Apuja Pajuojalle – joukkueen rakentaminen kaudelle 2014–2015

  • 172 313
  • 499

Sir Justiina

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kunto, minähän varoitin ja myönsin että vertauskuvani saattavat pikantisti olla tökeröitä. Ja sitä paitsi seuraan minäkin hiihtoa, yhä enenevässä määrin eritoten ampumahiihtoa. Sieltähän voisi sutkauttaa aasinsiltana Mari Laukkasen olevan Ilveksen tämän kauden kärkihankinnoista vastaava. Enemmän huteja kuin osumia. Tai vielä jyrkemmin koko sotshin kisajoukkueen olleen Serve Järvenpää. Aina nuha kun H-hetki koittaa.

Mutta pointin varmasti tajusit. Mun mielestä Veistola ajoi Korhosen ohi joillakin vahvuuksillaan, joista esim mustelmien tai blokkausten määräkään ei näy tilastoissa. Tai varmasti näkyy Ilveksen sisäisissä tilastoissa, mutta suuren yleisön saavutettavissa tilastoissa ei. Eikä nyt ihan niin lahjattomasta kaverista yleensäkään ole kyse kuin annat ymmärtää. Kyllähän Veistolan vyöltä löytyy Korhosen tavoin myös Suomi-paita edustuksia.

Nojoo, tämä lipsuu nyt huolella, enkä kiellä mitenkään että minussa syttyi kauden mittaan pieni Jiri Veistola- fani. Kieli vyön alla painaminen ei ole se ainoa syy, vilpittömästi näen ainesta miehessä tuplata menneen kauden pisteensä tulevalla sesongilla, ja olla merkittävä palanen toivottavaa joukkueen nousua kohti parempia sijoituksia.

Ja kun hiihtämään alettiin niin vaatimattomana miehenä voin koreilla lipastossani olevan kohtuuläjä peruskouluaikaisia lusikoita sivakoinnin osalta, ja kaikki pertsalla hankittuja. Oikeastaan Gunde Svania voitaneen syyttää ettei Suomi saanut minusta uutta Pertti Teurajärveä.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Ja olihan siellä sitten se valmennusvaliokuntakin, johon kuuluivat Lumpeen lisäksi Raipe ja Seppo Hiitelä, ja joka otti/sai vallan pelaaja-asioissa. Tämän valiokunnan ehkä merkittävin saavutus oli Junior Lessardin hankkiminen ja parin hyvin potentiaalisen hankintaehdokkaan hylkääminen.

Nämä ovat näitä käsittämättömyyksiä, joita tässä on tullut männävuosina ihmeteltyä. Ilveksellä oli UTJ (Hautamaa), joka periaatteessa oli vastuussa urheilupuolesta. Taustalla hääri silti monenmoista neuvojaa. Hyvänä esimerkkinä juuri tämän Lessardin hankkiminen. Toisaalta taas eräs Zaborsky jätettiin annettujen neuvojen perusteella hankkimatta. Ylikomissaario Rauno Repomies saattaisi sanoa, että ei helvetti miten paskoja neuvoja!

Hautamaan rooli oli toimia paskafiltterinä pelaajasiirroissa joissa oli osallisena ja joissa ei ollut osallisena. Ei ehkä ihan kiitollisin pesti. Ah, nythän minä syyllistyn jälleen tähän HadenPuhtaaksiPesuun vai miten se meni? Annan siis asian olla.

Mitä tulee nyt vaikka Palolaan, niin hän on varmasti tänään ikionnellinen kun Ilves ei häntä huolinut. Sama koskee Zaborskya. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Ilves sai sitä mitä tekemisellään ansaitsi.
 

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Vastaan itse, kun tarkistin tuon Low Flightin laittaman linkin. Eli Lumpeen on 2007 valinnut hallitus. Ja hallituksessa olivat Manngard, Jääskeläinen ja Lagerstam. Eli vahvisti vain olettamusta. Olisiko takana 1000 kiekkoon liittyvää päätöstä ja osumia vähemmän kuin Mari Laukkasella pikamatkalla?
 

"Jalkakynä"

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Summa summarum. Ilves ry on tuottanut erittäin paljon hyviä pelaajia, jotka eivät tällä hetkellä pelaa syystä tai toisesta Ilveksessä. Tässä on aivan turha ampua Ripaa, Sonjaa, Raipea, Hadea tai Seppoa. Soppaa on keitetty ja menty sinne ja tänne. Mikään ei ole lopulta muuttunut kymmenessä vuodessa. Ongelmat ovat rakenteellisia. Ei ole osattu johtaa jääkiekko-organisaatiota siten kuin sitä pitäisi johtaa.

Jottei menisi enemmän ohi aiheen. Niin todettakoon, että toivottavasti Juupella on tarkat visiot ja suunnitelmat laadittuna 96-98 -ikäluokkien lupaavimmille kavereille.
 

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Hyvin summattu jalkakynä. Mentäessä otsikkoon, niin suurin apu Juupelle on, että osakeanti vihdoin onnistuu ja tänne saadaan terve rakenne. Sieltä pitkän tien kautta strategia, joka antaa Juupelle - jos nyt puuttuu - työkalut, jolla ohjeistaa mm. päävalmentajaa, kun rakennetaan joukkuetta.
 

Raymond Pearl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
En omaa sisäpiirin tietoa asioista, enkä ole Ilveksen toiminnassa muu kuin pitkäaikainen kannattaja. Kaivan silti hieman verta nenästä kyseenalaistamalla muutamia asioita. Seuraavat ovatkin lajia ja seuran toimintaa syvemmin tuntemattoman fanin näkökulmia vuosien varrella kertyneen katsomo- ja palstakokemusten pohjalta.

Kaikki lienevät yhtä mieltä siitä, että Huhtalan "hylkääminen" on suuria mokia Ilveksen pelaajarekrytoinnin historiassa. Muutamien muiden 87-88 -pelaajien kohdalla vedetään kuitenkin monesti mutkia suoraksi ja oletetaan, että pelaaja olisi juuri Ilveksessä noussut nopeammin liigatasoiseksi pelaajaksi.

Palola ei noussut Lukossakaan liigakelpoiseksi pelaajaksi, vaan kypsyi vasta myöhemmällä iällä. Ei siis olisi mitenkään itsestään selvää, että hänestä olisi hyvässäkään valmennuksessa saatu Ilveksen riveissä aikaan eturivin maalintekijä ilman pitkää kierrosta muissa sarjoissa. Palolalle ei ollut synkkien Lukko-vuosien jälkeen juurikaan sopimuksia tarjolla. Ilveksen kysellessä tätä riveihinsä viime vuoden syksyllä, oli Tappara käsittääkseni ollut haluton päästämään tätä muualle (tämä Tapparan puolelta kuultuna), koska tässä nähtiin pidemmän aikavälin projekti. Kaikille - myös Tapparan faneille - lienee kuitenkin ollut suuri yllätys, kuinka tämä on vajaassa vuodessa noussut reservipelaajasta kotoisen liigan maalintekijöiden eturiviin.

Järvinen ei myöskään ollut vielä juniorivuosiensa jälkeen mitenkään valmis paketti liigatasolle, eikä lyönyt itseään läpi HPK:ssa. Mestiskierroksen jälkeenkään tälle eivät auenneet liigaportit odotetusti, vaan vasta tällä kaudella on syntynyt tulosta. Vaikka tämä olisi laitettu "myttysmäisesti" isolle peliajalle olettaen tämän itsestään johtavan nopeaan kehitykseen, olisiko tästä kuitenkaan tullut yhtään nopeammin nykytasoinen pelimies?

Sandellin osalta sisäänajossa epäonnistuttiin monellakin tapaa, mutta ei tälle muissakaan seuroissa löytynyt peliaikaa. Isoksi pelaajaksi kehittyminen vaati Allsvenskan- ja Elitserien-vuodet. Ehkäpä tämäkin jäi ratkaisevina vuosina liian pitkäksi aikaa junnaamaan marginaaliroolissa liigajoukkueen mukana, kun kehityksen kannalta olisi ollut järkevintä hakea isompaa roolia Mestiksen puolella.

Rajalan kohdallakin läpimurto liigatasolle olisi voinut toisessa valmennuksessa tapahtua nopeammin, mutta kyllä tämä olisi saanut Ilveksessä ison roolin jo ennen päätöstään lähteä WHL:n puolelle ja AHL:sta palattuaan. Käsittääkseni tarjouskin oli kilpailukykyinen. Tässä siirrossa raha kuitenkin ratkaisi ja ensi kaudeksikaan tämä tuskin palaa Suomen puolelle, kun euronippu kasvaa muualla merkittävästi enemmän.

Lindgren ja Lehtivuori puolestaan saivat jo nuorina Ilveksessä ison mahdollisuuden ja käyttivät sen hyvin hyväkseen. Se, että näitä ei saatu rekrytoitua takaisin Ilvekseen Pohjois-Amerikan valloituksen epäonnistuttua, oli uskoakseni suurelta osin resurssikysymys. En usko, että kumpikaan pelaajista valitsi seuransa Suomessa vain paremman valmennuksen vuoksi, vaan siirtoihin vaikuttivat varmasti myös sopimuksen taloudelliset tekijät. Jokipakankin kanssa voidaan todeta onnistutun, kun tämä nousi puskista NHL-sopimuspelaajaksi.

Metsola puolestaan teki ratkaisunsa jo varhain oletettuaan, ettei saa peliaikaa ikäluokkansa muiden huippuvahtien takana, joista kuitenkin yhtäkkiä Rask ja Helenius löysivät itsensä jo nuorella iällä Pohjois-Amerikasta. Metsola olisi tuolloin oletettavasti päässyt Ilveksessä liigajoukkueeseen, mutta oli jo tehnyt ratkaisunsa lähteä Parkkilan mukana Lethbridgeen. Metsolankin tie liigan huippuvahdiksi on ollut pitkä ja kaudet HPK:ssa luukunaukojana näyttivät johtavan uran kohti "ynnämuita".

Itsekin näen, että ongelmat ovat rakenteellisia ja johtuvat pitkälti pidemmän aikavälin suunnitelman puutteesta. Nuoria pelaajia ei ole osattu ajaa sisään ja toisaalta näitä on roikotettu turhaan "epäkypsinä" liigassa marginaaliroolissa, kun oikea paikka olisi ollut hakea isoa jääaikaa ja itseluottamusta pykälää alemmalla tasolla. Oheisharjoittelu on laiminlyöty valmennuksen laiskuuden tai osaamattomuuden vuoksi. Osansa on ollut varmasti monen muun seuran esiin nostamaan puutteeseen tamperelaispelaajien yleisessä urheilullisuudessa ja vääränlaisessa harjoittelukulttuurissa.

Lisäksi joukkue on rakennettu vuosia väärin, jos halutaan olla omavaraisia. Kärkiosaamisen hankkimiseen panostamisen sijaan on hukattu resursseja liigajyrien hankkimiseen - eli rooleihin, joissa nuoria pelaajia olisi voitu perehdyttää liigatasoon oikeanlaisella rotaatiolla merkittävästi halvemmalla hinnalla. Nuoret pelaajat tarvitsevat rinnalleen kokeneempia ja suoritustasoltaan varmempia pelaajia, jolloin nuorille pelaajille syntyy aitoja onnistumisen mahdollisuuksia, eikä virheen pelko ole jäälle päästyä keskeisin alitajunnassa jyskyttävä viesti.

On myöskin ollut suuri virhe satsata isoja eurokasoja ex-Ilveksiin, joiden hinnalla olisi saatu oikeaakin kärkiosaamista. Ammattiurheilussa urheilullisen menestyksen tulisi painaa vaakakupissa enemmän kuin Ilves-henkisyyden. Toisaalta ei myöskään tule syyllistyä olettamaan, että omat nuoremme olisivat jokin puoli-ilmainen voimavara, joille ei tarvitse maksaa markkina-arvon mukaista palkkaa pelaamisesta.

Kannatan lämpimästi ajatusta siitä, että farmitoimintaa liigan ja juniorijoukkueiden välillä kehitettäisiin edelleen, vaikka se tarkoittaisikin Mestiksen entistäkin pahempaa näivettymistä. Tällä kyettäisiin rakentamaan entistä parempia pelaajien kehityspolkuja, jossa farmiseura ja emäseura olisivat entistä tiiviimmässä kytköksessä.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Ongelmat ovat rakenteellisia. Ei ole osattu johtaa jääkiekko-organisaatiota siten kuin sitä pitäisi johtaa.

UGH!

Juuri näin. Ei ole kyse kuka valitsi kenet ja kuka oli utj sillon tai tällöin. Kyse on siitä, että asiat ovat henkilöriippuvaisia, koska ei ole Visiota, Strategiaa ja Rakenteita. Siksi kaikki seilaa ihmisten vaihtuessa sinne tänne.

Rekrytointi ON tärkeää, mutta onnistumisien edellytykset luodaan rakenteilla. Valta ja Vastuu, aukotomasti määriteltynä. Rakenne siitä kuka päättää ja mistä päätää ja millä valtuuksilla. Ja kaikkea tätä ohjaa yhteinen Visio.

Vision luonti on omistajien tehtävä. He myös valitsevat hallituksen (mielellään roolitetun) rakentamaan strategian ja valitsemaan avainhenkilöt tätä toteuttamaan ja jalkauttamaan.

Ilveksessä on puuttunut Visio, joka johtuu yksinvaltiuden vääjäämättömästä tulemasta, eli eriävien mielipiteiden kuolemisesta (tää tapahtuu aina. Konteksista, valtio, yhtiö tms. lähes vääjäämätyömästi).

Niin negatiivinen näkemys mulla onkin menneestä, haluan uskoa osakeannin tuomaan muutokseen. Se tarkoittaa monille nielemistä, mutta jaksan uskoa, että se kurkusta alas menee, Koska ILVES.
 
Keskustelu on kuten arvelinkin menossa helposti sellaiseen suuntaan, että jos et ole meidän kanssamme samaa mieltä, olet meitä vastaan. Mulla ei ole mitään tarvetta olla kenenkään puolella eikä ketään vastaan. Muodostan oman mielipiteeni sen faktan perusteella, mikä minulla on eikä minulla ole tarvetta nähdä enkeleitä siellä, missä niitä ei ole eikä myöskään mörköjä siellä, missä niitä ei ole. Aika tarkkaan olen perillä Hockey Oy:ssä vuosien varrella tehdyistä mokista eikä tarkoitukseni ole niitä kaunistella.

Ei tainnut ihan mennä perille tuon postaukseni sisällä ollut kritiikki Ilveksen takavuosien toimintaa kohtaan. Talossa ei ollut urheilujohtajaa, jonka paikka olisi ollut organisaatiossa sementoitu kunnon organisaatiokaavion mukaan ja jolla olisi ollut valta ja vastuu. Urheilupuolella toiminta oli mahdollisimman sekavaa, kun pelaaja-asioissa hääräsi milloin ketäkin eikä näillä toimijoilla ollut mitään yhteistä strategiaa - olivatpa he ns. virallisia toimijoita tai epävirallisia harmaita eminenssejä. Manngradkin joinain keväinä ilmoitti, ettei ketään pohjoisamerikkalaisia saa signata, koska hän hoitaa. No, hiljaisempaa oli Nickersonia lukuunottamatta.

Mutta jätän tämän menneistä jauhamisen, koska se ei johda mihinkään kuten vuosien varrella on nähty. On syytä katsoa tähän hetkeen, tämän hetken toimijoihin ja tulevaisuuteen.

Toivottavasti Pajuojan asema on nyt tehty selväksi organisaatiossa ja toivottavasti hän toimii sen mukaan. Ei homma voi mennä niin, että koutsit valitsevat joukkueen nimiä myöten - hylkäävät tai hyväksyvät. Urheilujohdon on yhdessä koutsien kanssa laadittava plan, millaisia pelaajia halutaan eri pelipaikoille. Sen jälkeen urheilujohtaja hankkii ne pelaajat budjetin rajoissa ja siinä on valmentajille työkalut. Samalla urheilujohtajan on toimittava pitkäjänteisesti seuran etu edellä.

Kun Ilveksellä ei viime keväänä ollut urheilujohtajaa, joka olisi viimeisen sanonut, niin kävi mm. niin, että Ben Maxwellin kanssa allekirjoitusta vaille ollutta sopparia toukokuun lopulla ei ikinä tehty, koska valmennusjohto ei halunnut niin huonosti puolustavaa sentteriä. Johtopäätöksensä he tekivät yhdestä videolla nähdystä yhdestä oman pään merkkausvirheestä. Oli siinä agentti Juuso Pulliainen himpun verran ihmeissään, kun Ilves ilmoitti, että Maxwell ei kelpaa. Ja kieltämättä olin minäkin. Toivottavasti tällaisilta vältytään jatkossa, jos todella potentiaalinen vahvistus on saatu koukkuun. Urheilujohto vastatkoon ja käyttäköön valtaa eikä hyvien vahvistusten saaminen tyssää henkilökemioiden toimimattomuuteen.

Saa nähdä muuten, saako Eero Savilahti sopparin, koska kakkosvalkun mielestä Savilahdesta ei ikinä tule kunnon liigapelaajaa. Ja miten käy Valtteri Järviluoman? Ja mitä Kolliin tulee, niin Kollin pitäisi saada soppari Ilvekseen, jos haluaa jäädä. Mutta sillä edellytyksellä, että nykyinen valmennusjohto hänet myös haluaa. Kollin on turha mennä joukkueeseen pelaamaan jämäminuutteja ja ehkä vielä väärässä roolissa.
 

vilho

Jäsen
Omat kaksi senttiä Korhoseen ja "korhosiin": Kolli heittäytyy alivoimalla viisi kertaa viidestä kiekon eteen, tekee spin-o-ramat hyökkäyspäässä silloin kun sitä vähiten odottaa ja pelaa yhden ottelun aikana kaksi erää nelosketjussa ja viimeisen erän ykkösketjussa paikaten loukkaantumisia. Hoitaa kaiken hyvin ja pelaa satavarmasti Ilveksen logolle.

Järviset, Palolat ja monet muut eivät ole heti olleet kypsiä pelaajia. Se on ehkä vaatinut keikkaa johonkin toiseen liigaseuraan, visiittiä mestikseen.. mutta se paluu ja nousu huipulle ei ole tullut kenelläkään Ilveksessä. Se rakenne ja polku on puuttunut, missä on suunniteltu että sä pelaat vuoden mestiksessä ja vedät kovaa punttitreeniä samalla ja elät huippu-urheilijan elämää kun nousu seuraavalle tasolle ei tapahdu pelkillä lahjoilla. Kaikkia ei tietenkään voida pitää, mutta nyt se kori, johon niitä hedelmiä olisi voitu poimia, ammottaa tyhjyyttään. Sandellin ehkä voi laskea tähän, mutta ei kulku ole ollut millään tapaa yhdessä suunniteltua.

Vähän off-topiccia, mutta pakko ihan vähän korjata:
Tietysti Ilveksen katastrofaalinen taloustilanne on mitä on, mutta ei tähtäimeksi voi ottaa "ässiä" Tampereen kokoisessa kaupungissa, vaan nimenomaan esim Kärpät. Resurssipotentiaali on aivan saman suuruinen. Vaikka kuinka puhutaan Kärpistä puolen Suomen joukkueena, niin se Oulusta ylöspäin oleva Suomi asuttaa 185k ihmistä, siis n. Oulun kaupungin verran. Meillä asuu pirkanmaalla 390k ihmistä joiden sieluista kilpailemme Tamhockeyn kanssa, MUTTA Tampereella on enemmän teollisuutta ja varallisuutta kuin Oulussa ja Pirkanmaalla hemmetin paljon enemmän kuin Lapissa.
Oulu 194k + Muhos+Oulainen+Raahe+Pudasjärvi+Kempele+Kalajoki+Ii 99k + Kainuu 80k + Lappi 183k = reilut 550 000 ihmistä. Noilla seuduilla on totuttu pitkiin välimatkoihin. Oma mutuni kertoo myös, että Tampereen seudulla on prosentuaalisesti enemmän junan tuomia kuin Kärppien talousalueella, joten suosikkijoukkue saattaa löytyä jo ennestään.
 

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kun Ilveksellä ei viime keväänä ollut urheilujohtajaa, joka olisi viimeisen sanonut, niin kävi mm. niin, että Ben Maxwellin kanssa allekirjoitusta vaille ollutta sopparia toukokuun lopulla ei ikinä tehty, koska valmennusjohto ei halunnut niin huonosti puolustavaa sentteriä. Johtopäätöksensä he tekivät yhdestä videolla nähdystä yhdestä oman pään merkkausvirheestä. Oli siinä agentti Juuso Pulliainen himpun verran ihmeissään, kun Ilves ilmoitti, että Maxwell ei kelpaa. Ja kieltämättä olin minäkin. Toivottavasti tällaisilta vältytään jatkossa, jos todella potentiaalinen vahvistus on saatu koukkuun. Urheilujohto vastatkoon ja käyttäköön valtaa eikä hyvien vahvistusten saaminen tyssää henkilökemioiden toimimattomuuteen.

Tässä hyvä esimerkki. Hallitus ilmoitti syksyllä 2012, että UTJ tullaan valitsemaan ennen vuodenvaihdetta 12/13. Hakuaikana oli lokakuu 2012. Matkan varrella vielä kerrottiin, että haku etenee hyvin. Valinta tapahtui vuoden päästä. Tuokkolahan tästä moittikin, että usemman henkilön kanssa joutui kokoamaan joukkuetta.

UTJ:n pitää olla työnarkomaani. Holtari varmasti tämän alan terävimpiä. Nykyteknologia mahdollistaa pelien tiiraamisen kotisohvalta käsin. Seuralle ei siis nykyään ole kallista hankkia dataa.

Näitä tapaus "Ben Maxwell" on Ilveksessä ja muissakin seuroissa kausittain. Huolestuneempi olen siitä, että Corso enää oli ehdokkaiden listalla (kun oli jo edelliskaudella tyrmätty) kuin siitä, että valmentajat hyllyttivät Maxwellin huonon tilannepelaamisen vuoksi. Toivottavasti UTJ- viraabeli ja valmennusjohto näki sentään useampia matseja. Jos päätös on jätetty valmentajien harteille, kuten todennäköisesti sekasortoisessa tilassa kävi, niin he ovat varmasti tehneet omasta mielestään parhaan ratkaisun heille tarjotuista pelaajista (käytettävissä olevan materiaalin puitteissa).

Jossittelu on jälkikäteen turhaan, mutta jos hallitus olisi onnistunut löytämään pätevän UTJ:n ilmoittamassaan ajassa, niin ehkä näiltä olisi vältytty.

Ilves ei lähde nousuun ennen kuin iso luuta on lakaissut kunnolla ja sen jälkeen rakenteet on saatava kuntoon.

Kevään ydinkysymys on edelleen, mitä Vinnie haluaa. Osakeannissa, ellei se mennyt jo, johtava teema on Vinnien velat. Hän on pitkälti itse johtanut liiketoimiaan joko suoraan tai luottomiesten välityksellä suuntaan, jossa on joutunut pumppaamaan rahaa Ilvekseen. Keväällä ja kesällä rahaa sisään ja tv-rahan myötä rahaa hieman takaisin. Jokunen pitää häntä hyväntekijänä, mutta useimmat näkevät tilanteen niin, että itsepä on tilanteen aiheuttanut. Kukaan ei kai ole estänyt, että Vinnie olisi tehnyt tästä menestyvän tuotteen ja kolmen millin velan sijasta kassassa olisi kolme milliä rahaa, josta hänellekin lohkeaisi osinkoa.
 
Kun Jussi Pesonen näyttää monelle olevan oikein loistoesimerkki huonosta signauksesta ja isosta flopista, niin on ehkä syytä valottaa asiaa hiukan. Ja ei - en ole käynyt Pessin kanssa kaljalla enkä koskaan edes vaihtanut hänen kansaan sanaakaan. :)

Luotettavien tietojen mukaan syksyllä 2012 Pessi oli erinomaisessa kunnossa - posket lommolla ja rasvat alhaalla. Kyllähän Pessi itsekin on tiennyt, että jos hän aikoo tienata vielä pelaamalla, niin töitä on tehtävä. Mies otti paikan Lukon ykkösketjusta ja piti kultapottaa päässään myös sinä lokakuun iltana Hakametsässä, kun törmäsi Ville Koistisen koukun seurauksena päin maalikehikkoa. Käsi meni.

Siinä tapahtui klassinen hoitovirhe, kun käden arvioitiin paranevan ja luutuvan itsekseen. Näinhän siinä ei käynyt, vaan käsi jouduttiin operoimaan viime vuoden tammikuun lopussa. Operaatiosta Pessi olisi ehtinyt kesäksi hyvään treenikuntoon, mutta keväällä mies sai yllättäen sydänvaivoja, jotka sitten vaativat sydänleikkauksen. Operaation ja sen jälkihoitona olleen lääkityksen johdosta Pessi oli täydellisessä harjoittelukiellossa ja pääsi treenaamaan vasta lähellä elokuun puoliväliä.

Mutta entäs sitten? Ei olisi pitänyt olla mitään rakettitiedettä saada mies kuntoon ja erityisesti jalat ja luistelu toimimaan. Onhan siellä ihan pätevä fyysinen valmentajakin. Kaikki näkivät, että luistelu ei toiminut. Kun siinä sitten on epäilty myös jotain hermotusongelmia, niin herää kysymys, miksi ei miestä ole passitettu fysiatrille hermoratatutkimuksiin? Pessi vain oli vain joukon jatkona täysin pettyneenä ja turhautuneena. Mielestäni Pesonen olisi ollut ihan potentiaalinen 30 pisteen hyökkääjä siitäkin huolimatta, että miehen kuntoon pistäminen elokuun puolivälistä lähtien olisi kestänyt 6-8 viikkoa. Ainakaan pelikauden aikana joukkueharjoituksilla ei kuntoon päästä, jos pohjissa on aukkoja.

Käsittääkseni liigajoukkueissa tällaiset tapaukset ovat kakkosvalkun ja/tai fyysisen valkun projekteja. Kyllä minulle ainakin on noussut tästä Pesosen casesta iso kasa kysymysmerkkejä.
 
Huolestuneempi olen siitä, että Corso enää oli ehdokkaiden listalla (kun oli jo edelliskaudella tyrmätty)

Tämä ei kylläkään pidä paikkaansa. Kyllä Corsoa silloin yritettiin ihan tosissaan ja mm. Viitakosken Vesku soitteli miehelle entisenä pelikaverina ja yritti taivutella miestä Ilvekseen. Lähteeni ei voisi luotettavampi olla. :)
 

Mortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES
Kysymyksiä on paljon ja vastauksia ainakin toistaiseksi kohtuullisen vähän.

Yksi asia, joka kaudella jäi vaivaamaan on joukkueen matka Kööpenhaminaan viimeisellä maajoukkuetauolla. Sen jälkeisistä seitsemästä ottelusta joukkue sai kasaan viisi pistettä.

Tapaus Corso on kyllä jotenkin erikoinen. Kun Corso tänne päätettiin hankkia olisi pitänyt varmistaa, että pelaaja on valmennuksen haluama. Ja jos valmennus halusi Corson on valmennuksen iso virhe, että Corsosta ei saatu irti haluttua panosta.
 

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tämä ei kylläkään pidä paikkaansa. Kyllä Corsoa silloin yritettiin ihan tosissaan ja mm. Viitakosken Vesku soitteli miehelle entisenä pelikaverina ja yritti taivutella miestä Ilvekseen. Lähteeni ei voisi luotettavampi olla. :)

Luotetaan tähän. Itselläni oli tieto, että useat tahot nimenomaan varoitti, että Corsoa ei kannata ikinä ottaa. Episodi kertoo taas tämän rakenteen puutteen, joka heijastuu sekavaan UTJ-toimintaan ja siihen, kuinka pelaajia valitaan. Lopputulema on kuitenkin sama. Vinniellä on nyt ollut 20 vuotta aikaa saada rakenteet kuntoon.

Ja se tärkein asia. Meillä on näköpiirissä samaa mahdollisuutta kuin oli kasiseiskoista alkaen. Tai oikeastaan kasiviitosista. Sieltä on tulossa pelipaikkojensa kärkinimiä muutamasta ikäluokasta - huikeita kavereita (pörssikärkiä, ikäluokkiensa all-stars pelaajia). Isossa kuvassa vain Bluesilla näyttää paremmalta. Ilves ry on pedannut Ilves Hockey:lle useamman ison kalan ikkunan, mutta ne on sössitty. Nyt on aukeamassa seuraava. Meillä on jopa oikein toimien mahdollisuus tuoda näitä nuoria omien edellisten "nuorien" tutoroidessa liigaan.

Nyt pitää saada toimijat vaihdettua nopeasti ja tilalle henkilöt, jotka saavat luotua strategiat ja rakenteet kuntoon. Yleisesti katseet kohdistuu Juupeen ja siihen, miten hän tuo nämä tulevaisuuden nimet liigaan. Ja jotta Juupe saa riittävät työkalut, hän tarvitseee yläpuolellensa osaajia. Ja jotta osaajia saadaan, niin omistajuus pitää saada kuntoon ASAP. Ydinkysymys, mitä teet Vinnie?
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Luotetaan tähän. Itselläni oli tieto, että useat tahot nimenomaan varoitti, että Corsoa ei kannata ikinä ottaa. Episodi kertoo taas tämän rakenteen puutteen, joka heijastuu sekavaan UTJ-toimintaan ja siihen, kuinka pelaajia valitaan.

Tuohon UTJ-vapaaseen kesään oli kuitenkin ihan luonnollinen selitys. Sjöblom oli tuomassa omaa miestään tuolle tontille, joten paikkaa ei voitu täyttää. Siksi Ilves päätyi väliaikaisratkaisuun, jossa joukkueen kasaamisesta ottivat vastuun Hautamaa ja Tuokkola.
 
Tuohon UTJ-vapaaseen kesään oli kuitenkin ihan luonnollinen selitys. Sjöblom oli tuomassa omaa miestään tuolle tontille, joten paikkaa ei voitu täyttää. Siksi Ilves päätyi väliaikaisratkaisuun, jossa joukkueen kasaamisesta ottivat vastuun Hautamaa ja Tuokkola.

Asia oli just näin. Eikä sen hakuilmon perusteella ollut riittävän päteviä hakijoita.
 
Ydinkysymys, mitä teet Vinnie?

Tämä ei ole nyt ydinkysymys. Vaan ydinkysymys on se, että ilmaantuvatko merkitsijöiksi nyt ne tahot, jotka jo vuosia ovat luvanneet lähteä kelkkaan, kun Vinni saadaan vallasta pois. Sehän tapahtuu, kun kaikki 100 000 osaketta merkitään. Vinnin osuus putoaa silloin vähän yli 20 prossaan.
 

Ragulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Käsittääkseni liigajoukkueissa tällaiset tapaukset ovat kakkosvalkun ja/tai fyysisen valkun projekteja. Kyllä minulle ainakin on noussut tästä Pesosen casesta iso kasa kysymysmerkkejä.

Tämä nostaa esille oikeastaan myös Juuso Rajalan fysiikan paikallaanpolkemisen.

Jos hankitaan loukkaantuneita pelaajia ja kehitysprojekteja, pitäisi edes jonkun tällaisen pelaajan kehittyä.

Ongelmana eivät ole Keräsen, Ruutun tai Veistolan kaltaiset pelaajat. Keränen on kehittynyt, mutta miehellä on palo ja lahjat huipulle, Ruutun fysiikka on kehittynyt siinä määrin että mies tulee ensi kaudella lyömään itsensä lopullisesti läpi hyvän tason liigapelaajana (onkohan jatkosopimus tuleviksi vuosiksi muuten sorvattu jo). Veistola pelasi elämänsä kauden tilaisuutensa saatuaan.

Jotenkin kysymykseksi nousee, kykeneekö nykyinen valmennus pelaajien henkilökohtaisten ominaisuuksien kehittämiseen (Maxwellin pelinlukuvirhe tuolla surullisenkuuluisalla videolla) tai kunto-ominaisuuksien palauttamiseen (Pesonen) tai fyysisten puutteiden paikkaamiseen (Rajala).

Näyttäisi siltä, että nykyinen valmennus on mukavuusalueellaan, jos saa työskennellä itseohjautuvien ja motivaatioltaan sataprosenttisten pelaajien kanssa, jotka kykenevät ottamaan palautteen vastaan puolesta sanasta. Ilveksen kaltaisellla pikkuseuralla (tuntuu pahalta sanoa näin) eli siis entisellä suurseuralla, jolla on laadukas juniorituotanto ei vain ole varaa toimia näin. Valmennuksen on kehitettävä ja motivoitava pelaajia ja nykyaikana on osattava ottaa vielä pelaajien erilaisuus huomioon. Taktiikkaa kuuliaisesti noudattavilla "veistoloilla" ei kannua nostella.

Tätä taustaa vasten case Korhonen vaikuttaa vieläkin ihmeellisemmältä.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Käsittääkseni liigajoukkueissa tällaiset tapaukset ovat kakkosvalkun ja/tai fyysisen valkun projekteja. Kyllä minulle ainakin on noussut tästä Pesosen casesta iso kasa kysymysmerkkejä.

Tähän piti ottaa vielä kantaa.

Minulle tulee hivenen yllätyksenä Hirvosen kyvyttömyys hoitaa näitä fysiikaltaan keskenkuntoisia kavereita. Häneltä kuitenkin löytyy siltä puolelta näyttönä Niinimäen Jesse, jonka Hirvonen treenautti kuntoon kovalla työllä. Oliko Pesonen sitten tapauksena niin erilainen, että siinä olisi tarvittu kovan työn lisäksi lääketieteellistä osaamista, jotta harjoittelu olisi mennyt perille?

Niin tai näin. Hirvonen on ainakin ollut kuuluisa uutteruudestaan ja hän tekee mitä täytyy joukkueen eteen. Vaikka muuttaa jäähallille asumaan jos se auttaa joukkuetta.
 

Mortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES
Tänään on merkittävä vuosipäivä kun keskustellaan Ilveksen urheilullisesta päämäärättömyydestä ja osaamattomuusvajeesta.

Ajan seisauttava fakta kertoo, että edellistä mestaruutta vietettiin tänään päivälleen 29 vuotta sitten. Päivissä laskettuna se on 10 585 päivää sitten.
Tunteja välillä onkin sitten jo 254 040.

Odottavan aika on tosiaan pitkä.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Tämä ei ole nyt ydinkysymys. Vaan ydinkysymys on se, että ilmaantuvatko merkitsijöiksi nyt ne tahot, jotka jo vuosia ovat luvanneet lähteä kelkkaan, kun Vinni saadaan vallasta pois. Sehän tapahtuu, kun kaikki 100 000 osaketta merkitään. Vinnin osuus putoaa silloin vähän yli 20 prossaan.

Epäluottamus.

Kukaan ei avaa peliä, jos ei saada neuvoteltua jotakuta kaikkien silmissä ulkopuolista/puolueetonta/ hyväksyttyä tahoa ostamaan se 30k osaketta, Manngard Vincent, Gateway Finland Oy, Saint Castano Oy, Talli-Nijinsky ja Meyer Terence osuus nykyosakkeista on yli 70% ja merkitsemällä 100 000 uuden osakkeen määrästä 30 000 laskee tämän nykyvaltaryhmittymän osuus alle 50%.

Koska luottamusta osapuolten välillä ei ole, niin anti ei lähde liikkeelle, ennekuin on varmaa, että em. ryhmittymä ei voi annilla palata yli 50% valtaan ja tämän raja-arvo on 71 000 osaketta.

Eli käytännössä 70% pitää olla merkittynä ”non Vinnie” tahoilla ennekuin kukaan epäluuloinen lähtee mukaan. Ja tässä se haaste oikeastaan on. Yritin edellisellä kerralla esittää, että antisopimus on ehdollinen ja laukeaa vain tiettyjen ehtojen toteutuessa. Eli tehtäisiin koemerkinnät ja kun tulos on varmuudella ”non Vinnie” alle 50%, astuu anti voimaan.

Voi kuulosta hölmöltä, mutta kun luottamus on joskus menetetty eri tahojen välillä, se ei synny sormia napsauttamalla uudelleen. Eheytymisprosessi voi alkaa vasta kun omistajuus on hajaantunut.
 
Ihan hyvää keskustelua! Mutta eikö olisi ihan käytännön syistä viisainta siirtää tämä keskustelu osakeannista ja hallinnosta tuonne toiseen ketjuun, jotta tässä keskustelu pysyisi edes kohtuullisesti otsikon aiheessa.
 
Olen miettinyt tapaus Juuso Rajalaa. Jos nyt emme tee jatkoa Rajalalle, niin onko se taas kerran hätiköity ratkaisu? Rajalalla on kuitenkin varsin kova taito- ja pelinäkemyspotentiaali, mutta hänen fyysiset ominaisuutensa ovat vielä keskeneräiset. Viime vuonna harjoituskauden aluksi vapun jälkeen tehdyissä testeissä näkyi selkeästi, että Rajala oli fyysisiltä ominaisuuksiltaan aika reippaalla takamatkalla. Kropassa oli esim. vielä aivan liikaa rasvaa - tosin rasvaprosenttien mittauksessa korkeimmat arvot kellotti eräs Sveitsiin siirtynyt puolustaja.

Vertaan Rajalaa Olli Palolaan, joka vasta tälle kaudelle sai realisoitua potentiaalinsa. Verrataan pisteitä. Palolan keskiarvo Mestiksessä on 0,70 pinnaa per peli. Rajalalla vastaavasti 1,00 pinnaa per peli. Liigassa Palolalla tämä läpimurtokausi mukaanlukien on 0,31 peri peli ja Rajalalla 0,27 pinnaa per peli. Pelaajathan ovat molemmat -88-vuosikertaa - Palola muutaman kuukauden vanhempi.

Tällä kaudella Rajalan liike ei ollut parasta mahdollista. Hänellä oli parempi liike Joensuun aikoina. Olisiko lihasmassaa kehitetty vähän liian nopeasti? Rajalan fyysiset pohjat ovat kuitenkin jo parantuneet. Uusi hyvä harjoituskesä tekisi taas terää. Täytyisi vain pitää huolta siitä, että lihasmassaa ei kasvateta liikkeen kustannuksella. Rajalan ikäisen pelaajan on vielä täysin mahdollista kehittää fyysisiä ominaisuuksia.

Kaikki tietävät Rajalan vahvuudet. Ei tuota taitoa tämänkään kauden joukkueessa liikaa ollut. Kaiken lisäksi Rajala olisi erittäin halpa pelaaja, joka ei paljon budjetista söisi. Summa summarum: tekisin Rajalalle ehdottomasti jatkosopparin, koska minun mielestäni miehestä voisi saada taitavan sentterin vuosikausiksi. Jos Rajala nyt ohitetaan, jollain puukätisellä koutsien suosikilla, niin mielestäni taas kerran toimitaan lyhytnäköisesti.

Muistetaan vielä sekin, että Turo Asplund on vasta nyt 28-vuotiaana pelannut ensimmäisen hyvän liigakauden.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös