Arvokisojen ikimuistoisimmat heittopussijoukkueet

  • 4 900
  • 14

morningstar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Buffalo Bills
Kuten hyvin tiedämme, jääkiekon kansainvälinen taso ei ole kovin laaja, ja arvokisojen (MM-kisat etunenässä) osanottajamäärä ei ole aivan oikeassa suhteessa tähän faktaan. Näin syntyvät heittopussit.

Ketjun otsikko kertoo olennaisen. Tarkoitus olisi muistella, ei niin vakavassa hengessä, jääkiekon arvokisojen historian vähemmän menestyneitä joukkueita. Ketjua avatessani mielessäni olivat lähinnä miesten A-sarjan arvokisat (MM, olympialaiset, Kanada Cup, World Cup), mutta en näe syytä rajata aihetta liian tiukasti. Kisat kuin kisat kelpaavat, jos juttu on hyvä.

Kerrothan myös miksi jokin joukkue jäi mieleesi. Jokin suurinumeroinen ottelutulos, muisto yksittäisistä pelaajasuorituksista...

Monilla palstalaisilla muisti ulottuu varmasti pitkälle menneisyyteen. Jopa niihin aikoihin kun Suomi oli tasollisesti lähempänä B-sarjaa kuin mitalia. Minun jääkiekkofaniuteni on peräisin 90-luvun alkuvuosilta. Tuolta ajanjaksolta suosikkikonttaajani on vuoden 1994 MM-kisojen Iso-Britannia.

Hilpeimpiin muistoihini kuuluu Eurosportin brittiselostajat ja -kommentaattorit, jotka katselivat matseja melko vahvojen värilasien läpi. "I think the Brits are playing good hockey" tjsp oli kommentti Venäjä-Iso-Britannia -ottelun ensimmäisellä erätauolla, Venäjän johtaessa muistaakseni 6-0.

Tappioita tuli sellaisille jääkiekon suurmaille kuin Italialle 10-2 ja Itävallalle 10-0. Turnauksen tasoeroista muutenkin kertoo se, että myöhemmin kisojen puolivälierissä Suomi voitti samaisen Itävallan niin ikään 10-0.
 
Viimeksi muokattu:

Noma

Jäsen
Kyllä Japani varmasti kuuluu myös tähän joukkoon. Aasian kiintiöllä kisoissa seitsemän vuotta räpiköinyt Japani päätyi lopulta alkulohkojen osalta saldoon 21 ottelua, 0 pistettä, 38 tehtyä maalia ja 136 päästettyä, eli maalieroksi jäi lopulta -98. Pisteitä ei herunut alkulohkoista yksistäkään kisoista.

Vuonna 1998 maaliero -12 (7 - 19), sijoitus 16.
Vuonna 1999 maaliero -18 (5 - 23), 16.
Vuonna 2000 maaliero -18 (3 - 21), 16.
Vuonna 2001 maaliero -13 (6 - 19), 16.
Vuonna 2002 maaliero -13 (6 - 19), 16.
Vuonna 2003 maaliero -14 (6 - 20), 16.
Vuonna 2004 maaliero -10 (5 - 15), 15. (Pelasi kaksi ottelua tasan putoamislohkossa.)

Japanin kohokohta miesten arvokilpailussa on kuitenkin Naganon talviolympialaiset, johon he pääsivät mukaan isäntämaana. Siellä Japani taisteli alkulohkossa jopa yhden tasapelipisteen pelattuaan 2-2 Valko-Venäjän kanssa. Maalieroksi siellä jäi kuitenkin -5 (5 - 10).
 

KJ hunter

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Oliko se muuten niin, että jossain kisoissa Japanin otteluissa fanit alkoivat kamalasti huutamaan, kun oman maan pelaaja sai kiekon haltuunsa? Saatan muistaa väärinkin, mutta jotain tälläistä se saattoi olla.

Oli hienolla tavalla erilaista kannatuskulttuuria...

EDIT: Ilmeisesti ne tietenkin olivat nuo kotikisat.
 

vetoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia, Bolts
Japani tulee itselläkin mieleen. Helsingin MM-kisoissa 2003 olin katsomassa Slovakia - Japani -peliä. Yleisöä oli jotain 5 000 paikkeilla, joista satoja ala-asteikäisiä ja melkein kaikki heistä kanntivat Japania. "Nippon, Nippon!" on vieläkin elävänä mielessä. Slovakia hassuteli taululle täysin puolivaloilla 10-1-lukemat. Yksittäisenä pelinä aivan vertaansa vailla oleva kokemus. Piti vielä kaivaa arkistoista slovakkien tehot: Palffy 2+2, Stümpel 1+3, Nagy 1+2, Radivojevic 2+0, Visnovsky 1+1, Zednik 1+0, Hlinka 1+1, Suchy 0+1, Strbak 0+1, Milo 0+1. Japanin maalista vastasi Takesi Saito ja Timo Tuomi oli Nipponin päävalmentajana.
 

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
80-luvun talviolympialaisten jääkiekossa pelattiin 12 joukkueen turnauksia, ja siihen aikaan tuo oli aivan liian iso määrä. Olihan MM-kisoissakin mukana vain 8 maata, joista 4 taisteli vakavasti kultamitalista, Suomen jahdatessa sitä ensimmäistä minkään väristä mitaliaan.

Näissä oli kuitenkin mukana useampia heittopusseja, jotka saivat pisteitä toisiltaan, vaikka oikeille jääkiekkomaille hävisivätkin melko selvästi.

Lake Placidin vuoden 1980 ottelu Neuvostoliitto-Japani on yksi hauskimmista. Ottelu päättyi 16-0 (8-0, 5-0, 3-0), ja siinä taisi Neukutkin pelata aika lailla puolivaloilla. Suomihan sitten tapansa mukaan oli näiden kääpiöiden kanssa suurissa vaikeuksissa. Näissä kisoissa esiintyi myös Romania, mutta se olikin kaikkea muuta kuin heittopussi, saaden viidestä ottelustaan kolme pistettä!

Sarajevossa 1984 pääsi isäntämaa Jugoslavia mukaan yrittämään. Se pystyi voittamaan Italian, mutta hävisi kaikki muut ottelut rumasti, jopa Puolalle 1-8. Samoissa kisoissa Suomi pieksi Norjan 16-2.

Calgaryn 1988 pahin teurastettava oli Ranska, joka hävisi mm.Sveitsille 9-0. Suomi ja Ruotsi hakkasivat patonkien verkkoon kaksinumeroiset luvut.

80-luvun MM-kisoissa ainakin Puola vuonna 1989 oli aika katastrofi. Se hävisi Tsekeille 15-0 ja kärsi lisäksi 3 muuta kaksinumeroista murskatappiota. Sen ainoa tavoite oli voittaa Länsi-Saksa keskinäisissä otteluissa ja sijoittua sen edelle. Meinasi itse asiassa onnistua tässä.

Suomi oli 80-luvulla Canada Cupin suurin vitsi. 1984 turnaukseen se ei päässyt edes mukaan, kun Saksan keväässä 1983 Alpo Suhonen oli melkein tiputtanut Suomen B-sarjaan.
 

Koirapoika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jutta Grahnin mies, Else-Maj Pontoppidan.
Latvian kotikisat ei ihan heittopussin ominaisuudessa mennyt, sentään kymmenes lopputuloksissa. Niistä kinkereistä jäi mieleen Kanadan 11-0 löylytys Latviaa vastaan myös puolivaloilla ja yleisön käytös. Latvian pojat joutui rikkomaan sen minkä ehti ja kanukit rankoi ylivoimalla armotta vaikka ei tosissaan yritettykään, melkein taisi hävettää ja pelimiehen elkein ei maaleja tuuleteltu kun selkäsauna oli sitä luokkaa. Yleisö riemastui aina kun pilli soi, taisi kamaa lentää jäälle ja ne perkeleen torvet katsojilla... kylddyyriä.
 

tutzba

Jäsen
Yleisö riemastui aina kun pilli soi, taisi kamaa lentää jäälle ja ne perkeleen torvet katsojilla... kylddyyriä.

Kukas se Latvian pelaaja olikaan, joka joutui rauhoittelemaan yleisöä mikrofonin välityksellä? Muistaakseni kyseessä oli vielä sellainen pelaaja, että olisi Suomessakin piipahtanut. Ettei vaan olisi Janis Sprukts?
 

McBean

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Noutajat, Scarborough FC
Kukas se Latvian pelaaja olikaan, joka joutui rauhoittelemaan yleisöä mikrofonin välityksellä? Muistaakseni kyseessä oli vielä sellainen pelaaja, että olisi Suomessakin piipahtanut. Ettei vaan olisi Janis Sprukts?

Spruktshan se tosiaan oli. Tässä koosteena tuo kotiyleisön pienimuotoinen kimpaantuminen Arena Rigalla.
 
Suosikkijoukkue
Ilves, Edmonton
Japani itsellenikin ensimmäisenä tulee mieleen.
Joskus (joitakin) vuosia sitten tuli seurattua Sport Academyssa kisojen avauspeliä vappuna ja Japani otti Suomelta kuokkaan 6-0.

Jossain kisoissa Japanin pelaaja iski kiakon omaan byyriin ja tuuletti sitä vaistomaisesti. Ei ollut kaveri varmaan ikinä osunut ennen tolppien väliin edes reeneissä.
 

Haidekkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalpa, Jokipojat, Corey Perry
Ihanasti jätettiin Jussi "breaking point" Saarinen nuolemaan näppejään videon loppupuolella, kun olisi halunnut päästä haastattelemeen Spruktsia.

Yritin googlettaa nimihirviön sanomisia, mutta ei löytynyt. Tietääkö kukaan, mitä Sprukts yleisölle sanoi? Hitto, koko ajan pitää kysellä.

Tuossa videon kommenteissa eräs latvialainen kirjoittaja käänsi näin:

"We all know that the referee has made some mistakes, but please dont throw anything on the ice so the game can end, as we all want to."

Eli eiköhän tuo ollu aika arvattavissa tuo käännös.
 
Japanin maajoukkueesta on jäänyt hyvin ainakin pari hauskaa tapahtumaa mieleen.

Tuossa edellä mainittiin jo tuo japanilaisen tekemä oma maali. Se oli hieno maali, mutta tuuletus oli vielä hienompi.

Toinen tapaus joka on jäänyt mieleen, tapahtui vuonna 2001 Saksan MM-kisoissa. Eli japanilaisen huutelut Jarkko Ruudulle(?) jäähyaitiossa olivat sellaisia jotka ovat vieläkin hyvässä muistissa. Taisi näyttää vielä kieltä Rudille, jos oikein muistan.
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
Tuossa videon kommenteissa eräs latvialainen kirjoittaja käänsi näin:

"We all know that the referee has made some mistakes, but please dont throw anything on the ice so the game can end, as we all want to."

Eli eiköhän tuo ollu aika arvattavissa tuo käännös.

Spruktsilla oli varmasti hyvä tarkoitus, mutta tuo boldattu kohta ei ollut kovinkaan järkevästi sanottu.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Spruktsilla oli varmasti hyvä tarkoitus, mutta tuo boldattu kohta ei ollut kovinkaan järkevästi sanottu.

Tuomarivirheitä, tuomarivirheitä... nehän ne aina ovat syynä, jos toinen osapuoli häviää selvästi! Kyllä tuota tuomarien toiminnasta valittamista ja puolueelliseksikin syyttämistä on Suomessakin tällä kaudella kuultu aika lailla, liigakarsintaveijarit Tami & Ape ovat varsinkin kunnostautuneet tällä saralla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös