Vanha Vero on nähnyt Ässien nousut ja laskut jo pitkältä -70 luvun puolelta. Mestaruusvuonna ja myös -79 teema Isomäessä oli vierajoukkueen kannalta miten pitää Ässien ykköskenttä? Siinähän olivat Makkonen-Ketola-Javanainen, pakkeina Rautakallio-Nikander. Ne, jotka eivät ole tätä ketjua nähneet, eivät oikeastaan ymmärrä jääkiekon ydintä. Peli, jota silloin pelattiin oli vielä jääkiekko, eikä nykyisen kaltainen virvelikalastuksen ja vapaapainin yhdistelmä jäällä. Suuret yksilöt olivat vieläkin suurempia ja taktiikka ei pelejä ratkaissut. Ainoa mikä piti muistaa oli laidat kiinni ja ammutaan, kun vastustajan maali näkyy.
<BR>
<BR>Niin, sitten pelitapahtumiin. Normaalisti ekan kympin jälkeen Ässät johti kotona joukkuetta kuin joukkuetta 4-0. Ekan erän loppuun vielä pari lisää ja oltiin 5-0 tai 6-0:ssa. Parissa vikassa vastusjakin saattoi tehdä pari ja peli päättyi 8-2.
<BR>
<BR>Kaikki tämä perustui pääasiassa edellä mainittuun ykkösketjuun, joka pystyi tekemään maalin halutessaan tai ainakin tältä tuntu. Muistan vieläkin kuin eilisen päivän pelin HIFK:ta vastaan, jossa Ässät pelasi alun hyvin, johti 2-0 ekasssa erässä, lopetti pelaamisen ja HIFK johti kymppi ennen loppua 2-4. Vellu, joka oli ollut koko pelin kuin unessa, karjaisi yht äkkiä, että jätkät nyt painetaan. Hyppäsi laatikkoon ja meni hyökkäyspään aloitukseen, aloitti (luisteli) suoraan yli HIFK aloittajan ja ampui ranteella maalin kattoon. Keskialoituksesta aloitusvoitto Rautakallion Rockylle, Rocky nousuun, ja klip klap syötellen Vellun kanssa, yksitellen pois jokainen HIFK:n kenttäpelaaja ja lopuksi Rocky rystyltä yli jäissä sätkivän Wetzellin. Ässät voitti lopulta 7-4. Viimeiseen kymppiin 5 maalia.
<BR>
<BR>Toinen ikimuistettava peli on mestaruuspeli keväällä -78. Olin saanut ankaralla työllä hyvän paikan ja näin koko pelin. Suurin osa muusta yleisöstä ei nähnyt mitään tai ainakaan ei siis mitään mitä kentällä tapahtui. Tappara teki maalin ensi erän ekasta ja viimeisestä hyökkäyksestä, Ässät siinä välissä 2, joten ekan erän jälkeen 2-2. Toisessa erässä Tappara sai jäähyn ja Vellu runnoi itsensä kahden Tappara pakin yli, ei siis kiertänyt, yksin läpi ja ampui 3-2. Tähän Tappara ei vielä taipunut, mutta kolmannen puolivälissä Tappara heittää helpon pitkän ja Ässät saa hyökkäyspään aloituksen, jonka Vellu jälleen voittaa suvereenisesti ja kiekko jälkitilanteesta maaliin. Peli oltaisiin voitu lopetaa siihen, Tapparan selkäranka katkesi niin kovaa, että kaikki jotka eivät nähneet pelistä kuulivat tämän napsahduksen. Ja näitä henkilöitä oli muuten yli 14 000 ja kaikkien aikojen suomalainen jääkiekkokatsomo, jota ei edes Hjallis pysty Areenallaan rikkomaan. Pelihän päättyi lopulta 6-3, mutta 4-2 ratkaisi.
<BR>
<BR>Mihin sitten perustui tämä hirvittävä ylivoima?
<BR>
<BR>1. Vellu Ketola ja Vellun voimat sekä siihen aikaan vielä keksimätön kahvauspeli. Ainoa tapa, jolla vastustaja saattoi yrittää ottaa Vellua oli kahden päällystakin käyttö ja Vellun hermostuttaminen. Sinällään kaksi miestä ei Vellua pystynyt pitämään, vaan tällä oli taipumus heittää kaksi äijää kulmaan selästään keräämään varusteitaan ja tuomarista riippuen tästä tuli joskus hyvinkin monta jäähyä samassa pelissä. Kaikkein pahin oli turkulainen Antti Koskinen, joka on itse asiassa luultavasti aivan yhtä huono tuomari kuin nykyisetkin pillipiiparit.
<BR>
<BR>2. Pekka Rautakallio. Jos Vellu on kaikkien aikojen suomalainen keskushyökkääjä, on tässä kaikkien suomalainen puolustaja. Mies, joka osasi kaiken; pelata kovaa oman maalin edessä, hirvittävä taklaus, loistava luistelija, tulinen veto, jne.. Myöhemmistä pelaajista Brian Rafalski on ollut Rockyn tyyppinen, mutta kovuudessa paljon jäljessä, mutta Rafalskin aikana sitten jo virvelöitiinkin miehet kiinni ja kovuutta ei tarvittu.
<BR>
<BR>3. Makkonen ja Javanainen. Mestarien loistavat oppilaat, jotka eivät kuitenkaan ikinä ihan nousseet samalle tasolle, mutta omien alueidensa kiistattomia mestareita.
<BR>
<BR>4. Harry Nikander, kaikkien aikojen peruspuolustaja. Armottoman vahva, maali tai kaksi kaudessa, mutta moni hyökkääjä jätti tilanteen suosiolla kesken, kun huomasi kuka on vastassa ja lähti vaihtoon mehulle.
<BR>
<BR>Muistellaan joskus lisää, tämä on mukavaa!