Toisaalta hyvä muistaa Rajalan viime vuoden kisojen pisteet ja miettiä miten meni draftissa. Eihän draftissa ole 30 potentiaalisempaa pelaajaa kuin Pulkkinen, realistisesti ehkä 10 maksimissaan, mutta Pulkkisen potentiaalinen saavuttaminen ja varsinkin pelin tarpeeksi NHL-kypsäksi tuleminen on ihan toinen asia. Jos Pulkkisen peli olisi kokonaisvaltaisempaa ja/tai liikettä/kokoa olisi paremmin/enemmän niin Pulkkinen olisi varmasti noista loukkaantumisista huolimatta top-30 varaus.
En usko muutenkaan että U-18 kisat vaikuttavat niin paljoa, koska varmaan monet scoutit keskittyvät enemmän jopa CHL:n pudotuspeleihin, varsinkin ne ns. päättävät scoutit.
Niin olen kyllä tietoinen noista asioista, mutta Pulkkinen ja Rajala eivät ole kuitenkaan sama henkilö vaan 2 eri persoonaa. On myös monta esimerkkiä, jossa pelaaja on noussut U18 kisojen avulla tai myötävaikutuksesta korkeammalle varauksissa. Jos potentiaalisempia pelaajia on maksimissaan 10, niin tämä on juuri se asia miksi joku joukkue saattaisi ottaa riskin saada elite tason pelaaja. Toinen tapa on ottaa pelaaja, jolla ei ole niin paljon potentiaalia, mutta tulee lähes varmasti pelaamaan 3 kentässä NHL:ssä.
Mielestäni kuitenkaan Pulkkinen ei ole kauhean kaukana esimerkiksi SM-liigan tasosta, siis niin että pystyisi hakkaamaan hyviä pisteitä liigassa ja jos näin nuorena on jo sillä tasolla, niin siitä ei ole enää pitkämatka NHL:ään vaikka toki matkaa on. Toisaalta Suomella on paljon vastaavia esimerkkejä, jotka eivät ole päässeet kovinkaan pitkälle ainakaan verrattuna odotuksiin, esim. Somervuori, Laine, Bergenheim, Rita yms., mutta erona mielestäni näihin pelaajiin on Pulkkisella se, että heidän paras avunsa on ollut luistelu. Pulkkisen paras avu on laukaus ja maalintekotaito, ei niinkään luistelu (joka sekin on ihan tarpeeksi hyvää) ja näitä taitoja harvoilla suomalaisilla on koskaan ollut.
Pulkkisen laukaus ja maalinteko-ominaisuudet ovat elite tasoa ja oikeastaan tämä on se puoli jota varmasti seurataan ja mietitään onko se kuitenkaan sitä vai ei. Esimerkkinä vastaavasta yksipuolisesta pelaajasta on esimerkiksi Tavares, jonka luistelu on suoraan sanottuna heikkoa, mutta hänellä on franchise tason maalintekijän ominaisuudet. Jos Tavares ei pysty laittamaan kiekkoa maaliin, niin hänen kaikki hyödyt häviää, eli hänellä ei käytännössä ole enää mitään miksi häntä kannattaisi peluuttaa. Pulkkinen pystyisi mielestäni huonoimmillaankin olemaan kuitenkin Miettisen tasoinen pelaaja, jos kehittäisi puolustusominaisuuksiaan. Puolustaminen ei ole koskaan ollut ongelma Suomalaisilla pelaajilla ja se tulee jo äidin maidossa meille, joten varmasti se Pulkkisellakin kehittyy vielä hyvälle tasolle.
Ymmärrän kyllä scoutingista aika paljon ja tiedän ne lainalaisuudet. Tottakai myös sini-valkoiset lasit saattaa omissa kirjoituksissani vaikuttaa, mutta aika monella on sini-valkoiset lasit taskussa, jostain kummallisesta suomalaishäpeästä. Analysointi täällä ja muillakin palstoilla perustuu siis monesti jonkun verran yliarvioimiseen tai sitten aliarvioimiseen niin, että kun meidän pelaajat eivät yleensä tavoita potentiaaliaan, niin ei tämäkään pelaaja voi sitä tehdä. Tätä toki harrastaa myös kaikki muunkin maalaiset, siis varsinkin yliarvioimista, mutta aliarvioiminen tuntuu olevan eniten suomalaisten ominaisuus kaikessa.
Voi toki olla, että Pulkkinen tippuu johonkin myöhemmille kierroksille, mutta itse ainakin arvioin hänet ryöstöksi siinä vaiheessa, samoin kuin arvion myös Rajalan. Mielestäni kaikki varausvuorot jotka menevät yli 45 ovat Pulkkisen kohdalla ryöstöä ja toki näinkin voi käydä, hullumpiakin tapauksia on draftissa nähty. Myös Granlundille voi käydä näin ja hän voi tippua paljonkin, koska eri joukkueilla on kuitenkin niin erilaiset listat pelaajista. Granlundin kohdalla taas kaikki yli 15 menee mielestäni ryöstön puolelle.
Mitä tulee scoutteihin kisoissa, niin olet kyllä väärässä. Osa scouteista kyllä tosiaan on katsomassa CHL:n pleijareita, mutta U18 kisoissa on helpompi saada etua muihin joukkueisiin jos löytää jonkun helmen, koska kaikkia pelaajia ei ole scoutattu ja nähty läheskään niin paljon kuin CHL:n pelaajia. Ainakin kaikissa aikaisemmissa U18 kisoissa on ollut ihan päällikkötason scouttausta, toki nämäkin asiat vaihtelevat joukkueittain.
Olen myös samaa mieltä PJX:n kanssa tuosta käyttökelpoisuudesta. Pelaajia rankataan ensinnäkin siitä, missä tämä pelaaja potentiaaliltaan pystyisi parhaimmillaan pelaamaan, missä vähintään pelaamaan. Pystyykö pelaaja pelaamaan NHL:ssä tai AHL:ssä 1 vai 5 vuoden päästä. Löytyykö jotain elite tai paremman tasoisia ominaisuuksia vai onko pelaaja kokonaispaketti. Onko pelaajalla hyvät johtaja-ominaisuudet. Miten pelaaja pystyy hyökkäyspeliin ja miten puolustuspeliin, joukkuepelaaminen sekä onko pelaaja fyysinen vai lapanen. Myöskin pelaaja henkilönä on tärkeä, onko fiksu jalat maassa tyyppi vai leijuja. Pelilliset ominaisuudet, luistelu, mailankäsittely, laukaus jne. Sekä miljoona muuta asiaa mitä näissä pelaajissa analysoidaan, jota kautta listat sitten tehdään. Jokaista pelaajaa kuitenkin seurataan yksilönä ja tehdään näistä yksilölliset raportit, jonka jälkeen aletaan laittaa pelaajia paremmuusjärjestykseen ja ihan lopulliset listat tehdään vasta juuri ennen draftia.
Vähän keskusteluun liittyen veikkaan myös, että Johan Larsson tulee näiden kisojen johdosta tai myötävaikutuksella nousemaan rankingeissa, jos vaan jatkaa samanlaista pistetehtailua.
Kiitokset vielä nepolle videokoosteesta, nämä ovat olleet meille striimejä kaipaaville varmasti parasta antia.