Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Atlantin divisioonan voimasuhteet

  • 16 522
  • 56

Kumielvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Paltamon Pantterit
Eurosta vetoa että Toronto sijoittuu korkeammalle taulukossa kuin Detroit.


Atlantti on kyllä todella mielenkiintoinen divisioona tällä kaudella. Uskoisin että tämä on se kausi kun Boston rupeaa hiipumaan, wild card kahinat Detroitin ja Ottawan kanssa. Tampa, Florida ja Toronto lienevät noi top 3 jengit.
Buffalo ei voi loputtomasti olla paska, Montrealillakin on potentiaalia hyvin.
Parin vuoden päästä aivan jäätävä vääntö paikoista.

Hauska lukea noita vanhoja viestejä ketjusta, 7+ viime vuotta ollut melko nihkeää olla Detroitin fani.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Eurosta vetoa että Toronto sijoittuu korkeammalle taulukossa kuin Detroit.

En lähtisi mitään 50/50 vetoja lyömään, mutta varmasti löytyy erinomaista kerrointa lyödä Leafs tai Pit ulos pudotuspeleistä ja vastavuoroisesti sitten Det pleijareihin.

Eihän noihin kukaan usko, ennenkuin näkee.

Minulle henkilökohtaisesti fanina riittäisi edes se, että Red Wings on 3 pisteen päässä playoff-viivasta, kun on 80 ottelua pelattu. Eli olisivat kisassa mukana loppuun asti, vaikka jäisivätkin rannalle. Sentäs kokonainen kausi taisteltaisiin loppuun, ilman luovutus-asennetta kauden puolivälissä. Tuon paskan näkemisessä on kiintiö tullut täyteen.
 

Jules W.

Jäsen
Suosikkijoukkue
MLSE
Yksi erityispiirre Atlanticissa verrattuna idän toiseen divisioonaan Metropolitaniin on maalivahtipeli. Tampa Baylla on selkeä ja liigan kärkeä absoluuttista kärkeä oleva ykkösmaalivahti. Sen jälkeen mennään pienestä epävarmuudesta, sekä ailahtelevaisuudesta, kohti totaalisia arpoja. Floridalla Bobrovskyn taso on heilahdellut ja Knight ei ole vielä tasoaan todistanut. Toronton maalivahdeista ei tarvitse hirveästi puhua, kun toinen on loukkaantumisista kärsinyt Murray ja toinen läpimurrossa epäonnistunut 25 vuotias Samsonov. Boston sijoitti viime kesänä Linus Ullmarkiin, jonka hankinta ei mennyt täysin putkeen ja torjuntavastuun on puoliksi kantanut vielä nuori Jeremy Swayman. Detroit hankki samana kesänä Nedeljkovicin, jonka pariksi hankittiin yhden hyvän kauden puolikkaan pelannut Ville Husso. Ottawa sijoitti 35 vuotiaaseen Cam Talbotiin ja 31 vuotiaaseen Anton Forsbergiin. Canadiensin maalilla on, joko Carey Price tai Jake Allen, joiden taso on epävarma. Buffalon maalivahtitilanne on perinteisesti ollut lähes legendaarinen ja nyt tandemina on 41 vuotias Anderson ja 28 runkosarjapelin kokemuksella Eric Comrie.

Varmaksi voi sanoa, että hyvää, eli liigan top10 tason maalivahtipeliä tulee saamaan Tampa Bay ja aiempien kausien näytöillä vähintään kelvollista Florida ja Ottawa. Kaiken onnistuessa Canadiensin maalivahti tulee saamaan kiekkoa kiinni. Puolilla joukkueista on jonkin verran epävarmuutta maalivahtien suhteen.

Aika monella joukkueella on jonkinlainen tandem, joista harvalla maalivahdilla on pitempi aikaisia näyttöjä ja jos on, niin ne ovat eri seurasta ja/tai konferenssista. Toronto, Boston, Detroit, Buffalo, Montreal ja Ottawa elävät tuossa mielessä vähintäänkin pienessä epävarmuudessa.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
On kyllä kova tämä divari tällä kaudella:

Atlantic 0.604 (87 pistettä / 72 ottelua)
Metropolitan 0.568 (84 pistettä / 74 ottelua)
---------------------------------
Pacific 0.507 (77 pistettä / 76 ottelua)
Central 0.486 (70 pistettä / 72 ottelua)

Siinä voittoprosentteja. Atlantic ylioimaisesti kovin kun on pelattu vähän ristiin muita vastaan. Centralia syödään elävältä.

Itäisen konferenssin keskiarvo 0.586 (171 pistettä / 146 ottelua)
NHL keskiarvo 0.541 (318 pistettä / 294 ottelua)
Läntisen konferenssin keskiarvo 0.497 (147 pistettä 148 ottelua)

Pts%
1. Boston 0.889 (9 gms) - 16 pts
2. Buffalo 0.667 (9 gms) - 12 pts
3. Florida 0.611 (9 gms) - 11 pts
----------------------------
4. Detroit 0.556 (9 gms) - 10 pts
4. Tampa Bay 0.556 (9 gms) - 10 pts
4. Montreal 0.556 (9 gms) - 10 pts
----------------------------
7. Toronto 0.500 (10 gms) - 10 pts
8. Ottawa 0.500 (8 gms) - 8 pts

Tässä nyt on kolme jengiä tyrkylle tuohon Wild Cardiin, johon Metropolitanista on tyrkyllä samalla pisteprosentilla (0.556) kaksi.
 

Jules W.

Jäsen
Suosikkijoukkue
MLSE
Tällä hetkellä divisioonan tilanne on tuttu ja turvallinen. Selkeä kolmen kärki, jonka muodostavat Boston, Toronto ja Tampa Bay. Muut joukkueet taistelevat wild card -paikoista, mutta tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että jopa viisi paikkaa menee Metropolitanille.

Yleensä kun noin kolmasosa kaudesta on pelattu, niin kovin isoja muutoksia ei ole tullut. Voikin pitää hyvin todennäköisenä, että ainakin kolme kärkijoukkuetta tulevat selviytymään pudotuspeleihin. Boston on ottanut jo sellaisen kaulan, että sen kurominen tulee olemaan Torontolle vaikeaa ja Tampa Bay on jäänyt Torontosta sen verran, ettei tuokaan ihan helpolla keikahda.

Boston on historiallisen kovassa iskussa ja hätyyttelee tällä hetkellä koko runkosarjan piste-ennätystä, joka on melkoinen yllätys ainakin henkilökohtaisesti. Omat ennakkoarviot (toiveet) olivat huomattavasti maltillisemmat, mutta selkeästi joukkue on piristynyt päästyään eroaan Cassidysta ja uudet (vanhat) hankinnat toimittavat. Krejci ja Lindholm ovat olleet juuri niin hyviä palasia, kuin olisi voinut toivoa. Pastrnak pelaa myös elämänsä kautta.

Kellarissa ei mitään uutta. Tämän kauden piti olla Ottawan tai Buffalon tai Detroitin, mutta vielä sitä isoa läpimurtoa ei nähty yhdeltäkään. Toki ei ole missään nimessä mahdotonta, että joku näistä joukkueista liekittäisi loppukauden ja nousisi WC paikoille. Montreal on omassa aikataulussaan ja Florida näyttää juuri siltä, että Zito laittoi viime kaudeksi all-in. Nyt sitten ihmetellään, että miten tässä näin kävi ja Paul Maurice pääsee loistamaan lehdistötilaisuuksissa selitellessään joukkueen otteita.

Toronton osalta pelättyä romahdusta ei tullut, vaikka joukkueen kolme parasta maalivahtia oli sivussa samanaikaisesti ja sama tapahtui myös puolustukselle. Kallgren pystyi pelaamaan riittävän hyvin ja puolustuksen laajuus on selkeästi yksi Toronton vahvuuksista. Hyvin todennäköisesti Muzzin on pelannut viimeisen pelinsä NHL:ssä, mutta se on näkynyt Toronton otteissa yllättävän vähän. Uudet maalivahdit ovat olleet jopa parempia, kuin voisi toivoa. Matthews on selkeästi viime kautta hitaammassa tahdissa, mutta toisaalta William Nylander pelaa elämänsä kautta ja johtaa joukkueen maalipörssiä.

Kaiken tämän olisi toki voinut tiivistää lauseeseen: Ei mitään uutta Atlantic divisioonassa.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Nyt on kun katsoo noita WAR roster builderin ennusteita, mitä kesällä tuli tehtyä, niin on jännä verrata kulunutta kautta niihin.

Tampaahan tuo ennusti kärkeen ja onhan se nyt Divarin kakkosena voittoprosentissa, matkalla ~110 pisteen kauteen. WAR ennuste oli 113 pistettä.

Floridaa WAR ennusteli kakkoseksi 111 pisteen ennustella, mutta kyllä se syvyys nyt vain enemmän on kärsinyt, miltä ne jengiin jääneet pelaajat viime kauden tehoilun perusteella näyttää. Jotekin niissä ylihyvissä joukkueissa se hyvyys ylikorostuu ja nyt kun capin (kiitos vanha Yandle-lappu) takia lähti ilmat pihalle, uus valkku ja uusia ketjuja yms. niin se vaan lyö isommin naamalle ylihyvän menestyksen jälkeen. Kun niitä pelejä pystyi voittamaan vain hyökkäämällä, ja nyt onkin vaade että pitäisi osata pelata maalin pelejä niukemmin kotiin hoitaen. xG-luvuissa Florida näyttää edelleen paremmalta, miten se on suorittanut. Barkovin sairastelut tuli huonoon saumaan. Ennuste oli siis 111 pistettä, nykytahdilla matkalla 80 pisteeseen, mutta oletettavasti siellä on käyttämätöntä potentiaalia vielä takataskussa.

Boston on ollut hurja, koko alkukauden paras joukkue selkeästi kovemmassa konferenssissa ja aivan ylikylän vireessä. Bruinsille WAR-arviot kaikkien ollessa terveenä taisi olla Atlanticin paras joukkue jo kesäarvioissa. Mutta niiden alkukauden loukkaantumisten (McAvoy, Marchand, jne) ennakoitiin aiheuttavan "kriisiä" ja pistemenetyksiä. No eihän se näkynyt yhtään missään ja ukot palasi nopeammalla aikataululla takaisin mitä ilmoitettu. Taisivat vähän vedättää mediaa jne maalailtiin negatiivista kuvaa oikeasti hyvästä tilanteesta. Oliko viime kausi ("huono" 107 pisteen kausi!) myös jonkinlainen henkinen notkahdus ja nyt valkun vaihdon jälkeen saatiin taas se vanha taso takaisin, Krejcin paluun turvin ja vahvistamalla pakistoa vielä Lindholmilla? Lisäksi tuo Ullmark ei vakuuttanut ekalla kaudella, mutta nyt on ajettu loistavasti sisään uuteen puolustussysteemiin. Bruinsilla ei ole kyllä mitään heikkouksia ja omissa papereissani ykkösuosikki Kannun voittajaksi. Tuolla nykyisellä pistetahdilla päätyisivät 137 pinnan kauteen, mutta eihän näin koskaan tapahdu. Kun piste-ero venähtää liikaa muihin, eikä ole enää motivaatiota pelata pisteistä, niin loppukaudesta lyödään läskiksi ja lopulta päädytään reilusti alempaan lukemaan. Kiirastuli on sitten siinä playoffsien 1.kiekalla saada peli taas käynnistymään löysäilyvaihteen jälkeen.

Toronton ennuste oli varsin matala, siihen 99-102 pisteen haarukkaan. Hankitut maalivahdit alensi tuota kesän arviota, mutta hehän ovat sopineet Leafsin systeemiin paljon ennusteita paremmin. Tämä on pitänyt Toronton tason vakaana, vaikka esim Matthews pelaa vaisumpaa kautta kuin vuosi sitten. Nylanderin vire sitten taas ollut hurja. Pakistossa myös kävi jonkinlainen "siunaus" tuon suhteen että Muzzin loukkaantui, ja useempi muu tyhmän pelitavan vanha jyrä on ollut alkukaudesta sivussa. Nämä nuoret pakit yllättivätkin hyvyydellään ja ovat ehkä sopivampia moderniin NHL:ään ja Keefen sapluunaan mitä oikeasti on edes uskottu. Oli pakko paluuttaa isopalkkaisia vanhan liiton jyriä edessä ja junnut odotteli vuoroaan takana. Nyt kun se sauma aukesi, niin hyviä ovat olleet, yksi nosteinen vaikutus kokonaisuuteen. Ketkä sitten keväällä pelaa se on jännä nähdä, pakottaako veteraanin status ja palkkashekki ottamaan huonommat pakit askiin? Itse uskon Leafsin voittavan tällä kaudella pudotuspelisarjan.

Detroitin ennuste 103 pistettä oli aika yläkanttiin hivutettu maksimi. Mutta se perustui siihen että Jakub Vrana, Tyler Bertuzzi jne kaikki ovat terveenä, kuten muidenkin jengien ennusteissa. Eihän loukkaantumisia voi kellään ennakkoarvioida. Detroit ei ole vielä peliäkään pelannut parhaalla mahdollisella rosterilla ja sitä "103pinnan jengiä" ei olla vielä jäällä nähty. Lähiviikkoina se voi olla mahdollista. Nyt siellä on lisäksi tuo maalivahtiosasto saatu rahoitettua, alkukauden sukelta nut Nedeljkovic vaihtui Hellbergiin, joka tuntuu sopivan paremmin Wingsin uuteen puolustussysteemiin. Maalivahtien suhteen voisi olla löytymässä sama tilanne kuin Torontossa. Myös Chiarot-Seider kokeilu erillään toisistaan alkoi juuri Ottawaa vastaan. Alkukaudesta lasaretissa ollut Jake Walman on tuonut nostetta ja noussut nyt ykköspariin. Jonathan Berggren yllätti eniten pelillisesti hyökkäyksessä, jolle ei laskettu kesällä mitään painoarvoa. Kubalik kantoi alkukaudesta, mutta nyt taantunut lähemmäksi oikeaa tasoaan. Loukkaantumisten runtelema jengi on silti kovasti ylisuorittanut ja matkalla 91 pisteeseen. Lähteekö tammikuussa vielä paremmin kun ketjullinen Top6 hyökkääjiä palaa askiin?

Buffalo on sitten se divarin suurin yllättäjä, jolle mikään taho ei ennustanut tällaista nousua, koska eihän menneisyydessä ollut mitään tilastollista signaalia WAR-lukuihin. Tämän takia menneisyyteen perustuvat tilastoennusteet ovat monesti huonoja. Buffalo sanoi EI tankkaamiselle, koska ovathan he nyt jo riittävästi tulevaisuuden assetteja hankkineet. Pelitapa on laitettu kuntoon ja hyvin on tuo hyökkäys selvinnyt ilman loukkaantumisia tärkeimmille pelaajille. Aika lailla päinvastainen tilanne mitä Detroitissa. Pakiston loukit samaan aikaan Powerille ja Samuelssonille hyydytti menoa vähän, mutta heidän palattuaan tuo tasokin palasi. Oma pää ruokkii hyvin hyökkäyspeliä. Viime kaudella räkäisesti naureskeltu maalivahtiosasto on myös parantanut, kun ilmiselvä tankkaaminen lopetettiin ja nyt pelataan taas järkevää jääkiekkoa. Molareita ei enää jätetä kuin nalleja kalliolle. Luukkosen 40 torjunnan ilta ja voitto Bostonista vieraskentällä oli melkoinen suoritus. WAR mallit ennusti Sabresille 84 pisteen kautta, nyt ovat 92 pinnan tahdissa. Kyllähän tuo voisi kantaa playoffs-paikkaankin, jos vaan terveyttä hyökkäyksessä riittää.

Ottawalle WAR-malli ennusti 94 pisteen kautta, jos kaikki menee putkeen. No eihän se ole mennyt. Josh Norrisin loukkaantuminen vaikutti heti ja lisäksi myös tuo Kanadan U20 majus seksuaalirikos-homma tässä tuntuu vaanivan taustalla. Formenton jätettiin ilman sopimusta ja vaikeaa on ollut Bathersonillakin motivoitua puolutustussuuntaan. Pakistohan tuolla ei jostain syystä toimi ja maalivahtiongelmaakin näyttäisi olevan. Valmentajallekin on jo ehdoteltu potkuja. Sens on matkalla noin 80 pisteen kauteen, mutta yllämainitut ongelmat huomioiden se lienee tän hetken realismi, 94p olisi ollut se realisimi kaiken mennessä putkeen.

Montrealin sekasotku rimpuili alkuun ihan hyvin, mutta nyt ovat 73 pisteen tahdissa. WAR-malli ennusteli 79 pisteen kautta. Varmasti pistetahti tuosta vielä huononee, kun myyvät dediksellä muutamia pelaajia. Tulevat ottamaan tämän divarin parhaat asemat Conor Bedardiin nähden.


Jos ny edelleen käyttäisin kesän arvioita pohjana, ja otetaan nykyinen alkukauden pistekertymä huomioon, ennuste näyttäisi tältä:

1. Boston - 120 pistettä (60 pinnaa pankissa 36 ottelusta, n.60 tulossa lisää lopuista 46 ottelusta)
2. Tampa Bay - 113 pistettä
3. Toronto - 108 pistettä
4. Detroit - 98 pistettä
5. Florida - 97 pistettä
6. Buffalo - 88 pistettä (voi olla paljon parempikin, juuri tämän ongelman takia, että menneisyys ei ennusta tulevaa)
7. Ottawa - 87 pistettä (todennäköisesti huonompi lopputulema, kun case Batherson lämähtää vielä taululle)
8. Montreal - 76 pistettä (todennäköisesti romahtaa tästä -10p myyntien jälkeen ja kun mennään full TANK mode dediksen jälkeen)

Detroit, Florida ja Buffalo tulevat kovasti vielä kisaamaan tuosta 4-5-6 sijoituksista. Floridalla pitäisi olla pankissa kovempaa perustasoa, Detroitilla taas tulee loukkiosastolta vahvistumiset ja Buffalo nyt vaan näyttää muuten nousupotentiaaliselta.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Mielenkiintoinen on tämä Atlantic Divisioonan taso edelleen. NHL:n vahvin divisioona, josta ei olisi pääsemässä pudotuspeleihin kuin 3 joukkuetta.

3p2p1p0pPtsPts/GmTeamSeasonGPWLTOTPP%
335451132,404Boston Bruins
20222023​
47​
38​
5​
--
4​
80​
0,851​
254811911,896Toronto Maple Leafs
20222023​
48​
29​
11​
--
8​
66​
0,688​
246115851,848Tampa Bay Lightning
20222023​
46​
30​
15​
--
1​
61​
0,663​
187319711,511Buffalo Sabres
20222023​
47​
25​
19​
--
3​
53​
0,564​
164818641,391Detroit Red Wings
20222023​
46​
20​
18​
--
8​
48​
0,522​
221621741,480Florida Panthers
20222023​
50​
23​
21​
--
6​
52​
0,520​
155323581,261Ottawa Senators
20222023​
46​
20​
23​
--
3​
43​
0,467​
128325551,146Montréal Canadiens
20222023​
48​
20​
25​
--
3​
43​
0,448​

Muutin voimasuhteet tuohon 3-2-1-0 pistemalin mukaiseksi, jotta saa vähän enemmän eroja joukkueiden välille, ja samalla tarkemman kuvan siitä kellä on oikeasti sitä voimaa voittaa 60min otteluita.

Detroit tuolta pisti silmään eniten joukkueena, joka hyötynyt eniten 2 pisteen systeemistä. Paljon jatkoaikapelejä ja niihin nähden suhteessa vähiten suoria voittoja.

Divisioonien väliset pistekeskiarvot 3-2-1-0 systeemillä

Atlantic 1,616 pistettä
Metrop 1,545 pistettä
Central 1,441 pistettä
Pacific 1,400 pistettä keskimäärin

Joku sitten tulee sanomaan, että kun se Boston on niin hyvä, niin se saa Atlanticin näyttämään hyvältä. No ei ihan niinkään.

Atlanticin pistekeskiarvo ilman Bostonia Top2-8 joukkueilla olisi 1,505 pistettä, eli enemmän kuin keskiarvo ja parempi kuin kumpikaan läntisen konferenssin divari.

Tämän saman homman voi viedä niinkin pitkälle, että poistaa Atlanticista myös Toronton, niin edelleen Top3-8 joukkueet olisivat yhtä kovia (1,439) pistekeskiarvoltaan kuin Central divisioona (1,441). Vasta poistamalla myös kolmantena jenginä Tampan, saadaan divarin viiden heikoimman jengin keskiarvosta (1,358) huonompi, mitä Pacific divarin keskiarvo (1,40) on kokonaisuudessaan.

Pacific Divisioonassa pelataan eniten näitä jatkoajalle meneviä 3 pisteen pelejä.

Pacific - 89 jatkoaikavoittoa/tappiota
Metro - 84 jatkoaikavoittoa/tappiota
Central - 77 jatkoaikavoittoa/tappiota
Atlantic - 76 jatkoaikavoittoa/tappiota

Heikoimman divarin jengit siis pelaa eniten näitä 3 pisteen pelejä - ja näyttävät hyvältä 2 pisteen systeemin sarjataulukossa. Tai siis eivät näytä mitenkään hyvältä - vaan piilottavat sen todellisen huonoutensa. Vahvimman divarin jengit pelaa vähiten 3 pinnan matseja. Aika mielenkiintoisesti menee.

Maalit jakautuu näin:

Atlantic, GF 3.31 --- GA 3.10, total 6,41
Metrop, GF 3.07 --- GA 2.96, total 6,03
Central, GF 2.96 --- GA 3.05, total 6,01
Pacific, GF 3.18 --- GA 3.41, total 6,59

Eli Central ja Metropolitan ovat vähämaalisimmat divisioonat. Kuitenkaan ne tasurit eivät osu Centraliin. Pacificissa on sitten ne avoimien ovien päivät. Surkeimmat puolustukset ja maalivahdit. Atlanticin vahvuus piilee lähinnä hyökkäysvoimassa.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös