Äänestys: Vuoden parhaat elokuvat 2015

  • 10 379
  • 96
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Äänestän vain yhtä elokuvaa koska laiskottaa. Läpi ikäni olen katsonut enimmäkseen vähän toisentyyppisiä elokuvia, mutta annetaanpa hyvin tehdylle mätölle arvo, kun se on kerrankin ansaittua. Ääni ja viisi pinnaa menevät täältä seuraavalle elokuvalle:

Mad Max: Fury Road

Piiraisen AKT ajaa perinteiseen tyyliin saakelinmoisella liittomeiningillä Maxia takaa. Uusimmassa versiossa tekniikan ja tehosteiden kehitys antoi mahdollisuudet ylittää aiempien leffojen primitiivinen vaikuttavuus, ja tähän myös pitkälti pystyttiin. Ihan ookoo tarina rytinän välttämättömäksi kehykseksi.
 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
Kello löi nolla ja on aika julistaa Yhdennentoista Vuotuisen Jatkoajan Melko Epävirallisen Elokuvaäänestyksen tulokset.

Jatkoajan valitsema vuoden paras elokuva 2015 on:
1. Star Wars: The Force Awakens

Palkintokorokkeelle nousivat myös:
2. Mad Max: Fury Road
3. Birdman


Star Wars ykkösenä valtavalla kaulalla, ihan kuin se tulisi jollekulle yllätyksenä. Ja selvänä kakkosena yhtä odotetusti Mad Max. Näiden kahden takana sitten käytiinkin kova kisa seuraavista sijoista.

Jatkoajan valitsemat vuoden 20 parasta elokuvaa 2015:

1. Star Wars: The Force Awakens - 136 pistettä
2. Mad Max: Fury Road - 102
3. Birdman - 51

4. Yksin Marsissa (The Martian) - 42
5. Whiplash - 39
6. 007 Spectre - 37
7. Kingsman: Salainen palvelu (Kingsman: The Secret Service) - 31
8. Inside Out - mielen sopukoissa - 30
9. Kaiken teoria (The Theory of Everything) - 27
10. Ex Machina - 24
11. Mission: Impossible Rogue Nation - 22
12. Sicario - 20
13. The Imitation Game - 19
14. American Sniper - 17
15. Ant-Man - 13
16. It Follows - 11
16. Jurassic World - 11
18. Big Game - 10
18. Kätyrit (Minions) - 10
18. Straight Outta Compton - 10


Ja hajapisteitä saaneet:

8 pistettä:
Avengers: Age of Ultron, Tak3n

7 pistettä:
Black Mass, Foxcatcher, Run All Night

6 pistettä:
Amy, Edelleen Alice (Still Alice), Terminator: Genisys, Wild

5 pistettä:
Citizenfour, Everest, Kamppailu merta vastaan (In the Heart of the Sea), Late Lammas -elokuva (Shaun the Sheep Movie), Mommy, Tale of Tales, Trainwreck

4 pistettä:
Henkesi edestä, Legend, Luokkakokous, Pride, Southpaw

3 pistettä:
Chappie, Entourage, Frank, Furious 7, Hotel Transylvania 2, Hymyjen maa, Spy - vakoojan asussa, White God

2 pistettä:
A Most Violent Year, Napapiirin sankarit 2, Vakoojien silta (Bridge of Spies), Wild Tales

1 piste:
Ida, Knock Knock, Kätilö, Nouseva Jupiter, Paavo Pesusieni kuivalla maalla (The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water), Vares - Sheriffi, The Voices


Kiitokset jälleen kaikille äänestäneille ja antoisaa elokuvavuotta 2016!


Jatkoajan jäsenten valitsemat vuoden elokuvat:
2005 - Sin City
2006 - The Departed
2007 - The Simpsons Movie
2008 - Yön ritari (The Dark Knight)
2009 - Gran Torino
2010 - Inception
2011 - Black Swan
2012 - Yön ritarin paluu (The Dark Knight Rises)
2013 - Django Unchained
2014 - The Wolf of Wall Street
2015 - Star Wars: The Force Awakens
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kiitos Vintsukalle viitseliäisyydestä taas kerran!

Olen henk.koht. tyytyväinen, että Star Wars tuli takaa loppuvuonna ja vei voiton kotiin, koska ärsytti jo valmiiksi aiemmin tänä vuonna, että Mad Max vie varmasti voiton mennessään. Mielestäni kun se ei ollut kovinkaan ihmeellinen elokuva. Ei toki huono elokuva, mutta siihen kaikkeen hypeen, hehkutukseen ja vouhkaamiseen nähden aika tyhjäksi jättävä tapaus.
 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
Ei toki huono elokuva, mutta siihen kaikkeen hypeen, hehkutukseen ja vouhkaamiseen nähden aika tyhjäksi jättävä tapaus.
Niin ne mielipiteet vaihtelevat. Minusta Fury Road oli vuoden paras elokuva ja yllä oleva lainaus kuvaa paremmin uutta Star Warsia. Mad Max -hype ei ollut mitään verrattuna SW:n mouhotukseen.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Olen henk.koht. tyytyväinen, että Star Wars tuli takaa loppuvuonna ja vei voiton kotiin, koska ärsytti jo valmiiksi aiemmin tänä vuonna, että Mad Max vie varmasti voiton mennessään. Mielestäni kun se ei ollut kovinkaan ihmeellinen elokuva. Ei toki huono elokuva, mutta siihen kaikkeen hypeen, hehkutukseen ja vouhkaamiseen nähden aika tyhjäksi jättävä tapaus.

Minua tuossa ärsytti eniten se että Mad Max oli sivuosahenkilö omassa elokuvassaan. Joo, onhan se tasa-arvo kiva juttu mutta jos tehdään Mad Max elokuva niin olettaisi että siinä on pääosassa Mad Max eikä joku random nainen/naisjoukko. Tällaiselle vanhalle Mad Max -friikille ehdottomasti vuoden suurimpia pettymyksiä tuo elokuva.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Niin ne mielipiteet vaihtelevat. Minusta Fury Road oli vuoden paras elokuva ja yllä oleva lainaus kuvaa paremmin uutta Star Warsia. Mad Max -hype ei ollut mitään verrattuna SW:n mouhotukseen.
Pitäähän se paikkansa toki Star Warsin kohdalla, mutta se nyt oli odotettavissa, koska kyseessä on yksi kaikkien aikojen suurimpia populäärikulttuurin ilmiöitä. Ihan väistämätöntä, että asiasta jauhetaan ja rummutetaan joka paikassa.

Elokuvana nyt voi sitten uusimmasta Star Warsistakin olla montaa mieltä ja kuten nyt aiheeseen liittyvästä ketjusta voi lukea, niin omat fiiliksetkin oli aika kahtiajakautuneet ja en siis elokuvaa itse edes äänestänyt tässä. Mad Maxin kohdalla alkoi rasittaa se, että todella monet tuttavatkin hehkutti leffaa yli kaiken ja se on sellainen "katu-uskottavan" leffadiggaajan lempilapsi, toimintaleffa joka on tehty niin kuin ne oikeasti pitäisi ja jotenkin realistisesti ja oldskool otteella. Pitää osaltaan paikkansa, mutta elokuvana se oli vaan omasta mielestäni juuri noihin seikkoihin peilattuna ihan tyhjä, eikä merkittävästi sen syvällisempi tai erityiselaatuisempi teos kuin monet muutkaan toimintapätkät. Tuossa nyt vaan tunnutaan jossain kollektiivisessa ympäristössä päätetty, että tämä on joku jeesusleffa. Edelleen, olihan se ihan hyvä ja viihdyttävä ja paikoin toki komeasti toteutettu, mutta ei mitään sellaista ylimaallista välittynyt ainakaan tänne, mitä jotkut kuola suunpielessään siitä tuntui havaitsevan.

Ei tietysti saisi mennä niin oman ihon alle, mutta joskus rasittaa kun tietynlaiset elokuvasnobit ja älyköt ottaa jonkun elokuvan tuollaiseen jumala-asemaan ja kaikki muu lajityypissä on sitten halpahintaista paskaa jne. ja tämä on taidetta.

Tuossa mielessä olen siis henkilökohtaisella tasolla tyytyvyäinen, että puhtaan kaupallinen ja sopivalla tavalla löyhäpäinen Star Wars vei tänä vuonna tittelin.
 

nikozwan

Jäsen
Mulle sekä SW että Mad Max olivat aika pitkälti sitä mitä odottikin. Hyvää viihdettä, mutta kumpikaan ei ollut mitenkään vuoden leffa-ainesta. Star Warsissa häiritsi se, että juoni oli täsmälleen sama kun niissä vanhoissa. Silkkaa uudelleenlämmitystä osittain uusilla hahmoilla, jotka nekin muistuttivat enimmäkseen vanhoja. Visuaalinen puoli toimi, ja nostalgia kannatteli ihan kivasti, mutta käteen jäi aika vähän. Mad Max taas oli melkoinen friikkisirkus. Se oli jotenkin vain... vähän liikaa. Olo oli kuin olisi katsonut kaksi tuntia pitkää musiikkivideota. No, diggaan kyllä Charlizesta ja Tom Hardystä, sekä post-apokalyptisestä settingistä, mutta vähän jotenkin napakampaa tarinankerrontaa jäin kaipaamaan.

Silti jään mielenkiinnolla odottamaan, että mihin suuntaan molemmat leffasarjat lähtevät. Molemmissa on kuitenkin potentiaalia.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Mad Maxin ongelma oli, että se ei seissyt omilla jaloillaan. Maailma piti tuntea aiemmista leffoista. Muutenhan se oli kaksi tunninmittasta takaa-ajoa, hienosti toteutettuna toki. Juonta ei ollut ilman menneisyyttä (aikasempia leffoja) lainkaan... muutenkin takastakaa-ajossa oli sola ihmeellisesti täysin puhdas, vaikka toiseensuuntaan ajettaessa se räjäytettiin täyteen kalliolohkareita. Vaikka SW olikin tuttu ja turvallinen, se kykenisi olemaan elokuva itsenään, vaikkakin vähääkään vanhemmalle täysin mahdotonta sellaisena katsoa.

Ylipäätään actionleffat jyrää yleensä näissä, ja tänävuonna omassakin listassa. Onneksi Birdman 'oikeana' elokuvana sentään menestyi.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Mad Maxin ongelma oli, että se ei seissyt omilla jaloillaan. Maailma piti tuntea aiemmista leffoista. Muutenhan se oli kaksi tunninmittasta takaa-ajoa, hienosti toteutettuna toki.
Joo, näin se meni. Eihän tuossa leffaa ollut nimeksikään, silmäkarkkia kyllä senkin edestä. Jos tuosta vielä joku jatko-osa tulee, niin käsikirjoituskaupan kautta kiitos. Muuten 24-syndrooma iskee päälle ja pahasti.
 

Arnold

Jäsen
Suosikkijoukkue
SM2013
Olenpas nähnyt vähän leffoja tänä vuonna. No usein tulee silti katsottua myöhemmin melkein aiemmin vuoden aikana ilmestyneitä. Pikaisella kahlauksella seuraavat muistaisin nähneeni:

Hot Tub Time Machine 2
Jurassic World
Kaameat Pomot 2 (Horrible Bosses 2)
Kingsman: Salainen palvelu (Kingsman: The Secret Service)

Kätyrit (Minions)
Night at the Museum: Secret of the Tomb
San Andreas
Ted 2

Näistä ranking:

1. Ted 2
2. Kingsman: Salainen palvelu (Kingsman: The Secret Service)
3. Jurassic World
4. Kätyrit (Minions)
5. San Andreas
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Onpa tullut katsottua vähän elokuvia tänä vuonna:
Kingsman: Salainen palvelu (Kingsman: The Secret Service)
Inside Out - mielen sopukoissa
007 Spectre
Terminator: Genisys
The Imitation Game
Kaameat Pomot 2 (Horrible Bosses 2)
Mad Max: Fury Road
Tomorrowland
American Sniper
Chappie
Cinderella
Everest

Mission: Impossible Rogue Nation (Katsottu 25.12.2015)
Star Wars: The Force Awakens (Katsottu 27.12.2015)

Lista alkaa muotoutua, Star Wars ylivoimaisesti vuoden paras elokuva nähdyistä:
1. Star Wars: The Force Awakens
2. Kingsman: Salainen palvelu (Kingsman: The Secret Service)
3. Mission: Impossible Rogue Nation
4. 007 Spectre
5. Inside Out - mielen sopukoissa


Vuoden paskin elokuva - Mad Max: Fury Road

Voi olla, että on joku syy miksi tämä elokuva puuttui Vintsukan listalta, mutta ainakin oma lista olisi mennyt uusiksi, jos olisin nähnyt tämän ennen äänestysajan päättymistä:
1. Kurt Cobain: Montage of Heck
2. Star Wars: The Force Awakens
3. Kingsman: Salainen palvelu (Kingsman: The Secret Service)
4. Mission: Impossible Rogue Nation
5. 007 Spectre
 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
Voi olla, että on joku syy miksi tämä elokuva puuttui Vintsukan listalta, mutta ainakin oma lista olisi mennyt uusiksi, jos olisin nähnyt tämän ennen äänestysajan päättymistä:
1. Kurt Cobain: Montage of Heck
Syy on hyvin yksinkertainen. Elokuva ei saanut Suomessa teatterilevitystä.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Syy on hyvin yksinkertainen. Elokuva ei saanut Suomessa teatterilevitystä.

Olihan tuo Finnkinossa näytillä ja harmitti törkeästi, etten saanut ketään sitä katsomaan: Kurt Cobain: Montage of Heck
|
www.finnkino.fi
, toisaalta onhan tuossa Finnkinon näytöstiedoissakin maininta, että ei ole elokuva: "Lajityyppi: Dokumentti, elämäkerta, event cinema (ei elokuva)", joten ei tätä ilmeisesti elokuvaksi edes lasketa.
 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
Olihan tuo Finnkinossa näytillä ja harmitti törkeästi, etten saanut ketään sitä katsomaan: Kurt Cobain: Montage of Heck
|
www.finnkino.fi
, toisaalta onhan tuossa Finnkinon näytöstiedoissakin maininta, että ei ole elokuva: "Lajityyppi: Dokumentti, elämäkerta, event cinema (ei elokuva)", joten ei tätä ilmeisesti elokuvaksi edes lasketa.
Näköjään Finnkino näytti elokuvaa event cinema -bannerin alla, joka yleensä pitää sisällään teatteria, oopperaa ja konsertteja. Tuo oli kuitenkin yksittäinen "eventti" eikä Montage of Heck ollut missään vaiheessa varsinaisessa teatterilevityksessä.

Kävin minäkin syksyllä R&A-festareilla ja näin teatterin kankaalta elokuvia, jotka eivät kuitenkaan olleet Suomessa teatterilevityksessä. Nää on näitä.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Näköjään Finnkino näytti elokuvaa event cinema -bannerin alla, joka yleensä pitää sisällään teatteria, oopperaa ja konsertteja. Tuo oli kuitenkin yksittäinen "eventti" eikä Montage of Heck ollut missään vaiheessa varsinaisessa teatterilevityksessä.

Kävin minäkin syksyllä R&A-festareilla ja näin teatterin kankaalta elokuvia, jotka eivät kuitenkaan olleet Suomessa teatterilevityksessä. Nää on näitä.

Juu, ajattelinkin, että olit tämän ottanut huomioon valinnoissa, kun ei listalta löytynyt. Oli vaan pakko antaa arvostukset tälle elokuvalle, sen verran kovasta tavarasta oli kyse nyt, kun sen näki. Tähän tietenkin vaikuttaa katsojan ikä/musiikkimaku.

Teet todella hienoa työtä, kun jaksat vääntää näitä äänestyksiä vuosittain!
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Äsken sain katsottua Aleksi Salmenperän Häiriötekijän ja se kolahti aivan täysillä. Hämmästykseni on todella suuri ettei se näytä saaneen ensimmäistäkään ääntä vuoden elokuvaksi täällä. Harmi että äänestysaika meni niin äkkiä umpeen, ehdoton ykköselokuva olisi ollut omalla listallani.

Jani Volanen on nero.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Kiitoksia Vintsukalle tästäkin vuodesta! Vaikken tänä vuonna äänestänytkään, niin onhan näitä mukava seurata ja lukea varsinkin hyviä perusteluja. Joka vuosi on myös tullut löydettyä jonkin leffan tätä kautta, joka muuten olisi jäänyt kenties näkemättä.

Vuoden 2015 filmeistä mikään ei sillä tavalla räjäyttänyt pottia tai laajentanut tajuntaa, että olisin saanut kipinän äänestää, Periaatteessa olisin ehdottomasti kohdeyleisöä tuolle uudelle Mad Maxille, mutta jokin siinä jäi sitten kuitenkin puuttumaan.

Voisiko virallisen listan rinnalle nostaa ensi vuonna vuoden floppi kategorian? Ei siis vuoden paskinta leffaa itsessään, vaan mikä leffa on pettänyt pahinten odotukset. Voisi olla mielenkiintoista luettavaa... Veikkaan, että tämän vuoden voittaja olisi kerännyt siinäkin kilpailussa, jos ei podium sijoitusta, niin ainakin top10 sijoituksen, heh! Itse diggasin siitäkin, sillä olihan se onnistunut nostalgia-trippi kuitenkin.
 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
Oliskohan kymmenen vuoden jälkeen aika antaa kapulaa eteenpäin? Olisiko kenelläkään muulla intoa järjestää tämänvuotista äänestystä, minulla kun on välipäivien aikataulu tiukempi kuin aiempina vuosina? Jos joku haluaa tähän lähteä, saa toki minun puolestani valintansa mukaan kopioida konseptin suoraan vanhoista tai uudistaa sen verran kuin näkee parhaaksi, annan siunaukseni.
 

Mr. Smith

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Canucks
Oliskohan kymmenen vuoden jälkeen aika antaa kapulaa eteenpäin? Olisiko kenelläkään muulla intoa järjestää tämänvuotista äänestystä, minulla kun on välipäivien aikataulu tiukempi kuin aiempina vuosina? Jos joku haluaa tähän lähteä, saa toki minun puolestani valintansa mukaan kopioida konseptin suoraan vanhoista tai uudistaa sen verran kuin näkee parhaaksi, annan siunaukseni.

Vuoden 2016 ketjua on tullut odoteltua niin tuli vastaan vastaus miksei sitä löydy. Toivottavasti Vintsukka aikaa löytyy vaikka sitten vähän myöhemmin, mutta kyllä äänestys pitää saada tänäkin vuonna. Toki jos joku muu jaksaa järjestää niin ei muuta kuin ketjua tulille.
 

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
Itse olisin varmaan jaksanut, mutta olen niin monen palstahenkilön ignoressa että vähiin olisi äänet jääneet. Joku nyt kyselyä kehiin.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Harkitsin itse loppuvuodesta, että oisin ottanu tämän vuorostani harteilleni, mutta päädyin nyt uusimaan tuon musiikkiäänestyksen, kun sitä olen hoivannut monet vuodet. Ihan molempiin ei nyt riitä energiat. Toiv. joku nyt hoitaisi tämän. Mielenkiintoista olisi äänestää ja muutenkin perinteet on hienoja ja niiden ei soisi katkeavan.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
No jospa minä tartun tähän kertaluonteisesti. Toivottavasti saan tarvittaessa taustatukea vaikka pistelaskun suhteen, jos esim. ennestään on joku kätevä taulukkosysteemi tai muu jolla pisteitä on laskettu aiempana vuosikymmenenä.Viime aikoina ollut aika ja energia aiempaa vähemmällä ja mielenkiinto urheilua ja erityisesti jääkiekkoa kohtaan ennätysalhaalla, joten en olisi palstatauoltani varmaan tullutkaan takaisin ilman tätä elokuvaäänestystä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös