Aloituksen nopeus

  • 2 639
  • 23
Tuomariosastokin alkaa heräilemään :o

Mites on näissä harj peleissä sujunut linjatuomareilta uusi aloitus ?

Jos joku ei tiedä mistä on kysymys niin tässä lyhyesti ;

Kun tulee katko, päätuomari laskee mielessään (sikäli mikäli sellaisen omistaa) 5 sek. ja nostaa kätensä. Tässä vaiheessa on vierasjoukkueen vaihto aika mennyt. Nostettu käsi pysyy ilmassa 5 sek ja kun se laskee on kotijoukkueen vaihtoaika mennyt. Kun päätuomari laskee kätensä saman aikaisesti aloittava linjatuomari puhaltaa pilliinsä sen merkiksi että 5 sek kuluttua kiekko putoaa. Kiekon pitäisi pudota myös vaikka aloittaja/aloittajat eivät olisi paikalla, kunhan pelaajat ovat omilla puolillaan ja kentällä ei ole liikaa väkeä.

Elikä koko katkon pitäisi kestää pillin soimisesta siihen että kiekko putoaa jäähän 15 sek !!

Alussa tuomarit joutuvat varmaan jonkin verran "joustamaan" ja myöskin katkot jotka seuraavat maalia,jäähyn antamista tai jotain muuta yleista "tökkimistä" kestävät kauemmin.

Kommentteja säännöstä yleensä ja sen onnistumisesta näin kauden alussa.
 

Mosabacka

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Arvelua

Hyvä kun muistutit tuostakin uudistuksesta, oli jäänyt jo aivojen takaosastolle muhimaan. Mutta kuiteskii... luulen, että kaikilla jääkiekkoon laatikossa osallistuville on edessä suuri sopeutuminen. Perinteisiksi muodostuneet vaihdonvenytykset sun muut pienet kahinat tilanteen jälkeen on vaikea vaihtaa nopeatempoiseen peliin, jossa määritellään jokin aika, jossa valmentajien pitää tehdä nopeita ratkaisuja. Ehkä tämänkaltaiseen sääntöön voidaan päästä, mutta luulen tuomareiden alussa ainakin vähän joustavan, koska muuten tilanteet voivat tuntua hölmöltä patistamiselta. Pitää odottaa jännityksellä tämän sääntöuudistuksen toimivuutta.

Ja jos minulta itseltäni tämän uudistuksen järkevyyttä kysyttäisiin, niin vastaisin, että toivon mukaan aikaa tullaan vähän venyttämään. Viidet sekunnit eivät ole pitkiä aikoja. Peruskatkossa tämänkaltainen sääntö saattaa toimia hyvinkin, mutta erikoiskatkoissa (lue: maalit, loukkaantumiset, kahinat, tappelut, Hifk:n vaihdot (heh) ) tämänkaltainen ei toimi.
 

Skoda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Pitsin aloituksista

Ainakin Sami Torkki poistui kertaalleen aloituksesta pää punaisena, kun ei ehtinyt edes aloitukseen kyyristyä ennen kuin kiekko oli jo pudotettu. Samoin kävi Lukolle toisenkin kerran, aloitus oli ja meni, meiltä siihen ei kukaan ehtinyt.

Itse ihmettelin mistä mahtaa olla kysymys, mutta hyvä että valaisitte tätä sääntömuutos asiaa. Kuulostaa vaikealta, taitaa jäädä moni muukin aloitus tyngäksi. Mielestäni tätä sääntöä ei kuitenkaan Blues-HPK ottelussa noudatettu, vaan aloitukset hoidettiin aivan niinkuin ennenkin. Onpa tässä tuomareillakin harjoittelemista.
 

angnus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Pitsiturnauksessa hymyilytti

Rauman pikapeleissä kävi monta kertaa aamupäivän aikana niin,että kiekko putosi maahan ja pelaajia ei näkynyt edes aloitus ringissä.
Yleisöllä oli hauskaa,kun pelaajat ryntäsivät kiekkoon,huomatessaan että pelihän alkoi jo !

Mielestäni hyvä sääntö,mutta aika rajaa voisi pidentää muutaman sekunnin.
 

hull16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, ManUtd.
Herää kysymys

Minne meillä on kiire vai onko SM-Liiga niin huono tuote, että se pitää saada nopeasti ohi vai pääseekö tuomarit taas pätemään... lisää. Minua ei anakaan koskaan ole haitannut pitkätkään katkot, itseasiassa en ole niitä edes tiedostanut tai ajatellut.
 

WPK

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK , Chicago Blackhawks, Leeds United
Pelaajilla on siis 15 sekuntia aikaa hankkiutua ulos kaukalosta pelikatkon aikana ? Veikkaanpa , että nähdään angnuksen kuvailemia hassunhauskoja tilanteita ihan riittävästi alkukaudesta.

Lisäksi nyt kasvaa riski saada jäähy siitä, että on liikaa miehiä yhtäaikaa jäällä. Vierasjoukkueen vaihtomiesten on siis ponkaistava 5 sekunnin aikana kehiin ja jos vanha kentällinen on nujakoimassa jälkipeliä jossain kulmassa, niin kiire ainakin tulee ehtiä pois seuraavan aloitusvihellyksen alta.

Ja vielä yksi kysymys: Onko tämä uudistus taas pelkästään SM-Liigan oma keksintö vai jo kansainvälisesti tunnettu ja toteutettu asia ?
 

Rehtori

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa / Ilves
Eikös tuo 18 vuotisten MM- vai oliko se EM-kisoissa ollut käytössä?!
 

Mr Pilli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit
Aloitusten nopeuttaminen

Ensiksi Hull16: tuomarit ei keksi yhtään sääntöä, eikä tuomareiden tarvi päteä säännöillä, joten herää.

Skoda: ainakin tiistaisessa Blues-Hpk ottelussa ns. vihellysaloitus oli käytössä, kuten huomasit tai siis et huomannut, että aloitukset nopeutuu kun kummatkin joukkueet sitoutuu noudattamaan sääntöä, eikä tahallaan rupea järjestämään härdellejä.

WPK: Pelkäämäsi riski lisä jäähyihin - liian monta miestä jäällä ei kasva, sillä peliä ei saa aloittaa enen kuin kentällä on molemmilla oikea määrä pelaajia.
Kyseinen systeemi on ollut voimassa vuoden alusta lähes kaikissa eurooppalaisissa sarjoissa. Lisäksi sitä käytettiin kaikissa kansainvälisen liiton turnauksissa tänä vuonna, mukaan lukien A ryhmän MM-kisat.
 
Viimeksi muokattu:

ervatsalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
ХПК ja Tuukka "T-73" Mäkelä
Kuppaaminen poistukoon

Niin, mainittakoon että uudistus on siinä mielessä hyvä että kaikenlainen nysvääminen vähenee ja huomio kiinnittyy itse peliin, mikään ei ole niin turhauttavaa kuin tuomari joka ohjeistaa joka tauolla pelaajia paikoilleen ja nysvää ja ihmettelee eikä pane kiekkoa peliin..

Täältä tähän
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Itsekin muutaman vuoden tuominneena voin sanoa että tuomarit nimenomaan pätevät sääntöjen kautta, ainakin liian moni.

Sääntöuudistus on silloin tarpeen kun toinen aloittajista viivyttää peli tarpeettomasti, mutta muuten kiekon tiputtelu ilman pelaajia on naurettavaa. Tähänkin asti päätuomari on nostanut käden ja yleensä aloitukset sujuvat hyvin. Täytyy muistaa että hyökkäys- ja puolustuspään aloitukset ovat erikoistilanteita ( kuin kulma- tai vapaapotkuja jalkapallossa ) ja siksi joukkueille tulee antaa aikaa tulla tilanteeseen. Haluaako joku linjatuomarit ratkaista pelejä ?? Tiedän kyllä muutaman jotka varmasti pudottavat kiekon heti 5 sekunnin jälkeen, ei hyvä.
 

Pojka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Aloitussääntö

...on kansainvälisen liiton sääntökokeilu. Testattu junnujen MM- ja EM-turnauksissa ja SM-liiga päätti ottaa kokeilun käyttöön alkavalla kaudella. Muista liigoista/sarjoista en tiedä, mutta ymmärtääkseni joulutauolla katsastetaan kokeilun tulokset ja päätetään pelataanko esim. MM-kisoissa keväällä näillä "5 sekunin aloituksilla" ,joissa myös linjamiehillä on entistä parempi mahdollisuus päästä kotiyleisön "suosioon".

Syyt ovat (tietenkin) kaupalliset. Tarkoitus on lyhentää jääkiekko-ottelun pituus kahteen tuntiin nykyisen 2h10min - 2h30min sijasta. Näin televisiointi olisi helpompaa. Nykyisin kun jääkiekko-ottelulle pitää aina varata se 2h 30min lähetysaikaa prime timesta =liikaa. Jalkapallo on ollut etulyöntiasemassa puoli tuntia lyhyemmän tapahtuman ja paremmin ennustettavan pelin kokonaisajan johdosta.

Hokinait-pelien 17minuutin erätaukokin liittyy tähän samaan juoneen, mutta nyt puututtiin ensimmäistä kertaa itse peliin -pyhimpään.

Aloitussääntö muuttaa peliä, sen luonnetta, merkittävästi. Tökkiminen ja vastustajan psyykkaaminen jäävät pois, kun nyt aloittajilla on kiire paikalleen. Varsinkin puolustuspäässä kannattaa olla valmiina ajoissa, muutenhan vastustajalla on aika hyvä vetopaikka suoraan aloituksesta...

Vaihtojen HIFK/ Westerlund -mainen venyttäminen tai Chrisu uutun tapaisten pelaajien oma show jäävät pois. Mielestäni harmi, sillä kyseinen taktikointi toi peliin hupaisia piirteitä, viihdettä yleisölle monesti tylsissä runkosarjapeleissä.

Samalla valmentajan keinot/aika pelitapahtuminn puuttumiseen vähenevät. Peluutuksesta tulee väkisinkin kaavamaisempaa 1-2-3-4-1-2-3-4. (Tee-Pee-Äss-Tee-Pee-Äss...) ;)

Positiivista on pelitempon kiihtyminen -> pelaajien nopemapi väsyminen -> neljän ketjun peli yleistyy -> junnuille lisää peliaikaa... Nojoo, tota vois kehitellä liiankin pitkälle.

Joukkueet joilla on leveä ja tasainen materiaali, sekä nopeajalkaisia pelaajia hyötyvät josasain määrin. Kahdella ketjulla ponnistelevat eivät pysy kyydissä ,luulisin.
Aika näyttää.

Perustellut eriävät mielipiteet ovat toivottavia!
-Pojka-

PS. Ei, en ole nähnyt sääntöä käytettävän, kunhan spekuloin.
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Hyvä uudistus

Johan alkaa tulla pelaajille liikettä niveliin kun kiekko tippuu jäähän vaikka aloittajia ei näy lähimaillakaan, kuten Pitsiturnauksessa nähtiin.

Toisaalta, tämän säännön luulisi myös vähentävän sitä pilkkimistä linjatuomarien taholta. Mitä väliä sillä enää on, missä asennossa pelaajat aloituksessa ovat tai missä paikassa heidän luistimensa on kun kiekon voi pudottaa jäähän ilman yhtään aloitukseen kyyrístyvää pelaajaa?
 

WPK

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK , Chicago Blackhawks, Leeds United
viivyttely onnistuu jatkossakin

Mr Pilli kertoi, että "Pelkäämäsi riski lisä jäähyihin - liian monta miestä jäällä ei kasva, sillä peliä ei saa aloittaa enen kuin kentällä on molemmilla oikea määrä pelaajia. "

Eli kunhan vierasjoukkue saa ne uudet miehensä 5 sekunnissa jäälle, niin jäältä poistuva kentällinen voi jatkaa haahuiluaan ja tuomarille mussuttamistaan (siis ylipäätään ajanpeluuta) kuten aiemminkin- eikä aloituskiekko putoa ennenkuin ylimääräiset miehet ovat penkillä. Ei lupaa minun mielestäni kovinkaan paljon lyhennystä pelin kestoon.

Toiseksi saapa nähdä , ovatko suomalaiset tuomarit samalla omaksumassa kansainvälisemmän tyylin aloitusten uusimisessa. Liigassamme on tähän asti oltu kenties ylitarkkoja ja -herkkiä pelaajan vaihdattamisessa toiseen. Tähän seikkaan viitattiin yleisesti myös viime MM-kisojen yhteydessä, kun kummasteltiin suomalaisten heikohkoa aloitusvoittoprosenttia.
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
Alkaa tuntua siltä, että olen sittenkin uudistuksia vastaan ihan vaan periaatteesta.

Yhtään ottelua näkemättä, olen nimittäin tyrmännyt tämänkin uudistuksen jatkoaikapisteen ohella.

Kysyn: mitä järkeä?

Viime kaudella ottelut kestivät mutu -arvion pohjalta palttiarallaa 2½ tuntia. En millään jaksa uskoa, että tämä uudistus lohkaisisi tuosta kokonaisajasta kymmentä minuuttia enempää pois. Kenellä, hemmelvetti soikoon, on niin kiire pois ottelusta, että tämä kymmenen minuutin säästö muuttaisi elämää suuntaan tai toiseen?

Joku perustelee: "Entä tämä vaihtojen viivyttäminen ja turha tuomarille mussuttaminen?"

Erinomainen pointti, kyllä nuo pitää saada kitkettyä mutta tämä tapa on väärä. Tuomareilla (ja siis SM-liigalla) on jo ennestään pelisäännöissä keino poistaa tuo viivyttely:

-- clip --
Joukkuerangaistus tuomitaan joukkueelle, joka erotuomarin kapteenille antaman varoituksen jälkeen ei noudata kehotusta asettaa oikeata pelaajamäärää kentälle pelin jatkamiseksi, täten aiheuttaen viivytystä tekemällä lisävaihtoja, jatkaa pelaajien pitämistä väärissä asemissa tai viivyttää peliä millä muulla tavalla tahansa.
-- clip --


Mutta mitä olemme nähneet? Joukkue A vaihtaa pelaajia miten sattuu, tuomari X viheltää pilliin, joukkue A edelleen viivyttää, tuomari X katsoo vihaisesti ja hetken kuluttua luistelee kevyelle puolen minuutin juttutuokiolle joukkue A:n valmentajan kanssa mutta jäähy jää tuomitsematta. Jäähy tällaisista tilanteista oli viime kaudella todellinen harvinaisuus, joskaan ei täysin kadonnut asia.

Tarkoitukseni tässä ei ole vierittää syytä tuomarien niskoille, vaan SM-liigan, joka ei ole riittävästi painottanut tuomareille tämän säännön noudattamista.

Nyt joudumme katselemaan jääkiekkoa lähes halventavia tilanteita, jossa sentterirukalle tulee helvetillinen kiire kun kiekko putoaa ja itse olitkin puolentoista metrin päässä aloituspisteestä.

Kun sitten vastustaja tekeekin voittomaalin tällaisen aloituksen jälkeen, on mielestäni oikeutettua kysyä mitä jo juttuni alussa kysyin.

Mitä järkeä?
 

Mr Pilli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit
aloituksista edelleen

Wpk: olet aivan oikeassa etä meillä ollaan oltu liian tarkkoja aloittajien jalkojen asennoista ja "vauhti"aloituksista, mutta ei ei tuomareiden halusta vaan kouluttajien määräyksestä. Aloitusten tulee olla tasapuoisia molemmille ym jne muuta turhanpäiväistä, joka ei toimi kuitenkaan sitten kansainvälisillä kentillä kuten nähty on, vaikka sama tuomarijohtaja on ollut Sm-liigassa kuin mm-kisoissa. Tosin nytkin uutta sääntöä kouluttajien puolelta jo vesitetään, että ei kuitenkaan saisi aloittaa jos pelaaja ei heti tule paikalle, miks kysynpä vaan?????
Murmeli epäili että ei aloitus systeemin muutos nopeuta paljoa peliä, totuus kuitenkin että yllättävän paljon se tilastojen mukaan nopeuttaa, keskimärin yli viisitoista minuuttia. Kun systeemi otetaan käyttöön kaikissa sarjoissa koko maassa lyhenevät otteluajat huomattavasti, ja siitä vapautuu kallista jääaikaa junnuille, pidemmän päälle monta tuntia vuodessa. Tämän viimeisen oli jääkiekkoliiton tilastonikkarit laskenut.
 

hull16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, ManUtd.
Mr Pilli

En ole väittänyt tuomareitten keksineen mitään sääntöjä, joten hereillä ollaan oltu jo pitkää.
Valitettavasti kukaan ei oikein vastannut tai perustellut ilmaan heitettyyn kysymykseen mihin me oikein tarvitsemme tätä sääntöä? Okei moni heitti, että on hyvä, että ajan peluu loppuu. Uskallan kuitenkin väittää, että ensi kaudella silmätikut saavat jäähyjä ja muut tumpuloivat vaihtojen kanssa entiseen malliin ja tuomarit hymyilevät päälle.
Viime kauden kiekko katsomoon sääntökin oli järkevämpi kuin tämä!
 

polvipetteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Eikös tuota aloituksen nopeuttamista kokeiltu viime kesänäkin? Siitä muistaakseni vaan luovuttiin aika liukkaasti, kun se todettiin älyttömäksi / vaikeaksi toteuttaa. Muistanko oikein vai olenko ollut edellä aikaani?
 

Odie

Jäsen
Viestin lähetti polvipetteri
Eikös tuota aloituksen nopeuttamista kokeiltu viime kesänäkin? Siitä muistaakseni vaan luovuttiin aika liukkaasti, kun se todettiin älyttömäksi / vaikeaksi toteuttaa. Muistanko oikein vai olenko ollut edellä aikaani?

Kyllä tuota muistaakseni viime vuotisessa Tampere Cupissa käytettiin.
 

Jii

Jäsen
Suosikkijoukkue
musta & valkoinen
Miteköhän näissä uusissa aloituksissa suhtaudutaan pilkkimiseen? Toisaalta eihän kukaan ehdi enää aloituksiin, joten unohtakaa kysymykseni:D
 

Vasen Pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
On hyvä, jos ja käytän sanaa jos nuo turhat torikokoukset ennen aloitusta saadaan kitkettyä pois.

Toisaalta epäilen, että tästäkään ei tule mitään ... onhan tuohon kahvaamiseen pitänyt puuttua jo ainakin viiden viimeisen kauden aikana...
 

uusiolli

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Montreal, Tuto Hammers-95
Ei voi olla totta

Tietääkseni jääkiekkoilijatkin ovat ihmisiä. Liigassa pelaavat vielä suht' nuoriakin, paitsi Helminen :o

Nuorilla ihmisillä pitäisi olla kyky oppia uusia asioita. Jopa näin monimutkaisia kuin tämä aloitussääntö on. Jos tuntuu vaikealta, voivat aina alkaa laskea rauhallisesti viiteentoista, jonka jälkeen kiekon siis pitäisi tippua jäähän. Tämän pitäisi onnistua kaikilta, vaikka olisikin koulussa ollut lyhyt matikka.

Mielestäni sääntö on erittäin tervetullut, koska itse ainakin tykkään katsoa peliä enkä seisoskelua vaihtoaitioiden ja/tai aloituspisteen ympärillä.

Toinen asia. Tunnen yhden erotuomarin aika hyvinkin, ja ainakin se tuntuu aika järkevältä kaverilta. Eiköhän nuo tuomarit ainakin tämän säännön sisäistä.
 

Gagarin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Viime vuonnahan tätä sääntöä kokeiltiin harjoitusturnauksissa, kuten Tampere Cupissa. Siellä se jätettiin kesken turnauksen pois koska se ei toiminut ollenkaan. Nyt sääntö on päätetty ottaa liigaan, ilmeisesti sillä perusteella että nuorten MM-kisoissa se toimi (?). On kuitenkin hiukan toista saada nuoret noudattamaan tällaista sääntöä kuin SM-liigajoukkueet.

Minusta sääntö on teennäinen, samaa sarjaa kuin kiekko katsomoon -jäähy viime kaudella. Molemmissa tapauksissa sääntöä ei tarvittaisi, jos tuomarit ottaisivat muuten tiukemman linjan: kiekon ampumisesta katsomoon saa antaa jäähyn pelin viivyttämisestä, samoin vaihdon venyttämisestä. Näin on vain tehty äärimmäisen harvoin -miksi?
 

rtvaix

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Yes

Joo ...

Mielestäni erittäin hyvä uudistus.

Tällä uudistuksella saavutetaan ainakin se, ettei aloitusten aikana jokin porukka joko tee taukojen välillä ylimääräistä jääkiekkoon kuulumatonta showta tai pelaa aikaa.

Jos joukkue tarvitsee sitä "ylimääräistä" aikaa, jäljelle jäävät vaihtoehdot: aikalisä tai hässäkän järjestäminen. Tähän jälkimmäiseen taas tuomareilla, jos kantti riittää, löytyy keinot - ja tehokkaat sellaiset.

Eli jäljelle jää ajantappoon ainoastaan aikalisä, mikä on mielestäni oikein.

Itse en ainakaan haluaisi maksaa pilkkimisen katsomisesta, vaan kursailemattomasta lätkästä.

Ps.

Joka vuosihan näitä uudistuksia on tullut ja tulee jatkossakin. Tekisi varmaan hyvää itse kunkin mielipiteille/ymmärrykselle, jos nykyistä sm-liigaa pelattaisiin muutama kierros 70-luvun säännöillä/tulkinnoilla ja varusteilla.

Pelin on koventunut, nopeutunut, fyysistynyt jne 30:ssä vuodessa.

Näistä viimeisten 5-6 vuoden aikaisista sääntöuudistuksista on karvat noussut pystyyn kahden osalta:

*pakki hätäpäissään laittaa kiekon yli laidan ja ei muuta kuin jäähy (tämähän poistuikin)

*kahden päätuomarin käyttö (tämä ei ole poistunut)


Se mitä liiga ei ole uskaltanut tehdä:

Minun mielestäni pitäisi olla sen kaltainen sääntö näiden käsille lyömisten/jalkakamppien/selkääntaklausten osalta, että pelikieltoa tulee ja tulee niin pitkä kuin kohteen sairasloma.

So. Ei annetaisi pelikieltoja tyyliin n. kappaletta, vaan pelikiellon pituus mitattaisiin ajassa. Vaikka kaksi kuukautta.

Tietenkin tälläkin täytyisi olla sellainen raja, ettei loukkaantuneen pelaajan joukkue "pitkitä" sairaslomaa.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös