La 9.4.2016 Kärpät - Tappara (5. välierä)

  • 22 348
  • 121

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Hämmentävän tasavahva parivaljakko jatkaa mittelöään lauantai-illan herkupalassa Raksilassa; Kärpät vastaan Tappara viides välieräottelu, otteluvoittojen ollessa luonnollisesti tasan 2-2. Olen etuoikeutetussa asemassa päästessäni kolmatta vuotta peräkkäin katsomaan kausikorttipaikaltani näiden upeiden joukkueiden upeaa kamppailua. Tunnelmaa ei hillitse edes se, että tällä kertaa pelataan finaalien sijaan välieriä. Arvostukseni Tapparaa kohtaan on noussut valtaisasti näiden jo legendaarisiksi muodostuneiden sarjojen aikana. Mielestäni nämä kaksi joukkuetta ovat tehneet näissä keskinäisissä kamppailuissa sellaista liigahistoriaa, ettei tässä vaiheessa kummallakaan joukkueella ole muuta kuin voitettavaa. Molemmat ovat arvostuksensa ansainneet! Taas esitän vienon pyynnön siitä, jotta pyrimme tyylikkäästi keskittämään katseemme huomiseen.

Monesti ennakoissa keskitytään joukkueiden vahvuuksiin. Minä teen nyt poikkeuksen ja nostan esiin molemmilta joukkueilta kolme heikkoutta, joiden takia voittaminen lauantaina on vaikeaa.

Kärpät:
- Kärkipelaajien raju kuormitus ei voi olla näkymättä väsymyksenä ja sitä kautta virheiden määrä voi lisääntyä.
- Puolustuksen kädettömyys. Nutivaara on korvaamaton.
- Liiallinen hyvänolontunne edellisestä voitosta. Vaara sille, että rinnalle pääsy aiheuttaa henkisen ulospuhalluksen on olemassa.

Tappara:
- Hyökkääjien kädettömyys. Jos Kuusela on edelleen pois, on hyökkäyksen johtaja superteini Laine. Raksilassa Laine ei ole loistanut.
- Huhuu! Huutavat menneisyyden haamut usealle Tapparan pelaajalle ja Tapolalle.
- Vieraspeli. Raksilan kova paine. Alivoimaa lienee luvassa.
 

Valumato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Kokkolan Hermes, KalPa
Tällä kertaa jätän huonon provoyrityksen väliin ja kirjoitan vain asiallisen ennakoinnin.

Molemmilla joukkueilla on nyt paineita niskassa, Kärpillä kotiyleisö ei odota muuta kuin voittoa ja Tappara kahden hävityn matsin jälkeen ei todellakaan halua hävitä. Torstain matsi oli taas hyvää playoff-kiekkoa ainakin allekirjoittaneen mielestä, ja pelin ratketessa huusin kuin olisin itse voittanut Suomen mestaruuden.

Kärppien on nyt viimeistään onnistuttava pitämään Laine aisoissa, se mies voi lähes yksin ratkaista matsin. Kärpiltä toivoisin kokeneiden pelimiesten parantavan peliään, nuorison taitoihin on liikaa varauduttu koko kauden ajan.
 
Suosikkijoukkue
Tappara
Tämän sarjan kurnutuksissa toistunut "Onni pitää ansaita" on jääkiekkohöpinöissä erinomaisen hämmentävä viisaus. Liki oksymoronimainen paradoksi, jossa koitetaan jollain karman lailla kaunistella sitä faktaa, että nyt kävi vaan tolkuton flaksi.

Kovalla duunilla, harjoitelluilla kuvioilla ja kovilla yksilötaidoilla toinen joukkue voi toki hallita peliä, luoda maalipaikkoja ja muuta sälää, mutta silti ne tuuripomput voi tulla kummalle joukkueelle tahansa tai olla tulematta. Tuuripomppu on tuuripomppu, näkökulmasta riippuen onnellista tai onnetonta sattumaa, jolla ei ole mitään tekemistä minkään kanssa. Toissaviikolla kiristämättä jäänyt pleksinkulma ei laske aloitusvoittoja eikä katsele laukaisukarttoja.

Raksillassa Tapparan pitää taas ihan itse koittaa ujuttaa kiekkoa maaliin, sillä hallissa ei ole tänäänkään mitään ying-yangeja tasoittelemassa tsägävuoroja.
Palkan voi ansaita, lottovoittoa ei.

Ja sitten kotimaahan: voiko selostaja päästää suustaan mitään rasittavampaa äännähdystä kuin kiekosta nimeä 'pikkumusta'?
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Ja sitten kotimaahan: voiko selostaja päästää suustaan mitään rasittavampaa äännähdystä kuin kiekosta nimeä 'pikkumusta'?

Legendaarinen ilmaisu on Ylen Kiekkokierroksen Jouko Färdin käyttämä "170 grammaa vulkaanista kumia". Kun ei toistu kovin usein, ei muodostu rasittavaksi.
 

Sekera

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, prosessit ja yrittäminen
Dodi, paras kolmesta ja Kärpillä kotietu. Kärpät on oppinut Tapparaa enemmän sarjan sisällä, mikä ei sinällään yllätä taustat tietäen.

Torstaina Tappara hidasti peliään ensimmäisessä erässä nähdäkseni liikaa. Nopearytmisiä lähtöjä oli vain 59 % ja viiveitä jopa 10, suurin osa niistä oikein erikseen hitaanhitaaksi venytettyjä junnailuja. Kärpilla oli nopeampi rytmitys, 66 % nopeita. Peliä edistävät lähdöt menivät Tapparalle jakaumalla 55-45.

Toiseen erään Tappara nopeutti selvästi ja nopearytmisiä lähtöjä oli jo 72 % ja viiveitä vain 1. Palautuksia oli sekä ensimmäisessä että toisessa erässä 5, joten Tappara pyrki kyllä säilyttämään kontrollia, mutta peliä ei enää toisessa erässä pyritty seisauttamaan ehdoin tahdoin. Kärpillä oli vielä nopeampi rytmitys, 79 % nopeasti. Peliä edistävät lähdöt kääntyivät Kärpille niukalla jakaumalla 49-51, eli käytännössä tasoissa.

Kolmas erä oli Tapparalta entisestään nopearytmisempää ja nopearytmisiä lähtöjä oli 78 %. Kärpät käänsi rytmityksen ensimmäisen erän suuntaan eli 68 % nopeasti. Tappara pystyi painostamaan tässä erässä selvimmin ja peliä edistävät lähdöt menivät selkeästi Tapparalle jakaumalla 62-38.

Jatkoilla mentiin tasaisissa merkeissä tasakentällisin, lähdöt tasan 50-50 ja Tapparan rytmitys 65 % nopeasti ja Kärpät 70 % nopeasti.

Tappara vei tasakentällispelin maalipaikat 19-15, mutta laukaukset menivät Kärpille 44-48. Koko ottelun osalta joukkueiden rytmitys oli yllättävän samankaltaista, Tappara 68 % nopeasti ja Kärpät 71 %. Tarkemmin:
  • Tappara lähti yhdellä syötöllä 54 % ja Kärpät 55 %
  • Tappara nosti jalalla 9 % ja Kärpät 8 %
  • Tappara lähti kahdella syötöllä 5 % ja Kärpät 7 %
  • Pidempiä kiekotteluja Tapparalla 3 % ja Kärpillä 5 %
  • Viiveitä Tapparalla 15 % ja Kärpillä 11 %
  • Palautuksia Tapparalla 15 % ja Kärpillä 14 %
Kärpät on pari viime peliä ottanut selkeästi nopeammalla rytmityksellä, ja Tappara on isossa kuvassa pelannut melko samankaltaisesti rytmityksen osalta läpi sarjan. Kuitenkin aktiivisuuden tasossa on ollut heittoja, eikä Tapparan aktiivinen peli ole tietysti vastaavasti päässyt esille kun Kärpät on onnistunut nopeuttamaan peliään tuloksen kärsimättä ja näin tarjoten vähemmän iskunpaikkoja esim. aktiviiselle karvauspaineelle. Mielenkiintoista nähdä, että uskaltaako Tappara kahden tappion jälkeen lähteä muuttamaan kuten Kärpät teki, vai luottaako samaan sapluunaan jolla on menty ja rehellisesti sanoen oltiin todella lähellä voittoa torstaina.
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Legendaarinen ilmaisu on Ylen Kiekkokierroksen Jouko Färdin käyttämä "170 grammaa vulkaanista kumia". Kun ei toistu kovin usein, ei muodostu rasittavaksi.
Vanhan koulukunnan urheiluselostajat ovat oma rotunsa :)

Tuosta minä en kyllä ole aivan varma, että onko Färd sanonut "vulkaaninen" vai "vulkanoitu". On voinut tarkoittaa "vulkaanista", korostaen jääkiekkopelin dynaamista ja enrgistä luonnetta (vulkaaninen = tuliperäinen, tulivuoreen liittyvä). Mutta jos on halunnut käyttää materiaalin oikeaa termiä, kyse on "vulkanoidusta" kumista.

Anteeksi saivartelu, mutta tekniikan ihmisenä ja tulivuorista kiinnostuneena oli pakko nostaa tämä esille. Ja anteeksi myös off-topic.

Illan peliin liittyen: tänään on mahdollista, että Kärpät voittaa niukasti, Tappara voittaa niukasti tai Kärpät ottaa suuremman voiton. En usko tänään Tapparan ns. "murskavoittoon". Tiukka peli taas tiedossa, niukat voitot molemmille mahdollisia, mutta jos se repeää, se repeää Kärppien eduksi. Se vaatii silloin Kärpiltä 110%:sta onnistumista ja hurmosta, kaikki uppoaa ja kaikki onnistuu alusta alkaen. Tappara vastaavasti pelaa tänään pelkästään voitosta, pari maalia ratkaisuhetkillä riittää varmasti heille, eikä mopo karkaa vieraskentällä parista onnistumisesta. Tarkkaa puolustamista ennen kaikkea koko joukkueen osalta.

Kärpät lähti sarjaan ennakkosuosikkina, mutta Tappara otti edgen heti eka pelissä. 2-0 tilanteessa Tapparalle oli Kärppien asema jo tukala, mutta Kärpät käänsi sarjaa ottamalla kotiedun takaisin itselle. Nyt ollaan 2-2 tilanteessa ja Kärpillä kotietu, joten Kärpät on nyt taas hiukan niskanpäällä. Veikkaan, että vielä yksi käänne tässä sarjassa on vielä mahdollista, joka tarkoittaisi kyllä Tapparan finaalipaikkaa. Käänteitä on tämän kaksikon pelaamisessa ollut keväällä 2014 ja keväällä 2015, joten se on mahdollista tänäkin keväänä. Mutta jos tuota käännettä ei tapahdu tänä keväänäkin, menee Kärpät finaaliin. Näin tämä tilanne on nyt minun mielestä ja koska en halua olla tässä mitenkään "taikauskoinen", niin uskon Kärppien nyt hoitavan sen kahden pelin voiton.
 
Mielenkiintoista nähdä, että uskaltaako Tappara kahden tappion jälkeen lähteä muuttamaan kuten Kärpät teki, vai luottaako samaan sapluunaan jolla on menty ja rehellisesti sanoen oltiin todella lähellä voittoa torstaina.
Eihän tuossa Tapparan pelaamisessa sinänsä mitään isompaa korjattavaa ole. Se pitää sääntöjään Kärpät pois parhailta tekopaikoilta ja tuottaa riittävästi omia maalintekopaikkoja. Kuten sanottu, torstainakin se voitto oli näpeissä, mutta omat vedot menivät maalirautoihin ja ulos, Kärpille taasen tuli yksi maali sopivalla pompulla. Tiistainakin ne pomput olivat Kärppien puolella parissakin maalissa, joten josko tänään sitten Tappara pääsisi lunastamaan sitä axenkin toisaalla mainitsemaa jo vuosien pomppukertymää. Toki siitä yksi käytettiin Ässiä vastaan finaalisarjassa, mutta silti saldo on n. 8 miinuksella.
 
Suosikkijoukkue
Steelborn, Ich bin ein mouhijärveläinen
Torstaina Tappara hidasti peliään ensimmäisessä erässä nähdäkseni liikaa. Nopearytmisiä lähtöjä oli vain 59 % ja viiveitä jopa 10, suurin osa niistä oikein erikseen hitaanhitaaksi venytettyjä junnailuja. Kärpilla oli nopeampi rytmitys, 66 % nopeita. Peliä edistävät lähdöt menivät Tapparalle jakaumalla 55-45.

Oletko Sekera koskaan tehnyt näistä eri tekijöistä (esim. erilaiset lähdöt, laukaukset eri sektoreilta, jne.) regressioanalyysiä, että kuinka paljon ne selittävät voittoa? Sulla varmaan on aika monen pelin aineistot olemassa.
 

Zeic

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, JHT
Kärpät:
- Kärkipelaajien raju kuormitus ei voi olla näkymättä väsymyksenä ja sitä kautta virheiden määrä voi lisääntyä.
Toisaalta Tapparan on äärimmäisen rasittavaa pelata kun Lasse Kukkonen on kokoajan kentällä. Se syö joukkuetta.
 

Oijennus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tapparalla Kuusela mukana taas menossa:


25 Henrik Haapala - 24 Jani Lajunen - 71 Kristian Kuusela
29 Patrik Laine - 44 Jan-Mikael Järvinen - 81 Jukka Peltola
19 Veli-Matti Savinainen - 61 Juhani Jasu - 26 Jere Karjalainen
15 Manu Honkanen - 42 Otto Rauhala - 51 Miika Heikkilä

18 Tuukka Mäntylä - 28 Nick Plastino
6 Pekka Saravo - 38 Teemu Aalto
47 Alexander Bonsaksen - 23 Aleksi Elorinne
12 Markus Kankaanperä

33 Tomi Karhunen
(1 Dominik Hrachovina)

Kärpiltä ilmeisesti Laatikainen sivussa ja hänen paikkansa ottaa Pentikäinen. Ikonen myös poissa kokoonpanosta.
 

Teroin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaukokiikarin lopputili
Voi hyvää päivää, Laatikainen ei pelaa. Pentikäinen ja Ronkainen molemmat kuusikossa, 7. pakkina nollan liigapelin junnu.
 

motamoro

Jäsen
Toisaalta Tapparan on äärimmäisen rasittavaa pelata kun Lasse Kukkonen on kokoajan kentällä. Se syö joukkuetta.

Ja tänään Laatikainen sivussa. Karu on kyllä Kärppien puolustus

Kukkonen - Niemelä
Pentikäinen - Masuhr
Ronkainen - Hakanpää
Tornberg 7p.

Kuusela palaa Tapparalle
 
Tapparalla Kuusela mukana taas menossa
Huh! On kyllä helpottava tieto. Eli ei varmasti ollut sitä keuhkoputkentulehdusta, mistä kuulin. Hyvä näin.

Ja Ilomäki kokonaan ulkona kokoonpanosta. Eihän se suorittaminen hääviä ole ollut pitkään aikaan. Voi toki jotain muutakin olla, mutta ihan jo peliesitysten perusteella hyvä näin.
 

tapparammies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ja tänään Laatikainen sivussa. Karu on kyllä Kärppien puolustus

Kukkonen - Niemelä
Pentikäinen - Masuhr
Ronkainen - Hakanpää
Tornberg 7p.

Kuusela palaa Tapparalle

Kyllähän Faija Pentikäinen aina yhden Laatikaisen korvaa ;-)

Ei kai Ladalla mitään tällejä ole, eli kipeänä vain?

Tuo Pentikäinen-Mashur on kyllä houkutteleva kohde!
 

axe

Jäsen
Niin, Kukkosen peliaika tänään tuskin ainakaan vähenee. Mutta on se niin kovatasoinen kaveri että eihän se pelaamisen taso tavallaan laske tai virheet lisäänny, mutta se hyöty voi olla, että Lasse joutuu vähän himmailemaan ja valitsemaan kannattaako joka kulmakiekkoon ja hyökkäykseen tukemiseen lähteä mukaan. Se pieni etu Tapparan pitää pystyä hyödyntämään. Eikä haittaisi yhtään vaikka sitä päätä tarjottaisiin maalin edessä mahdollisimman usein Lassen tavaramerkkiniskalenkkiä varten ja pakotettaisiin äijä aina vähän painimaan joka vaihdon päätteeksi.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ja tänään Laatikainen sivussa. Karu on kyllä Kärppien puolustus

Kukkonen - Niemelä
Pentikäinen - Masuhr
Ronkainen - Hakanpää
Tornberg 7p.

Kuusela palaa Tapparalle
Paljon antaa Kärpät tasoitusta puolustuksessa. No, nyt näkyy karulla tavalla virheet joukkueenrakennuksessa. Kärpät laski kolmen kiekollisen puolustajan varaan, joista kukaan ei tänään pelaa. Toki Pitkänen oli aikamoinen riskikortti, joka olisi pitänyt kääntää aiemmin vahinkojen minimoimiseksi. Tuolla puolustuksella jos Kärpät tänään voittaa, saa Tapparan pelaajat ja valmennus katsoa pitkään ja syvälle peiliin pelin jälkeen. Nyt tarjotaan ainakin todellisista mahdollisuutta Tapparalle.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kärpillä on katsomossa ketjullinen hyviä liigatason hyökkääjiä, muttei vähäisintäkään pakkireserviä. Taisi mennä Junnolla vähän kupongit sekaisin hulluilla päivillä. Itse kyllä peluuttaisin Tornbergia mieluummin kuin Pentikäistä. Liike on kuitenkin aivan toisella tasolla. Ehkäpä tuleekin sieltä seiskapakin paikalta mukaan sen jälkeen kun Atte ensin lahjoittaa pari maalia Tapparalle.
 

Unkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC
Torstaina Kärpät sai sauman kun Kuusela oli sivussa. Nyt on Tapparalla saumaa kun Kärppien puolustus hupenee ukko ukolta. Kukkonen - Niemelä pelannee noin puolet pelistä. Toivottavasti Ronkainen - Hankanpää pelaa ainakin sen 20 minuuttia. Masuhr 10 ja Pentikäinen sekä Tornberg noin 5. Arvelen, että tämä peli voi olla jopa tylsähkö. Kumpikin lähtee siitä, että oma pää pidetään puhtaana, ei oteta riskejä eikä jäähyjä. Veikkaan asemasotavaihetta. Kotiedun merkitys pienenee kun sarjan loppu lähenee.
 

Zeic

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, JHT
Paljon antaa Kärpät tasoitusta puolustuksessa. No, nyt näkyy karulla tavalla virheet joukkueenrakennuksessa. Kärpät laski kolmen kiekollisen puolustajan varaan, joista kukaan ei tänään pelaa. Toki Pitkänen oli aikamoinen riskikortti, joka olisi pitänyt kääntää aiemmin vahinkojen minimoimiseksi. Tuolla puolustuksella jos Kärpät tänään voittaa, saa Tapparan pelaajat ja valmennus katsoa pitkään ja syvälle peiliin pelin jälkeen. Nyt tarjotaan ainakin todellisista mahdollisuutta Tapparalle.
Ei kyllä millään muullakaan joukkueella ole yhtään enempää kiekollisia pakkeja. Tapparalla Plastino, IFK:lla Taimi ja Auvitu, ehkä myös Taipalus. Kärpillä tuohon vielä Masuhr lisäksi. Ei kaikkeen voi varautua. Mutta siinä on epäonnistuttu että runkosarjassa peluutetaan Pentikäistä ja sitten CHL finaalissa ja playoffseissa todetaan ettei sitä uskalla peluuttaa ollenkaan. Se olisi pitänyt todeta jo etukäteen ja hommata muuta syvyyttä sitten. Runkosarjassa Pentikäisen ollessa kentällä omiin meni todella vähän maaleja ja plusmiinus tilastot on kauniit. Atte myös hetkittäin kellotti peliaikaa liki 20min eikä mitään heikkoa. Tänään pitää onnistua.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Runkosarjassa Pentikäisen ollessa kentällä omiin meni todella vähän maaleja ja plusmiinus tilastot on kauniit. Atte myös hetkittäin kellotti peliaikaa liki 20min eikä mitään heikkoa.
Pentikäinen selviää hyvin niin kauan kuin Kärpät hallitsee suvereenisti kiekollista peliä. Paineen alla on kyllä toivoton tapaus. Ei mitään vikaa taistelutahdossa ja hieno mies varmasti muutenkin, mutta taitotaso ei riitä liigan välierissä.
 

Maikkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, HIFK, Liverpool
Tänään on kyllä kupletin juoni selvä.
Tappara tulee paineistamaan Kärppien pakkeja enemmän kuin laki sallii.
Lada sentään Kärppien toiseksi eniten jääaikaa ja vastuuta saanut pakki.
Vaikka ei maalitilanteisiin päästäisi, niin kulmavääntöä ja taklauksia perille.
Viimeistään kolmannessa erässä pitäisi näkyä, onko Kukkoslassessa inhimillisiä piirteitä kunnon kestämisen kanssa.
Kun Krisu on vielä takaisin muonavahvuudessa, näyttää tilanne huolestuttavan hyvältä.
 
Kyllä, kuten @axe sanoi, tänään sinne Lassen painikaveriksi kannattaa tunkea koko ajan. Ja taklauksia joka tilanteessa. Kukkonen tulee kellottamaan taas sen puoli tuntia, ja pikkuhiljaa se tulee pomminvarmasti näkymään. Joka kiekkoon Kukkonen ei tule enää lähtemään samalla innolla ja hyökkäyksien tukeminenkin tullee vähenemään.

Tiukka puolustus, kuitenkin kiekollisille pakeille painetta, jolloin nämä puukätiset pakit tulevat niitä irtopaloja antamaan. Ja usko omaan tekemiseen; Tappara on kokonaisuutena pelillisesti niskanpäällä, sen täytyy alkaa kääntämään laivaa lopullisesti siihen suuntaan.
 

Sabaton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Stars, Spurs, Werder Bremen, Real Madrid
Laatikainen on ollut toistaiseksi yksi Kärppien heikoimmista lenkeistä omassa päässä, mutta toki sitä mieluummin Pentikäistä katselee kentällä. On Tapparan aivan oma vika, jos ei saa Penalle yhtään rangaistusta hankittua. Sen verran kovasti kaveri ottaa olkapäistä kiinni, että yksi kinnipitämiskakkonen pitäisi pienellä rikkeen korostamisella olla selviö. Tuomareina ovat ensimmäisen välierän hyvin viheltäneet Mikko Kaukokari sekä Tom Laaksonen.

Kärpät on ottanut ennakkosuosikin viitan jälleen itselleen ja Tapparan on onnistuttava ryöstössä. Kukkosen kanssa jälkipeliä ja aktiivista karvausta olisi mukava nähdä. Eipä tässä paljoa muuta sanottavaa ole. Tänään käännetään tolpat maaleiksi, niin voitto tulee.
 

Kaspo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tulette yllättymään Reko Tornbergin kyvyistä. Poika todellakin osaa pelata. Jos Marjamäki nyt uskaltaa kaveria peluuttaa, olihan Reko runkosarjassakin seiskapakkina pelaten kokonaiset 0 sekuntia.

Sielläkö on Tapparan sikaniska-osasto sekoillut nyt Laatikaisenkin telakalle? Eikö Nutivaaran ja Suorannan murhanhimoiset tuhoamisyritykset riittäneet?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös