Hienoa säätä pidellyt?

  • 988 818
  • 8 653

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Jos noihin lukemiin mennään, niin sitten loppuu jo hyvä meininki. "Aito talvi" ja kaikkea, mutta kyllä minua ainakin tuollainen hirvittää. Onneksi Forecan maltillisempi ennuste näyttää puolet pienempiä lukemia, joten luotetaan siihen, että tuo Siperian Inferno on vain mallien ylireagointia...

Tervetuloa, sanon minä. Kirkasta ilmaa tässä jo kaipailee ja kevättä kohtihan tässä kovaa mennään.

Ja jos vertailukohdaksi kelpaa vuosi -18, niin muistellaas kuinka tuolloin kävi. Tammikuu oli talvinen, mutta kuitenkin vielä osittain lämmin. Tuona talvenahan napapyörre myöskin hajosi (toki hieman myöhemmin helmikuussa) ja tilanne johti beast from the eastiksi ristittyyn vahvaan itävirtaukseen, joka piti kelit kunnolla talvisena pitkälle kevääseen. Palkinto tuosta tuli huhtikuussa, kun kevät eteni kohisten ja viimeistään toukokuussa, joka oli siis vahvan korkeapaineen ansiosta tilastoiduista toukokuista kaikkien aikojen lämpimin, helteisin ja aurinkoisin.

Sopii verrata siihen viime vuoden räpäskähuhti- ja toukokuuhun.

Toki noin pitkälle on vielä turha mennä, mutta osoituksena vaan siitä, mihin tuo Atlanttisen paskavirtauksen pois alta joutuminen voi parhaimmillaan sitten johtaa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ei haittaisi kyllä yhtään 2018 kevään toistuminen. Meillä oli tuolloin leirikouluvieraita Islannista ja kivahan siinä oli viikon verran esitellä kotimaata, kun shortseissa vedeltiin ympäri Etelä-Suomea ja istuttiin iltaa kollegoiden kanssa saunan jälkeen terassilla, edelleen t-paitasillamme.

Noissa ensi viikon rapeissa säissä ei ole muuta huonoa kuin se, että puuliiterin takalauta alkaa paistaa tuon session jälkeen. Tumppasin liiterin täyteen aiempien talvien ja edellisen asukkaan ohjeistuksen mukaan, mutta kulutus on silti ollut kovempaa. Puun laadussa ei pitäisi olla ongelmaa, koska koivua, pihlajaa ja havupuita on aika tasaisesti vrt toissatalven purkulavat ja paskapuu. Täytynee tilata kaverilta ekstrasetti vielä kuitenkin.
 
Suosikkijoukkue
Ilves
Komea aamu täällä maalla. Tällä hetkellä ulkomittarissa -20 ja melko kirkas taivas. Onneksi on pari mottia vielä itsepilkottuja klapeja takkaa varten. Ja uusia kapeja varten muutama runko taas kaadettuna.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Ei haittaisi kyllä yhtään 2018 kevään toistuminen.

Ottaisin koska vaan uusinnan tuosta lopputalvesta, keväästä ja alkukesästä. Oli se säiden puolesta aivan upeaa, kun maaliskuussa oli paljon noita aurinkoisia päiviä, jotka saattoivat vielä alkaa rapeilla pakkasilla, mutta päivän aikaan mentiin sitten jo auringon lämmittäessä hyvin plussalle. Epäilemättä niitä kevätkelejä, joista hiihtoa harrastavat varmaan pitävät. Jossain huhtikuun puolessa välissä mentiin kertalaakista sinne 15 asteen haminoille ja loput lumet sulivat kohisten. Ja toukokuu siis aivan upea. Eivät ne helteetkään päässeet niin tönköiksi muodostumaan, kun kuitenkin vielä järvet ym. olivat talven jäljlitä niin kylmiä.

Mutta tosiaan ihan puhdasta spekulaatiota vielä tässä vaiheessa. Suursäätilan muodostuminen kun riippuu niin monesta seikasta ja vielä tässä vaiheessa niin pitkälle ei vielä mikään malli näe.

Nyt tuo heikentynyt ja hajonnut napapyörre koittaa organisoitua uudelleen ja tämä prosessi plus sitten se "viimeinen lämpiäminen" (jossa tuo napapyörre siis hajoaa lopullisesti kesäksi, tapahtuu joskus huhtikuun aikana yleisesti) tulevat sitten varmasti olemaan se yksi määrittävä tekijä kevään ja alkukesän keleissä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Siis enhän minäkään mitään loskakekejä kaipaa, mutta ainakin minun mielestä tuon ja nyt luvatun lähes -30 asteen väliin mahtuu todella paljon inhimillisempiäkin lukemia. Joku -10 astetta tarkoittaa ihan upeita talvipäiviä, jolloin siitä kelistä pystyy jopa nauttimaan. Nyt on esimerkiksi upea keli.

Itseäni hirvittää noissa hirmupakkasissa myös ihan käytännön asiat. Koneellinen ilmanvaihto on kovilla. Sisällä on helvetin kuivaa. Lämpötila laskee, vaikka lämmöt olisivat täysillä, ja ikävää vedon tunnetta tuntuu.

Toivottavasti jäisi sinne maksimissaan -15 asteen tuntumaan.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Siis enhän minäkään mitään loskakekejä kaipaa, mutta ainakin minun mielestä tuon ja nyt luvatun lähes -30 asteen väliin mahtuu todella paljon inhimillisempiäkin lukemia.

Mahtuu, mahtuu. Mutta täytyy nyt muistaa, että näihin aikoihin se kirkas, korkeapaineinen keli tarkoittaa kyllä yleensä myös varsin rapsakoita pakkasia. Noihin 30 asteen lukemiin, ainakaan laajoilla alueilla etelä-Suomessa ja kovin pitkäaikaisesti ainakaan, en kyllä usko. Mutta parikymppiä varmaan hätyytellään kyllä.

Noiden vastapaino on se merellinen Atlanttinen virtaus matalapaineineen ja eipä täällä paljon muita mahdollisuuksia sitten olekaan.

Henk. koht. olen sitä mieltä, että ollaan melko lailla tarpeeksi oltu jo taas tuon kostean, sumuisen ja lauhan virtauksen alla ja aurinko tulisi jo tarpeeseen. Vaikka sitten kunnon pakkasten kera.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
En mäkään varsinaisesti kaipaa 20-30 pakkasasteen säitä, mutta nyt kun ovat tuloillaan niin tulkoot. Pointti siis siinä, että mieluummin -20 kuin +2 tähän aikana vuodesta. Ideaalia olisi toki joku taisainen -5.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Kyllähän tuo ennuste tuntuu koko ajan elävän. Aamulla kun katsoin, niin ensi viikon keskiviikolle ja torstaille -27 ja -28. Nyt sama ennuste molemmille päiville -24. Tarkkoja lukemia ei kannata tuijottaa, vaan "kokoluokkaa" eli kylmenee kyllä, mutta paljonko.

Muuten en kovia pakkasia karsasta, mutta rahanmenoa sähkönsiirtoyhtiölle ei oikein voi estää.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ensi viikon olin ottanut lomaa, jotta voi olla vauvan kanssa. Nyt joutuu sitten näköjään viikon olemaan sisätiloissa kun ei noin kylmään voi vauvan kanssa mennä kärryttelemään. Harmi. Normitilanteessa kyllä paukkupakkaset itselläkin voittavat sen viime talven loskan ja pimeyden. Toki tollaiset 30 astetta on kyllä jo aika rapsakkaa...
 

Schwein

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Eilen heräsin aamulla painajaiseen, jossa olin juuri herännyt päivään uuteen päivään. Lämpötila oli yhtäkkiä +3, kaikki lumi oli kerralla sulanut (mikä ei toki ole mitenkään mahdollista tällä lumimäärällä) ja samaa plussakeliä oli luvassa loputtomiin "talven" 2020 tapaan. Kun oikeasti heräsin, oli heti pakko katsoa ikkunasta ulos, ja vielä tarkistaa tuoreimmat sääennusteet.

11-vuotias tyttäreni totesi fiksusti, että talvi on hänen suosikkisää. Suomennetaan vielä, että hän siis tarkoitti sitä, että vuodenajasta puhuttaessa talvi ei välttämättä ole hänen suosikkinsa, silloin kun sää voi olla jotain ihan muuta kuin talvista.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Oles

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Pakkasta -8 ja kävelin klo 07-08 aamulla 8 km tuntiin, eli 8 km/h kävelyvauhti.
Hapenoton kannalta hyvä ilma ja yhdistettynä siihen, että hiki ei tunnu selässä varsinaisesti tuskastuttavalta. Jaksaa nostaa askelta kevyesti, vaikka nuori en enää ole. Kannattaa koittaa kävellä tuntiin 8 km. Okei, otin kolme juoksuaskelta, kun väistin lähestyvää pikajunaa.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Ensi viikon olin ottanut lomaa, jotta voi olla vauvan kanssa. Nyt joutuu sitten näköjään viikon olemaan sisätiloissa kun ei noin kylmään voi vauvan kanssa mennä kärryttelemään. Harmi. Normitilanteessa kyllä paukkupakkaset itselläkin voittavat sen viime talven loskan ja pimeyden. Toki tollaiset 30 astetta on kyllä jo aika rapsakkaa...

Meillä on jälkikasvu nukkunut sitä paremmin vaunuissa mitä kylmempi on ollut. Ehkä tuo -30 nyt vähän liikaa mutta -20:ssa asteessa molemmat vetelivät 4 tunnin päiväunia.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kyllähän tuo ennuste tuntuu koko ajan elävän. Aamulla kun katsoin, niin ensi viikon keskiviikolle ja torstaille -27 ja -28. Nyt sama ennuste molemmille päiville -24. Tarkkoja lukemia ei kannata tuijottaa, vaan "kokoluokkaa" eli kylmenee kyllä, mutta paljonko.

Onneksi eli sen verran, että nuo hirmupakkaset jäivät toteutumatta, ellei jossain äkillistä vielä tapahdu. Muutamana aamuna näyttäisi olevan varsin reipas pakkanen, mutta päiväksi lauhtuu komeasti.

Komeita kelejä tiedossa. En minä talvesta pidä vuodenaikana, mutta nämä vaikuttaisivat olevan suunnilleen parhaita mahdollisia kelejä.
 

Sisäliitin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Se jatkuva syyskuu eli musta maa ja vesisadekkin on paljon parempi kuin tämä "entinen"normaali talvi.

Täällä lounaisrannikolla nämä "normaalit" talvet on jo parikymmentä vuotta olleet niin harvinaisia että siitä ainaisesta syyskuusta on tullut uusi normaali ja tämä lumi ja pakkanen aiheuttaa ahdistusta.

Ainoastaan lasten kannalta tämä on jees. Etenkin suorittavassa työssä jossa joutuu olemaan vaihtelevasti ulkona se vesisade ja sula maa on kuitenkin helpompi. Ei tarvitse tehdä lumitöitä aamun paria ekaa tuntia ja työkalut,autot,traktorit jne. toimivat paremmin. Myöskään mahdollisesti jäätyviä aineita ei tarvitse jatkuvasti mälpätä kyytiin ja taas lämpimään säilytykseen.

Ne on kaikki toimistotyöntekijöitä jotka toivoo lumista talvea ja kuumaa kesää.
Optimitilanne olisi +15C° ympäri vuoden. Kesälomalla sais olla +20C°
 

godspeed

Jäsen
Suosikkijoukkue
Heikki Silvennoinen, Ali Leiniö
Asuin aikanaan maatalossa, jossa oli herätessä ehkä jotain 5-10 astetta, jos ei ollut lämmittänyt leivinuunia koko edellispäivänä. Toissapäiväinenkin lämmittäminen vielä hönkäisi jotain uunista ulos, mutta pian jo heti yli 20 pakkasasteen koko kämppä huokui aivan vitullista kylmyyttä. Tuolloin oppi mitä on kylmässä asuminen. Saman tiesivät 1900-luvun alusta asti samassa ympäristössä asuneet.

Nyt kun asuu modernimmassa puutalossa, joka tosin on jonkinlainen kerrostalo, niin ilma on aina yhtä kaunis kuin morsian. Kesällä kuuma kuin h*oran p*llu ja talvella jäätävä kuin Inarin Irmeli. No tuohon jälkimmäiseen ei tarvinnut käyttää sensuuria, mutta se varmaan kuvaa kuitenkin missä mennään. Tuollaiset vanhat patterit kyllä yllättävästi pitävät tällaisessa hökkelissä säätä yllä. Eli kylmää on ja sitten jos ei ole, niin on lämmintä. Se on varmaan aika loogista.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Nää aurinkoiset talvikelit kyllä ovat hienoja. Snadisti on liian kylmä kun viikset jäätyvät, mutta ihan jees.
 

Arnold

Jäsen
Suosikkijoukkue
SM2013
Luonto näyttää parastaan. -21 aamulla ja vieläkin iltapäivällä puissa hienoa kuuraa. Aurinko maistuu aina!

Illaksi luvassa lunta Porin seudulle. Kevyttä pakkaslunta.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Lumi on kyllä vähän masentava elementti, ei voi muuta sanoa.
Pakko kysyä, että mikä siinä masentaa, kun jokusen kerran olet jo asian ilmaissut? Ihan vapaasti saat valittaa, mutta vaikea käsittää, mikä siinä valoisuudessa niin masentaa. Onhan tuo huikeaa, että ilman valonheitintä pääsee esim. lenkille, kun hanget hohtavat ja maisema muutenkin on kauniimpi kuin se ikuinen marraskuu, jota viime vuonna tähän aikaan vietimme.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Pakko kysyä, että mikä siinä masentaa, kun jokusen kerran olet jo asian ilmaissut? Ihan vapaasti saat valittaa, mutta vaikea käsittää, mikä siinä valoisuudessa niin masentaa. Onhan tuo huikeaa, että ilman valonheitintä pääsee esim. lenkille, kun hanget hohtavat ja maisema muutenkin on kauniimpi kuin se ikuinen marraskuu, jota viime vuonna tähän aikaan vietimme.

Heh, joo... varmaan tullut asiasta toistoa tänne ihan riittämiin :)

Lumi on ihan nätti elementti sinänsä, ja joskus junnuna tykkäsinkin kuin kävi luistelemassa/pelaamassa jne. Mutta nykyään lumi vähän flegmatisoi turhan paljon. Juoksu- ja kävelylenkit vähenee, tulee vähemmän oltua liikkeessä kaikella tavalla.

Ja kun kantis-kuntosali on ollut harmiksi kiinni, niin mietin tossa just myös fillaroinninkin alottamista uudelleen pitkästä aikaa, kun hyvät kelit ollu siihenkin. Mut en kerinnyt juurikaan tota jalostamaan, kun sit jysähti joku ihmeen lumikaaos ja Siperian pakkaset näillekin leveysasteilla.

Noh, kaikkia noita voi tehdä lumessa kyllä, ja vähän tehtykin, mutta vähemmässä määrin. Ei se ihan sama asia oo. Pitäis varmaan ostaa sukset, niin ehkä se on se ainut tapa saada mukavat lumettomat kelit takas :D Mutta mehän asutaan Suomessa, joten pitäa vaan taas asennoitua oikein lumeen 1,5-2v tauon jälkeen.
 
Viimeksi muokattu:

hihhu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Noh, kaikkia noita voi tehdä lumessa kyllä, ja vähän tehtykin, mutta vähemmässä määrin. Ei se ihan sama asia oo. Pitäis varmaan ostaa sukset, niin ehkä se on se ainut tapa saada mukavat lumettomat kelit takas :D Mutta mehän asutaan Suomessa, joten pitäa vaan taas asennoitua oikein lumeen 1,5-2v tauon jälkeen.

Pulkkamäkeen. Joskus sitä keski-ikäisenä ihmettelee, että miksi me ollaan kollektiivisesti päätetty, että vaan lapsilla kuuluu olla hauskaa, aikuiset voi sitten korvata sen viinalla. On muuten hyvä treeni.
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
@douppi suosittelen lämpimästi suksien ostamista. Ostin tammikuun alussa pitokarvasukset ja nyt on tullut hiihdettyä yli 100km. Toimii hyvänä kuntotreeninä juoksua varten ja samalla yläkroppa saa treeniä myös. Sekä pääset nauttimaan lumesta ;)
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Ei ole vuodet veljiä. Viime vuonna tähän aikaan AO eli Arktinen Oskillaatio teki päiväkohtaisen positiivisen arvon ennätyksen. AO siis mittaa ilmanpaineen erotusta Arktisen alueen ja keskileveysasteiden välillä. Mitä positiivisempi arvo, sitä matalampaa ilmanpainetta on käytännössä luvassa tuolla Pohjois-Atlantilla. Viime vuonna tuo ennätys mitattiin siis Dennis ja Ciara myrskyjen aikana, jotka tekivät elämän mielenkiintoiseksi pitkin Eurooppaa.

Tällä hetkellä AO on ollut negatiivinen (suosii siis korkeampia ilmanpaineita Pohjois-Atlantilla) jo joulukuun alusta lähtien ja tämä putki on vissiin pisin mitattu sekin.

Pohjois-Atlantilla siis sitkeä korkea ja kelit sen mukaiset. Vielä pidempäänkin. Ko. ilmanpainejakauma muuten saattaa laukaista noita Föhn-tuuliakin jossain vaiheessa kun merelliset tuulet kulkevat Skandien yli ja lämpiävät samalla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös