Arto "Sika" Jokinen

  • 25 897
  • 18

1900

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal ja Lahden Reipas
Tuossa kun oli äsken juttua tapaus Lähteenmäestä, niin mieleemni tuli tämä IFK:ssa (?) pelannut Sika-Jokinen. Lempinimihän tuli muistaakseni Jokisen purtua jossain pelissä tappelun tiimellyksessä vastustajaa. Muistaako joku ko. pelistä enemmän? Ja eikös tämä Arto poika ollut muutnkin suhteellisen kuuma pelaaja?
 

kaizu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Canucks
Jokinen

Oli mun valmentajana Vantaan Kiekossa puolen vuoden ajan.....ihan hauska äijä, paljoo ei koutsaustaidoista jääny mieleen, mutta sen muistan, että pukukopissa ennen matsia painotti aina, että vastustajalle tulee antaa kunnolla keppiä näpeille....että ei kai se "sika" lempinimi ihan turhasta tulllu....
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Lukko taisi mainostaa aikoinaan JyP HT:n vierailua Raumalla käyttämällä lehtimainoksessaan "Sika-Jokisen" nimeä ja siitä tuli Lukolle lievä sakko.

Jokinen oli vastustajien, yleisön ja tuomarien silmätikku, jonka ei joskus tarvinnut kuin luistella kaukaloon niin jo tuli jäähy. Mulla on sellainen muistikuva että hän oli parhaimmillaan vastustajan maalilla häirintähommissa.

Silloin 80-luvun alussa kun Jokinen pelasi HIFK:ssa ja HIFK oli Raumalla Lukon vieraana Jokinen hiillosti maalivahti Kaupinsalon lähes hermoromahduksen partaalle aukomalla jatkuvasti aloituksissa turpaansa Kaupparille, lyömällä torjuntojen jälkeen mailalla hanskaan ja jarruttamalla jäähilettä Kaupparin naamalle. Kauppari oli valmis vaihtoon sen jälkeen kun B-pistealoituksessa Lukon päädyssä Jokinen näytti Kaupparille vasenta alakulmaa että "tonne uppoo" pari kertaa ennen kuin kiekko tippui jäähän. Ja kuinka ollakaan, HIFK:n sentteri veti aloituksen taaksepäin ja Jokinen veti suoraan syötöstä sinne minne näyttikin...

Kun Lukko oli divarissa kauden 83-84, Jokinen siirtyi Jyväskylään JyP HT:n riveihin. Joukkueitten viimeisessä keskinäisessä runkosarjapelissä Raumalla yleisö hiillosti tietysti Jokista heti alkulämmittelystä lähtien eikä Artsin peli oikein muutenkaan tahtonut kulkea. JyP oli tappiolla koko pelin ajan, ja kolmannessa erässä Jokinen aloitti taas tutun suunsoiton Kari Kaupinsalon kanssa. Kun peli sitten aloituksen jälkeen jatkui, Jokinen jäikin yksin hyökkäyspäähän Lukon miesten lähdettyä hyökkäämään ja JyPin pelaajien vastaavasti puolustamaan. Jokinen ja Kauppari aloittivat sanallisen sodankäynnin Lukon maalin edessä joka huipentui Jokisen viikatelyöntiin ja Kauppari sai mailasta rajun iskun kylkeensä. Lukon Olli Tuominen sattui olemaan hereillä ja puolen kentän vaudilla hyppäsi Jokisen niskaan alkaen nuijia nyrkillä jäähän kaatunutta Jokista. Kaupinsalokin yritti sohia isolla mailallaan Tuomisen alla makaavaa Jokista mutta ei onneksi osunut. Lopulta rähinä päättyi siihen että jäähylle lähtivät Tuominen Lukosta ja Jokinen JyPistä. Sitä ennen senaikaiseen tapaan tuomari pakotti Kaupparin ja Jokisen paiskaamaan kättä.

Jokisen ja Lukon tiet kohtasivat sitten vielä ainakin kaudella 85-86 jolloin JyP aloitti liigataipaleensa. Jyväskylän pelissä Jokinen ja Lukon Jan Neliba painivat ja Neliban luistin taisi osua Jokiseen josta tuomarit heittivät Neliban ulos. Hän sai pelikiellon joka oli muistaakseni neljän ottelun mittainen vaikka jopa Jokinen itse oli sitä mieltä että potku oli vahinko eikä mitään pelikieltoa Neliballe tulisi antaa.

Taisipa tuo alussa mainitsemani lehti-ilmoittelukin olla tällä kaudella 1985-86.

Arto Jokinen oli värikäs pelaaja joka sytytti niin koti- kuin vierasyleisönkin ja jollaista ei enää tänäpäivänä SM-liigassa näe. Sääli.
 

Nelson

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Vainiin...

Kyllähän näitä Jokisiakin vielä löytyy... on Ruutuu, Valtosta, Nielikäistä, Tuokkoa, Mäkkärii, Hyvöstä etc.

Ei se Jokinen mikään kingi siihen aikaa ollu, päinvastoin sitä vihattiin HIFK:ssa siihenaikaan aikalailla. Peli ja media on vaan ystävät hyvät vähän muuttunut niistä ajoista!

Mutta näitä kavereita lätkä tulee ainaa kaipaamaan.
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Nelson

Minkä takia Jokista HIFK:ssa vihattiin? Sen Lalli Partisen jutun takiako?
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Kaivellaan hataraa päätä.

Muistelen sen jutun kuulleeni näin: Lalli taklasi silloin vielä kasvattajaseurassaan KooVee:ssä pelannutta Jokista IFK:n maalin takana ja laitakahinassa Arhie puri Lallia poskeen. Lallikin hämmästyi tempausta niin, että Jokinen pääsi karkuun ja lähti suoraan vaihtoaitioon Lalli perässä. KooVeen huoltajana(?) tällöin ollut Hannu 'Neiti' Soro oli sitten luukkumiehenä sijaiskärsijänä ja Lalli jöi Sorolta leukaluun poikki. Tuloksena Lallille 3kk:n(?) pelikielto, lopettikohan Lalli sitten siihen.

IFK-laisen antipatiat siis hyvinkin ymmärrettäviä, vaikka Archie myöhemmin IFK-aikoinaan oli osan faniporukkaa suosikkikin.

KooVeessä pelasi myös Arto Jokisen pikkuveli Ari, kiltimpi painos veljestään. Hän 'toimi' siviilissä kaupungin mittamiehenä. Lankomiehen omakotityömaalla aikanaan osallistui hommaan istuen kannolla tukevasti koko toimituksen ajan. Talon paikka vieläpä lopuksi mitattiin metrin liian kapeaksi.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Jokinen oli ns. roolipelaamisen uranuurtaja Suomessa. Jokisen ("Kokki"/"Sika") osana oli olla maalin-edessä-hakattavana-oleva-pelaaja, johon rooliin hän myöhemmällä peliurallaan, pistetehtailun laannuttua, lähes yksinomaan keskittyi.

-Onpa tullut marketin maistajaisissa kokeiltua Artsin kokkaamia pöperöitä, ja kyllä kaveri ihan kohtalainen kokkikin on..
 

Brewer

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK,ARSENAL
Vähän tarkennusta , omien muistikuvieni perusteella

Arto Jokinen ei purrut Lalli Partista aikanaan IFK - KooVee matsissa, vaan Jokinen vittuili Lallille jotain ja lähti sitten karkuun. No , Lalli lähti perään , muttei saanut Archieta kiinni , mutta apujoukkoja löytyi. Nimittäin Esa Peltonen ja Harri Linnonmaa ajoivat Jokisen kiinni , laittoivat mailat kainaloon ja toivat pelästyneen Jokisen tarjottimella Lallin käsittelyyn. No , Artolta tuli vellit housuun ja haju levisi aina c3 katsomoon saakka. Sitten Lalli alkoi mättämään Jokista , kun Remu parhaina aikoinaan rumpuja. Tilanne loppui ja Lalli ajettiin suihkuun ,silloin KooVeen joukkueenjohtaja Hannu " sukkahousu " Soro meni Lallin eteen taputtamaan . Herra Partinen tempaisi Soroa pläsiin ( Lalli , jos luet tätä tarjoan sinulle edelleen aina oluet tästä tempustasi, kiitos ! ) ja sai tästä tempustaan vielä muutaman kuukauden lisää pelikieltoa. Seuraavalla kaudella Jokinen tuli sitten IFK:hon ja tiedusteli kapteeni Riihirannalta pukukopissa paikkaansa. Hexi avasi hallin käytävän siivouskopin oven ja tyrkkäsi Arton sinne . " Siellä " huusi Hexi vielä perään . Se ketä Arto Jokinen puri oli Timo Blomqvist ( Jokerit ) kuumassa paikallismatsissa . Jönni ja Arto alkoivat painia ja yht äkkiä Jönni karjaisi : " Vittu se puree !" No sekin urheilullinen tilanne saatiin onnella päätökseen ja Jönnille muutama tikki peukaloon. Tarkkoja vuosilukuja en muista , mutta " aikajänne " on vuosilla 1976 - 1981.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Sika-Jokinen tuo Mäntän lahja helsinkiläiselle kiekolle

Tämä Jokinenhan kiertää nykyään Etelä-Suomen kauppoja "Keittiömestari" tittelillä.
Laittelee ruokaa ja maistattaa. Mobergin Hesperiassa kehuu työskennelleensä.

Lätkästä ei halua hirveästi enää puhua.
(Tai kannataa tietysti kokeilla, jos ostosreissulla törmää.)
 

WVirmanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tässä kerran kun Jokinen oli maistattamassa "kuuluisia" kalapihvejään kuulin hänen lätkä höpinöitäänkin. Artsi uhosi lopettaneensa Lalli Partisen uran. Hän puhui kirjoittavansa omaelämäkerran, jossa kertoo näistäkin tapahtumista. Totuutta Jokisen ja Partisen kohtaamisesta en tiedä, mutta se on varmaa, että Jokinen on kova puhumaan ja kirja tulee varmasti olemaan hauskaa luettavaa. (Jos semmoinen nyt joskus ilmestyy)

Muistanko ihan väärin vai treenasiko Artsi Jokereiden kanssa Jokereiden viimeisen divarivuoden jälkeen. Oli miten oli jengissähän hän ei ikinä pelannut.
 

Paitselo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Carl Brewer Forever & Karjakunnan nakit
Lalli vs. Archie.....

HIFK:n 100-vuotishistoriikissa on hyvä valokuva siitä surullisenkuuluisasta KooVee-HIFK matsista. Kuvassa Lalli on juuri astunut pois kaukalosta ja Hannu Soro lentää kuin leppäseiväs. "Dickhead" Jokista ei kylläkään näy kuvassa.

Muuten, kyllä Arto Jokinen valitsi parhaan mahdollisen ajankohdan sitten HIFK:hon siirtymiselleen. Siitä todisteena miehellä killuu kirjahyllyssä jääkiekon Suomen mestaruuskultamitali. Artsin pelinumero HIFK:ssa oli muuten 22, joten aika lailla Jokisen malliin viihtyy vastustajan maalilla hakattavana myös tämä HIFK:n nykyinen nro. 22, nimittäin Mika "Kölli" Kortelainen... noh, vähän ontuva vertaus, onhan Kölli sentään aivan eri luokan maalintekijä (parhaimmillaan)... AI NIIN: Arto Jokisellahan on peräti KAKSI SM-KULTAA HIFK:n riveissä! Niin se tuuri käy aina välillä jollakulla, että pääsee seuraan joka on sillä hetkellä todella "kuuma" (vertaa Mika Niemiseen joka ei vahingossakaan ole vielä voittanut sitä SM-kultaa missään porukassa)....
 
Viimeksi muokattu:

Chelly#7

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ipa & Blackhawks
Re: Sika-Jokinen tuo Mäntän lahja helsinkiläiselle kiekolle

Viestin lähetti msg
Tämä Jokinenhan kiertää nykyään Etelä-Suomen kauppoja "Keittiömestari" tittelillä.
Laittelee ruokaa ja maistattaa. Mobergin Hesperiassa kehuu työskennelleensä.

Lätkästä ei halua hirveästi enää puhua.
(Tai kannataa tietysti kokeilla, jos ostosreissulla törmää.)


Suonet anteeksi pilkunviilaamiseni mutta Arto ei suinkaan ole Mäntän mies Semi Pekin ja Siltas Riken tavoin vaan Kuorevedeltä, nykyään Jämsää, naapurin mies...:rolleyes:
 

Hattivatti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Lalli muistelee

Lalli muistelee HIFK-KOOVEE peliä ja kiittelee onneaan, että Murto ja Heino saivat hidastettua vauhtia niin ettei saanut Jokista kiinni.
 

juhana

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1975-2013, 2023-, Roihuttaret, K-Vantaa
Sen verran vielä Arto Jokisesta eli oli pelaaja, jota omat rakasti ja vastustajat vihasi. Poikkeuksena IFK:n alkuvuodet, jolloin ei todellakaan ollut suosittu em.syistä.

Jyväskylän jääkiekossa monessa mukana ollut Kari Tyni kommentoi vielä 2000-luvun puolivälissä, että Jyväskylän suosituin kiekkoilija ja todellinen yleisömagneetti vuosien saatossa on ollut Arto Jokinen, vuosina 83-86 pelasi siis Jyväskylässä.
 

McBean

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Noutajat, Scarborough FC
HIFK:n 100-vuotishistoriikissa on hyvä valokuva siitä surullisenkuuluisasta KooVee-HIFK matsista. Kuvassa Lalli on juuri astunut pois kaukalosta ja Hannu Soro lentää kuin leppäseiväs. "Dickhead" Jokista ei kylläkään näy kuvassa.

Täältä löytyy tuo kuva kiinnostuneille Jokisen alullesaattamasta tilanteesta.
IFK-historiikki ei ole käsillä juuri nyt, mutta muistelen sen mukaan Soron huudelleen ulosajetulle Lallille, josta seurauksena oli ns. välitön palaute.
 

Anzi

Jäsen
No eihän tuossa Iltalehden jutussa ole taas mitään järkeä, tai siis Lallin puheissa. Lalli ei saanut omalla hitaalla luistelunopeudella Archieta kiinni, joten E Peltonen ja H Linnonmaa ottivat Jokisen kiinni, ja toivat tarjottimella Lallille ja Lalli pääsi mättämään.<-Eikö se näin mennyt?

Ja miksi Lalli ei olisi ollut tuossa tuota haastattelua antamassa? Siksikö, että jos Iso Kokenut Lalli kaatuu Pienikokoisen Archie Junnun poikittaisesta, niin tämä pieni-Archie olisi...?

Ei riitä kiinnostus lukea koko IL-juttua läpi, kun jo alkumetrit on tällaista huttua. Ja anyway tämä Lalli-Archie on saanut paljon ajanhohdetta. Nykypäivänä olisi jo lähes normihaku. Josta toki pk-seudulla tapahtuen revittäisiin pariviikkoa-kk otsikoita, mutta jäisi silti yhdeksi normitanssi-illaksi.
 

Kinkku

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Kiffen
Ei minulle tule tuon 1977 tapahtuneen jälkeen mieleen kuin yksi edes hiukan vastaavanlainen tapahtuma, jossa huoltajaa olisi pahoinpidelty. Lalli vetäisi lähtiessään Soroa turpaan ja Tony Salmelainen teloi roskiksella oman bussikuskin, mutta onko noita siis ollut muitakin, että voisi väittää ihan "normitanssi-illaksi."

Olin muuten paikalla tuolloin. Vieläkin arvostan tuon matsin yhdeksi parhaista ikinä. Mestaruudet ja 13-0 Jokereista tietty vetävät vertoja tuolle illalle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös