Onko ”Eurooppa-liiga” tulevaisuutta?

  • 4 591
  • 22

Euroopan kattava pääsarja?

  • Kyllä

    Ääniä: 29 34,1%
  • Ei

    Ääniä: 56 65,9%

  • Äänestäjiä
    85

Sämppäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jokerien puolella olikin tästä jo keskustelua, niin laitetaan ihan ketju pystyyn.

Onko Saksan, Sveitsin, Ruotsin, Suomen ja Venäjän kattava pääsarja tulevaisuutta, vai jatketaanko samaan malliin kuin ennenkin? Mitä itse haluaisit? Minkälaiseen sarjaan haluaisit joukkueesi?

Liigassa katsojamäärät ovat laskussa. KHL-Jokerit jakaa mielipiteitä, vaikka katsojamäärät ovatkin nousseet liiga-ajoista. Jotain muutosta olisi ilmeisesti hyvä tehdä. Mitä se olisi?

Jokerien touhu ei ole nykyisellä omistaja-asetelmalla kestävällä pohjalla. Liiga ajaa jääräpäisesti omaa asiaansa, miettimättä niinkään tuotetta, eli peliä.

Onko nykyinen tilanne hyvä, vai kaipaatko uusia tuulia?

Kaikista mieluiten näkisin Jokerit Euroopan kattavassa pääsarjassa.

Oma veikkaus on, että 10 vuoden sisällä esim Jokerit, IFK, Kärpät ja TPS eivät pelaa Suomen pääsarjaa.
 
Viimeksi muokattu:

Undrafted

Jäsen
En usko ylikansalliseen liigaan Euroopassa. TV-sopimuksen arvoa voisi saada sen avulla ylöspäin, mutta maksaisiko katsojat & sponsorit enemmän saamastaan viihteestä tai näkyvyydestä? En tiedä miten nykyiset pelaajabudjetit eri sarjoissa menee, että miten Liigan suurseurat suhteutuisivat kilpakumppaneihinsa.
 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
Minä uskon Eurooppa-liigaan, mutta sillä tavalla etteivät Pohjoismaat ole mukana siinä. Ainakaan aluksi. Sveitsi, Saksa, Tsekki + satunnaisia joukkueita muualta on tarpeeksi vahva liiga ottamaan KHL:n roolin johtavana euroliigana. Etäisyydet ovat hallittavissa ja rahaa löytyy tuota pyörittää. Nopeaan muutokseen en usko (alle 10 vuotta), mutta Saksan nousu kiekkomaana mahdollistaa tämän ja ehkä sveitsiläisetkin siihen tarttuvat. Mielenkiintoista seurata.
 

Valapatto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kyllä semmoinen joskus tulee, mutta koska niin se on eri asia.

Rajat ja muut häilynevät muutenkin, halusi sitä tai ei.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Oma suosikkini olisi Suomen ja Ruotsin yhteinen liiga. Molemmista maista mukaan pääsisi 12-14 joukkuetta, Ruotsi toimisi liigan läntisena konferenssina ja Suomi sitten tietysti itäisenä konferenssina. Runkosarjassa Suomen ja Ruotsin seurajoukkueet kohtaisivat toisensa kaksi kertaa, kerran kotona ja kerran vieraissa. Sitten suomalaiset seurat kohtaisivat toisensa X määrä kertaan mikä nyt olisi se sopivin ratkaisu ja määrä. Molemmista maista 8 parasta joukkuetta playoffeihin, läntisen konferenssin finaalin voittaja saisi SHL:n nykyisen mestaruuspytyn (mikä tämä nimeltä onkaan?) ja itäisen konferenssin voittaja saisi Kanadan maljan itselleen. Tämän jälkeen nämä joukkueet kohtaisivat oikeassa finaalissa toisensa. Molemmissa maissa olisi myös karsinnat, läntisen konferenssin viimeinen karsisi Allsvenskanin mestarin kanssa ja itäisen konferenssin viimeinen puolestaan Mestiksen mestarin kanssa.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Kyllä semmoinen joskus tulee, mutta koska niin se on eri asia.

Rajat ja muut häilynevät muutenkin, halusi sitä tai ei.

Eiköhän tämänhetkinen maailmanpoliittinen trendi ole pikemminkin se, että rajoista pidetään entistä tiukemmin kiinni ja kansallisempi ajatelu nostaa päätään? Myös Euroopassa. Britit tahtovat omilleen, itäeurooppalaiset maat ja eteläeurooppalaiset maat vetävät ihan omia linjauksiaan ja Venäjä on rikollinen mafiavaltio.

Ruotsin ja Suomen välinen sarja tai ainakin joku yhteisviritelmä voisi sen sijaan vielä onnistuakin.

Ongelmana näissä ylikansallisten sarjojen virittelyssä on se, että ei juuri ketään kiinnosta joukkueet oman sarjan ulkopuolelta. CHL-pelit eivät mitään kultakaivoksia ole olleet yleisömäärien osalta.

Toisaalta voi sitä aina jotain yrittää, varsinkin kun jääkiekkomatsit oman maan sarjassakaan eivät enää kiinnosta kummoisesti. SM-liigassakin oli huonoin yleisökeskiarvo 34 vuoteen (Uusi Suomi). Syynä lienee suljetun sarjan älyttömyys, joka on hivuttanut yleisökeskiarvoja pikku hiljaa alaspäin. Vaikea sitä on satunnaisempien fanien innostua kun ns. jämäjoukkueet aloittavat tammikuussa tyhjennysmyynnit ja 15 joukkueen sarjassa on selkeä pohjakasti (josta ei voi kuitenkaan pudota poiskaan vaikka miten surkeasti pelailisi).

Jos jostain haluaisi aloittaa, niin Suomen ja Ruotsin sarjat voisi mieltää omiksi konferensseikseen NHL-hengessä, eli jokunen ristiinpelaus kauden aikana maiden joukkueiden välillä (esim. kerran jokainen jokaista vastaan), muuten valtaosa peleistä oman maan joukkueita vastaan ja pudotuspelit oman maan sisäisesti. Sitten mestarit vastakkain Ruotsi vs Suomi -henkisesti Pohjolan Mestaruutta tavoittelemaan.
 

Valapatto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Eiköhän tämänhetkinen maailmanpoliittinen trendi ole pikemminkin se, että rajoista pidetään entistä tiukemmin kiinni ja kansallisempi ajatelu nostaa päätään? Myös Euroopassa. Britit tahtovat omilleen, itäeurooppalaiset maat ja eteläeurooppalaiset maat vetävät ihan omia linjauksiaan ja Venäjä on rikollinen mafiavaltio.

Niin muutama maa vetelee omaa linjaansa ja brittejäkin tuntuu lähinnä vituttavan, kun nyt täytyykin sitten yrittää oikeasti toimia niin kuin kansa äänesti. Valtioiden roistoilu ja omat linjaukset eivät ennenkään urheilussa ole haitannut.

Ongelmana näissä ylikansallisten sarjojen virittelyssä on se, että ei juuri ketään kiinnosta joukkueet oman sarjan ulkopuolelta. CHL-pelit eivät mitään kultakaivoksia ole olleet yleisömäärien osalta.

Senpä näkee sitten kun tarjolla ei enää ole kansallisen sarjan pelejä. Suomen ja Ruotsin välinen pelailu voi olla toki ensimmäinen askel täällä. Ja ei ole huono arvaus tuossa ylempänäkään tuo Keski-Euroopan sarjojen jonkinasteinen yhdistyminen ensin.
 

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
Eurooppa-liiga on täyttä haihattelua, jossa ei ole realismin hiventä.

Jääkiekko on Euroopan mittakaavassa marginaalilaji, jonka tähden siinä liikkuu vähän rahaa. Eurooppa-liiga nostaisi kustannuksia merkittävästi, kun matkustaminen lisääntyisi eli joko nyt pitäisi olla jo sitä rahaa, jolla on varaa matkustaa Sveitsiin saakka pelaamaan tai sitten sitä pitäisi jotenkin saada kerättyä lisää. Samalla pitäisi muodostaa kilpailukykyinen joukkue, jotta yleisö jaksaa hallille saapua - Eurooppa-liigasta ei paljoa iloa ole, jos joka ilta tulee kotona turpaan. Eli myös joukkueiden hinta nousisi.

Ongelmana myös on ettei porukkaa kiinnosta nyt edes CHL. Miksi Eurooppa-liiga kiinnostaisi? Kyllä minussa Tappara ja HIFK herättävät Kärppäfanina enemmän tunnetta kuin joku Adler Mannheim, jossa kiinnostaisi lähinnä erilaiset pelipaidat.

Eli lopputulema on ettei faneja nytkään kiinnosta europelit ja lajissa ei rahaa liiku muutenkaan, niin mitä toivoa tuolla Eurooppa-liigalla oikein olisi? Kun CHL ei ole menestys, niin jostain Eurooppa-liigasta puhuminen on suorastaan typerää. Eikä KHL-Jokerit vaikuta kiinnostavan enää kovin paljoa alkuviehätyksen kadottua.

Näiden taloudellisesti kelvollisten seurojen lähtö johtaisi vain suurempaan kotimaisen liigan näivettymiseen ja arvovallan menetykseen. Miksi kukaan katsoisi liigaa, jos sieltä otettaisiin nyt vaikka 5-6 suurinta joukkuetta pois, jotka vielä ostaisivat viimeiset hyvät pelaajat. Jäljelle jäi jotain Soppakylän Kiekkoa ja Kyröskosken Pärskettä taistelemaan Kanada-maljasta, joka ei kiinnostaisi oikein edes omia fanejakaan, kun kaikki tajuavat kyseessä olevan enää glorifoitu Mestis.

En usko että koskaan nähdään mitään Jääkiekon Euroopan Liigaa. Jos sellaista ei ole päätetty lyödä pystyyn paljon isommissa lajeissa, jossa rahaa siihen riittäisi, niin mikä järki sitä on tehdä köyhemmällä lajilla?
 

Sämppäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ongelmana myös on ettei porukkaa kiinnosta nyt edes CHL. Miksi Eurooppa-liiga kiinnostaisi?
Jos Liigaa ei pelattais, niin CHL kiinnostaisi varmasti enemmän. Eli tässäkin Eurooppa-liiga tapauksessa, kun tämä olisi ainoa sarja missä joukkueesi pelaa, niin se luultavasti kiinnostaisi enemmän kuin rinnakkaissarja.

Aina puhutaan kun ihmisiä ei kiinnosta euro-pelit jnejne. Ei se tarkoita, jos Jatkoajan käyttäjiä ei kiinnosta, etteikö muita kiinnostaisi. Mikä sitten kiinnostaa suurta yleisöä? Ei se Liigassa pelaaminenkaan näytä nyt niin suurta yleisöä kiinnostavan enää, etteikö olisi hyvä miettiä vaihtoehtoja.

Eurooppa-liigassa on yksi hemmetin iso este. SHL ja Liiga ovat ainoita sarjoja, joissa yleisömäärät on tullut alas kahdeksan vuoden otannalla. Liigassa n.700 ihmistä ja SHL:ssä n.300. Muut sarjat ovat kasvattaneet yleisömääriään ja kehittäneet sarjaa. Vaikea uskoa, että nämä sarjat jotka kasvavat, lähtisivät mukaan ilman jotain mahalaskua. Eli Liigan ja SHL:n sekoitus olisi nyt ehkä se realistisin vaihtoehto, jos ei muualla ala kiinnostavuus sakkaamaan sarjan ympärillä. Liigassa ja SHL:ssähän ollaan oltu huolissaan nyt samoista asioista. Laskevasta pelin tasosta, huippupelaajien menovirrasta, pelaajahankintojen tasosta jne.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ylempänä @Walkin piirtää keskusteluun riittävän täsmällisen kuvan, mitä Suomen ja Ruotsin välinen, osin yhteinen kiekkosarja voisi olla. Asiasta keskusteltiin Ruotsissa jokunen vuosi sitten. Eivät innostuneet. Perusväite oli se, että miten ihmeessä joku kuvittelee ruotsalaisia kiinnostavan "KalPa" (nimi tässä keksitty, en muista mitä seuroja nimesivät). Ruotsista katsoen ongelma on siinä, että heitä ei kiinnosta Suomi-yhteistyö, koska SHL ja seurat halleineen ovat bisneskonseptina Liigaa ja sen seuroja edellä. Ruotsalaiset eivät koe saavansa etua tästä yhteistyöstä. Päinvastoin. Pikemminkin heillä on intressi katsoa Saksan ja Sveitsin suuntaan, koska "itäliiga" Suomen kanssa ei nauti kannatusta, mutta Keski-Euroopasta voisi löytyä Red Bullin tapaisia sponsoreita, joiden rahoilla yhteistyötä toteutetaan. Pitkälti siis sama konsepti kuin CHL:n kanssa. SHL ei kuitenkaan ole lakkautusuhan alla, eikä Ruotsissa ole aktiivista keskustelua Eurooppaliigan luomisesta.

Ja @sämpylä89 on oikeassa ongelmien osalta. Mutta Suomen Liigan vetovoima Ruotsissa on sen verran matala, että se ei kiinnosta yrityksiä tai katsojia sarjana yhdessä SHL:n kanssa.
 

Oskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turkulaiset joukkueet, Rantasmikko, Gordon Bombay.
Itse haluaisin Euroopan maiden välillä pelattavat jonkin näköiset finaalit. Periaatteessa CHL, mutta ilman alkulohkoja tai jtn. Kokonainen liiga ei herätä minkäänlaista hurraa huutoa.

Aikataulullisesti en osaa sanoa onko tuollaiset finaalit mitenkään mahdollista, koska ne finaalit pitäisi pelata samalla kaudella kuin joukkue on menestynyt. Jaksaisiko esim. Kärpät tämän kauden mestaruuden jälkeen vielä lähteä tarpomaan parin viikon mittaisen pelireissun eurooppaan? En usko. Kaikki mehut ovat jo menneet liigaan.
Elo/syyskuussa olisi varmasti aikaa, mutta se ei ole mitenkään ideaali ajankohta ja sana finaali ei pitäisi paikkaansa, jos se pelataan kauden alussa.

Mutta vastauksen tähän Eurooppa-liiga asiaan annoin: Ei.
Ainakaan lähitulevaisuudessa. Liian epävarmalla pohjalla lähtisi koko homma pyörimään ja vasta kun fanien galluppi Eurooppa-liigaa kohtaan näyttäisi selkeästi hyvältä, niin voitaisiin alkaa suunnitelemaan. Nyt jos tepsi tekisi mittavan gallupin liigasta poistumisesta, niin olisikohan kannatus parin prosentin luokkaa? Yritä siinä sitten myydä lopulle 98%:lle, että tämä HC Plezen on kova juttu hei!
 

Useful Idiot

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Jaa, nautin suunnattomasti Liigapeleistä ja en halua mitään muovisia euroliigoja sekoittamaan pakkaa. Kun aloituksessa kysyttiin, että missä sarjassa haluaisin oman suosikkijoukkueeni pelaavan, vastaus on äärimmäisen helppo. Kotimaisessa pääsarjassa, eli Liigassa. Olen tässä asiassa varmasti melkoinen jäärä, mutta tämä sarja on täynnä hienoja perinteisiä jengejä, vaikka taustalla pukuherrat osaa välillä suhmuroida aivan ihmeellisesti asioita. Toisaalta, missä sarjassa ei...

Oma veikkaus taas on, että Jokerit palaa kotimaiseen sarjaan ~10 vuoden sisällä pienen nolon hairahduksen ja ristiretken jälkeen. Samalla mietitään myös sarjajärjestelmää uuteen uskoon. KHL:än puolesta taas erityisen valoisaan ja ruusuiseen tulevaisuuteen en sen sijaan erityisesti usko.
 

Undrafted

Jäsen
Millaisilla budjeteilla ruotsalaiset joukkueet operoivat? Miten vertautuvat liigan joukkueisiin katsojamäärien osalta? Jos kummankin maan pääsarjassa olisi 12 joukkuetta, niin jokainen joukkue tekisi kauden aikana esimerkiksi 4 reissua naapurimaahan pelaten 3 kolme ottelua kunkin reissun aikana, Näistä tulisi lisäkulua verrattuna 12 vieraspeliin kotimaassa. Olisivatko katsojat valmiita maksamaan ylimääräistä nähdäkseen 12 kertaa vuodessa ruotsalaisen joukkueen vierasjoukkueena? Olisivatko sponsorit valmiita maksamaan lisää saadakseen logonsa näkymään Ruotsissa useammin?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Millaisilla budjeteilla ruotsalaiset joukkueet operoivat?

Tuosta löytyy oikein hyvä paketti SHL:n tilanteesta seuroittain:

https://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/Rapport_Hockey_2018/$FILE/EY-Rapport_Hockey2018.pdf

Esimerkiksi sivulta 15 liikevaihto euroina viime kaudelta matalin noin 6.6 miljoonaa (Mora IK) ja korkein noin 15 miljoonaa (HV-71). Liikevaihto on ollut kärkiseuroilla laskussa. Silti yli 10 miljoonaa euroa ylittyy muilta seuroilta, paitsi aivan heikoimmilta.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Itse haluaisin Euroopan maiden välillä pelattavat jonkin näköiset finaalit. Periaatteessa CHL, mutta ilman alkulohkoja tai jtn. Kokonainen liiga ei herätä minkäänlaista hurraa huutoa.

Pelkkä mestarijoukkueiden välinen finaaliturnaus olisi jotenkin etäinen. Kyllä niitä muita joukkueita olisi hyvä kohdatam yös kauden aikana.

Suomen ja Ruotsin yhteisen sarjan näen jotenin järkevällä tavalla mahdollisena.
Kuten ylempänä jo hahmoteltiinkin, niin oman maan sisällä nelinkertainen ja toisen maan joukkueita vastaan yksinkertainen sarja. Pleijarit ensin oman maan sisällä ja sitten vielä yksi ottelusarja Ruosin ja Suomen mestarin välillä.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Toivoisin eurooppa-liigan syntymistä toisaalta lajin kehityksen kannalta, mutta toisaalta myös suomalaisittain itsekkäästä lähtökohdasta. Ainakin omaan silmään näyttäisi, että kasvun rajat on Suomessa aikalailla saavutettu, ellei sitten osata tiukemmin mennä mukaan Rauman malliin ja koiteta synnyttää kiekosta erillistä yritystoimintaa nimenomaan tukemaan/kustantamaan omaa kiekkotoimintaa.

Jos kasvun rajat on täällä saavutettu, niin silloinhan sitä kasvua on haettava ulkopuolelta. Näyttäisi siltä, että laji on kokoajan menossa mantereellamme eteenpäin, joten potentiaalia siellä pitäisi olla. Eli jos suomalaiset saisivat kanavoitua myös Keski-Euroopan urheilukuluttajien euroja tännepäin, niin kilpailu saattaisi täälläkin suunnalla helpottua suhteessa siihen, miltä tulevaisuus tällä hetkellä näyttää. Meinaa ainakin omaan silmään tilanne näyttäisi siltä, että kymmenen vuoden päästä ei välttämättä pystytä kilpailemaan edes Saksan, Itävallan ja Tshekin kaltaisten maiden kanssa pelaajista ja mikä on sitten se seuraava taso? Puola, Unkari ja vastaavat maat?

Voihan se toki olla, ettei sitä eurooppa-liigaa koskaan sitten synnykään, mutta oma ajatus on siis se, että jos sellainen on joskus syntyäkseen, niin Suomen pitäisi olla mukana mielummin eilen, kuin huomenna. Meinaa jos eurooppa-liiga olisi syntynyt kymmenen vuotta sitten, olisi suomalaisilla ollut varmaan ruotsalaisten kanssa itseoikeutetusti "johtava" rooli tuollaisessa kilpailussa. Nythän tuntuu, että Sveitsi alkaa olla jo rinnalla, eikä Saksakaan kauheasti perässä tule. Eli jos tästä sitten ajatellaan vielä kymmenen vuotta eteenpäin, niin minkälaisessa tilanteessa silloin ollaan? Jos kehitys on jatkunut samanlaisena, niin kelpaako suomalaiset edes välttämättä mukaan siinä vaiheessa?

Paljon puhutaan myös siitä, että laji on paikallinen ja elää paikallisuudesta ja toisaalta, että matkakustannukset olisivat poskettomat. Suomesta joukkueet matkustelee jo nyt CHL:n osalta pitkin Eurooppaa ja vahvasti paikallisiin lohkoihin painottuvassa eurooppa-liigassa ei tarvisi välttämättä moninkertaisesti matkustaa niihin nähden, jotka nykyisessä CHL:ssä menisivät pitkälle. Vahvasti paikallisiin lohkoihin painottuva kilpailu toisi myös mukanaan sen tärkeäksi koetun paikallisuuden tunteen.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Puhutaan myös jonkin verran siitä, etteivät sveitsiläiset välttämättä jaksaisi kilpailusta innostua ja toisaalta, että ruotsalaiset tekivät niin hyvän tv-diilin, ettei heilläkään välttämättä välitöntä intoa olisi laajentua. Itse näkisin kuitenkin Saksan sinä tärkeimpänä kohteena ja jos heidät saisi mukaan, niin sitten se olisi vähän niinkuin sama, ketä siitä ympäriltä lähtisi messiin. Eli tuollaisessakin tilanteessa voisi vielä tutkia, että olisiko kilpailu, jossa olisi omat lohkonsa Suomesta, Saksasta, entisen Tshekkoslovakian alueelta ja sitten vielä EBEL alueiden parhaille oma lohko. Ja jos näissä olisi vahvaa paikallista painotusta, niin joka lohkossa pelattaisiin ikäänkuin paikallisesta mestaruudesta, eurooppalaisella lisätwistillä.

Toisaalta sitten myös puhutaan, että Ruotsin suuntaan pitäisi lähteä, eikä sekään siis ainakaan itseä haittaisi, mutta en jaksa millään uskoa, että suostuisivat tasajakoon, jolloin siinäkin tapauksessa voisi tutkia jotain mahdollisuutta, josta Suomesta tulisi vaikka kuuden joukkueen lohko mukaan. Ruotsista kaksi kuuden joukkueen lohkoa ja sitten vaikka Tanskasta ja Norjasta yksi lohkollinen, tai pohjois-Saksasta tai jotain vastaavaa.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Onko Saksan, Sveitsin, Ruotsin, Suomen ja Venäjän kattava pääsarja tulevaisuutta, vai jatketaanko samaan malliin kuin ennenkin? Mitä itse haluaisit? Minkälaiseen sarjaan haluaisit joukkueesi?

Tämä on mielenkiintoinen kysymys. Eurooppalaisen liigan syntymisen tiellä on useita tekijöitä, ja ei, ne eivät lopulta liity siihen, onko nykykannattajasta mielenkiintoisempaa kohdata Tappara kuin vaikkapa Frölunda tai Eisbären Berlin.

Ensimmäinen este ovat kansalliset liigat ja niiden tasoerot. Suomessa ja Ruotsissa kiinnostusta yleiseurooppalaiseen liigaan hillitsee omien kansallisten liigojen suhteellisen vahva asema, ja se, että tähän asti Keski-Euroopan liigajoukkueet eivät ole olleet urheilullisesti samalla tasolla. Tämä voi muuttua, mutta se muuttuu hitaasti. Liigan yleisömäärät Suomessa - ja sitä kautta sponsoreille saatavilla oleva näkyvyys - ovat pitkän päälle kiinni Suomen menestyksestä kansainvälisissä kisoissa. Mutta tätäkin potentiaalista massaa - eli niitä, jotka seuraavat mm. MM-kisoja - rajoittaa jonkin verran se, että osa seuraa ainoastaan NHL:ää ja osa ainoastaan maajoukkueen edesottamuksia. Lisäksi televisiointi syö otteluiden katsojamääriä yhä enemmän.

Toinen este eurooppalaisen liigan tiellä on mm. kielimuuri ja sponsorit. Red Bull on esimerkki yrityksestä, joka voisi olla kiinnostunut näkyvyydestä useassa maassa, mutta esimerkiksi Suomen liigassa on paljon sponsoreita, joita ei hirveästi lämmitä lisähinnalla saatava mahdollisuus kansainväliseen näkyvyyteen, ts. näiden yritysten markkinat ovat pääsääntöisesti paikallisia. Joitain poikkeuksia toki on. Kielimuurin takia meillä ei ole sellaista historiaa, että olisimme suuremmissa määrin seuranneet esim. Ruotsin tai Saksan liigoja. Tämäkin muuttuu hitaasti.

Minä uskon Eurooppa-liigaan, mutta sillä tavalla etteivät Pohjoismaat ole mukana siinä. Ainakaan aluksi. Sveitsi, Saksa, Tsekki + satunnaisia joukkueita muualta on tarpeeksi vahva liiga ottamaan KHL:n roolin johtavana euroliigana. Etäisyydet ovat hallittavissa ja rahaa löytyy tuota pyörittää. Nopeaan muutokseen en usko (alle 10 vuotta), mutta Saksan nousu kiekkomaana mahdollistaa tämän ja ehkä sveitsiläisetkin siihen tarttuvat. Mielenkiintoista seurata.

Uskon itsekin nimenomaan tähän. Uskon, että jossain vaiheessa eurooppalainen liiga syntyy, ja uskon, että se syntyy nimenomaan Keski-Euroopassa (Saksa, Itävalta, Sveitsi, miksei myös Tsekki ja Slovakia), jos siellä jääkiekko juurtuu lujemmin maaperään. En millään jaksa uskoa, että sen enempää Suomen kuin Ruotsinkaan liigalla on haluja koettaa toimia yleiseurooppalaisen liigan etunenässä, vaan mieluummin pysytään istumassa omilla hiekkalaatikoilla niin kauan kun se on mahdollista.

Se on sitten mielenkiintoinen kysymys, että millaisilla kokoonpanoilla Suomen ja Ruotsin seurat ovat kiinnostuneita tuollaiseen liigaan osallistumaan. En nimittäin ihan heti usko, että kyseisessä liigassa voisi pelata 16 seuraa Suomesta, en usko, että katsojamäärät ja sitä kautta sponsorien kiinnostus mahdollistaisi näin laajamittaisen osallistumisen.

Voi olla, että Suomen liigasta sellaiseen sarjaan ei itse asiassa edes pitkällä tähtäimellä osallistu kukaan, vaan osallistujat ovat "uudempia" joukkueita, sellaisia tulevaisuuden "Töölön Vesoja" jotka näkevät itselleen paremmaksi mahdollisuudeksi lähteä kansainväliseen sarjaan mieluummin kuin pysyä kansallisissa sarjoissa. Voi nimittäin olla niin, että uuden, suoraan yleiseurooppalaiseen sarjaan lähtevän joukkueen on helpompaa laajentaa kannattajapohjaansa Suomessa, kuin että nk. perinteinen seura saisi taakseen myös entisten vastustajiensa kannattajia. Voi olla, että kansallisten seurojen toiminnan täytyy hiipua alta pois, jotta syntyy tilaa uusille suuremmille seuroille. Olisihan se toki itselleni järkytys seurata Kärppien kuolinkamppailua kansallisen sarjan hiipuessa alta, mutta toisaalta minusta olisi myös vaikea nähdä Kärppien pystyvän keräämään katsojia ja sponsoreita muiden liigajoukkueiden kannattajista.

Voi olla, että Suomen ja Ruotsin kansallisten liigojen näivettyminen on nimenomaan se tarpeellinen askel yleiseurooppalaisen liigan synnylle.

Liigassa katsojamäärät ovat laskussa. KHL-Jokerit jakaa mielipiteitä, vaikka katsojamäärät ovatkin nousseet liiga-ajoista. Jotain muutosta olisi ilmeisesti hyvä tehdä. Mitä se olisi?

Toivoisin eurooppa-liigan syntymistä toisaalta lajin kehityksen kannalta, mutta toisaalta myös suomalaisittain itsekkäästä lähtökohdasta. Ainakin omaan silmään näyttäisi, että kasvun rajat on Suomessa aikalailla saavutettu, ellei sitten osata tiukemmin mennä mukaan Rauman malliin ja koiteta synnyttää kiekosta erillistä yritystoimintaa nimenomaan tukemaan/kustantamaan omaa kiekkotoimintaa.

Liigan katsojamäärät ovat joka tapauksessa rajalliset ja sitä kautta sponsorien kiinnostukselle ja panostuksille on rajansa. Ihmisten vapaa-aikaansa käyttämästä rahasta on paljon kilpailua eikä jääkiekon asema siinä ole mikään itsestäänselvyys. Jääkiekon seuraamista lisää jonkin verran menestys kansainvälisissä kisoissa sekä harrastajamäärien kasvu (joka kyllä sekin on jonkin verran sidoksissa kansainväliseen menestykseen). Samoin suomalaisten menestys NHL:ssä lisää jääkiekon seuraajia, mutta tätä nykyä nämä ihmiset eivät enää seuraa liigaa, vaan suoraan NHL:ää.

Paljon puhutaan myös siitä, että laji on paikallinen ja elää paikallisuudesta ja toisaalta, että matkakustannukset olisivat poskettomat.

Joo, eihän tuollaisissa puheissa ole mitään järkeä. Se on sama kuin sanoisi, että Oulun seudulta on mahdotonta pelata Suomen laajuista liigaa, että ei Oulussa kannata pelata kuin paikallisia sarjoja Haukiputaan Ahmojen, Kiimingin Kiekko-Poikien ja Kiekko-Laserin välillä, kun ei rahat riitä matkustamiseen eikä Ahmojen kannattajana millään voi kiinnostua jos vastassa on joku Tampereen nevahööd-Tappara.
 
Viimeksi muokattu:

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Voi olla, että Suomen ja Ruotsin kansallisten liigojen näivettyminen on nimenomaan se tarpeellinen askel yleiseurooppalaisen liigan synnylle.

Voi olla jo sitten täydellistä haihattelua omalta osalta, mutta ainakin itse toivoisin, ettei kansallinen liiga näivettyisi pahoin tuollaisessa tilanteessa, vaan pysyisi vielä kiinnostavana, koska siellähän sitten kuitenkin pelattaisiin edelleen Kanada maljasta ja sitä kautta siitä "oikeasta" Suomen mestaruudesta.

Jos vaikka alkuperäiset Nordic Trophy joukkueet lähtisivät tuollaiseen ylikansalliseen sarjaan, niin Liigaan jäisi vielä:

Pelicans
HPK
Lukko
Ilves
Saipa
JYP
Sport
Kalpa
KooKoo
Jukurit
Ässät

Ja jos tohon otettaisiin vielä yksi joukkue pääkaupunkiseudulta tai Turusta, niin olisihan tuolla sarjalla ihan erilainen maantieteellinen kattavuus Suomessa, kuin pelkillä alkuperäisillä Nordic Trophy joukkueilla mahdollisen euroliigan osalta.
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Mikään yleiseurooppalainen liiga tuskin toteutuu ainakaan ihan lähivuosina. Mutta Suomen ja Ruotsin välinen juttu NHL-tyyliin voisi olla realistinen, samoin nykyisen EBEL.in ja DELlin yhdistelmä. Sveitsiläiset EU:n ulkopuolisena maana tuskin lähtisivät siihen mukaan, vaikka muutoin maantieteellisesti ja ehkä myös urheilullisesti sopisivat siihen erittäin hyvin. Mutta ilman DEL-joukkueitakin voi EBELin pohjalle syntyä jotain suurempaa jos Tsekki- ja Slovakki-liigoista liittyy useampi joukkue mukaan. Nythän mukana on vain Orli Znojmo. Slovan Bratislavan voisi kuvitella liittyvän mukaan jahka huomaavat Zagrebin tavoin että KHL on heille liian iso pala purtavaksi jo yksin matkakustannusten vuoksi. EBELin "farmiliiga" Alps HL näyttää myös toimivan kansainvälisesti kun mukana on Itävallan ja Italian joukkueiden lisäksi molemmat vakavasti otettavat Slovenian joukkueet eli Ljubljana ja Jesenice. Mainittujen Sloveeni-porukoiden ja EBELin Zagrebin jälkeen ex-Jugoslavian alueelta tuskin löytyy enää laajennusjoukkueita. Slovakian Tipsport-liigassakin näyttää pelaavan kaksi joukkuetta Unkarista joten jos jotain ylikansallista Euroliigaa joskus viritellään niin tuo Itävallan-Tsekkoslovakian-Italian kulmakunta on se otollisin pohja.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Epäilen vähän ettei isolla yleisöllä riitä tarpeeksi mielenkiintoa kun vastuksena on kaukaisen maan seura tyyliin belgiasta, samat ongelmat kuin khl:n kanssa tulee esiin kun vastustajasta tai pelaajista ei tiedä yhtikäs mitään eikä siksi kiinnostusta heru. Jotain satunnaisia merkityksellisiä otteluita voisi toki olla ja sitä varten meillä onkin jo CHL - jota tulisi vain jalostaa pidemmälle ajan kanssa ja antaa sille aikaa nousta klassikon asemaan.

Itä- ja keskieuroopassa noita yhdistelmäliigoja on jo ja lähinnä siitä syystä että maan oma liiga on liian surkea. Suomessa taas pelin taso on kohtuullisella tasolla ja kiinnostus erinomaista vaikka tuote ei vielä olekaan ihan parhaimmassa mahdollisessa kunnossa. Vaikea sanoa mikä muu paitsi mm-leijonat kuitenkaan olisi parempi paketti alueellaan kuin liigaseura kotipaikkakunnallaan.
 

Kalzu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Edmonton Oilers
Vaikea nähdä, että jääkiekossa saataisiin aikaan johtavaa eurooppalaista ylikansallista liigaa, kun isommissa lajeissakaan ei sellaista ole. Jääkiekossa kuitenkin muiden Euroopan maiden joukkueet ovat yleisölle varsin vieraita, verrattuna esim. miten tunnettuja vaikkapa Bayern, Barca, Juventus ovat toistensa maissa futiksessa. Ja silti futiksessa edelleen parhaatkin joukkueet pelaavat kansallisissa liigoissa.

Pohjoismainen liiga Suomen ja Ruotsin konferensseilla olisi logistisesti mahdollinen, mutten välttämättä näe sille kysyntää. Ruotsin joukkueet eivät kuitenkaan herätä voimakkaita tunteita Suomessa. Konferenssifinaali Kanada-maljasta suomalaisjoukkuetta vastaan herättäisi jopa enemmän tunteita kuin Pohjoismaiden finaali.

Keski-Euroopassa voisi kenties olla potentiaalia ylikansalliselle liigalle. (Sveitsissä tosin tuskin olisi paljoa halua jättää kansallinen liiga, joka kuitenkin on ilmeisesti kohtuuvahvassa asemassa siellä.) Välimatkat eivät olisi niin suuri este Keski-Euroopassa ja esim. Saksassa voisi olla potentiaalia muutamalle eurooppalaiselle huippujoukkueelle, muttei DEL:n täydeltä.

Ylikansallinen liigakin olisi kuitenkin Euroopassa liiga muiden joukossa, vrt. esim. Guinness Pro14 rugbyssa. Tuo Pro14 on juurikin liiga joukkueille, joiden kotimaissa ei olisi potentiaalia niin vahvalle liigalle.

Mestareiden liiga on ehkä ainoa keino tarjota Euroopan-laajuista kilpailua jääkiekossa, niin kuin se on muissakin lajeissa. Mutta CHL tarvitsee profiilin nostoa. Itse jopa karsisin eksoottisimpien liigojen CHL-paikkoja ja lisäisin isojen liigojen paikkoja. Sotii toki mestareiden liigan ajatusta vastaan, mutta tarjoaisi kovempia pelejä. Ja ennen kaikkea lisäisi CHL:n jalanjälkeä niissä maissa, joissa sillä olisi huomattavaa katsojapotentiaalia. Nykyään kuitenkin jää pienelle huomiolle esim. Suomessa neljän CHL-jengin kannattajien ulkopuolella. Mun mielestä CHL:n pitäisi olla 32 parasta joukkuetta Euroopassa (KHL:n ulkopuolella), mitä se ei nykyään ole. Ja toki olisi parempi, jos CHL pelattaisiin kokonaan liigakauden alettua, niin pääsisi harjoituspelien maineesta eroon.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös