Alle 18-vuotiaiden MM-kisat Texasissa 23.4–3.5.2025

  • 471
  • 2

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Tämän vuoden turnaus järjestetään Texasissa Friscon ja Allenin kaupungeissa 23.4.–3.5.2025. Hallitsevana mestarina turnaukseen lähtee Kanada, joka kukisti viime vuoden huikeassa finaalissa Yhdysvallat. Pronssia nappasi Ruotsi ja Slovakia sijoittui neljänneksi.

LOHKOJAKO

Lohko A

Kanada
Slovakia
Suomi
Latvia
Norja

Lohko B
Yhdysvallat
Ruotsi
Tšekki
Sveitsi
Saksa

Voimasuhteista sen verran, että nähdäkseni Yhdysvallat ei tässä turnauksessa ole niin selkeä suosikki kuin lähivuosina, vaan nostan Ruotsin heidän rinnalleen. Ruotsilla riittää talenttia tässä ikäluokassa (mm. Frondell, Ihs-Wozniak, Gästrin, Stenberg), ja mielestäni nimenomaan hyökkäyspään kärkiosaaminen on heillä Yhdysvaltoja laadukkaampaa.

Kanadalla riittää laadukasta pelaajamassaa, mutta vaikea tällä hetkellä sanoa, minkä tason ryhmän he saavat kisoihin jalkeille. Tämän osalta ollaan viisaampia, kun juniorisarjojen runkosarjat ja ensimmäiset pudotuspelikierrokset ovat päättyneet. Kirkkain tähti jäänee kuitenkin ainakin saamatta, sillä Gavin McKennan seurajoukkue Medicine Hat vaikuttaa vahvalta kandidaatilta koko sarjan voittajaksi. Muiden joukkueiden kannalta tämä on onni, mutta olisi mielenkiintoista nähdä, pystyisikö McKenna rikkomaan James Hagensin yhden turnauksen piste-ennätyksen.

Haastajakorissa ovat Tšekki, Slovakia ja Suomi. Tšekki pelasi vahvan Hlinkan tiputtaen välierässä Ruotsin 5–1 ja häviten Kanadalle finaalissa hienon taistelun jälkeen 1–2, joten heitä ei missään nimessä voi tässäkään turnauksessa aliarvioida. WHL:n Seattle Thunderbirdsissä vahvasti aloittanut Radim Mrtka nähtäneen kisoissa. Slovakian 07-syntyneiden ikäluokka on maan mittapuulla vahva, ja tietäen USHL-joukkueiden myötämielisen suhtautumisen kisaedustukseen näyttää siltä, että Slovakia voisi saada turnaukseen parhaan mahdollisen joukkueensa. Tämä sillä edellytyksellä, että Andreas Strakan edustaman Quebec Rempartsin kausi päättyy viimeistään 1. kierroksella, kuten todennäköisesti tulee käymään.

Suomelle tuleva varaustilaisuus tullee olemaan heikompi, mikä ilmenee myös kisajoukkueessa. Todennäköisesti yhtäkään pelaajaa ei tulla ykköskierroksella varaamaan. Suomen mahdollisuudet piilevätkin tässä turnauksessa ehkä aiempaakin korostetummin puolustus- ja maalivahtipelin sekä valmennuksen
onnistumisessa. Syksyn Hlinkassa Suomi kyykkäsi rumasti, mutta on esiintynyt tämän jälkeen ainakin tulosten valossa mallikkaasti.

Latvian otteita on kiintoisaa seurata erinomaisesti sujuneen U20-rupeaman jälkeen. Joukkueen pelaajista useampi pystyy pelaamaan myös ensi vuoden U18-kisoissa. Erityisesti Olivers Murnieks
pelasi todella vahvat kisat, ja häneltä on lupa odottaa näissä kisoissa vielä korkeampaa pistesaldoa.

Sveitsin juniorituotannon matalasuhdanne on jatkunut, eikä tulevasta kisajoukkueesta välttämättä varata ketään tulevan kesän varaustilaisuudessa. Loppuvuodesta 2007 syntynyt Lars Steiner olisi kova vahvistus, mutta voi olla, että hän ei QMHJL:n pudotuspelien takia pääse näihin kisoihin osallistumaan; hänen seurajoukkueensa Royun-Noranda on omassa konferenssissaan tällä päivämäärällä toisena. Vuonna 2009 syntynyt huippulupaus, jo menneissä U20-kisoissa esiintynyt Jonah Neuenschwander sen sijaan nähtäneen kisoissa.

Jäljellä olevista maista Saksalla tämän ikäluokan pitäisi olla ihan kelvollinen maan mittapuulla. Saksan kannalta harmillisesti ykköshyökkääjä David Lewandowski ei välttämättä kisoissa pelaa. Puolustaja Carlos Händelin osalta tilanne näyttää optimistisemmalta. Norjan päätavoitteena on tällä tasolla säilyminen, mutta ainakin yksi seuraamisen arvoinen pelaaja heiltä löytyy: hyökkääjä Niklas Aaram-Olsen. Hänet saatetaan poimia varsin korkealla vuoden 2026 varaustilaisuudessa.
 
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Suomen joukkue on tosiaan materiaaliltaan hyvin heikko mutta viime turnauksissa Kotkaniemi on saanut porukan pelaamaan erittäin hyvin todella perinteistä ja kurinalaista yhteistyön lätkää.

Alla oma kokoonpanotoiveeni tässä kohtaa, itse näkisin mieluummin joukkueessa isokokoiset ja maalinteon taitavat Hemmingin ja Vanhatalon kuin Kouhian, Virtasen ja Pärssisen kaltaisia selkeitä alaketjujen energiapelaajia.

Vanhanen-Joki-Somervuori
Westergård-Orpana-Hemming
Mensonen-Vanninen-Katavisto
Kämäräinen-Suvanto-Vanhatalo
Kangasniemi

Boelius-Alalauri
Kotajärvi-Piiparinen
Saari-Laatikainen
Ruotsalainen

Kerkola
Sammalniemi
 

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Erityisesti Slovakian hyökkäysmateriaali näyttää näihin kisoihin varsin hyvältä. Michal Svrcek, Andreas Straka, Jan Chovan (2025) sekä Tobias Tomik, Adam Nemec ja Tomas Chrenko (2026) muodostavat varsin pätevän pohjan. Svrcek pelaa todella hyvää kautta ja on noussut listauksissa 2.–3. kierroksen varaukseksi. Straka arvioidaan neljännen kierroksen varaukseksi ja Chovan varattaisiin tällä päivämäärällä todennäköisimmin kierroksilla 2.–3.

Tobias Tomikista puhuttiin ainakin yhdessä arviossa potentiaalisena ykköskierroksen varauksena. Nemec ja Chrenko ovat hieman haastavampia arvioitavia, mutta näkisin kummallakin potentiaalia kärkikierrosten varaukseen. Kumpikin ovat rajallisesta vastuusta huolimatta kyenneet hyvään tulokseentekoon Nitran edustusjoukkueessa. Chrenko on tehnyt 21 otteluun 7 pistettä ja Nemec 4 pistettä 13 otteluun. Sarjatasoa alempana Levicen joukkueessa Chrenko on yltänyt piste per peli -tahtiin. Nemecin saldo on 9 pistettä 13 otteluun. Pojat pelaavat myös samassa ketjussa, joten tässä olisi jo yksi valmis koostumus turnaukseen.

Puolustuskaluston ydinpalasia ovat Luka Radivojevic, Patryk Zubek sekä Adam Goljer (2026). En tunne tarkemmin muita pelaajia, mutta nähdäkseni tämän rungon ympärille saa ihan kelvollisen pakiston kasattua. Maalissa Slovakia luottaa 195-senttiseen Michal Pradeliin, joka oli kenties Slovakian paras pelaaja syksyn Hlinkassa. Pradel on arvioitu kolmannen kierroksen varaukseksi, ja hän on yksi ikäluokan lupaavimmista maalivahdeista.

Päävalmentaja Martin Dendis on tehnyt kahdessa arvoturnauksessa hyvää työtä. Viime vuoden U18-kisoissa Slovakian alku oli karmea, mutta pelaaminen tiivistyi huomattavasti turnauksen loppua kohden. 2006-syntyneiden ikäluokka on Slovakialla heikko, joten neljättä sijaa voidaan pitää varsin hyvänä suorituksena. Hlinkassa Slovakia joutui kovaan A-lohkoon Kanadan ja Ruotsin kanssa. Ruotsille Slovakia taipui vasta jatkoajalla ja ylsi Kanadaakin vastaan mielestäni hyvään suoritukseen. Sveitsin ja Saksan Slovakia peittosi, joten se sijoittui turnauksessa viidenneksi.

Näen tällä ryhmällä aivan kelvolliset saumat välieräpaikan saamiseen ja mitalikin on nappisuorituksella otettavissa. Suomi pelaa onneksi samassa lohkossa, niin heitä ei tarvitse puolivälierässä kohdata.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös