Venäjän talous riippuvainen liikaa energiaviennistä, altis hinnanheilahteluille. Missä ovat venäläiset innovaatiot? Maailmaa valloittavat tuotteet? Tarkoitan muita kuin "maailmoja" valloittavaa puna-armeijan perillistä?
Valtion budjetti on ollut ja on edelleen riippuvainen öljyn ja kaasun vientituloista, koska valtion budjetista merkittävä osuus rahoitetaan niillä. Sen sijaan öljy- ja kaasutulojen osuus Venäjän koko bkt:stä ei ole lähellekään yhtä merkittävä kuin vaikka Kanadassa, Norjassa tai Australiassa. Venäjän taloushan on melko itsenäinen ja omavarainen, koska sekä viennin että tuonnin osuus on siellä paljon pienempi kuin vaikka Suomessa.
Öljyn ja kaasun osuus Venäjän budjetissa on myös viime vuosina pienentynyt. Venäjän talousministeriö pitää yllä tilastoa, joka laskee Venäjän budjetin öljy- ja kaasuriippumattoman alijäämän, eli käytännössä sen kuinka paljon Venäjän budjetti olisi alijäämäinen ilman öljy- ja kaasutuloja.
Vuonna 2009 tämä alijäämä oli 13% ja vuonna 2011 se oli 9,7%. Kriisivuonna 2015 (pakotteet ja öljyn hinnan romahdus) alijäämä nousi uudelleen 11 prosenttiin. Tällä hetkellä se on kuitenkin enää 8,5%, ja ennusteen mukaan vuonna 2019 se laskee vain kuuteen prosenttiin.
Eli jos väännän rautalangasta: Mikäli Venäjä menettäisi yhtäkkiä kaikki öljy- ja kaasutulonsa, olisi sen budjetin alijäämä tällä hetkellä 8,5% ja vuonna 2019 enää 6%.
Eikö tämän perusteella voida sanoa, että Venäjän riippuvuus energiaviennistä on tasaisesti vähentynyt ja vähenee edelleen koko ajan?
Kysyit venäläisten innovaatioiden perään. Ensiksi voisi sanoa, että 145 miljoonan asukkaan Venäjä ei ole väkiluvultaan niin suuri, että sitä voisi suoraan verrata Yhdysvaltoihin ja varsinkaan kaikkiin länsimaihin kokonaisuutena, tai nykyisin Kiinaan. Mutta toki se on totta, ettei Venäjä ole samanlainen "vientikone" kuin vaikka Saksa ja Japani ovat. Ja Venäjästä ei ole sellaista ainakaan nopeasti tulossakaan.
Mutta Venäjällä on myös energian ulkopuolisia vientituotteita. Ydinvoimateollisuus on yksi esimerkki. Rosatom on tällä hetkellä merkittävin siviiliydinvoimateollinen toimija maailmassa. Toinen tietysti aseteollisuus. Venäjän asevoimien menestys Syyrian interventiossa on tuonut venäläisille valmistajille paljon lisätilauksia, jopa NATO-maa Turkki ja lännen perinteinen liittolainen Saudi-Arabia ovat ostaneet venäläisiä ilmatorjuntajärjestelmiä miljardeilla.
Kolmas hyvä esimerkki on maatalous. Venäjän maatalouden viennin arvo on muuten suurempi kuin Venäjän aseviennin arvo. Harva ehkä tietää, että Venäjä on nykyisin esimerkiksi vehnän osalta suurin viejä maailmassa. Venäjä vie myös paljon maatalouteen liittyviä koneita ja laitteita ulkomaille.
Myös venäläinen ohjelmistotuotanto on maailmalla varsin arvostettua. Ja esimerkkejä on muitakin, mutta en ala tässä kaikkia luettelemaan.
Venäjä on mafiavaltio, jossa tietty osa väestä rikastuu muiden kustannuksella.
"Mafiavaltio" on pelkkä tyhjä fraasi, jota on helppo käyttää demonisointitarkoituksessa. Kyllä, 1990-luvulla Venäjä oli ihan oikeasti mafiavaltio, mutta silloin sitä ei ainakaan lännessä käytetty usein.
Tänään Venäjä ei ole mafiavaltio. Yksi hyvä esimerkki on Maailmanpankin ylläpitämä "Ease of Doing Business" indeksi. Tämä asettaa maat järjestykseen liiketoimintaympäristön perusteella. Huomioon otetaan byrokratia, verotus, korruptio ja lainsäädäntö.
Vuonna 2010 Venäjä oli vasta sijalla 120, mutta tänä vuonna Venäjä nousi sijalle 35. Taakse jäivät monet EU-maat, esimerkiksi Belgia. Mikäli Venäjä on "mafiavaltio" niin miten tällainen nousu listalla on edes mahdollinen? Lähes 90 sijaa vain seitsemässä vuodessa!
Mafiavaltion tunnusmerkkejä ovat laittomuus, korruptio ja väkivalta. Mikäli Venäjällä laittomuus, korruptio ja väkivalta olisivat edelleen 1990-luvun tasolla, niin tuollainen nousu Maailmanpankin listalla olisi ollut utopiaa.
Kuten olen aiemmin monesti kirjoittanut: Venäjä alkaa yhä enenevässä määrin olemaan ns. "normaali valtio", jossa on normaalin valtion haasteet ja ongelmat.
Köyhyys on todellinen ongelma suuressa osassa maata. Myös öljyrikkailla alueilla, joissa kansa jää vaille hyötyä ollen "maksajana" tsemppiä. raataen ja asuen epäinhimillisissä oloissa. Vastikkeeksi eivät riitä hienot areenat ja kansalle tarjottavat spektaakkelinomaiset sirkushuvit.
Köyhyysrajan alapuolella elää 7% Venäjän kansalaisista. Toki tämä tarkoittaa miljoonia ihmisiä, mutta ottaen huomioon Venäjän suuren väkiluvun, ei tuo osuus ole sen korkeampi kuin muuallakaan.
Se on totta, että monet siirtotyöläiset tekevät työtä Venäjällä varsin huonoissa oloissa, mutta he eivät ole Venäjän kansalaisia ja tulevat Venäjälle vapaaehtoisesti. Silti olen sitä mieltä, että Venäjän tulisi kiinnittää enemmän huomiota heidän huonoon kohteluunsa. Esimerkiksi Uzbekistanista ja Tadshikistanista tulleet siirtotyöläiset joutuvat elämään todella karuissa oloissa.
Tällainen on tämä "dynaaminen" ja "menestyvä" Venäjä. Turha heilutella käsiä ja väittää muuta.
Talouspakotteiden ja öljyn hinnan romahtamisen piti romahduttaa samalla koko Venäjä. Siitähän täälläkin kirjoitettiin jo yli kaksi vuotta sitten. Venäjän romahdus oli aivan lähellä. Toisin kävi. Venäjän eristäminen ja romahduttaminen ei onnistunut, vaan pakotteiden vaikutus Venäjään on ollut aivan päinvastainen. Ne ovat pikemminkin vahvistaneet kuin heikentäneet Venäjää, koska Venäjä on nyt paljon omavaraisempi ja sisäisesti enemmän koheesi kuin ennen niitä.