Aivotärähdykset - lisääntyneet vai ei?

  • 1 617
  • 10

Playmaker

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit Helsinki
No, kaikkihan tietävät kuinka media on nostanut viime vuosina esille jääkiekossa kasvavan väkivallan.
Suurin osa näistä (kuten 45min) käsittelee tappeluita SM-liigassa.
Niin, kaikki jääkiekkoa seuraavathan tietävät, että tappelut eivät ole varsinainen ongelma jos väkivallasta puhutaan vaan rumat taklaukset. Rumilla taklauksilla tarkoitetaan taklausta jonka otteet menevät sääntökirjan nurjalle puolelle.
Mutta onko nämä taklaukset lisääntyneet, sanotaanko viimeisen viiden vuoden aikana samoissa määrin kuin tappelut?

Jonkinlaisena mittarina voitaisiin pitää loukkaantumisia, tarkemmin sanottuna aivotärähdyksiä. Jos nyt puhutaan päähän kohdistuneista taklauksista.
Kuinka monta aivotärähdystä SM-liigassa on tällä kaudella nähty?
Kannustamassani joukkueessa niitä on ollut kaksi kappaletta.
Kummatkin sääntöjen vastaisen taklauksen seurauksena.
Niin, se täytyy muistaa, että aivotärähdyksen voi saada myös puhtaasta taklauksesta.

Kuitenkin, aivotärähdys on siinä mielessä ikävä tapaus, että siihen voi loppua nuoren miehen peliura. Muut paikat kestävät yllättävänkin paljon, mutta pää, se on aika vaikea tapaus.
Esimerkkinä voidaan pitää viime viikonlopun Ilves-Jokerit peliä.
Ilveksen kovaa, ja usein puhtaasti taklaavalle puolustajalle kävi vahinko (toivottavasti) ja hän taklasi Jokerien Mikko Ruutua jolla ei tilanteessa ollut kiekkoa. Mikko sai tilanteesta aivotärähdyksen, taklaaja kakkosen. En valita tuomiosta koska en nähnyt tilannetta, mutta sanottakoon, että nyky käytännön mukaan taklaaja saa extra penalttia jos taklattava loukkaantuu.
No tämäkin oli siinä mielessä ikävä tapaus, että tämä ei suinkaan ollut nuoren miehen ensimmäinen aivotärähdys vaan hän on kärsinyt niistä jo muutaman kerran. Hän käyttikin erikoisvalmisteista kypärää, tai käyttää, oletetaan nyt, että hän jatkaa uraansa.

Nyt kysymys, kuinka monta aivotärähdystä on tällä kaudella sattunut, ja suunnilleen kuinka monta edellisinä vuosina, samaan aikaan?

Tämän viestin tarkoitus ei ole valittaa Majeskyn taklauksesta eikä itkeä, että meitä aina solvataaan. Minua aidosti kiinnostaa se, että pitäisikö median vaihtaa puheenaihetta tappeluista päähän kohdistuviin taklauksiin.
 

Rocco

Jäsen
Muutama asia mikä vaikuttaa aivotärähdyksiin:

1) Lisääntyneet pelimäärät: Kun pelataan enemmän kaudessa, tapahtuukin enemmän. Tuskin itse ottelua kohti tulevat aivotärähdykset ovat lisääntyneet juurikaan mutta kautta kohti kyllä samassa suhteessa kuin pelienkin määrät.

2) Saumattomat pleksit. Uudet pleksit ovat kivikovia. Vanhat pleksit eivät ehkä ole yleisön kannalta parhaita koska niiden välissä on tukirauta ja ne pleksit naarmuuntuvat helpommin -> Huonompi näkyvyys. Mutta tosiasia on että uudet pleksit eivät jousta yhtään. Kun lasiin lyö päänsä on se sama kun löisi sen kiviseinään. Vanhat pleksit joustavat taklauksissa.

3) Kovat kyynärpääsuojat. Kyynärsuojat ovat usein kovamuovia ja kun sellainen kolahtaa päähän niin jokainen tietää mitä tapahtuu. Yli 80 kiloa pelaajaa osuu päähän kivikovan muovinpalan välityksellä kovalla vauhdilla.

4) Taklausten vastaanottaminen. Liian usein nykyään näkee nuoria pelaajia jotka eivät osaa ottaa taklauksia vastaan oikein. Myös se on olennainen osa pelaamista.

5) Liian hyvät suojat. Kun pelaajilla on liian hyvät suojat niin vääristynyt turvallisuuden tunne lisääntyy. Pelaajat luulevat olevansa vahingoittumattomia. Kun joku isku osuukin hieman väärään paikkaan niin seuraus on yleensä vakava.

6) Hammassuojat kaikille. Halpa ja yksinkertainen tapa vähentää riskiä. Leukaan osuma saattaa yllättävän helposti aiheuttaa aivotärähdyksen ja hammas suojat pehmentää iskua todella paljon.

7) Kypärän remmit kiinni. Sen sijaan että annetaan jäähy pelaajalle joka osallistuu peliin ilman kypärää tulee ennen peliä tuomareiden toimesta tarkistaa että joka pelaajalla on kypärän remmi tarpeeksi kireällä ettei kypärä lennä pois päästä, jos remmi pääsee pois leuan alta niin tästä pitää tuomarin huomauttaa ja jollei mene perille niin siitä jäähy, ennenkuin kypärä lentää päästä pelin tiimellyksessä. Löysä remmi aiheuttaa kaatumistilanteessa riskin että takaraivo jää suojaamatta ja selälleen kaatuessa takaraivo varmasti osuu jäähän. Jos remmi on tarpeeksi kireällä, kypärä pysyy päässä.
 

Action man

Jäsen
Suosikkijoukkue
Matinkylän Mahti
Jokerien tapaukset

Jos tarkoitat Banhamin tapausta niin ennemminkin näytti siltä että siltä irtosi kypärä päästä ja löi takaraivon jäähän. Itse taklaus näytti ihan normaalilta.

Mikko Ruutusta voisi kysyä että kuinka monta pelaajaa hän on taklannut lasarettiin lyhyen uransa aikana. Sitä saa mitä tilaa.
 

Corkscrew

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
No, kuinka monta vastapuolen pelaajaa Mikko Ruutu urallaan on taklannut lasarettikuntoon?

Muistan vain yhden Mikko Ruudun suorittaman taklauksen jossa pelaaja kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan, tosin tuolloin paareille nostettiin Ruutu itse. Hirvittävä vauhti ja kurotus kohti laidassa odottavaa vastustajaa. Liukas kohde luisteli kuitenkin alta pois, ja satakiloinen (?) Ruutu singahti itse hirvittävällä voimalla päin laitaa. Täytyy kyllä sanoa että kun kuulin Ruudun olevan kunnossa, huvitti tilanne aika tavalla.
 

Playmaker

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit Helsinki
Turha Mikkoa on syyttää veljiensä tempauksista.
Veljessarjan puhtaasti pelaavin painos..

Juuri tuota tarkoitin, en valittanut mitään koska arvasin, että heti ruvetaan kertomaan miten jokeripelaajat sikailevat kahta kauheammin. Kuinka monta pelaajaa on saanut aivotärähdyksen Jokeripelaajan taklauksesta tällä kaudella?
Luulen, että ei yhtään..
 

valdo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Edinburgh Capitals, Hibernian FC, Arsenal
Puun takaa

tulevat taklaukset kai niitä vaarallisimpia ovat, kun kohde ei iskuun osaa varautua. Toisaalta taas ne aivot siellä pääkopan sisällä liikkuvat oli sitten hammassuoja suussa tai ei.

Ehkä taklaustilanteissa pitäisi kiinnittää enemmän huomiota siihen vauhtiin. Nyt jos polkaset omasta päädystä vauhtia painat niin pe**eleesti sinisen ja punasen yli ja toisen sinisen vilistessä jalkojen välissä alat liukua todetaan että sehän ei potkinut vauhtia pitkään aikaan... vauhti kuitenkin pysyy lähes samana jäällä liu'utellessa.

Taklauskielto junnuissa ei ainakaan paranna tätä tilannetta kun ei ajoissa opita taklaamaan eikä varsinkaan ottamaan taklausta vastaan.
 

kosh

Jäsen
Suosikkijoukkue
F2- sekä O-katsomo
Kirjoitit Rocco asiaa, etenkin kohdat 2)pleksit ja 4)taklausten vastaanottaminen.
 

veikkolainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
KJT Järvenpää, Jokerit, Toronto Maple Leafs
Totta on, että sääntöjen vastaiset taklaukset ovat törkeitä ja loukkaantumisriski on niissä suuri, mutta myös täysin puhtaassa taklauksessa taklattava voi loukkaantua. On liian yleistä, että tuomarit tuomitsevat seurauksien, eivät syiden mukaan. Tämä tarkoittaa, että sääntöjen mukaisesta taklauksesta saattaa tulla jäähy, mikäli seuraukset ovat vakavat. Tämä on väärin. Vielä polvi- ja kyynärpäätaklauksiakin raukkamaisempia tekoja ovat vastustajan pelaajiin kohdistuneet luistimella potkimiset (á la Alain Cote).
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Eräs syy on myö se, että SM-liigassa kaukalon laidatkaan eivät jousta oikeastaan yhtään. Typerät vaihtuvamainoksiset reunat ovat myös kivikovia, joten yhdistelmä pehmeä pää + kivikova reunat/pleksi = vahinkoa tulee.

Kun noita NHL-otteluita tulee seurattua paikan päällä useamman kerran vuodessa eri paikkakunnilla, olen huomannut sen, että siellähän ainakin osassa kaukaloita reunat todella joustavat. Aluksi luulin sen johtuvan kovemmista taklauksista, mutta kyllä se pian selvisi, että kyse on rakenteellisista eroista.

Toinen seikka joka mieleen on se, että täällä liigapelaaja touhuaa mitä touhuaa sivuttain tai jopa selkä laidan vieressä kentälle päin, NHL:ssä jokainen laidan lähelle joutunut pelaajaa kiepsahtaa heti niin, että rintamasuunta on kentälle päin.
 

sniper2001

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Viestin lähetti veikkolainen
Totta on, että sääntöjen vastaiset taklaukset ovat törkeitä ja loukkaantumisriski on niissä suuri, mutta myös täysin puhtaassa taklauksessa taklattava voi loukkaantua. On liian yleistä, että tuomarit tuomitsevat seurauksien, eivät syiden mukaan. Tämä tarkoittaa, että sääntöjen mukaisesta taklauksesta saattaa tulla jäähy, mikäli seuraukset ovat vakavat. Tämä on väärin. Vielä polvi- ja kyynärpäätaklauksiakin raukkamaisempia tekoja ovat vastustajan pelaajiin kohdistuneet luistimella potkimiset (á la Alain Cote).
Entäs vastustajan venesluun murtaminen mailalla?
 

ks

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät,HPK
Aivojen tärhdyksiäkin on montaa eri tasoa.Pieni kolhu johtaa yhden tai kahden ottelun poissaoloon varmuuden vuosi.Summanen on oikeassa siinä,että vauhdin sun muun lisääntyminen johtaa näihin vaikkei mitään sääntöriketta välttämättä olisikaan.

Paljon ikävämpiä ovat mailalla aiheutetut luunmurtumat.Mailalla hakkaaminen on tehokasta vastustajan eliminointia.

Kannattaa kuitenkin muistaa että vakavimmat jääkiekkoilussa Suomessa tapahtuneet vammat ovat olleet onnettomuuksia.Peliin sisältyy loukkaantumisriski.Polvi on heikko kohta.Ilman toimivaa polvea on vaikea luistella saati edes kävellä.Tahallinen polveen kohdistuva vahingoittamisyritys on siksi raskain rikos jääkiekossa.Toisena tulee takaapäin tapahtuva järjetön mailalla hakkaaminen nimenomaan käsille.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös