Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

BBS eli Bulletin Board System - kaikkien keskusteluryhmien alku

  • 6 363
  • 14

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Aika kultaa muistot. Kun nykyään Internetin mahdollisuuksia ihastelevat henkilöt eivät vielä joskus 90-luvulla tienneet miten tietokone käynnistetään, oli osalla meistä "nörteistä" amigat juuri vaihtuneet 486:iin ja koneessa oli 2400 "baudin" modeemit, joiden nopeus nousi nopeaan tahtiin 90-luvulla ja vielä vajaa 10 vuotta sitten mentiin 56k:n modeemeilla nettiinkin asti.

Modeemit olivat kuitenkin valtaosalle tietokoneharrastajia väline yhteyden muodostamiseksi nk. purkkeihin eli BBS:iin. Nämä olivat koneita, joihin saattoi soittaa, ladata sieltä tiedostoja sekä käydä keskustelua sysopien kanssa tai osallistua keskustelu ryhmiin nykyisten Internetin keskusteluryhmien tapaan, kuten nykyään tämä Jatkoaika ja monet muut. Erona oli ehkä se, että tuolloin keskusteluryhmät olivat yhteisöinä pienempiä ja enemmän paikallisia. Joissakin oli muistaakseni myös aikarajat linjoilla roikkumiseen. Suosituimmissa purkeissa yhteys pätkäistiin jopa 30 min jälkeen.

Itse löysin purkit tosiaan ensimmäisen PC:n saatuani 16-vuotiaana lukiofinninaamana. Sellaisena sosiaalisesti rajoittuneena ja huonolla itsetunnolla varustettuna purkkien keskusteluryhmät ajoivat oman tehtävänsä.

BBS:t pyörivät joko yksivärisinä tai mahtavan nelivärisen ANSI-grafiikan varassa. Tunnetuin BBS-softa oli alkuaikoina SBBS, joka hävisi lopulta suosiossa BBBS:lle.

Ilmeisesti joitankin purkkeja oli toiminnassa ainakin vielä muutama vuosi sitten. Jokohan viimeisetkin ovat kaatuneet Internetin edessä? Ainakin yhteyden saaminen niihin voi olla aika haastavaa, nykykoneista kun on modeemit käipyneet korppuasemien tapaan :D

Eli laitetaan kiikkustuoleihin vahtia ja muistellaan tarinoita tästä yhdestä päättyneestä vanhan ajan eksotisesta teknisestä ihmeestä?-)
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Paljon tuli purkkeja käytettyä 90-luvun alkupuolella. Näistä sai mukavasti uusimmat modit ja demot, sekä tietysti pokekuvia.

Keskusteluissa oli kyllä aika pitkälti samat aiheet kuin nykyäänkin, mutta vaati hieman enemmän työtä, koska threadit piti aina ladata omalle konelle, editoida omat jauhannat ja sitten taas uploadata takaisin purkkiin.

Meidän koululla oli myös oma purkki, jota pitivät yllä koulun "supernörtit". Heiltä sai sitten kaikki uusimmat warezit kätevästi.

Isot pojat kertoivat hurjia juttuja 3|173-kannuista, joissa warekset virtasivat suuntaan jos toiseenkin.

Kyllä sitä tunsi olevansa aikaansa edellä, kun purkkien parissa kulutti aikaansa. Eka motukka oli juurikin 2400, josta siirryttiin 14400 ja sitten 28800. Tämän jälkeen pääsinkin jo kiinteiden yhteyksien pariin duuniin.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Isot pojat kertoivat hurjia juttuja 3|173-kannuista, joissa warekset virtasivat suuntaan jos toiseenkin. Kyllä sitä tunsi olevansa aikaansa edellä, kun purkkien parissa kulutti aikaansa. Eka motukka oli juurikin 2400, josta siirryttiin 14400 ja sitten 28800.

Hähä. Hyvien purkkien löytäminen edellytti tosiaan vähän viidakkorumpujen äänen kuulemista. Kovin kaukaisiin purkkeihinhan ei kuitenkaan viitsinyt soitella kaukopuhelumaksujen vuoksi.

Edellä aikaa tosiaan oltiin silloin. Silloin sitä tunsi edustavansa marginaalista eturyhmää kun ymmärsi rajallisten tietoverkkojen päälle. Enää ei niin kiinnosta jos joku sitten kertoo jostain uudesta nettisovelluksesta. Jotenkin tuntuu että massat ovat tulleet takaa ja ohi jyrän kera.

Motuista tuo 14400bps oli toimiva malli. 28800 oli minulla ainakin ongelmamalli. Sisäistä en saanut toimimaan lainkaan. Siinä oli sitten Wellin ulkoinen joka pelitti aika hyvin. Anno 1993 ja -94 mulla oli omakin yksilinjainen 24h purkki, joka lähti pyörimään hyvin mutten jaksanut kauaa pitää. BBBS oli kyllä fiksu softa. Siinä kun tuli CD-ROM asemat käyttöön niin tuo BBBS vaihtoi automaattisesti filelistat sen mukaan, mikä romppu oli koneessa. Alleviivataan nyt vielä että shareware ohjelmista oli kyse :)
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Jepjep, BBS:iä kanssa on tullut koluttua, tosin lähinnä kaveriporukoitten kanssa kun meillä ei kotona ollut modeemia :/

Kun sitä lataa kymmenen minuuttia kuvapakettia, jonka nimi antoi olettaa jotain aivan muuta, mutta paljastuukin sitten intiimin miesrakkauden osoitukseksi, niin siinä kyllä samastui nopeasti pieneen oravaan pakkasella...ja ehkä tutustuminen eri seksuaalisuuden muotoihinkin sujui siinä ohessa.

Ja warehan silloin kulki minkä ehti, loppupeleissä vastan p2p-verkkojen tulon myötä (~2000-luku) olen ostanut ensimmäiset pelini, sitä ennen kaikki pelit tulivat kavereilta warena. Huhupuheitten perässä sitä tuli koluttua erilaisia purkkeja, mutta lopulta taidettiin aina hengata muutamassa paikassa jauhamassa paskaa chatissa.
 

Cosmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
JB & KG
Joo, IRCcasin koulusta -93 clinetin #freenetissä joidenkin kauhajokelaisten pikkupillujen kanssa joka perjantai-ip. Se vasta oli kuumaa kamaa, iketasoista settiä. Missähän nimimerkki Suikki vaikuttaa nykyään? Laskujeni mukaan aletaan pyöriä jo siellä kahd..kolmenkympin hujakoilla sielläkin. Eihän nyt kukaan voinut siihen aikaan kujeilla esittämällä jotain muuta tyyppiä, eihän?

Vuosia tuon jälkeen luulin IRC-touhun tyystin kuolleen, kun ICQ ja muut messengerit yleistyivät, mutta joku vuosi sitten olin ihmeissäni, kun irccaus olikin jokaisen nuoren harrastus, kun olin sen mieltänyt ihan nörttitouhuiksi. Niin ne ajat muuttuvat.

Kotimaisista "purkeista" kovia mestoja olivat ainakin MITS. Uskomaton fiilis kun imuroitiin joku pikseliporskikuva ja sitten tulosteltiin sitä ehkä huikeimmalla tulostimella ikinä n. puoli tuntia. Sieltä löytyi myös X-filesien episode guide, joka räjäytti joidenkin fanien kasetin tyystin. Onhan noita purkkeja kai vieläkin pystyssä joitain. Samoin vanhat newsgoupit ovat hauskaa luettavaa groups.google.com:n kautta.

Pe-illasta su-aamuun linja auki maksoi 50p koko setti. Oi aikoja.
 

Tumpe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lipö ty.
Yksi purkki on ainakin vielä telnet-yhteyden kanssa online, bbbs.net :-) en tie pääseekö tuohon bcg-purkkiin modeemin kautta enää, mutta toisaalta käyttääkö kukaan enää modeemia. Minullekin ensimmäisiä askeleita tiedon valtavirtaan oli nimenomaan purkkien kautta. Rauman seudun purkeista tuli tutuksi RamBo ja Tiger BBS. MikroBitin purkkiin otettiin kanssa säänöllisesti yhteyttä. Oi niitä aikoja... tosiaan silloin kun soitto maksoi vain 50p koko ilta niin siellä oltiin sitten yötä myöten. Todella tyytyväisiä oltiin tekstipohjaiseen käyttöliittymään. IRC tuli sitten myöhemmin. Itse asiassa vielä muutama vuosi sitten irkkasin välillä bcg:n kautta, nykyään ei tunnu enää onnistuvan.

Paikallispuhelumaksujen siirryttyä tuosta 50p/ilta pois minuuttiveloitukseen tuli mullekin hommille tenä kun posti toi kotiin 1500mk puhelinlaskun.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Samoin vanhat newsgoupit ovat hauskaa luettavaa groups.google.com:n kautta.

Hauskaa luettavaa ja vielä hauskempaa imuutella binukoita. Minulla on Unlimited-tili eräällä news-servulla. Maksaa n. 10€/kk ja kaupan päälle duunissa on nntp-portit auki, vaikka jopa youtube on blokattu. Ei taida firman Syssit olla tutustuneet aikanaan newsgrouppeihin. Tunnissa ehtii aika hyvin imuutella "sharewarea" 2-3MB/s...

Vaikka kyseessä on kaikenkaikkiaan melko tuntematon(vanha) maailma monelle, niin lähes sama shitti löytyy kuin torrenttisaiteilta.

Minusta ei kallis, jos vertaa nopeutta torrentteihin. Lisäksi netistä löytyy saitteja, jotka tekevät hakuja ja joista voi sopivalla news-readerilla impata suoraan kaiken tarvittavan ilman headereiden latausta. Samoin puuttuvat osat tai korruptoituneet filet eivät enää ole ongelma, sillä uploadaajat laittavat filejen mukaan parity-blokkeja, joilla filet saa korjattua

Lisätietoa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskusteluryhmät ja http://en.wikipedia.org/wiki/NZB ja http://en.wikipedia.org/wiki/Parchive
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
Jaa, täälläkös on muitakin?

Oulussa vaikutti aikanaan "Aurinko", oikea vaihtoehtoajattelijoiden mekka nörttipiireissä... sittemminhän siellä oli ainakin Komposti ja Trifixion (ok, molemmat ehken myöhäisessä vaiheessa, hieman warepainotteisia), noista leppoisista skeneilyistä (kuka vielä muistaa byterapersin?), siirryttiin Juven ensimmäisen bustin kautta suoraan telnettailemaan, ihan oikeisiin BBS:n.

Pitäsköhän sitä polkaista vanhalla koneella BBBS tai PCBoard käyntiin? HPAVC, 21-07 EET, v32, SysOp never online!
 

Vteich

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Vuosien '95 ja '99 välillä tuli kyllä pyörittyä niin perkeleesti eri 019- ja 09-alueen purkeissa ja sen näköisiä oli puhelinlaskutkin Telen alueella soitellessa. Parhaita olivat pienet, aktiiviset messupurkit, mutta aika paljon tuli aikaa ja vanhempien rahaa kulutettua myös ~100-linjaiseen MITSiin. MITSin kautta tuli myös joskus '96 tehtyä ensikosketukset internetiin www:n ja IRC:n kautta. MITSissä oli vaan aika v-mäistä se, että paikkaanhan piti ostaa krediittejä (1 krediitti = 1 mk), jotta sai linjoilla pyöriä. Jonkun aikaa paikan group chatissa ehti olla pokeri, jolla pystyi pelaamaan muita chattijoita vastaan panoksena kunkin krediitit. Jossain vaiheessa tuo kuitenkin kiellettiin kokonaan, yllättäen.

Broidilla oli noina vuosina myös oma 2-linjainen purkkinsa pystyssä. Meillä oli parhaimmillaan aika hienot viritykset sinne, kun noiden kahden soittolinjan lisäksi käytössä oli tietysti sysopin oma linja, minulta lähiverkkokaapelin kautta toiminut oma linja ja myös kolmelta naapurilta samanlainen lähiverkkokaapelin kautta toiminut linja.

Hauskaa noissa purkkiajoissa on myös se, että kun jo silloin modit kiinnostivat todella paljon ja niitä levittäneissä purkeissakin tuli paljon pyörittyä, niin nyttemmin niiltä ajoilta purkeista ja modeista tuttuja nimiä on useampiakin tullut käytyä pk-seudun klubeilla katsomassa esiintymässä. Niin se aika kuluu ja kuviot vaihtuvat.

Oman purkkiharrastusurani highlight oli ehkä kuitenkin se, kun onnistuin joskus 13-vuotiaana MITSin chatista saamaan kutsun todella kovaan WaReZ-purkkiin paikan co-sysopilta. Numerohan oli tietysti salainen, eikä sitä saanut jakaa kenelle tahansa. No, kun tuonne sitten soitin, otti paikan varsinainen sysop minut heti puhutteluun ja rupesi tivaamaan warea tai kuvia. No, kuviahan minulla oli, olin nimittäin juuri MITSistä ladannut helvetin ison paketin todella siistejä NASAn avaruudessa maapallosta ottamia kuvia - kaikki nimetty tyyliin pic1_090396.jpg - enkä oikeasti tajunnut, minkälaisista kuvista tämä muutaman vuoden vanhempi nörtti oli kiinnostunut. Noiden NASA-kuvien lähettämisen jälkeen sain valitettavasti aika nopeasti kenkää paikasta, enkä ihan heti tajunnut syytä.

Ainiin, ja LORD oli aika kova sana aikoinaan.
 

Ruutiveijari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Vuonna '92 alkoi, silloin 300baud modeemi ja ensiyhteys SYPin nettipankkiin, koneena MSX 738 Xpress, loistava masiina. Siitä sitten parin vuoden sisällä siirtymä 188 MikroMikon (ihailtavan harvinainen), 286 IBM AT:n kautta 386SX/16MHz masiinaan, johon rinnalle iskettiin US Robotics 2400 ja maailma avautui aivan eri tavalla. 02 alueella oli tuohon aikaan klo 17 jälkeen hinta per lähipuhelu 49 penniä, joten heti klo 17.00 iskettiin Telemate käyntiin ja yhteyttä milloin Datacoppiin, Datacrimeen tai siihen ehdottomaan suosikkiin, Carrier BBS:ään.

Laitteiston kehityttyä iskeytyi pöydälle 386DX/40 ja motukaksi Telewell 14.4k ja linjoille oma purkki, SysPower iltabbs, softana BBBS. Telewell vain oli huiman epäluotettava masiina, kätteli hyvällä tuurilla 9600 nopeuden ja US Roboticsien kanssa ei usein lainkaan.
 

mission16W

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, MUFC (sympatiat TPS)
Isot pojat kertoivat hurjia juttuja 3|173-kannuista, joissa warekset virtasivat suuntaan jos toiseenkin.

Juu, näitä w33rz-purkkeja minä lähinnä käyttelin, joskin joka ilta soittolistalla oli useita muitakin bokseja. Olihan se hurjaa ja alkeellista meininkiä, mutta toisaalta myös yleisö oli teknisistä vaatimuksista johtuen fiksumpaa kuin tavalliset Internet-spedet.

Ja mobyn tavoin itsekin käyttelen yhä Usenetiä tiheään, joskaan en tosiaan niinkään keskusteluun :) Kyllä siinä käy torrent-peeloja sääliksi, mutta toisaalta ei enää siinä vaiheessa kun muistaa haisevien "siiz niinq miten mä imutan pelei ja leffoi?!11!??!??!" -idioottien vetävän kaiken huomion itsensä ja saittiensa niskaan.
 

torni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Muikisteleva rightin kanukkipakki
Motuista tuo 14400bps oli toimiva malli. 28800 oli minulla ainakin ongelmamalli. Sisäistä en saanut toimimaan lainkaan.

Tuo sisäinen 28800 oli sellainen miehuuskoe. Muutaman päivän se tais vaatia asennusta eka kerralla toimiakseen. Lopuksi noita piti asentaa ihan työkseen (oikeesti!). Mutta meni ne yleensä tunnissa toimintakuntoon, taitojen korostuessa. Ulkoinen motukka, eihän niihin voinut olla varaa yksityishenkilöllä (lue opiskelija)?
 

MS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Et-Po 72, EuPa, Veitsiluodon Vastus,Hoopi Hänninen
Kun nykyään Internetin mahdollisuuksia ihastelevat henkilöt eivät vielä joskus 90-luvulla tienneet miten tietokone käynnistetään, oli osalla meistä "nörteistä" amigat juuri vaihtuneet 486:iin ja koneessa oli 2400 "baudin" modeemit, joiden nopeus nousi nopeaan tahtiin 90-luvulla ja vielä vajaa 10 vuotta sitten mentiin 56k:n modeemeilla nettiinkin asti.
Nuorimmat eivät vielä edes olleet syntyneet, kun osa otti tietokeella yhteyden toiseen purkkiin 80-luvulla. Kesällä 1982 perustettiin Suomen ensimmäinen BBS-modeemiboksi Helsingissä.
 

mission16W

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, MUFC (sympatiat TPS)
Nuorimmat eivät vielä edes olleet syntyneet, kun osa otti tietokeella yhteyden toiseen purkkiin 80-luvulla. Kesällä 1982 perustettiin Suomen ensimmäinen BBS-modeemiboksi Helsingissä.

Näinpä. En nyt itse muista tarkalleen, milloin omat ensimmäiset BBS-seikkailuni suoritin, mutta 80-luvulla sen täytyi olla, koska tuolloin tuore Sid Meier's Pirates tarttui mukaan piraattipurkista. Wikipediaa tarkastelemalla vuosi saattoi olla 1987, koska peli on tuolloin julkaistu PC:lle.

Voi niitä maagisia hetkiä PC:n ääressä kun vanhemmat antoivat luvan siirtää koneen puhelinpistokkeen lähettyville modeemin käyttöä varten. Myöhemmin koko homma tosin repesi kun innokkaalta swapperilta karkasi mopo käsistä, tuloksena reilun tonnin puhelinlasku. Itsepä sen tosin maksoin myymällä irtainta omaisuutta ja tekemällä hanttihommia, joten oppi jo nuorena rahan arvon :)
 

Timi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit - Schalke 04
Joskus on tullut kaihoisasti mietittyä purkkiaikoja. Kait se vaan niin on, että aika kuultaa muistot. Nykyään kun ei tarvitse jättää modeemia yrittämään 30 sekunnin välein soittoa, kun purkissa on joku ja linja tuuttaa varattua koko ajan.

Itse en oikein ikinä tuosta tiedostopuolesta niinkään innostunut. Varmaan juuri se, että se kuitenkin oli suhteellisen hidasta niin en jaksanut siirellä modeemilla. Helpompaa oli ottaa läjä diskettejä mukaan ja marssia kaverin luokse.

Messuilu olikin enemmän se mun juttuni. Aluksi pyöritin yöpurkkiakin, mutta se oli hienoa, kun jatkuvalla syötöllä tuli päivisin puhelimeen modeemisoittoja. Sitten jossain vaiheessa tuli hankittua oma linja purkille ja pyöritinkin pari vuotta urheiluaiheista purkkia. Siihen aikaan tosin lätkäkeskustelu oli huomattavasti rajoitetumpaa, sillä purkissani oli yksi TPS:n kannattaja, yksi taisi soitella jostain Kemin suunnalta, ja muut olivat 09-alueelta. Kaukopuheluita kun ei suurin osa tietenkään viitsinyt soitella.

Purkki kaatui, kun lähdin opiskelemaan, joten tuostakin on jo yli kymmenen vuotta aikaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös