Kansallislaulun vaihtaminen, vuoden 2019 äänestys

  • 3 097
  • 32

Suomen kansallislauluksi pitäisi vaihtaa Finlandia?


  • Äänestäjiä
    109
  • Poll closed .

Kellukkeet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kannatusvapaa
Tasaisin väliajoin nousee keskusteluun, pitäisikö Maammelaulu korvata Finalndia-hymnillä. Perusteluina mm. se, että etelänaapurimme on ominut saman kipaleen. Tällä muutoksella saataisi myös pois kinat siitä, saavatko Oululaiset huutaa vain kohdan "pohjoinen". Mielestäni saavat, eli äänestys ei ole sen takia pystyssä. Kansallislaulun vaihtaminen koskettaa myös jääkiekkokansaa, joten siksi tässä osiossa.

Omasta mielestäni Finlandia on paljon kauniimpi ja ylväämpi, joten sopisi mainosti edustamaan Suomea maailmalla. Maammelaulunhan kaikki osaamme, mutta tässä vielä maistiainen Finalndiasta:

Finlandia-hymni

Ylioppilaskunnan Laulajat, Matti Hyökki

Oi Suomi, katso, sinun päiväs koittaa
Yön uhka karkoitettu on jo pois
Ja aamun kiuru kirkkaudessa soittaa
Kuin itse taivahan kansi sois
Yön vallat aamun valkeus jo voittaa
Sun päiväs koittaa, oi synnyinmaa

Oi nouse, Suomi, nosta korkealle
Pääs seppelöimä suurten muistojen
Oi nouse, Suomi, näytit maailmalle
Sa että karkoitit orjuuden
Ja ettet taipunut sa sorron alle
On aamus alkanut, synnyinmaa

Lauluntekijät: Jean Sibelius / Arr: Richard Meyer
Kappaleen Finlandia-hymni sanoitukset © Boosey & Hawkes Inc., G. Schirmer Inc. O/B/o Breitkopf-haertel Muikverlag

Oulun poliisin Suomi100 Finladia (Youtube)


Maamme (Youtube)
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
Varmaan pitäisi, mutta sitä en tajua miten tämä on jääkiekkoaiheisten äänestysen joukossa kun kyseessä taitaa olla vähän muitakin kuin kendopiirejä koskettava asia.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Samasta aiheesta on jatkoajassa äänestetty ainakin pari kertaa ennenkin, ja oikea vastaus on edelleen tämä:
Maamme, tietenkin. Finlandia on liian hieno sävelruno kännisten urheilukatsojien yms juhlaväen hoilattavaksi. Se Kuosmasen akan pojan hökellyskin on jo liikaa. Maamme on tähän tarkoitukseen oikein sopiva, hieno kansallislaulu. Finlandia säästettäköön arvoisiinsa tilaisuuksiin, mieluiten mieskuoroille.
Miettikää ny itekin, Finlandia jossain kilpajumpan em-kisojen palkintojenjaossa. Hävetkää.
 

MrOrange

Jäsen
Ehdottomasti Finlandia kansallislauluksi, jos minulta kysytään. Upea sävellys ja paljon puhuttelevampi teksti kuin Maamme-laulussa. Pitääkö laulun olla huonompi vain siksi, että se ei kuulosta jonkun kännisen suusta mölistynä aivan yhtä pahalta kuin muuten selvästi parempi vaihtoehto? Mielestäni ei.
 
Suosikkijoukkue
Tappara, Setämiehet
Emmää tiä. Mutta jos juutalaiset saavat joskus puhtaasti oman valtionsa, niin heille ehdotan Popedan Kaasua, komisario Peppone!- hymniä. Ja jos ja kun Suomen sisällä operoi joskus islamilainen kalifaatti, niin Reetun Sheikki Ali-Hassan (käänsi kansan kassan) on ykköskandidaatti.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Vastaan saman kuin aina ennenkin.

Tuntemamme Finlandia-hymni on sävellyskokonaisuuden osa, eikä sitä pidä irrottaa yksittäiseksi kansallishymniksi. Ei ainakaan maassa, jonka pitäisi kaikkein eniten kunnioittaa kyseistä teosta ja sen säveltäjää. Kaikki muu on populistista puhetta, joiden puhujien pitäisi hävetä omaa tyhmyyttään.

Sitä paitsi pitkäikäinen ja ehyt kansakunta, joka kunnioittaa omaa historiaansa, ei kansallishymniään vaihda pelkän melodian takia.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Emmää tiä. Mutta jos juutalaiset saavat joskus puhtaasti oman valtionsa, niin heille ehdotan Popedan Kaasua, komisario Peppone!- hymniä.

Juutalaisten kaasutushan oli rikos ihmisyyttä vastaan, muista leirien olosuhteista puhumattakaan. Sopivampaa olisi ollut juhlistaa Saksojen yhdistymistä vaihtamalla heidän kansallislaukseen Juicen Keskitysleirin ruokavalio.

Ja Italialle Mussoliini perusdiini tietysti.

Meille kyllä kelpaa tuo Maamme-laulu. Oon aika tykästynyt siihen, vaikken pohjois-pohjanmaalaisen mieskuoron versioon. Hieno biisi se on. Finlandiakin on, etenkin koko kappale, mutta se sopii muuhun käyttöön paremmin.

Maamme-laulua ei ole millään valtakunnan viskaalin päätöksellä määrätty meille kansallislauluksi vaan se on sellaiseksi vakiintunut kansallisen heräämisen aikoina kansan parissa joskus 150 vuotta sitten. Oli listaykkönen 1869—1881. Aika näköalatonta olisi vaihtaa toiseen vain koska joku ei tykkää melodiasta.
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
Suvivirsi olisi paras vaihtoehto Maammelle. Ja vaakunaa pitäisi uusia sillä tavalla, että siinä olisi Paula Vesalan kuva, vaikka sellainen ihastuttava raskauskuva niin kuin jo Mooren Demillä oli.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kannatan vaihtoa. Finlandia on hieno teos, ja hymni on siitä hieno osa, joka kaiken lisäksi sopisi erittäin hyvin kansallislauluksi.

Maamme-laulu on erään tarinan mukaan alunperin saksalainen juomalaulu, jonka Pacius pienin muokkauksin otti nimiinsä. Se sopii toki siksi känniselle kisakatsomolle.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Ei kannata vaihtaa, eihän kukaan osaa Finlandian sanoja. Näyttäisi tyhmältä kun porukka vaan seisoisi tuppisuuna eikä hoilattaisi mukana kun tuota biisiä soitetaan pelien alussa ja kultaa suomalaisten voittaessa.
 

Zoidberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi 2019
Ainut mikä Maamme-laulussa häiritsee on se, että jollain vitun Virolla on sama sävellys. Miksi vitussa niilläkin on se?
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Joku vastasi joskus vastaavassa kyselyssä hyvin, että ei tarvitse vaihtaa, koska nimensä mukaisesti Maamme-laulu on Suomen kansallislaulu, ja Finlandia kansallishymni, ts. erityisen juhlallinen teos. Olen tästä samaa mieltä.

Finlandia on mielestäni Suomen tasavallan "kruununjalokivi" ja kansallisaarre: Sibeliuksen mestarillinen säveltaideteos V. A. Koskenniemen ilmiömäisen kauniilla ja vaikuttavalla sanoituksella. Kansallishymniä tulee kuunnella ja kohdella vakaalla kunnioituksella ja arvostuksella.
 
Viimeksi muokattu:
K

Kiekkokatsoja

Ei sitä vaihdeta. Pitkät perinteet on jo.
Vaikka kuinka moni haluaisikin, ei vaihdeta. Ja tuskin kansanäänestystä tulee.
Mulle kyllä kävisi vaihto. Syy on se, että Sibeliusta kuunnellessa, olisi tunnetaso paljon korkeampi.
 
Suosikkijoukkue
Tappara, Setämiehet
Ei vaihtaa, mutta tokikin muuttaa korrektimpaan muotoon. Isien ---> vanhempain, isämme ---> huoltajamme, isänmaa ---> henkilöinmaa, isäimme ---> vanhempaimme/ henkilöimme/ huoltajaimme. Lisäksi olisi suotavaa joka toinen säkeistö laulaa arabiaksi.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Gaudeamus Igitur.

Ai miksi, no:
- Sehän on alunperin juomalaulu, sopii kiekkopeleihin
- Latina tuo sopivan kultturellin vivahteen, joten sopinee Finlandian kannattajille
- Noin 30-50% ikäpolvista tuntee jo valmiiksi veisun

Täydellinen kompromissi
 

Isäntä

Jäsen
Ei vaihtaa, mutta tokikin muuttaa korrektimpaan muotoon. Isien ---> vanhempain, isämme ---> huoltajamme, isänmaa ---> henkilöinmaa, isäimme ---> vanhempaimme/ henkilöimme/ huoltajaimme. Lisäksi olisi suotavaa joka toinen säkeistö laulaa arabiaksi.
Kanadahan tässä näytti jo mallia vaihtamalla ”all our sons” —> ”all of us”. Nyt olisi jo kiire seurata perässä.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Kyllä on rahvaanomainen tuo Maamme. Pitäisi vaihtaa. Hävettäähän se, että mitä ne meistä miettii. Ne muut siis niinku siis ihan kaikki ja sillee.

Jos ei vaihdeta, niin korvataan se yksi sana sanalla "yhteineeeeen". Joku roti.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Miksi valtioilla yleensä edes on lukkoon lyödyt ja kiveen hakatut kansallislaulut?

Olisi hauskaa, jos ne vaihtuisivat epäsäännöllisin väliajoin. Suomen kansallislaulu kun alkaisi soimaan urheilutapahtumassa, niin sieltä voisi tulla Finlandia, mutta myös vaikkapa Popedan Sukset tai Radiopuhelimien Sakramentti-Jaakko tai Nylon Beatin Rakastuin mä luuseriin.

Samoin vaikkapa God Save The Queenin voi korvata ihan randomina Sex Pistolsin kaima tai Jumpin’ Jack Flash tai Duran Duranin Girls On Film.

Vähän huumoria ja yllätyksellisyyttä noihin tylsiin, luutuneisiin instituutioihin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös