Ammatti tuomareita ??

  • 2 856
  • 40

theref

Jäsen
Isokissa

Niinno, esimerkiksi:

Toiset tilanteet näkyvät jäälle paremmin kuin muualle. Jospa yläkopin tuomari tekeekin virheen, kuka kärsii seuraamukset katsomon vihellyskonsertin keskellä? Saattaa olla kiittelyn paikka pelin jälkeen...
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
ja jotkut ryhtyvät yksityisyrittäjiksi, jotta saisivat kuunnella vittuilua.
 

Isokissa

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Re: Isokissa

Viestin lähetti theref
Niinno, esimerkiksi:

Toiset tilanteet näkyvät jäälle paremmin kuin muualle. Jospa yläkopin tuomari tekeekin virheen, kuka kärsii seuraamukset katsomon vihellyskonsertin keskellä? Saattaa olla kiittelyn paikka pelin jälkeen...

Totta, mutta tulisko piippuhyllyllä vähemmän vieheitä, kun näkisi enemmän, mene ja tiedä?

Ja jos katsomovuoro olisi kiertävä, niin pääsisi sekä jäälle että hyllylle.

Voin lainata katsomotuomarille mottoani: en tee virheitä työ- enkä siviilielämässä :D :D
 

Maila

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Slavia Praha
Menee ohi aiheen...

Viestin lähetti vilpertti
on aivan pakko vielä sanoa yksi asia: jääkiekkoerotuomareiden, kansanedustajien, insinöörien (ja muiden tekniikan alan asiantuntijoiden/taitajien) palkkoja ei voida verrata mm. sosiaalialan työntekijöiden palkkoihin. Suomi elää markkinataloudessa, jossa niille maksetaan keiden palveluille on kysyntää. Sosiaalialan työntekijöistä on ylitarjontaa, jolloin valtio ja kunnat saavat paikat täytettyä haluamillansa (lähes kohtuullisilla) palkoilla. Ikävä olla kylmä, mutta näin se asia taitaa tällä hetkellä kuitenkin olla. Ja veikkaan siltikin, että myös sosiaalialan työntekijät saavat tarpeeksi rahaa pärjätäkseen, kuten myös lääkärit ja kaikki muut lakkoilijat.

Pakko tarttua tähän. Kuulun itse sosiaalialan ammattilaisten joukkoon ja työntekijöistä ei todellakaan ole ylitarjontaa. Tälläkin hetkellä on vaikeuksia saada pätevää henkilökuntaa. Meilläkin on n. 20 hengen tiimissä kolme työpaikkkaa auki. Elokuun aikana on hakemuksia tullut yksi. Ja työpaikasta tämä ei ole kiinni, olemme alallamme arvostettu työyhteisö. Odotan kauhulla, kun suuret ikäluokat alkavat jäädä eläkkeelle. Lapsilla ei ole hoitajia ja isovanhemmat saavat olla "hullujen" ohella avohoidossa. Samaa tarinaa on kuultu monen suusta ja tämä on tilanne.

Eikä palkka todellakaan ainakaan täällä pääkaupunkiseudulla riitä. Onneksi en asu yksin vuokralla yksityisellä. Ja pitäisin erillään tässäkin keskustelussa mainitut sosiaalityöntekijät ja lääkärit (ja muut lakkoilijat??).



Vastuuta pienellä palkalla, Maila
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Vilpertille

Markkinataloudessa toki elämme mutta sosiaalialan työntekijöistä ei todellakaan ole ylitarjontaa. Jos kuitenkin tiedät asiasta jotain faktaa esittää niin sitten olen täysin väärässä ja pyörrän väitteeni. Kunnat eivät saa palkattua pätevää henkilökuntaa näihin sos...tehtäviin ja kun niitä toimia hoitaa osin epäpätevät on kunnilla mahdollisuus "pelata sikaa" ja sitä kautta mm. kuormittaa henkilökuntaa kohtuuttomasti ja erittäin alhaisella palkalla. Jokainen voi tietysti valita koulutuksensa ja uransa ihan kuinka haluaa joten, ei siitä sitten muuta.

Jos asiassa pysytään niin tulosvastuulliset ammattipuhaltajat tarvitsevat kuten mainitsit tuomaritarkkailijat jotta homma hoituu puhtaasti. Silloin olisi kohtuullista että myös tarkkailijat ovat ammattitarkkailijoita, eikö vaan. Tarkkailijathan ovat tässä visiossa pomoja. Siis ammattipelaajat, jotka meillä jo on, ammaattituomarit, ammattitarkkailijat ja sitten tarvitaan vielä pelintarkkailijat jotta voidaan vetää yhteen tarkkailiko ja tuomitsiko kaikki osapuolet oikein.

Terveisin koo
 

Wolves

Jäsen
Inhimillisyys on liian vaikea asia voitettavaksi tuomareille


Riippuu täysin ihmisestä. Itse kohta 15 vuotta tuomarina olleena (tosin toisessa lajissa) olen huomannut sen, ettei yleisöä kannata kuunnella. Itselläni kaikki huudot menee toisesta korvasta sisään toisesta ulos. Uskoisin myös SM-liiga tuomareiden tekevän näin.

Toisekseen itselleni on ainakin opetettu tuomarikoulutuksessa se, ettei virheen myöntäminen ole rangaistava teko. Päinvastoin, valmentaja tietää sen jälkeen, että tällä kaverilla on sentään munaa myöntää mokansa. Vertahan siinä kaivaa nenästään, jos ei pysty myöntämään omaa mokaansa. Toinen osio tässäkin asiassa on yleisö, jolle asian myöntäminen on hieman hankalampaa. Harvempi tuomari ottaa kesken mikrofonia käteen ja myöntää täpötäydelle Kisapuistolle, kuinka tuli tehtyä moka.

Eräs asia minua on jäänyt ihmetyttämään. Minkätakia ottelun tuomareita ei ole ottelun lehdistötilaisuudessa?
Syy siihen on varmaan valmentajissa, jotka ennen ottelua kiroavat taas sen Haajasen tuloa viheltämään omaa ottelua. Lisäksi ottelun jälkeinen lehdistötilaisuus menisi yleiseksi suukovuksi valmentajien ja tuomarien välille, eikä asioista keskusteltaisi, vaan mitä luultavimmin huudettaisi.

Jos kerran valmentajat haluavat tuomarien parantavan tasoaan (mikä SM-liigassa on kieltämättä ollut hieman hiinä ja hiinä), miksi asioista ei voi keskustella erotuomareiden ja seurojen välillä. Ilmeisesti näin on tehty aikaisemmin (tai joka vuosi, en tiedä), mutta ei se ainakaan jäällä ole näkynyt.

Parempia aikoja odotellen

[Edit: Voi kuullostaa hullulta, mutta itse rakastan tuomarin hommia. Vaikka teen n. 5000 mk /kausi niin mihinkään en tätä hommaa vaihtaisi. Tosin palkankorotus kelpaisi :p ]
 
Viimeksi muokattu:

yyz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Team Korak, Tapanilan Erä
Ammattituomareista

Mielestäni Isokissan ehdottama katsomotuomari idea ei olenkaan hullumpi ajatus. Pannaan kentälle yksi raitapaita ja toinen katsomoon. Uskoisin tuomarityöskentelyn olevan huomattavasti parempaa kuin nykyinen kahden tuomarin kanssa räpeltely.

Olen myös hull16:n kanssa samaa mieltä siitä, ettei pelkkä tuomareiden muuttaminen ammattilaisiksi poista ongelmia heti, mutta ajan myötä edistystä tapahtuu varmasti.

On myös ensiarvoisen tärkeää, että tähän asiaan puututaan sen vaatimalla vakavuudella. Rakkaan liigamme taso ja vauhti on noussut viimeisen kymmennen vuoden aikana niin paljon, että tuomaritoiminnan tasoa on pystyttävä nostamaan. Keinoja ed. mainitun asian toteuttamiseen on mm. tässäkin viestiketjussa esiintyneet ehdotukset uransa lopettaneiden pelaajien houkuttelemisesta raitapaitoihin.

Pelaajien/muiden kiinnostuneiden saaminen osallistumaan koulutukseen ja valitsemaan ko. ura ammatikseen saadaan aikaan tekemällä työn vaatimat edellytykset houkutteleviksi:
Kilpailukykyinen palkkaus
(nykyinen tarjous on mielestäni varsin kohtuullinen varsinkin, jos kyseessä on KOKO vuoden sopimus, ei vain lätkäkauden kestävä. Liigan loputtua keväällä, pienen kesälöman jälkeen esim. osallistuminen tuomarien koulutukseen/harjoituksiin olisi pakollista)
Tietyt takeet työn jatkumisesta
(tehdään sopimuksia, joissa irtisanomispykälät ovat suhteutettu työn kuvaan; esim jos homma ei skulaa haetaan vauhtia alasarjoista/junnuista jne. ennen kuin potkitaan sälli pellolle)
Työympäristön tekeminen houkuttelevaksi
(eli sanktiot turhille kettuilijoille jne.)

Mikäli mm. ylläolevat asiat toteutettaisiin voisi tuomareilta todella vaatiakin korkeampaa tasoa. Nykyisellään homma on kuitenkin kaikille (vain) sivuhomma. Tämä ei tietenkään tarkoita etteikö sivuhommiinkin voisi suhtautua vakavasti ja ettemmekö voisi vaatia korkeampaa tasoa jo nyt, mutta...

Näihin kuviin ja tunnelmiin...
 
Viimeksi muokattu:

Pitkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Aina väliajoin pullahtaa esiin tuo kysymys katsomossa istuvasta tuomarista. Samoin voidaan miettiä sitä, että eikö nykytekniikalla olisi hyvin helppo seurata tietokoneen ja sopivien kiekossa ja pelaajien varusteissa olevien sensoreiden avulla, syntyykö paitsio tai pitkä kiekko, tai oliko kiekko maalissa.

Kyse onkin enemmän siitä, muutetaanko uudistuksella pelin luonnetta liikaa. Tuomari on osa peliä. Olisihan pelin katsominen paljon mukavampaa, jos ei kertaakaan tarvitsisi menettää hermojaan katsomossa, eikä tulla pelin jälkeen Jatkoaikaan huutamaan, miten paljon ottaa varteen kun se maali hylättiin. Varsinkin, kun viime vuosina ovat lippujenkin hinnat nousseet.

Tuomarien suoritustasoa voidaan kyllä parantaa. Se ei edes vaadi ihmeitä. Sellaisten olosuhteiden takaaminen, joissa tuomarina toimiva pystyy pyhittämään pelipäivän pelkästään ottelua varten, ja saa tehdä oman työnsä ilman turhanpäiväistä häirintää, erätauoilla ulkopuolisten tuomarien pukukoppiin marssimista, ja jatkuvaa henkistä alas painamista, ei maksa 15 000 markkaa kuussa per viirupaita ynnä sivukulut.

Tuomareiden työ paranee, kun heidän tuomitsemansa joukko jääkiekkoilun ammattilaisia alkaa kohdella myös tuomareita ammattilaisina. Yleisön ja lehdistön hampaista seeprat eivät koskaan tule pääsemään, mutta sen apinajoukon huutelun merkitys pääsarjatason tuomarin vihellyksiin on paljon pienempi kuin mitä jäällä esiintyvien joukkueiden muutaman taustavaikuttajan pätemisellä, ja jopa lehtien haastatteluissa jäällä olleita tuomareita julkisesti arvostelevilla tuomaritarkkailijoilla on. Aitiosta tauon ajaksi kuselle lähteneestä ja lopulta jäähallin pukuhuoneen käytävälle päätyneestä humalaisesta jääkiekkomogulista, ja huutelusta "v***u mä soitan kaks puhelua ja sä et tuomitse enää koskaan" ei juurikaan puhuta, kun aamun lehdessä ihmetellään, miten sen puusilmän mopo lähtikin kolmannen erän alussa taas kerran käsistä.

Ei tuomarin tarvitse selitellä päätöksiään julkisesti. Joku esitti, että lehdistötilaisuudessa tuomarin pitäisi olla läsnä. Miksei lehdistötilaisuuteen raahata hikistä hyökkääjää kertomaan, miksei osunut maaliin vaan tolppaan? Tai veskaria kuulemaan kysymyksiä siitä, miten se ylämummo jäi niin auki - tai ulkomaalaista vastaamaan kysymykseen, minkä takia ei luistelu oikein maita ja onko jo sopimus taskussa ensi kaudeksi - toisaalle.

Ammattilaisuus lähtee asenteesta. Toisena tulee työehtosopimuksen viilaaminen sellaiseksi, että tuomarin ammatti kannattaa kokopäivätoimisena, ympärivuotisena uravaihtoehtona koko elämäksi. Kolmantena on kehittymis- ja harjoittelumahdollisuuksien takaaminen, jotta tuomaritoimintaa voidaan viedä eteen päin kokonaisuutena. Vasta, kun nuo kaikki kolme osatekijää ovat kunnossa, voidaan odottaa liigatuomareiden pystyvän vastaamaan ilmaan heitettyihin vaatimuksiin. Eri asia onkin se, kuka tuon lystin rahoittaa. Lipun hinta yhä vain ylös päin, mutta eihän sitten peleissä ole viimeistäkään tunnelman ripettä, kun ei voi edes tuomaria kohti sylkeä.

Tuomarilla on täydellinen käskyvalta, ja kaikissa erimielisyystapauksissa hänen päätöksensä on lopullinen. Se on olennainen osa jääkiekon sääntöjä, ja siten olennainen osa jääkiekkoa.
 

wilco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK,LiPu
Niinpä, tähän kysymykseen että tehdään tuomaritoiminta niin kannattavaksi että voi lopettaa päivätyön. Eikös ainakin yksi päätuomari ole jonkinnäköinen pankinjohtaja.

Mutta muuten tuo 15000mk+kulut on ehkäpä oikeutettu.

Tuomari katsomossa? Eikös peleissä ole jo kuitenkin tuomaritarkkailija, vai onko se vain joissain satunnaisissa peleissä.

Eli kyllä ne puusilmät kävelykeppeineen siellä kentällä riittävät, mutta kyllä niistäkin sen toisen punaraitahihaisen voisi pois ottaa.

Että silleen...
 

Wolves

Jäsen
Joku esitti, että lehdistötilaisuudessa tuomarin pitäisi olla läsnä.



Se olin minä, joka tuota ehdotti. Perustelut:

Lehdistön eteen meneminen jo sinänsä vaatii munaa. Jos sitä ei ole, turha sinne on mennä. Jos tuomari on esim. hylännyt maalin, mikä olisikaan paras paikka pistää sekä lehdistö että valmentajat hiljaiseksi kuin itse lehdistötilaisuus. Napataan ko. video mukaan videotuomarilta ja avot... Mainitsemasi lause "Ei tuomarin tarvitse selitellä päätöksiään julkisesti" on omasta mielestäni väärä ja perustan sen lähes 15 vuoden kokemukseeni tuomarina olosta. Olen itse komeillut erään lehden urheilusivulla (lehti jääköön mainitsematta). Syy siihen oli se että kirjoittajan mukaan olin aivan puusilmä, joka kävi keräämässä palkkion ja lähti takaisin kotiinsa. Olisin itse halunnut todistaa asian ottelusta olemassa olevan videon avulla, mutta lehdistö ei edes sormeaan lotkauttanut, saati sitten suutaan avannut. Menemällä lehdistötilaisuuteen, (tuolloin asia oli luvan varaista, johon en saanut lupaa) olisin selvinnyt asiasta ilman mitään julkista sekasotkua.


Tässä ei ole kysymys minusta, vaan kysymys on siitä annammeko tuomarille mahdollisuutta edes antaa komenttia omasta ratkaisustaan. Jos tuomari sanoo "No Comments", asia sillä selvä. Jos taas antaa asialle saadaan jonkinlainen selvitys ja aamun lehdessä ei tarvitse ihmetellä kuinka se mopo karkasi käsistä.

Tuomarista on tullut jonkinlainen pelle yleisölle. Itse ihmettelen useasti Äijänsuolla (Lukko-fanit, tämä ei ole yleistys), kuinka joku voi avata suuvärkkiään, jos joku on esim. taklannut selästä toisen laitaan. Samantien alkaa huudot "Hyvä, nuija" ja "Osta Lasit" huudot kuulua. Hyvänä esimerkkinä tästä on Curtis Sheptakin selästä ajo laitaan á'la Mika Laaksonen. Eräät Lukko-fanit olivat heti tuomarin kimpussa (edelleenkään en yleistä kaikkia faneja), vaikka kyseessä oli aivan selvä rike, josta rangaistaan.

Kaksi tuomaria olen elämäni aikana nähnyt, joilla on edes hieman munaa. Toinen on kouluttajani J. Martikainen ja toinen on Seppo Mäkelä. Etenkin Sepon otteista huomasi ettei se mies kunnioita ketään kaukalossa. Tuollaisia tuomareita minä kaipaan ja odotan SM-liigaan.

Sympatiat menee TheRefille, joka jaksaa raitapaitoja puolustaa. On se hyvä että Raitapaidoilla on myös omat "Asianajajat";)
 

Pitkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Jos tuomari on esim. hylännyt maalin, mikä olisikaan paras paikka pistää sekä lehdistö että valmentajat hiljaiseksi kuin itse lehdistötilaisuus. Napataan ko. video mukaan videotuomarilta ja avot...


Ajatus sinänsä on ihan hyvä, mutta pelitilanne on pelitilanne, ja muissa kuin maalikameran kuvaan perustuvissa päätöksissä lehdistön tentattavan tuomarin ja sopulien vuorokeskustelu jäisi helposti juupas-eipäs -tasolle.

Järkevämpää olisi, että tuomarit saisivat julkisuutta esimerkiksi television urheiluohjelmissa tai ottelujen erätauoilla (eri tuomarit kuin ne jotka ovat tuossa pelissä kaukalossa), jolloin he voisivat kertoa työstään ja erilaisten esimerkkitilanteiden tulkinnoista - myös säännöistä, jotka eivät ole aina aivan kaikille katsojille tuttuja.

Ajatukseni siitä, että tuomarin ei pidä kommentoida päätöksiään, perustuikin mainitsemiini kolmeen perusasiaan, joiden kuntoon saattamisen jälkeen tuomareiden ei tarvitsisi kommentoida tekemisiään. Tuomari on laki, ja vasta kun se pelin henki tarttuu pelaajiin ja seurojen taustajoukkoihin, voidaan alkaa odottaa yleisöltä ja lehdistöltä kunnioittavampaa suhtautumista tuomareihin. Ja sitä myötä saavuttaa työrauha, ja parempia suorituksia.
 

hull16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, ManUtd.
Theref:lle

Mielestäni on oleellista saada puretuksi se "hyvä veli kerho" joka MYÖS vaikuttaa jääkiekkotumaripiireissä, ehkä kuitenkin onneksi pahiten fudis puolella. Otetaan miehet vaikka ulkomailta kuten ensimmäisessä viestissäni totesin. Nykyisillä miehillä on turha odottaa muutoksi muuten kuin aloituksen nopeutuksilla, jotta tuomarit pääsevät nopeammin kotiin ;-)
 

OldTimeHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK, Bayern München, Deutschland
Tuomareista yms.

Viestin lähetti SaiPa2000
Jos kerran valmentajat haluavat tuomarien parantavan tasoaan (mikä SM-liigassa on kieltämättä ollut hieman hiinä ja hiinä), miksi asioista ei voi keskustella erotuomareiden ja seurojen välillä. Ilmeisesti näin on tehty aikaisemmin (tai joka vuosi, en tiedä), mutta ei se ainakaan jäällä ole näkynyt.
Avoin keskusteluyhteys on ehdoton edellytys tuomaritoiminnan kehittymiselle. Tämä asia on kuitenkin täysin retuperällä ja se lieneekin yksi päällimmäisiä syitä sille, ettei kehitystä ole tapahtunut vuosikausiin. Valmentajista ainakin Erkka Westerlund on ottanut ongelman julkisesti esille, mutta tuloksetta. Muutamasta epävirallisesta lähteestä kuulemani tarinat tukevat Erkan kritiikkiä.

Tilannehan on se, että SM-liigan johto on tuomariorganisaation kanssa linnoittautunut yhteen leiriin ja joukkueet vastaavasti toiseen. Mitään vuoropuhelua ei tapahdu. Uudet linjanvedot ja sääntömuutokset, joita theref kolumnissaan ansiokkaasti pui, sanellaan SM-liigan taholta, eikä joukkueilta kysytä mitään - tai ehkä kysytään, mutta vastausta ei kuunnella.

Pallo lentää tässäkin tapauksessa Urpo Helkovaaran suuntaan. Suurin syy vastakkainasetteluun on basistin täysin kritiikitön suhtautuminen omaan leiriinsä yhdistettynä ylimieliseen käyttäytymiseen pelaajia ja valmentajia kohtaan. Kaiken kruunaa tietysti se, että äijä itse miettii huuli pyöreänä, miksei tuomareita kunnioiteta. Toinen syypää on ollut Jarmo Jalarvo, joka on järjestelmällisesti viitannut kintaallaan kaikelle kritiikille. Tämä ne vs. me -asetelma on purettava, muuten kehitystä ei tule tapahtumaankaan.

Mitä itse tuomareihin ja koulutukseen tulee, niin yksi asia, jota toivoisin korostettavan, olisi OMAN tyylin löytäminen. Juhani Tamminen lausui jo vuosikaudet sitten, että kaikki nuoret tuomarit yrittävät olla "pikkumäkelöitä" ja vaikkei Tamia nyt voikaan tuomarikritiikin auktoriteettina pitää, niin tässä asiassa olen täysin samaa mieltä. Seppo Mäkelällä oli oma tyylinsä, joka sopi hänelle monistakin syistä - luontainen karisma, ansaittu auktoriteetti jne. Kaikille tyyli ei kuitenkaan sovi, eikä siihen varsinkaan voi hypätä suoraan puskista. Se, mikä Sepon kohdalla oli järkähtämätöntä auktoriteettiä, muuttuikin rooliin sopimattomien/kasvamattomien kohdalla ylimielisyydeksi. Esim. Pekka Haajanen on omalla asenteellaan tehnyt niin paljon hallaa, ettei hänestä tule ikimaailmassa arvostettua liigatuomaria, tuomitsi hän tästedes aivan miten hyvin tahansa. En tiedä onko vika koulutuksessa (tyyli nimenomaan opetetaan) vai koulutuksen puutteessa (tyyliin ei puututa), mutta minusta kuvio on aika selvä nuorten liigatuomareiden keskuudessa.

Mitä mieltä Jatkoajan viirupaidat ovat aiheesta?
 
Lehdistötilaisuuksista

SM - Liigassa on käytäntö että tuomari menee lehdistötilaisuuteen jos häntä sinne pyydetään. Pyynnön voi tehdä joku joukkueen/lehdistön edustaja. Aika harvoin näitä pyyntöjä nykyään tulee. Itse tilaisuudessa on esim. valmentajan aika helppo "jyrätä" tuomari .

Mielestäni pitkä on oikeilla jäljillä. Heti kun tuomari toimintaa aletaan arvostaa enemmän alkaa myös löytyä innokkaita uusia tuomareita. Liiga joukkueiden johtohenkilöt ovat tässä avain asemassa. Periaatten vuoksi tuomarin haukkuminen ja lööppien tekeminen ei palvele ketään. Tuomareita SAA tietysti arvostella mutta kyllä jonkinlainen tyylitaju pitäisi olla siinäkin.

Tuomarit ovat osa peliä ja tuomarien taso/tasottomuus vaikuttaa suoraan jääkiekkomme ja kiekkokultuurimme tasoon.

ps. onko tuomari seuraavassa pelissä parempi kun on ensin lukenut jostain valmentajan/seurajohtajan kommentin " Taas se saataman k ... pää pilasi koko ottelun. Sen pitäis kyllä..." ??
 
Re: Tuomareista yms.

Viestin lähetti OldTimeHockey

Avoin keskusteluyhteys on ehdoton edellytys tuomaritoiminnan kehittymiselle. Tämä asia on kuitenkin täysin retuperällä ja se lieneekin yksi päällimmäisiä syitä sille, ettei kehitystä ole tapahtunut vuosikausiin. Valmentajista ainakin Erkka Westerlund on ottanut ongelman julkisesti esille, mutta tuloksetta. Muutamasta epävirallisesta lähteestä kuulemani tarinat tukevat Erkan kritiikkiä.

Tilannehan on se, että SM-liigan johto on tuomariorganisaation kanssa linnoittautunut yhteen leiriin ja joukkueet vastaavasti toiseen. Mitään vuoropuhelua ei tapahdu. Uudet linjanvedot ja sääntömuutokset, joita theref kolumnissaan ansiokkaasti pui, sanellaan SM-liigan taholta, eikä joukkueilta kysytä mitään - tai ehkä kysytään, mutta vastausta ei kuunnella.

Pallo lentää tässäkin tapauksessa Urpo Helkovaaran suuntaan. Suurin syy vastakkainasetteluun on basistin täysin kritiikitön suhtautuminen omaan leiriinsä yhdistettynä ylimieliseen käyttäytymiseen pelaajia ja valmentajia kohtaan. Kaiken kruunaa tietysti se, että äijä itse miettii huuli pyöreänä, miksei tuomareita kunnioiteta. Toinen syypää on ollut Jarmo Jalarvo, joka on järjestelmällisesti viitannut kintaallaan kaikelle kritiikille. Tämä ne vs. me -asetelma on purettava, muuten kehitystä ei tule tapahtumaankaan.

Mitä itse tuomareihin ja koulutukseen tulee, niin yksi asia, jota toivoisin korostettavan, olisi OMAN tyylin löytäminen. Juhani Tamminen lausui jo vuosikaudet sitten, että kaikki nuoret tuomarit yrittävät olla "pikkumäkelöitä" ja vaikkei Tamia nyt voikaan tuomarikritiikin auktoriteettina pitää, niin tässä asiassa olen täysin samaa mieltä. Seppo Mäkelällä oli oma tyylinsä, joka sopi hänelle monistakin syistä - luontainen karisma, ansaittu auktoriteetti jne. Kaikille tyyli ei kuitenkaan sovi, eikä siihen varsinkaan voi hypätä suoraan puskista. Se, mikä Sepon kohdalla oli järkähtämätöntä auktoriteettiä, muuttuikin rooliin sopimattomien/kasvamattomien kohdalla ylimielisyydeksi. Esim. Pekka Haajanen on omalla asenteellaan tehnyt niin paljon hallaa, ettei hänestä tule ikimaailmassa arvostettua liigatuomaria, tuomitsi hän tästedes aivan miten hyvin tahansa. En tiedä onko vika koulutuksessa (tyyli nimenomaan opetetaan) vai koulutuksen puutteessa (tyyliin ei puututa), mutta minusta kuvio on aika selvä nuorten liigatuomareiden keskuudessa.

Mitä mieltä Jatkoajan viirupaidat ovat aiheesta?

Avointa keskustelua kyllä tarvittaisiin enemmän. Tuomarit ja valmentajat pitävät perinteisen yht. palaverin aina Joulutauolla. Näissä tilaisuuksissa vaan tahtoo käydä niin että valmentajat käyttävät tilaisuutta hyväkseen psyykatakseen tuomareita suosimaan juuri oman joukkueen pelityyliä. Toinen haluaa väljempää linjaa ja heti perään toinen haluaisi entisestään kirstää. Tilanne päättyy yleensä niin että kun kommentit on annettu tilaisuus päättyy ilman että mitään olisi päätetty. Tuomarit jäävät keskenään ihmettelemään/toteamaan että "oli kivä nähdä ja homma jatkuu entiseen malliin". Ongelmana nään valmentaja puolella että heillä ei ole mitään YHTEISTÄ toivetta esittää tuomareille.

Tästä tyylistä voi tietysti olla montaa mieltä. Se raja oletko ylimielinen(Haajanen) vai jämäkkä(Mäkelä) on kuin veteen piirretty viiva. Lopputulos riippuu paljon katsojasta/pelaajasta/valmentajasta/lehtimiehestä... . Myös tuomarikouluttajissa ja tuomareissa on kahta "oppisuuntaa". Toinen haluaa että tuomari on johtaja kentällä ja näyttää sen näkyvästi ja toinen linja suosii hieman matalampaa profiilia tyyliin "tuomari ei ole tärkein asia pelissä". Kummassakin on puolensa riippuen myös siitä millainen ottelu on meneillään (normaali vai eritt. kiihkeä). Mielestäni kenenkään ei pitäsi matkia toisen tyyliä. Korkeintaan poimia joitain hyviä "juttuja" jotka sopivat omaan tyyliin.

Tuomarikouluttajien ihanne tilannehan olisi että kaikki olisivat identtisiä keskenään ...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös