Päävalmentajana Liigassa, unelmien täyttymys vai sylkykuppi?

  • 3 257
  • 9

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Olen ollut koko sen ajan, kun jääkiekkoa olen seurannut, poikkeuksellisen kiinnostunut juuri valmennuksesta ja siihen liittyvästä mystiikasta. Ylipäätään olen kiinnostunut siitä johtajuudesta, jota valmentamiseen liittyy sekä ylipäätään harvinaisen isosta vastuusta ison yleisön silmissä.

Organisaatiota voidaan määritellä monella tavalla, mutta sen ajan, mitä itse olen seurannut Liigaa niin yksi paras tapa arvioida organisaatiota on se, miten organisaatio kohtelee omia valmentajiaan. Tosiasiathan voidaan myöntää heti: Suomi on edelleen hyvinkin johtajakeskeinen kulttuuri ja urheilussa johtajuus sitoutuu aina päävalmentajaan. Silloin, kun menee hyvin, saat aivan poikkeuksellista suitsutusta, mutta kun menee huonosti saat myös aivan poikkeuksellisella tavalla roskaa niskaasi.

Jos katsoo tälläkin kaudella tilannetta niiden organisaatioiden osalta, joiden tulostasossa on ollut toivottavaa niin sama ajatuskulku yhdistyy kaikkiin näihin. Jos katsotaan tämän hetken sarjataulukkoa pohjalta ylöspäin niin kaikkien näiden joukkueiden valmentajia on höykyytetty kuin vierasta sikaa - foorumeilla, lehtien palstoilla. Se lienee yksi päävalmentajan perustöistä - olla fanien ja muiden tietämättömien maalitauluna silloin, kun menee huonosti. Se vie fanien fokuksen pois joukkueen otteista.

Sen sijaan Liigassa itse asiassa on opittu viime vuosina, että valmentajaa ei kannatakaan vaihtaa kesken kauden, koska se ei oikeasti näytä tuottavan minkäänlaista tulosta. Huonoa putkea on vaikea oikaista vaihtamalla kapteenia, joten onnistuneet valmentajan vaihdokset voidaan laskea melkein yhden käden sormilla. Viimeisen kerran kesken kauden vaihdettu päävalmentaja on johtanut joukkonsa menestykseen vuonna 2012. JYP korvasi Dufvan Aholla, mutta tämäkin muutos tehtiin aivan kauden alussa. Tämän jälkeen tiettävästi muutos ei ole onnistunut yhtään missään.

Viime kaudella Ässät passitti Ahon vaihtoon kesken kauden - joidenkin mielestä pelastaen hieman kauden tulosta, mutta kauden jälkeinen likapyykki osoittaa, että valmentajan vaihto todennäköisesti ainoastaan lisäsi entisestään kustannuksia ja heikensi tulosta. Heikosti suorittava joukkue ei pärjää, vaikka johtajaa vaihdettaisiin koko ajan. Sen sijaan täsmällisillä korjaustoimilla monia asioita on pelastettavissa, mutta valmentajan vaihtaminen ei ole yksi niistä.

Tämän vuoksi herääkin kysymys siitä, miksi osa faneista vuodesta toiseen perustelee ketjuja, huutelee lehtien palstoilla ja suoraan sanoen vaatii valmennusta vastuuseen, vaikka edessä seisova näyttö osoittaa varsin selkeästi, että valmennuksen vaihtaminen kesken kauden ainoastaan lisää tulevaa turskaa ja heikentää joukkuetta entisestään?

Luulen, että kyseessä on eräänlainen ikiliikkuja. Tämä on ainoastaan esimerkki - ja haluan korostaa, että sellaisena se pysyy. Samaa voi todeta ihan missä tahansa muuallakin: Porin Ässissä näyttää olevan vilskettä taustalla ja ainakin jatkoajassa valmennusketju kukkii mukavasti. Kaikista mielenkiintoisin puoli järjenvastaisessa valmentajavaihdoskeskustelussa on se, että esim. tuolla ketjussa on ehdotettu mm. Rautakallion paluuta. Kyseessä on siis täydellinen ikiliikkuja: Kotkaniemi, joka aikanaan tuli korvaamaan juuri Rautakallion halutaan korvata Rautakalliolla? Tämä ei ole yksittäinen esimerkki vaan samanlaista logiiikkaa on joskus nähty mm. JYPin valmennusta koskevissa ketjuissa. Vuonna 2014 (jouluna) Tappara-fanit halusivat korvata Tapolan Rautakorvella, kun joukkueella oli vaikeaa. Vuonna 2018 syyskuussa fanit haluavat korvata Rautakorven Tapolalla, kun joukkueella on vaikeaa.

Jottei viesti olisi ainoastaan negatiivista täynnä - haluan kuitenkin huomata, että Liigassa organisaatiot ovat poikkeuksellisen paljon fanejaan järkevämpiä, sillä viime vuosina n. 100 % Liigan organisaatioista on oppinut, että rikkinäistä pohjaa ei voi korjata vaihtamalla uutta korkkia. Lähes kaikissa organisaatioissa on vuoteen 2018 mennessä opittu, että jos valmentajaa on pakko vaihtaa - kannattaa vaihdos tehdä kesällä ennen uuden kauden alkua. Tällaisista vaihdoksista löytyykin jo paljon enemmän aitoa onnistumisevidenssiä: lähimpänä historiassa Suikkasen vaihto kesällä Mantereeseen, TPS:n hallittu vaihto A-P Selinin rakennustyöstä uuteen Kaskisen aikaan. Törmäsen korvaaminen kauden päätteeksi A-P Selinillä IFK:ssa.

Poikkeuksetta nämä muutokset ovat tehneet toivottua tulosta. Se, miksi edes avaan koko ketjun on se, että haluan haastaa jokaisen lyhytnäköisen fanin miettimään, mitä oikeaa hyötyä valmennuksen vaihdoksesta vaikeuksien keskellä voisi olla. Olisi hienoa, että fanit sisäistäisivät ja näkisivät saman kuin kaikki organisaatiot jo hiljaisena tietona tietävät.
 

AaTee

Jäsen
Suosikkijoukkue
lunettes couleurs
Paljon asiaa ja noinhan se taitaa olla. Yhden pienen "hyödyn" voisin kuvitella olevan sen, että kun kaikki menee päin sitä, niin näyttäisi edes, että yritetään tehdä jotain. Siia random katsojien tms. silmissä.

Se kun marraskuusta kevääseen vedetään kaasu pohjassa satanen lasissa sinne metsään, aivan kuin tarkoituksella (tyyliin Santasen SaiPa) ilman et edes "löysäisi sitä kaasua" niin se osaa näyttää aika happamalta.

Ja tosiaan, samaa mieltä olen kanssasi onhan tuo aika helposti todennettavissa olevakin, et turha on alkaa mustaa väittää valkoiseksi. Toki täältä pari sellaistakin vänkääjää löytyy, että varmasti onnistuu sekin.

Mutta joo, tuo tuli mieleen mainita, ehkäpä niitä ainoita ? "positiivisia" jos vaihdetaan. Toki tietenkin sit niitä joitakin pienempiä asioita esim. Jos joukkueen silmissä katetta ei enää ollenkaan ole, niin tuskin ainakaan heikentää jne. Hyödyt toki edelleen kysymysmerkkejä silloinkin saako enemmän mitä menettää.
 

vastaantulija

Jäsen
Suosikkijoukkue
Määrätietoisesti HPK
Jukka Jalosesta voisi kirjoittaa paljon ja niistä kuudesta vuodesta (01-07) Kerhon valmentajana, joiden aikana Kerho oli joka vuosi vähintään välierissä ja nappasi seurahistorian ainoan mestaruuden ja peräti neljä pronssia. Otetaan kuitenkin tässä kohtaa katselmus viimeiseen viiteen vuoteen, missä valmennus on herättänyt kaikenlaista tunnelmaa.

Valmentajaahan on helpompi vaihtaa kuin joukkuetta. Tämän on Kerhossa viime vuosina kokenut ensin Kai Rautio, joka ei montaa peliä ehtinyt Kerhoa valmentaa, kun joukkue kääntyi kapteenin johdolla häntä vastaan, ja seurajohto teki radikaalin ratkaisun, eli mies pihalle, vaikka juuri oli alkanut 2 vuoden sopimus. Kun rahaa on jo poltettu turhaan, niin paikkaajakin otetaan sitten halvemmasta päästä, eli Pasi Arvonen astui puikkoihin kaudella 2013-14. Se kausi huipentui aika huimaan 10 pelin voittoputkeen, jolla noustiin lähes mahdottomalta takamatkalta ohi Ilveksen säälipeleihin ja pudotettiin vielä Jokerit jatkossa siellä. Seuraava kausikin vielä alkoi hyvin ja lokakuussa Kerho oli Jesse Saarisen huiman vireen johdolla kovassa lennossa. Silloin julkaistiin myös Arvosen jatkosopimus vielä seuraavaksi kaudeksi, mikä osoittautui taas kohta virheeksi. Siihen ne hyvät asiat nimittäin loppuivatkin ja taas oltiin jumissa 2:n vuoden valmentajasopimuksessa, jota tällä kertaa alistuneena katseltiinkin sitten melkein loppuun asti. Kaudella 2015-2016 tammikuun lopussa oli yleinen Arvosen vastustus noussut jo sille tasolla, että seurajohto antautui ja antoi kenkää, korvaten hänet toisella omalla pojalla, Olli Salolla. Ei riittänyt silloin kääntämään riittävästi kelkkaa, että pudotuspelejä olisi nähty, mutta juuri signaalina se oli silloin tervetullut. Siitä lähti itseasiassa sitten hyvä pöhinä päälle, joka jatkui toden teolla kesällä ja seuraavalla kaudella, kun Antti Pennanen oli jo kiinnitetty aloittamaan 3:n vuoden projektinsa Kerhossa ja Niko Kapanen kotiutettiin maailmalta.

Pennasen tarina on sitten ihan mielenkiintoinen Kerhossa, ja jotenkin heijastelee tuota vuosien varrella kehittynyt alemmuustilaa, mikä Hämeenlinnalaisella kiekolla ja sen kannattajakunnalla on ollut. Pennanenhan tuli Kerhoon 2 vuotta sitten tekemään kolmen vuoden projektia, jolla Kerho palautetaan vakituiseksi pudotuspelijoukkueeksi ja takaisin sinne kevään mitalipeleihin. Näytöt liigatasolta olivat vielä nollassa, mutta oli kerännyt Mestiksessä melkoisen vahvan sädekehän päänsä päälle. Ensimmäinen kausi sujuikin hyvin ja tasaisesti, ja Kerho oli pitkään kiinni ihan pudotuspelien kotiedussa. Sitten se alkukaudesta kyntänyt JYP vaan tuli höyryjunan lailla sieltä muiden takaa ja vastustamattomasti ohitti Kerhonkin, napaten kotiedun Kerholta puolivälieriin. Se oli laadukas sarja, joka olisi voinut toisinkin kääntyä ja kun taistelu taukosi Game sevenin jälkeen, oli Kerholaisittain kuitenkin armottomasta pettymyksestä huolimatta todella onnellinen olo, että Kerho on palannut taas kärkikahinoihin.

Tämän jälkeen odotukset olivatkin jo katossa ja jopa asiantuntijaveikkauksissa Kerhoa nostettiin TOP-4 joukkueeksi. Siirtomarkkinoilla kuitenkin haalittiin lähinnä suuri määrä tulevaisuuden potentiaalia ja unohdettiin vahvistaa niitä aukkoja, mitä Sakari Manninen ja Niko Kapanen jättivät hyökkäykseen, ja mitä luotettavat Joni Tuulola ja Oskari Manninen jättivät puolustukseen. Tämän lisäksi onnistuttiin vetämään kesäharjoittelukausi täysin metsään, joten joukkue oli oikeasti huonossa kunnossa ja siihen vielä kirsikaksi päälle täysin ylimielinen pelitapa, jonka laadukas toteuttaminen olisi vaatinut aivan eri tason rosterin. Syyskausi sujuikin todella mollivoittoisesti ja Kerho oli joulutauolla todella häpeällisesti sarjan viimeisenä, ja siihen astisen pistetahti oli nykyisen 30 vuotta kestäneen liigataipaleen ajalta kaikkein heikoin. SILTI kannattajajien keskuudessa venytettiin todella pitkälle sitä "Pennaselle kenkää" -ketjun avaamista, minkä suurin osa koki jonkinlaiseksi palstaitsemurhaksi. Niin isoksi Messiaaksi Pennanen oli jo noussut.

Noh, joulutauon jälkeisellä ajallahan Kerho oli ihan eri joukkue ja siltä ajalta laskettujen pisteiden valossa Kerho oli liigan neljänneksi paras joukkue. Aivan se ei enää riittänyt säälipeleihin kiipeämiseen, mutta varmasti taas palautti kannattajille sitä uskoa, että samoja virheitä ei tehdä uudestaan ja Pennasella oikeasti on vielä takataskussa jotain, millä Kerho tulee uudestaan. Odotukset tälle alkaneelle kaudelle oli kuitenkin vähän maltillisemmat ja vähän kangerrellen tämä nyt on alkanut. Tuohon mainittuun "Pennaselle kenkää" -ketjuun on kuitenkin viimeksi kirjoitettu vuosi sitten joulukuussa.

Katsotaan miten tämä tarina tästä jatkuu
 

Jarna90

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Ketä valmentajia veikkaatte kengittäväksi kesken kauden? Itse nostan esiin kolme nimeä.

Mikael Kotkaniemi. Ässät alkaa olla jo epätoivoisessa tilassa. Jotain on tehtävä syöksykierteen katkaisemiseksi. Korpisalo vai Kotkaniemi ensin ulos?

Pekka Virta. Viime keväästä asti jatkunut alisuorittaminen ei rahalla kasatussa jengissä tunnu kääntyvän. Vaihto tullee jossain vaiheessa väistämättömäksi, jos ei isoa muutosta tapahdu.

Lauri Merikivi. Vaikuttaa ettei ole pelikirjaa ja auktoriteettia konkareihin. Odotukset Jyväskylässä korkealla. Jos näyttää ettei kotietua pöffeihin olla saavuttamassa niin mono voi viuhua.
 

Badgers

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Uskon kyllä siihen, että Kotkaniemi jatkaa ässissä, eikä Virta saa myöskään potkuja, siinä olisi molempien joukkueiden johdon toiminta melkoisen typerää, pelit on edelleenkin ihan alussa ja nuo Satakunnan joukkueet kyllä parantaa, noiden valmentajien johdolla. Vastaus kysymykseen, kenenkään valmentaja ei saa tällä kaudella potkuja.
 
Suosikkijoukkue
Pelicans
Tuomas Tuokkola ihan varteenotettava nimi, jos ei peli siellä loppukaudesta kulje. Ilmeisesti ei ole jatkamassa tämän kauden jälkeen Kouvolassa.
 

Puke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Björneborg Moderators
En usko, että Virta on mihinkään lähdössä Lukosta. Vasta tällä kaudella aloittivat kunnolla Sahlstedtin kanssa yhteisen projektin Raumalla ja varmasti johtoporraskin haluaa katsoa tämän kunnolla loppuun.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
En usko, että Virta on mihinkään lähdössä Lukosta. Vasta tällä kaudella aloittivat kunnolla Sahlstedtin kanssa yhteisen projektin Raumalla ja varmasti johtoporraskin haluaa katsoa tämän kunnolla loppuun.
Joo, uskoakseni kynnys on todella korkea potkuille. Eli tämä kausi mennään Peksillä, ja on toki mahdollista että kauden jälkeen sitten yhteisymmärryksessä sopimus puretaan (kuten Virralla Porissa). Varmaan joku kotivoitto pitäisi jossain kohtaa ottaa.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Onko missään tutkittu liigan historiaa vaikkapa viimeisten 20 vuoden ajalta sen suhteen, että miten joukkueiden suoritustaso on muuttunut, kun valmentajaa on vaihdettu kesken kauden? Jotain yksittäisiä esimerkkejä olen ajoittain lukenut, mutta laajempaa otantaa en ole nähnyt. Olisi hyvin mielenkiintoistia tutkia tällaisia tilastoja.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Tämän vuoksi herääkin kysymys siitä, miksi osa faneista vuodesta toiseen perustelee ketjuja, huutelee lehtien palstoilla ja suoraan sanoen vaatii valmennusta vastuuseen, vaikka edessä seisova näyttö osoittaa varsin selkeästi, että valmennuksen vaihtaminen kesken kauden ainoastaan lisää tulevaa turskaa ja heikentää joukkuetta entisestään?

Yksittäinen syntipukki on aina helpompi nimetä ja tuomita kun peli tökkii ja vituttaa. Ei tuohon muuta kummempaa syytä ole.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös