Backgammon

  • 7 281
  • 27

MokkaSiili

Jäsen
Suosikkijoukkue
tappara
Olisi ihan mielenkiintoista tietää kuinka moni jatkoaikalaisista osaa pelata tätä erikoisesti onnea ja taitoa yhdistelevää peliä jota myös maailman julmimmaksi peliksi kutsutaan ?
Backgammonissahan pitää peliä koko ajan "luoda" eli jokaisen siirron ja heiton jälkeen on uusi tilanne edessä jolloin taktiikkaa pitää muuttaa nopeasti tilanteisiin sopivaksi.
Onnella on kuitenkin aina oma osuutensa pelissä eli huono onni pitää aina kestää ja hyvästä onnesta tulisi aina ottaa kaikki mahdollinen hyöty.
Se että pelaat peliä parhaalla mahdollisella tavalla ei takaa voittoa , se takaa ainoastaan hyvän mahdollisuuden voittoon.
Muuten , 2001 Monte Carlon maailmanmestaruuskisoissa suomalaistrio voitti joukkuekilpailun .
Kuinka muitten pelien , kuten shakin , harrastajat suhtautuvat backgammoniin pelinä suhteessa omaan peliinsä ?
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Sattuipa somasti.

En ollut koskaan pelannut backgammonia, mutta pelilaudan sentään tunnistin, jos sellaisen esim. telkkarissa näin. Viime aikoina olen sitten netissä veivaillut kyseistä peliä aika paljon ns. konetta vastaan, mikä kokeneesta pelaajasta tuntuu varmaan aloittelijan räpellykseltä.

Säännöt ovat siis tulleet tutuiksi ja muutenkin pelin luonne on alkanut aueta. Itse asiassa säännöt oppii todella nopeasti, mutta pelaamisessa kehittyy vähitellen. Aloittelija esim. jättää itsensä todella helposti suojattomaksi. Näin käy vaikkapa silloin, kun sortuu liian innokkaasti syömään vastustajan nappuloita. Pikkuhiljaa oppii pelaamaan viisaammin. On mietittävä todennäköisyyksiä ja vaikeutettava vastustajan peliä samalla, kun pyrkii tekemään omien nappuloittensa kotiuttamisen mahdollisimman varmaksi ja helpoksi. Taktiikkaa on tosiaan osattava muuttaa nopeasti tilanteittain, mikä tekee pelaamisesta haasteellista ja kiinnostavaa. Harrastelijankin silmin backgammon on hyvin kiehtova peli.
 

Akseli

Jäsen
Mainio peli. Ostin Stockan hulluilta päiviltä oikean laudan ja naapurin isännän kanssa alettiin noppia heittelemään. säännöt tuntuivat aluksi aika omituisilta ja pikkutarkoilta, mutta kun enemmän pelasi, niin alkoi olla tolkkua.
Alkuun se meinasi jäädä tuokin harrastus, molemmat pelattiin niin riskejä karttavasti, että eihän se ollut kuin juoksukilpailu. Kimbleäkin oltaisiin sitten voitu pelata, siinähän on vähän sama idea.
Kannattaa opetella.

Kun tajuaa säännöt ja ottaa hallittuja riskejä niin peli alkaa maistua.
 

MokkaSiili

Jäsen
Suosikkijoukkue
tappara
Backgammonia pelataan ainakin F1-varikolla , ATP-turnauksissa , Golf-turnauksissa , nuo tiedän , mutta kuinka paljon sitä pelataan NHL:ssa ja muissa kiekkopiireissä , siitä ei ole hajua.
Muutamia pelaajia ainakin on tiedossa kuten Jarkko Ruutu ja Henrik Sedin , mutta ketä muita ?
Netissähän on paljon pelipaikkoja , osa ilmaisia osa maksullisia , joissa pelaa päivittäin tuhansia ellei kymmeniätuhansia pelaajia joista keskustelujen perusteella voi päätellä että kaiken maailman peliareenoilta sitä tullaan.
Kehittäähän se taktisia taitoja ,tilanteiden tajua, psykologista silmää ja ennen kaikkea paineensietokykyä joita kaikkia tarvitaan myös jääkiekossa.
 

Voittaja

Jäsen
Loistava peli! Joskus jurrissa on tullut voitettua jonkin verran rahaakin tässä pelissä. Jos joku ei ole vielä kokeillut, niin suosittelen lämpimästi.
 

jake

Jäsen
Suosikkijoukkue
hifk
Backari on tietysti vakavampien älyurheilujen (shakki, bridge) parissa olevilla myös pelilistoilla. Jostain syystä tuntuu, että ne jotka pelaavat bridgeä tai shakkia usein harrastavat jossain määrin myös urheiluvedonlyöntiä, petsausta, black jackia tai bäkkäriä myös.

Samoja piirteitähän näistä tietysti löytyy. Shakkia lukuunottamatta todennäköisyyslaskennan hallinnalla pystyy pärjäämään näissä.

Hauska pelihän tuo backgammon sinänsä on, ei siinä mitään. Kyllä sitä voi suositella siinä missä mitä tahansa muutakin älyllä ja kokemuksella hallittavaa rahapeliä.
 

MokkaSiili

Jäsen
Suosikkijoukkue
tappara
Kertokaahan nyt shakinpelaajat mielipiteenne näitten kahden pelin hyvistä ja huonoista puolista sekä yhteneväisyyksistä ja eroavaisuuksista .
Onko backgammonin huippupelaajien joukosta siirtynyt ketään harrastamaan shakkia sillä tiedän että shakinpelaajien huippujoukosta ( kansainvälisiä suurmestareita tai vastaavia ) on usea siirtynyt pelaamaan backgammonia ja syitäkin tiedän ( moni päässyt tässäkin lajissa huipulle ) , bridgestä samaten .
Erilaisten tutkimusten mukaan esim . erilaisissa pokeripeleissä onnen osuus on paljon suurempi kuin backgammonissa vaikka yleisesti luullaan että backgammonissa onnen osuus on suuri.
Backgammonia pelataan kilpailumielessä Suomessa lähinnä vain Helsingissä ja Tampereella , kuitenkin kilpailun järjestäminen on moneen muuhun lajiin verrattuna helppoa .
Jos kiinnostaa nähdä kilpailupelaamista niin Hesassa on viikkokisat tiistai-iltaisin Kappelin Kellarissa ja Tampereella maanantai-iltaisin Wanhassa Postissa ( syyskuusta alkaen ) , kannattaa tulla vaikka katselemaan ja oppimaan jotakin uutta , ehkäpä .
Ainakin Tampereella on monissa keskustan ravintoloissa pelilautoja.
 

masu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti jake
Backari on tietysti vakavampien älyurheilujen (shakki, bridge) parissa olevilla myös pelilistoilla.

Itse olen pelannut aika paljon bridgeä ja backgammonia. Shakkia ei ole tullut pelattua ihan niin paljon. Mielestäni tuurin merkitys on suurimmillaan Backgammonissa. Noppien heittäminen on kuitenkin sattumankauppaa. Tosin todennäköisyyksillä on tässäkin pelissä merkitystä, joten taitava pelaaja osaa hallita riskit paremmin. Pelinä kuitenkin erittäin mielenkiintoinen ja vaatii hyvää strategista silmää, kuten shakki ja bridgekin.

masu
 

VTVH

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
On tullut pelattua sekä ihan oikealla pelilaudalla että viime aikoina tietokoneen välityksellä.

Mikä on paras paikka pelata backgammonia netissä? Mielellään sellainen paikka joka ei ole liian raskas modeemiyhteydelle. Joskus muinoin (vuonna 98 tai 99) oli sellainen pelipaikka jossa oli backgammonit, reversit, ristinollat, yms.. ja peleissä sai rangking pisteitä. tietääkö kukaan osoitetta?
 

masu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti VTVH
Mikä on paras paikka pelata backgammonia netissä?

Olen itse pelaillut osoitteessa http://www.zone.com backgammonia. Minun mielestäni tuo toimii ainakin suhteellisen hyvin. Paljon eri huoneita eri tasoisille pelureille ja muutenkin ulkonäöltään ihan asiallinen

masu
 

nihti

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Wild, Krylja
Viestin lähetti VTVH
Mikä on paras paikka pelata backgammonia netissä? Mielellään sellainen paikka joka ei ole liian raskas modeemiyhteydelle. Joskus muinoin (vuonna 98 tai 99) oli sellainen pelipaikka jossa oli backgammonit, reversit, ristinollat, yms.. ja peleissä sai rangking pisteitä. tietääkö kukaan osoitetta?

Ainakin Playsite on paikka jossa pelataan runsaslukuisesti backgammonia ja pelien tulosten perusteella rankingpisteet nousevat ja laskevat. Itse en ole gammonia siellä pelannut - jatkoajan shakkiturnausta pelaillaan samassa paikassa.

Gammonia on tullut pelattua ison veden takana 25 cent per kivi - gammonista tupla ja backgammonista tripla. Hieno peli - tosin cribbage oli vielä huomattavasti hauskempi tulonlähde/pikkurahareikä.
 

Annuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Latvija
Kakarasta asti pelannut kyseistä peliä. Pidän aivan hirvittävästi. Netissäkin on tullut pelailtua, mutta ei fiilis ole sama.
 

MokkaSiili

Jäsen
Suosikkijoukkue
tappara
Netissä on varmaankin yli 30 pelipaikkaa , pelaajien taso vaihtelee paljonkin .
Ensimmäinen ja alkuperäinen on www.fibs.com ( first internet backgammon server ) joka on ilmainen , kuten useimmat muutkin .
Pelaajien taso oli siellä kova aikoinaan , nykyäänkin muutama maailmanluoka pelaaja on siellä ajoittain , suomalaisiakin löytyy .
Pelaajien tasossa mitattuna paras paikka on www.gamesgrid.com ,jossa pelaavat lähes kaikki maailmanluokan pelaajat ja maailmanmestarit . Sen paikan huono puoli on että se on maksullinen jos haluaa rankingin ja hyviä pelejä , ilmaiseksi voi pelata vain kolmen pisteen pelejä mutta parasta on että ilmaiseksikin voi mennä katsomaan starojen pelejä ja oppia niistä paljon .
Muita paikkoja on paha mennä haukkumaan tai kehumaan kun ei ole niistä kokemusta .
Hyvän konevastustajan saa vaikka jellyfishistä tai montecarlosta , ilmaisia molemmat imuroitavaksi , haulla löytynee .
Muitakin on mutta ne ovat aika heppoisia tai sitten maksavat maltaita ( lähinnä snowie ).
Suomen backgammon ry:n sivutkin löytyvät , ovat vain hieman ajastaan jäljessä .
Haulla löytyy paljonkin juttuja ja opettavia artikkeleita .
Keskustelua löytyy suomeksi ( suht hiljaista tosin ) ja uutisryhmä englanniksi .
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Huikea peli, ei vain ole aikoihin tullut pelattua. Laudan omistan, mutta pelikavereita on erittäin vaikeata löytää.

Monien muidenkin pelien pelaaminen on loppunut samasta syystä, varsinkin korttipelien.

Netissä pelaan ainoastaan pokeria ja sekin on nyt jäänyt aivan liian vähälle, jotain backgammonia en todellakaan ala veivaamaan. Istun tässä netin ääressä muutenkin niin naurettavan paljon ja sitten pitäisi vielä alkaa harrastuksiakin cybermaailmassa... Ei helvetissä.
 

MokkaSiili

Jäsen
Suosikkijoukkue
tappara
Pari ilmaista kotivastustajaa jotka ovat ihan hyviä :

Jellyfish http://jelly.effect.no/download/jfl35.htm

Gnu www.gnu.org/software/gnubg/gnubg.html

Nämä ovat siis ilmaisia ja pelaavat hyvin , netistä löytyy muitakin mutta ovat pahukset enemmänkin lelutavaraa eli pelaavat aloittelijamaisesti eli varmastikin lapsille ihan kivoja .

Jellyfishin ja Gnun kanssa olen pelaillut eli suosittelen .

edit : osoitteesta yhden kirjaimen hylkäsin
 

masu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Nostetaan tätä piiiiiitkästä aikaa.

Onko joku innostunut pelailemaan gammonia rahasta esim. play65:ssä tai partygammonissa.

Itse olen pelannut leikkirahalla, koska taidot eivät tunnu riittävän voittamaan tarpeeksi usein. Lisäksi on tullut aiemmin ketjusa mainittu gnu backgammon latailtua koneelle, jolla voi sitten analysoida partygammonissa pelaamiaan pelejä (ja mokia)
 

laredo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sipoon Wolf, Malaga, Barcelona, työväen ampujat
Shakinpelaajan mietteitä

No tässä sitten vihdoin hieman shakinpelaajan mietteitä...

Me shakinpelaajat ollaan aika konservatiivista sakkia mikä muihin peleihin tulee. Tammea ja myllyä halveksimme lasten peleinä. Korttipeleistä tiedän muutaman Bridgeä kehuvan mutta muuten korttipelikin tuomitaan onnen peliksi. Backgammonia olen kokeillut kauan aikaa sitten enkä muista tarkkoja sääntöjä. Itselläni on kuitenkin ennakkoluulo nyt tähän peliin ns. onnen pelinä ja kunnon vanha konservatiivinen shakin harrastajahan kavahtaa kaikkia onnenpelejä...
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
laredo kirjoitti:
Backgammonia olen kokeillut kauan aikaa sitten enkä muista tarkkoja sääntöjä. Itselläni on kuitenkin ennakkoluulo nyt tähän peliin ns. onnen pelinä...
Minusta backgammonin noppaosuus on vain taitoeroja tasoittava ominaisuus. Kyllä tässäkin pelissä lopulta fiksumpi voittaa ja rahapanokset tuovat lisäjännitystä peliin...
 

KevlarB

Jäsen
Suosikkijoukkue
Syracuse B, Aaron B, Oral B
Gammonia !!!

No niin,

Gammon on pelien aatelia.

Samalla tavalla kuin pokerit, holdémit jne voisi joku neropatti avata gammonille omat sivut.

Loistava peli, ja pelaisin mielellään muita vastaan, jopa panostuksella.

Kertokaa ihmeessä jos tätä voi Oikeasti jossain pelata.

Kev
 

TML

Jäsen
Eräällä pokerisaitilla olen muutaman kerran rahasta pelannut Backgammonia, ja tuntuu vaativan vielä piirun verran harjoittelua meikeläisen kohdalla. Livenä olen sukulaisia vastaan jonkin verran pelannut, mutta netissä homma toimii erilailla. Ei sääntöjen suhteen juurikaan, vaan nimenomaan pelityylin.

Backgammonistahan ennustetaan uutta Hold`Emia, ja esimerkiksi yksi maailman kuuluisimmista pokerinpelaajista, Gus Hansen, onkin backgammonin yksi suurimmista puolesta puhujista. Olen ymmärtänyt että Hansen olisi joskus voittanut isommankin backgammon turnauksen.
 

OikeaPakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, maajoukkue, sympatiat: HIFK
Tuli aikoinaan käytyä pelaamassa viikkopelejä paikallisessa kuppilassa. Mieleen jäi semmoinen vaikutelma, että kilpailujen parhaatkin pystyi kaatamaan yksittäisessä pelissä (=tuuri/isot riskinotot). Jatkoonpääsyyn (pelattiin cup-systeemillä) vaadittiin kuitenkin pistemäärä joka piti raapia parin-kolmen erän voitoista ja yleensä kokeneempi siinä sitten pärjäsi. Eli taitotaso tulee esiin lopullisesti pitkässä sarjassa aivan kuten bridgessäkin.

Koukuttava peli, jossa tietyt lainalaisuudet pätevät. löytyy seifti- ja hyökkäys(riski)pelaajia.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Backgammon - tuo maailman julmin ja mm. Spede Pasasen fanaattisesti symppaama klassikkopeli!

Partygammon on ok ja toimii, myös jonkin verran todella hyviä pelaajia käy joskus kääntymässä. Aika vähän näkyy PG:n leikkirahapuolella niitä jotka häviävät tahallaan ja koettavat saada rankkauksensa siten alaspäin rahapuolen pelejä varten. Idea on tietysti se että saadaan oma status näyttämään rookielta vaikka taidot ovat pro, ja pelikaveri ei tätä välttämättä heti oivalla eikä alussa voi tietääkään. Monissa pelipalveluissa tahallaan häviäminen on kielletty ja pelaajien suorituksia myös valvotaan.

Jos rahasta pelaaminen kiinnostaa niin kannattaa vertailla minkä suuruisia siivuja eri pelipaikat ottavat voittopotista. Yleensä voittaja maksaa sitä enemmän komissiota mitä suurempi on ollut ns. elo-luvussa mitattu taitoero vastustajaan nähden. Tuota voi ainakin Partygammonissa simuloida pelaamalla leikkirahalla. 2000 pinnan tienoille rankattu pelaaja maksaa aika tavalla ekstraa talolle voittaessaan hieman keskitasoa paremman 1500-1600 pojon kaverin, verrattuna tilanteeseen jossa pelaajat ovat rankkaukseltaan lähellä toisiaan.

Itse pelaan mieluiten vähintään 7 pisteen matseja. Ellei peli äidy heti alussa vuorotellen tuplaamiseksi niin tuossa ehtii jo mukavasti kärryille vastustajan pelityylistä. Toiseksi mitä useammasta pisteestä pelataan niin sitä todennäköisemmin pelaajista osaavampi voittaa, vastaavasti tuurin merkitys vähenee.

Toistaiseksi en ole pelannut rahasta livenä enkä netissä. Voisin joskus jopa harkita, ihan hyvin tuntuu peli luistavan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös