mies väittää jopa Dimmu Borgirin ja Cradle of Filthin tyylisiä bändejä uskottavimmiksi ja kutsuupa McIver Mayhemia, Burzumia, Dimmua, Filthia jne. death metaliksi!. Kyllä minun mielestäni Dimmut ja Filthit ovat niitä vähiten uskottavia äärimetallibändejä, vaikka tuo uskottavuus jo käsitteenäkin ärsyttää. Itse kuuntelen ja katselen siis niitä amatöörinäyttelijöiden keikkatallenteita paljon mieluummin kuin tätä McIverin death metalia. ;)

Kaiken kaikkiaan kirja täytti odotukset ja voisin antaa 4-10 -asteikolla numeroksi vaikkapa 8-. Mielenkiinto pysyi yllä ja monet Ozzyn tempaukset & repliikit naurattivat siinä määrin, että meinasin pudota tuolilta. Siinä on todellinen show-mies, vaikka en miestä pysty aina ihan tosissaan ottamaankaan saati ole liiemmin Ozzyn äänen suurin fani. Ainakin herra Osbournen elämästä on mielenkiintoista lukea. Tony Iommin arvostus kitaristina ja ihmisenä nousi entisestään McIverin kirjan lukemisen jälkeen. Hieno mies, hieno muusikko. Mutta tosiaan, joskus täytyy lukea enemmän myös DIO- ja Martin -aikakausista.

Mitäpä mieltä lautalaiset ovat noista Black Sabbathin VHS-/DVD-julkaisuista The Black Sabbath -story 1 ja The Black Sabbath -story 2? Ajattelin ne hommata, jos jossain sopuhintaan vastaan tulevat. Myös varmaan kaikki vanhat BS-lätyt tulee lähiaikoina kuunneltua muistinvirkistykseksi.
 

HAL9000

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki tamperelaiset käy paitsi Ilves
Onkos noista Tony Martin -ajan leyvistä painos lopussa tai jotain? Olen ajatellut täydentää puuttuvia levyjä siltä ajalta, mutta niitä ei oikein tunnu löytyvän pääkaupunkiseudun levykaupoista. Ennen oli Tunnelin levyssä ja vaikka missä hintaan 5 - 10 euroa kappale, mutta nyt ei löydy niin mistään.

Harmi jos painos olisi lopussa juuri nyt, kun Ozzy on haastanut Iommin oikeuteen Black Sabbath -nimen käytöstä -> uutta painosta ei välttämättä tule heti.

Alkuperäiseen kysymykseen. Bändin tyyli on vaihdellut hurjasti eri vokalistien myötä. Kyse ei ole vain siitä, että levyillä olisi erilaiselta kuulostavia laulajia, vaan koko musiikillinen suuntaus tuntuu muuttuvan hurjasti. Rikkauttahan tuo tavallaan on, vaikka uusi linja joskus voi ensiksi tuntuakin pettymykseltä.

Minusta selvästi parhaat kaudet & levyt olivat:

* Alkuperäisen kokoonpanon alkutaival. Eli kaikki levyt aina johonkin Sabotageen asti. Technical Ecstacy ja Never Say Die alkoivat jo vähän maiskahtaa häthätää kasatulta huumekatkuiselta rutiinisuoritukselta. Yksittäisiä helmiä niiltäkin toki löytää, mutta nuo aiemmat levyt olivat ne, jotka määrittelivät bändin. Yllättävänkin kokeellista ja nokkelaa musiikkia aikakauteen nähden (esim. Supertzar, Symptom of the Universe, Laguna Sunrise ja monta, monta muuta).

* Dion ensimmäinen kausi eli Heaven and Hell, Mob Rules ja Live Evil. Musiikki on suoraviivaisempaa heviä ja vähemmän kokeilevaa kuin alkuperäiskokoonpanon erikoisimmat tuotokset. Musiikin yleissävy paljon synkempi ja goottilaisempi, sanoituksen aiheet kauhufantasiaa. Joitakin hassuja kokeilujakin löytyy, kuten niskavilloja nostava Sign of the Southern Crossin didgeridoo-imitaatio (olettaakseni wah-pedaalilla tehty). Siksipä tämä aikakausi onkin helpompi sulattaa kuin musertavan ylenpalttiseen ja yksipuoliseen synkistelyyn sortuvat myöhemmät Dio-yhteistyöt (eli Dehumanizer ja nykyinen Heaven&Hell). Puhtaasti laulajanahan RJD on valovuosia edellä Ozzya, jonka laulajantaidoista antaisin jokseenkin saman arvion kuin Iommi antoi aikoinaan Ozzyn alun perin pyrkiessä laulajaksi bändiin.

Kumpi noista kahdesta kaudesta parempi? Makuasia. Minusta Dion eka kausi oli se huippu, jolloin muusikoiden täysi potentiaali saatiin vasta kokonaan paljastettua. Iommi on itsekin viitannut tähän viimeksi melko tuoreessa Guitarist-lehden numerossa (316), jossa hän sanoo: "With Ronnie we scrutinize the music a lot more - because Ronnie has a lot of ideas as well. Ronnie will suggest transitions; that might be a change to the tail end of a riff. For instance, I'll come up with the initial riff then he might suggest changing it a little and going to the next part. We pull the music apart more. With Ozzy, we don't scrutinize it - or certainly he doesn't - that much. We experiment a lot with Ronnie in the band and he'll often surprise me with what he'll come up with. It's good because he might hear something different to me in a riff - it works." Eikä liene sattumaa, että monet Tonyn komeimmista kitarasooloista (esim. Heaven and Hell ja Die Young) ovat syntyneet juuri Dion aikana: "Ronnie has always encouraged me to do solos, which is good," toteaa Iommi itse.
 

HAL9000

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki tamperelaiset käy paitsi Ilves
Mitäpä mieltä lautalaiset ovat noista Black Sabbathin VHS-/DVD-julkaisuista The Black Sabbath -story 1 ja The Black Sabbath -story 2? Ajattelin ne hommata, jos jossain sopuhintaan vastaan tulevat. Myös varmaan kaikki vanhat BS-lätyt tulee lähiaikoina kuunneltua muistinvirkistykseksi.

Tulipa ostettua nuo kun ne olivat uusia. Ensimmäistä osaa voin suositella varauksetta. Jälkimmäisen osan arvoa minun silmissäni laskee se, että siinä ei ole useimpia biisejä kokonaan vaan ainoastaan leikattuja pätkiä, josta nopeasti siirrytään haastatteluun. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä kokonaisia musavideoita Dion ja Gillanin kausilta. Hyvää läppää noissa haastatteluissa toki on esim. Gillanilta.

Mutta tässäpä kolmas historiikkivideo, jota suosittelen kaikille vähänkään englannintaitoisille: "Inside Black Sabbath - A Masterclass with Tony Iommi". Tony kertoo itse bändin historiasta, biiseistä, kitaran soitosta ja paljon muusta. Keikkavideoitakin on mukana.
 

Hammer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Black & Gold, Blackhawks, WHUFC
Kiitos suosituksista HAL9000:lle! Ainakin tuo ensimmäinen osa tulee siis ostettua sekä tuo erittäin mielenkiintoiselta kuulostava " Inside Black Sabbath - A Masterclass with Tony Iommi ". Iommin mietteet kiinnostavat erityisen paljon, kun olen nyt viimein ajatellut vuosien satunnaisemman diggailun jälkeen syventyä Black Sabbathin monivaiheiseen historiaan hieman pintaraapaisua syvemmältä.
 

Hanhi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, AS Roma
Taidan kallistua Master Of Realityn puoleen, tunnelmaltaan vaikuttavin kokonaisuus. Kakkosena varmaankin Paranoid, sitten Vol.4, Black Sabbath ja Sabbath Bloody Sabbath. Viis ekaa levyä: TOP5.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös