Tulivuoret

  • 51 089
  • 162

TKH

Jäsen
Päivitetäänpä taas vaihteeksi Bardarbungan tilannetta, varsinkin kun tulivuori on vaihteeksi ollut aika aktiivinen viimeiset kaksi vuorokautta.

- Purkaus on tuottanut laavaa yli 1,1 km3.
- Laava on peittänyt alleen reilut 84 km2 maa-alan. Laavakentän keskimääräinen paksuus on noin 10-14 metriä. Paksuimmillaan laavaa on noin 40 metriä.
- Purkauksen arvioidaan tuottavan edelleen noin 35 000 tonnia rikkidioksidia päivässä.
- Bardarbungan kaldera jatkaa edelleen vajoamistaan, mutta edelleen hidastuen. Vajoaminen on tällä hetkellä noin 60 metrin luokkaa.

Bardarbunga on siis ollut viimeiset kaksi vuorokautta aikaisempaa aktiivisempi. Kalderassa on ollut viimeisen kahden vuorokauden aikana yli 30 yli 3,0 olevaa maanjäristystä ja mikä kaikkein mielenkiintoisinta, niin viimeiset kuusi suurempaa maanjäristystä ovat kaikki tapahtuneet alle 3 kilometrin syvyydessä. Tämä ei vielä tarkoita oikeastaan yhtään mitään, mutta ihan mielenkiintoinen trendi on menossa. Aikaisemmin kalderan suuret maanjäristykset olivat luonteeltaan tektonisia ja johtuivat kalderan vajoamisesta. Nämä nykyisetkin saattavat olla edelleen luonteeltaan tektonisia ja johtua siitä, että alue sopeutuu kalderan vajoamisesta aiheutuneiden jännitystilojen muutoksiin. Spekuloida voi kuitenkin myös sillä, että nykyiset maanjäristykset olisivat vulkaanisia. Tämä tarkoittaisi sitä, että Bardarbunga olisi saamassa uutta magmaa syvyyksistä, joka mahdollistaisi lähitulevaisuudessa purkauksen itse kalderassa. Uudet maanjäristykset ovat kertaluokkaa heikompia kuin aikaisemmat tektoniset järistykset, joka tavallaan tukisi järistysten vulkaanista alkuperää, mutta toisaalta kalderan vajoamisnopeuskin on tietysti pienentynyt, jolla on asiaan myös vaikutusta.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Bárðarbungan purkaus on päättynyt: http://www.thesundaily.my/news/1341603 (linkki lehtiartikkeliin).

Ensi kesänä pääsen patikoimaan Eyjafjallajökull -purkauksessa syntyneisiin maisemiin ja purkausten aikana syntyneiden Magni ja Módi -kraatereitten ääreen. Mielenkiintoista, siellä maa höyryää vielä osin.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Kävelimme Thorsmörkistä Fimmvörðuhálsiin, joka on alue Eyjafjallajökullin ja Mýrdalsjökullin välissä. Hieno patikka ja ylhäällä Magni-kraaterin laella maa tosiaan paikoin höyrysi ja kun siihen kaivoi nakkipaketin, niin nakit kypsyivät alta aikayksikön. Viime kesänä oli kulunut jo viisi vuotta Eyjafjallajökull-purkauksesta ja silti maa oli ihan lämmintä käden alla ja siinä oli mukava istua muuten viileässä ja tihkusateisessa säässä.

Nyt viime yönä on naapurijäätikön alla ollut epätavallisen voimakasta seismistä toimintaa. Olisikohan Katla purkautumassa vihdoin...

Mýrdalsjökull (vedur.is -sivuston maanjäristysinfo)
Katla-tulivuoressa kaksi poikkeuksellisen voimakasta maanjäristystä Islannissa | Yle Uutiset | yle.fi
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Islannin omilla meteorologian laitoksen sivuilla taasen ei ole mitään erikoista, tosin pari pientä maanjäristystä ollut Katlan alueella, mutta niitä on kai jatkuvasti

En ole asiantuntija, mutta itselläni on ollut se kuva, että Katlan purkausta on odotettu jo kauan, ja aina kun jotain mahdollisia merkkejä näkyy, tulevasta purkauksesta aloitetaan kirjoittamaan otsikoita. Edellisestä purkauksesta on 100 vuotta, ja aiemmin purkausten väli on kai ollut 40-80 vuotta. Silti asiantuntijat eivät tällä hetkellä pidä todennäköisenä, että tulivuori purkautuisi ihan lähiaikoina, tai ainakaan nämä nyt havaitut merkit eivät vielä tähän viittaisi. Vastaavia "vääriä hälytyksiä" on ollut useampiakin viime vuosina.

Ainoa, mikä on varmaa, on se, että purkaus on todennäköisesti varsin raju. Ja se on taas yhden päivän lähempänä.

Edit: muistin oikein, olen itsekin Katlan ennakoidusta purkauksesta linkittänyt kaksi uutista tähän ketjuun. Nuo olivat vuosina 2010 ja 2011.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Nyt on tyynenmeren ympärillä ollut lyhyehkön ajan sisällä niin monta tulivuorenpurkausta ja maanjäristystä, että en ihmettelisi jos pian tulee se "The Big One" jossain päin aluetta.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Miten mahtavat nämä kaikkea kuvaavat dronet sopeutua tulivuorenpurkausten kuvaamiseen? Kaipa ne lähettävät hyvää kuvaa siihen asti kun propellit sulavat. Kuinka kaukaa niitä voi ohjata?
 

redpecka

Jäsen

Liitteet

  • tulivuori.PNG
    tulivuori.PNG
    163,9 KB · kertaa luettu: 160

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Uusi repeämä (fissuura) avautunut ja purkautuu jyrkempään rinteeseen. Arvioiden mukaan ainakin "kuukausia" purkaus jatkuu, mutta jopa vuosien mittaisesta prosessistakin voi olla kyse. Linkin takaa löytyvistä videoista käy ilmi (jos uniikista islanninenglannista selviytyy), että kyseessä saattaa olla kilpitulivuori, jollainen löytyy juurikin tämänkertaisen purkauksen pohjoispuolelta (n. 9000 v vanha) ja joka on tuottanut massiivisen määrän laavaa kohti nykyistä pääkaupunkia.





Toinen parempi linkki uuden purkauskohdan luo:


 
Viimeksi muokattu:

haepis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit, KooKoo, Red Wings
Kanariansaarten La Palman eteläkärjessä sijaitsevan Cumbre Viejan luonnonpuistossa on nyt neljättä päivää käynnissä tulivuorenpurkaus. Laava on syönyt länteen päin merta kohti mennessään alleen jo satoja taloja, mutta ihmishengiltä on onneksi vältytty. Viimeinen kylä, joka on jäänyt massan alle, on 1200 asukkaan Todoque. Massa etenee varsin hitaasti mutta varmasti kohti merta.

Purkausta voi seurata monelta Youtube-kanavalta livenä:
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Indonesiassa, Jaavan saaren itäpuolella, tulivuoren purkaus on vaatinut ihmisuhreja.

Indonesiassa ainakin kolmetoista ihmistä on kuollut Semeru-tulivuoren purkauksen seurauksena. Lisäksi noin sata ihmistä on viranomaisten mukaan loukkantunut ja kymmeniä viety sairaalahoitoon, suurin osa palovammojen vuoksi. Noin 900 ihmistä on evakuoitu.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
On muuten uutisoinnissa mm. evakuoinnista ollut pientä eroa meillä ja Islannin mediassa, vaikka tilanne siitä vakava onkin, että Grindavik on tyhjennetty. Eilisen yksi suuri uutinen oli se, että muutaman kymmenen gvikiläisasukkaan evakuointikeskuksessa Kopavogurin urheiluhallissa alkoi soida varashälytin yöllä ja lapset heräsivät. Samoin on oltu huolissaan kiinteistötaloudesta Grindavikissa, kun meillä on näkynyt uutisia, joista voisi päätellä koko saaren räjähtävän.

Vakava tilanne ja hyvin todennäköinen purkaus kolmen skenaarion paikassa, mutta esim. Reykjavikista ollaan vuoden takaista kauempana. Toki Blue Lagoon on suurimpana matkailunähtävyytenä kiinni poikkeuksellisesti.

Þetta reddast, kuten islantilaiset sanoo, eli kaikki järjestyy.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös